1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

FINANCE: Politický rozměr 2. pilíře

Masivnější rozšíření 2. pilíře penzijního systému by mohlo v krátkodobé perspektivě vést k žádoucímu zeštíhlení státu. Je to možná jeden z hlavních důvodů, proč se levice staví na odpor tak vehementně – vždyť rozsáhlý stát, to je její druhé já (nebo dokonce první?).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Pavlik 28.6.2013 17:29

No jestli autor je konzervativec

No jestli autor je konzervativec tak potes panbuh.

A. Reček 28.6.2013 17:09

Proč tzv. druhým pilířem krmit banky?

Konzervativec by do nedělal, na takovou myšlenku může přijít jen liberál s vazbou na nějaký finanční ústav, napojený na důchodovou reformu!  Doporučuju mým mladým ať mají ještě o jedno děcko navíc, to je správná investice pro důchod!

V. Bok 28.6.2013 13:17

Máte to marný, autore

že je to blbost snad víte už i Vy. Nebo jste téměř poslední, kterej to celý nepochopil.

M. Prokš 28.6.2013 11:17

Druhý pilíř je oprávněný propadák

Autor sice správně argumentuje zátěží státního rozpočtu nemandatorními výdaji a podílem důchodů z toho a prognózou do budoucna. Souhlasím s názorem na chování státu a levice. Ale podle mě se zcela míjí hodnocením 2 pilíře. Do druhého pilíře vstupují jen lidé kteří jsou ochotni hodně riskovat. Nevýhody druhého pilíře (nelze z něj vystoupit, nelze peníze vybrat nebo převést jinam, nejsou jasná pravidla vyplácení ani jistoty vkladů...) jsou evidentní a převažují. Navíc je zde ohromné riziko, že politici ho časem znárodní - ovečky nemají jak utéct, druhý pilíř je taková pevná finanční ohrada ve které se pase časem stále tučnější stádo - to bude pro levici ohromné lákadlo. A i kdyby nedošlo přímo ke znárodnění, státu bude stačit vydat vhodný zákon, kterým fakticky přikáží penzijním fondům nakupovat pouze státní dluhopisy ČR... a je to. Už teď platí obdobné zákony pro 3. pilíř a do budoucna se může stát problémem i ten. Ne, druhý pilíř je zcela špatně koncipovaný.

Kdo může, spoří jinak. My (s manželkou) jsme si koupili na úvěr byt ve kterém žijeme. Ano, platíme o cca 2 000,- více než bychom platili být v nájmu, ale je/bude to naše a do důchodu to máme splaceno. A pak budeme mít byt a budeme platit jen energie a složenky kolem. To bude dobrých 10 000,- kč úspora (v dnešních cenách). No fakticky spíše počítáme, že pak byt prodáme nebo vyměníme a koupíme něco menšího nebo tak. Teď máme větší byt kvůli dětem. No a pak se spoléháme na kombinaci průběžného a 3. pilíře + doufáme že vytvoříme ještě nějaké úspory bokem. A pracovat budeme dokud to půjde. U mě jako konstruktéra to snad půjde, no u manželky zdravotní sestry nevím nevím jak po 60tce bude schopná. Ale to teď nevyřešíme....

Tohle je cesta podle mě. A určitě ne jen mě. Proč asi v ČR je takový nepoměr mezi nájemními byty a byty v osobním vlastnictví v porovnání se západní Evropou? Prostě mít vlastní bydlení je v důchodu k nezaplacení. Náklady na jídlo v porovnání s náklady na bydlení nejsou tak vysoké.

J. Hejna 28.6.2013 9:01

To jsem zvědav,

co všechno bude ještě vysloveno na obhajobu zřejmého nesmyslu - druhého pilíře v současné verzi..

J. Blažek 28.6.2013 6:43

Autorův OMYL!

Hned v první větě článku: ..... Masivnější rozšíření 2. pilíře penzijního systému by mohlo v krátkodobé perspektivě vést k žádoucímu zeštíhlení státu. ....... Je to nesmysl, neboť tzv. druhý pilíř je výhodný jen pro asi 20 až 30 procent obyvatel. A co ti ostatní????? O ty stejně bude muset pečovat stát. A i o těch 20 až 30 procent bude stát pečovat a bude jim taky počítat ten minimální důchod a navíc jim či fondům předávat peníze a musí kolem toho úřadovat! Takže státním úředníkům práce přibyde!