5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

FINANCE: Kde jsme s EET udělali chybu

Málokteré opatření předchozích vlád vyvolalo tolik emocí, ať už byly čistě politické, měly zásadní Aekonomický podtext, anebo osobní rovinu. Elektronická evidence tržeb známá jako EET však byla pro české politiky i podnikatele jablkem sváru od samého počátku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novak 6.5.2022 12:57

Mládek mluvil o OSVČ, kteří odvádějí minimum na zdravotní pojištění - ovšem čerpají péči stejně jako ti, kdo poctivě platit musí. Tedy zaměstnanci.

Pokud odvádíte poctivý podíl ze svých zisků, urážel jste se zbytečně.

Pokud neodvádíte, urážel jste se neoprávněně.

M. Adamík 6.5.2022 14:24

Odvádím správně podle předpisů jako OSVČ i jako zaměstnanec, a ne málo. Že se do mě navážel socan tlustý jako prase, zaměstnaný na úřadě a nazýval mě parazitem, se mě tehdy jaksi dotklo.

Že je odvod z činnosti OSVČ celkem malý, za to nemůžu, ale je výrazně vyšší než úhrada za státního pojištěnce. Tak asi.

D. Uhlár 6.5.2022 15:32

Navíc bych dodal, že jsem nějakou dobu souběžně podnikal i byl zaměstnaný a platil jsem dvoje zdravotní ( i když pravda, to druhé snížené ). Má snad někdo pocit, že si půjdu na jednu zlomeninu pro dvě sádry?

P. Hák 6.5.2022 21:45

Já jsem souběžně zaměstanec i OSVČ. Jako OSVČ platím jen to, co vydělám "nad plat", takže není pravda, že platím 2x. Platím normálně, jen se část počítá z příjmu OSVČ a část z příjmu zaměstance. Mimochodem pokud se nemýlím, tak za zaměstance dává ještě zaměstnavatel.

Loni jsem například jako OSVČ neměl obrat, takže jsem neplatil navíc ani korunu. Samozřejmě v zaměstnání jsem odváděl normálně.

D. Uhlár 7.5.2022 4:20

Nevím, jak to máte, a nezpochybňuji to, ale já jsem zcela jistě minimálně po celý ten zdaňovaný rok vydělal podnikáním míň, takže jsem neměl částku nad plat. Zdaňování v ČR je velmi vysoké, což může být věc názoru, ale systémově postavené na hlavu, což je fakt.

P. Hák 7.5.2022 20:57

No pokud mám plat ze zaměstnání dejme tomu 500 000 a zisk z podnikání dejme tomu 100 000, tak pojistné i daně platím z částky 600 000. Což mi přijde celkem logické.

P. Hák 7.5.2022 20:59

Samozřejmě celková daňová kvóta (daně plus sociální plus zdravotní jako skryté zdanění) vysoká je, o to se nepřu.

J. Kejkrt 6.5.2022 9:08

A kdo jiný by teda volit mohl, kdyby tohle byla podmínka volebního práva? ;-D;-D;-D

O. Buda 6.5.2022 9:49

To je vtipné, ale možné, hlavně když přínos nebyl žádný, jen záplava dat a chaos v jejich využití. Babiš ostatně skončil taky proto, že byl Babiš. Doufám, že se už nikdy nevrátí on, ani nikdo s podobným politickým a osobnostním profilem. Byla to nehezká doba pro ČR s Babišovým máslem na hlavě.

P. Burda 6.5.2022 13:40

Kdyby bylo zdanění 10% (místo 15%), platil by leckterý "sousedský výpomocník", co neplatí, protože on přece nepodniká (jen si sousedce řekne za výměnu kohoutku o 500 a druhou 500 prirazi k nákupní ceně).

To nepíšu o záloze na zdravotní pojištění, když přesáhnete limit obratu, nutnosti skladovat vydané doklady, přijaté doklady... dodržovat termíny.

Také část "velkoobchodů" vyžaduje kladné daňové přiznání, jinak ani dovnitř nepustí. Podnikatel s ŽL, co neplatí daně, bude vzácnější než příšera z Lochness.

A. Poláková 6.5.2022 13:47

Víte zatraceně dobře, že se jedná především o stravovací zařízení. Tam si přirazili covidovné a ještě jim zruší EET. Zlatý důl. No domácí starava je stejně nejzdravější, ať tam chodí blbci, kteří jim k tomu všemu dají "dýško". Se mnou tedy ať nepočítají.

J. David 6.5.2022 4:34

Digitalizace je sice kouzelný nástroj, ale v byrokracii a klotových rukávech byrokratů státní správy (aristokracie, mezi prortofoliem všech byrokratů), digitalizace v papírových lejstrech utone (pravda, jeden EMP, a digitalizace je v hajzlu). Jako starý a vysloužilý ajťák mám založen tzv. byrokratický balíček, tedy soubor lejster (vč. rodného listu, "še se moje überhaupt narodyla"), ale vždy na amtu, pokud tam musím páchnout, z hrůzou zjišťuji, že mi tam nějaké to lejstro v mošně chybí. Jak u blbejch na půdě, něco zavedeme, OSVČ a firmy investují a zavedou, a když to začne fungovat, tak to zase zrušíme? Nu nic, pouze glosuji stav. Ale navštívit nějaký amt, to je zážitek, na aparátu si vyzvednete, něco jako lístek od šatny, a uchýlíte se do čekárny (chodby) na patřičném štoku, žmoulaje své číslo. Občas "pingne" nad kanclají nějaké číslo, ale tak nějak "línně", zato byrokraté, s lejstry v podpaždí, a tvářemi ztrhanými, tak trestanci z kamenolomu, brázdí chodby "semo tamo". Těžký to život byrokrata (na jejich omluvu, kdo jím tvoří dienstreglamá?).

M. Adamík 6.5.2022 10:31

Tohle uměl popsat nádherně Kafka. třeba vybrané kapitoly ze Zámku. Nádhera. na úřady též chodím a je to nádhera, jak vnější vjem koresponduje s těmi 20-30 tými léty. A to se někteří úředníci i snaží :-P vyhovět a pomoct. Systém tomu však velmi úspěšně brání.

S. Sedlák 6.5.2022 0:49

EET vybuchla nejen obsahem, ale i formou. Jediným pozitivním přínosem byla pro ty, kteří potřebnou technologii dodávali, protože mobil určitě nestačil. To jen předváděl v médiích gauner, který jinak ukazoval IT gramotnost na úrovni sčotu - dětského počítadla. Vše ostatní byly jen neúčelné náklady, které vedly k zavírání malých provozoven, které neměl kdo v malých vesnicích otevřít. Takže to skončilo tím, že nula od nuly pošla.

Forma byla ještě daleko horší. Přemotivovaní státní zaměstnanci vyběhli do terénu a řádili jak černá ruka. Takoví rudí komisaři vyhledávající kulaka. Ti, kteří chyběli na finančních úřadech aby kontrolovali ty s největšími obraty a bagatelními daněmi z přijmů, běhali po obchůdcích a udělovali likvidační pokuty za chybějící nápis nebo prohřešky při vydávání korunových účtenek. Líbilo se to závistivcům a gaunerům typu Babiše, protože schobaní za barierou právníků měli klid.

R. Langer 6.5.2022 7:36

Přesně tak!

M. Chlupová 6.5.2022 7:54

Ano. I když bude EET zrušeno, ty zbytečně vynaložené náklady na pořízení techniky/SW, a jejich následky, už se bohužel zpět vrátit nedají.

Vlastně můžeme děkovat Covidu, že se ten nesmysl nerozšířil i na drobné podnikatele, jak bylo původně v plánu. Netuším, jak si úředníci představovali, že donutí instalatáry apod. platby v hotovosti někde v domácnosti do systému zadávat.

A. Poláková 6.5.2022 13:39

Víte co? prostě nepochopím, proč já mám daně platit a ONI nemusí. Co je na tom proboha pravicového. Takovou pravici (malá domů) já tedy nevolím a volit nebudu.

J. Chyský 6.5.2022 14:35

R^

F. Svoboda 6.5.2022 8:41

R^

J. Kejkrt 6.5.2022 9:09

R^