3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
janoryna 14.9.2007 16:30

Re: TEN článek napsal někdo kdo o podnikání nemá ani páru, snad závistí zrudlej zaměstnanec?

souhlas, jen levičák může bejt tak b*be*, že platí daně. ať platí daně ti, kteří nepodnikají. riskují jen vyhození z práce.

GRUNTORÁD 14.9.2007 7:43

TEN článek napsal někdo kdo o podnikání nemá ani páru, snad závistí zrudlej zaměstnanec?

vobčan 14.9.2007 0:14

naivní úvaha

Tak to je opravdu hodně naivní a zkratovitá úvaha. Miliardy navíc by do státní sféry určitě žádnou pracovní kvalitu nepřivedly. Navíc soudci vydělávají opravdu dost!

Problém je jinde - stát má na veškěré své služby monopol, a podle toho to taky vypadá. Už kdysi jsme uvažovali, že by se státní služby měli fakturovat (i navzájem) - když už nic, bylo by vše transparentnější - hned by se vědělo, kdo je potřeba a kdo jen sedí "v kolonce".

A další je v tom, že st. zaměstnanci mají malou, či téměř žádnou odpovědnost. Jak to kontrastuje s tím, že OSVČ, fyzická osoba, odpovídá za vše svým celým majetkem a do posledního dechu!

Lucka 13.9.2007 21:53

Re: Re: Svarc system

No, Jardo, jen abyste ještě jednou rád nečekal, jestli někdo pískne!On to taky není žádný med shánět někomu práci a pak poslouchat takový řeči...

Lucka 13.9.2007 21:51

Re: Re: Re: Re: A co tím chtěl autor říct? Ať se vrátí k individuálnímu živnostničení, když je to tak "výhodné", ne?

No, já musím přiznat, že s Vašimi příspěvky zde taky  zcela souhlasím, máte vtip.Ale tyto debaty mne většinou rozčilují, takže vespolek přeji pěkný večer, zítra živnostničím od brzkého rána.:-)

watabi 13.9.2007 20:40

Re: Re: Re: A co tím chtěl autor říct? Ať se vrátí k individuálnímu živnostničení, když je to tak "výhodné", ne?

Lucko, naprosto s vámi souhlasím.

watabi 13.9.2007 20:37

Re: Re: Svarc system

Bože, vy jste truhlík................takže je v pořádku, když zaměstnavatel nesežene dost práce pro své ovečky, tak že je musí platit, i když mu nepřinesou korunu zisku a  an sebe si nevydělají. Jasně, máte pravdu, když je zaměstnavatel blb a bere lidi do práce, tak ať ho to něco stojí. Zaměstnanec má přeci výsostné právo na to, aby o něj bylo postaráno s náležitou péčí, odstupným, placeným každým prdem..............ach jo, chci být také zaměstnancem;-(

watabi 13.9.2007 20:30

Re: Našel jsem chybu hned v prvním výpočtu.

No ona tam asi nebude jen tahle chyba.................pan autor měl na mysli měsíční či roční obrat?  Pokud uvěřím měsíčnímu obratu 5 mega, tak 19% je 798 500,-. Pokud by celou tuto částku odváděl jako DPH na výstupu, tak nemá ani korunu vstupů, což se mi jeví jako blbina;-P

watabi 13.9.2007 20:27

Re: Ač obyčejný živnostník "samoživitel" bez zaměstnanců jsem teda na to jak neplatit daně nepřišel.

milánku, ono to není tak jednoduché................když je nějaké "jídlo pro celou rodinu" ve výdajích, musí těmto výdajům odpovídat i tržby. Takže spíš je to tak, že ve výdajích není spousta nakoupeného zboží, ke kterému pak zákonitě nechybí nikde tržby . Co jsem nekoupil, to jsem nemohl prodat;-P Takže nejdříve se poinformujte, než začnete rozvádět teorie...........

Lucka 13.9.2007 17:18

Re: Re: Re: Re: A co tím chtěl autor říct? Ať se vrátí k individuálnímu živnostničení, když je to tak "výhodné", ne?

Milý zlatý, já bych si nikdy netroufla něčí chování nazvat sviňárnou, pokud neznám souvislosti.Nikde jsem nenapsala, že daně neplatím, a to byste se divil, co jsem se jich a v jaké výši naplatila.Tudíž Váš výrok beru jako úlet, poněvadž jste mimo.Já jsem jen napsala, že své daně MINIMALIZUJI, nikoliv, že kradu.To aby bylo jasno.A o zaměstnávání kvalifikovaných pracovníků státem si už taky myslím své.Bohužel, devastace myšlení lidí i minulou levicovou vládou je zoufalá, protože většina snah dosáhnout svých práv mizí v nekonečnu.A to mluvím slušně.Je tu již úzusem, že faktury se neplatí rozhodně před datem splatnosti, většinou až po upozornění věřitelem, a to ještě v lepším případě.Tolik jako reakci na Vaše obvinění,se kterým nemohu souhlasit.Vše,co máme, jsme si s manželem vydělali prací nebo zdědili v rodině.Ale nejsem blázen, abych prachy házela z okna na ty, kteří nic nedělají.A ještě poslouchala bláboly o sviňárnách.S úctou L.

Jura Jurax 13.9.2007 17:09

A zaměstnanci pláčou

neboť těm šmelit s penězi nelze - ani je nedostanou do ruky. To by tak hrálo, aby si do nákladů dali paušál ... Není potom divu, že nejvíc daní se vybere od zaměstnanců (i v přepočtu na hlavu) ...

Honza42 13.9.2007 15:29

Ač obyčejný živnostník "samoživitel" bez zaměstnanců jsem teda na to jak neplatit daně nepřišel.

Protože mými zákazníky jsou výhradně podniky, nikdy jem nikomu nenabídl práci načerno. Taky nevím proč by na to podnik měl přistoupit. Zaplatit by musel z černých peněz a ty jsou drahé. Kde je taky potom záruka a odpovědnost za provedenou práci? Takže možná provoz auta se v mém podnikání schová, občas telefon nebo fotoaparát. Tím to ale končí.

Daňové úniky jsou dle mého jen v oborech, kde zákazník je konečný spotřebitel a nedává účtenku do nákladů. Tedy služby typu holič nebo hospodský. Hospodský je ideální, ten má většinou v nákladech jídlo pro celou rozvětvenou rodinu a tržby vesele krátí.

pp 13.9.2007 15:01

Našel jsem chybu hned v prvním výpočtu.

Ti "drobní" určitě nemají stejně vysoký obrat, takže ta úspora na daních také není tak vysoká. Vše je třeba posuzovat podle skutečných hodnot, takže není možné porovnávat daně větší společnosti a drobného živnostníka.

JK jiny 13.9.2007 14:40

Na druhou stranu považuji za povinnost státu vytvořit takový daňový systém, který je dostatečně jednoduchý a vytváří rovné podmínky pro všechny.

ODS vam ho slibila... a na SZ a KDU se v tom tezko vymluvi.

Dr. Ban 13.9.2007 13:59

Re: Re: Re: A co tím chtěl autor říct? Ať se vrátí k individuálnímu živnostničení, když je to tak "výhodné", ne?

a nebo se to da napsat taky tak, ze kracenim dani stat prichazi o miliardy ktere by mohl vynalozit na zamestnani kvalifikovanych pracovniku (a ne lemplu co vam tam tu zalobu nechaji 4 roky lezet na stole). zkratka omlouvate svinarnu svinarnou udajne pachanou na vas. ale jedna se v podstate o to same.

Veselý 13.9.2007 11:49

Spekulace

a dost nečistá hra, tak bych nazval článek autora. Dělal jsem v oboru, který vidí živnostníkům do podnikání. To co popisuje autor, považuji za fantazii. Neříkám, že je všechno správné, ale v takovém rozsahu, to by se finanční úřad vyřádil.

Edrik 13.9.2007 11:23

Obor

Omlouvam se za ukliknuti.

KAzdopadne podstatne je kdo jsou vasi klienti. Od soukromych osob se samozrejme da inkasovat bez dokladu ale neznam firmu ktere by se to vyplatitilo. Tedy ja osobne musim chte nechte vsechny prijmy priznat. Co je me tedy platne ze jsem drobny OSVC, jakou ze to mam vyhodu? A ja zapomel, rucim veskerym svym majetkem, na rozdil od takoveho jednatele s.r.o.

Edrik 13.9.2007 11:19

Otazkou je obor podnikani.

Edrik 13.9.2007 11:19

Otazkou zustava obor.

JanHl 13.9.2007 10:43

Mě přijde článek na místě

a) ohledně malých živnostníků to vidím stejně jako autor. Živnostník mi pokaždé položí otázku: "S dokladem a dražší nebo bez a levnější?". Zaměstnanec větší firmy si to dovolit nemůže.

b) stesky na služby státu platí pro všechny stejně. U živnostníků vznikl systém "co bych daně platil", takže jsou v podstatě finančně v pohodě a doplácí na ně větší firmičky, které už taková kouzla s penězi dělat nemohou. Jak letos uvedl Statistický úřad, skoro 60 % daní zaplatí malé a střední firmy. Je to logické, ty největší mají různé úlevy na daních, ty nejmenší možnost daně minimalizovat jinou cestou. Ve výsledku dostávají nejvíc po hubě ty relativně nejpoctivější.

Říkáme tomu demokracie, dámy a pánové.

PS: je to parafráze na příběh amerických dešifrátorů před bitvou u Midway, kteří luštili zhruba 10 % obsahu japonských zpráv. Na dotaz velitele: "Šmarjá, dyť vy to jen odhadujete?" odpovídá hlavní dešifrant: "Říkáme tomu analýza, pane". Naštěstí analyzovali správně.

Herinán 13.9.2007 10:02

Re: s kalkulačku si nejen hrát ale hlavně správně používat

Naopak je to dost pravděpodobné. Představ te si, že jsem holič (ale nejsem), za den ostříhám ve svém krámku deset lidí, jsou to většinou stálí zákazníci z okolí, kolik si jich dle vašeho názoru vezme účet? Ze zkušenosti vím, že prakticky nikdo. Když už si ho paní co prodává naproti v samoobsluze a chodí ke mě deset let vezme, jak moc riskuji, když účet stopím? Prakticky nic. Ceny jsou ale pro všechny stejné, tedy i s potencionálním DPH. Pokud účet přiznám, DPH odvedu, pokud ne, oficiálně jsem nic neudělal a tedy není co danit. Tu trochu spotřebovaného šamponu a vody v pohodě rozpustím mezi těch pár přiznaných.

Švarc systém je samozřejmě řešením, ale jen pro otázku platů, nikoli u daně nejkrutější, tedy DPH. Navíc krácení platů je věc krátkozraká neboť nikdy nevíte kdy budete potřebovat půjčku nebo vás srazí auto a skončíte půl roku na nemocenské. Ale to už jiný problém.

valach ostravski 13.9.2007 10:01

Re: Re: Re: A co tím chtěl autor říct? Ať se vrátí k individuálnímu živnostničení, když je to tak "výhodné", ne?

R^

valach ostravski 13.9.2007 9:59

Re: Re: Svarc system

Máte nesprávný mentální návyk. Proč "zadarmo čekat až.."  a proč ne "mít dost času na to, starat se o své záležitosti a dělat jinou placenou práci"? A to "praštit s tím kdykoli pískne" si nechat dobře zaplatit?

jarda 13.9.2007 9:42

Re: Svarc system

Ja byt zamestnancem bych do toho nesel. To mam jako doma zadarmo cekat nez se panovi postesti sehnat zakazku a kdybych zrovna mel neco jineho na praci, tak s tim prastit kdykoliv piskne ?

Lucka 13.9.2007 9:30

Re: Re: A co tím chtěl autor říct? Ať se vrátí k individuálnímu živnostničení, když je to tak "výhodné", ne?

Ano, co se týče očekávaných služeb státu za mnou odvedené daně, je to katastrofa.Od roku 2003 leží u soudu má žaloba na nezaplacenou pohledávku, soudní poplatky tam leží taky, ale kdybych nežila z jiných zdrojů, už bych seděla v kriminále za neplacení všeho, co stát po mně chce.A to bez ohledu na to, že není schopen ochránit můj majetek.Čili výsledkem je, že své daně minimalizuji, neboť své peníze umím využít efektivněji než stát, kde se propadnou a mé pohledávky též.A za okrádání státu to-s vědomím protestů některých- po svých zkušenostech, rozhodně nepovažuji.Dle mých měřítek naopak stát okrádá mne, neboť mi neposkytuje ochranu mého majetku,ač peníze již před třemi roky inkasoval.A na to, abych si uvázala na krk ještě někdy zaměstnance, si dám velký pozor, to už mám taky za sebou.Nejlepší je následné "onemocnění" zaměstnance po výpovědi kvůli hrubému porušení prac. kázně.Ano, stav je špatný jednak vinou morální devastace lidí, ovšem silně podporován laxností státu, který je fofrník pouze co do výběru daní a poplatků, zbytek ať občan nějak protluče, ono se to nějak vyřeší časem samo.Jsem tedy přesně ta, co se vrátila k individuálnímu živnostničení, a do účetnictví mi nikdo nehrabe.Ale to je řešení?

novotný 13.9.2007 8:29

s kalkulačku si nejen hrát ale hlavně správně používat

Je krajně nepravděpodobné, že by někdo účtoval zakázku i s DPH a neodvedenou částku rozdělil mezi zaměstnance.

živnost, kterou popisujete může být například projekce. Nelze předpokládat, že např, sdružení 6 projktantů různých specializací nutně vyhotoví horší projekt než Vaše firma se 40 zaměstnanci. Dále je mylná představa, že ti živnostníci prodávající svou práci bez dokladů a daní to dělají u rozsáhlejších projektů (pro plátce DPH)nebo u akcí např. pro města nebo státní správu. Spíš se dá odhadnout, že jim vyčítáte snazší tvorbu černých fondů, které pak využívají pro získávání těch zakázek. To je u Váší firmy jistě obtížnější z důvodů, které jste sám popsal. Nezbývá než rozdělit firmu na menší, přejít na Švarc systém nebo se smířit s tím jak to děláte teď.

Baba Jaga 13.9.2007 8:11

Těžké je v Česku podnikání!

Za vše může naše legislativa a nepoctivost našich lidí! Příkladů je mnoho.Rv

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 13.9.2007 7:25

Svarc system

Vazeny autore, pokud jste to nezaznamenal, tak tzv. Svarc system by ze zakona vyjmut a tedy je dnes legalni. Takze ano, propustte vsechny zamestnance a najimejte si je jako subdodavatele jen tehdy, kdy je budete opravdu potrebovat. Uzavrete s nimi nejakou smlouvu o prednostnim plneni vasich zakazek, to take je legalni. A oni si v pripadnem volnem case budou moci nabirat vlastni zakazky. A vsichni si polepsi a budou spokojenejsi.

Pišta 13.9.2007 6:06

Re: A co tím chtěl autor říct? Ať se vrátí k individuálnímu živnostničení, když je to tak "výhodné", ne?

Autor má představu, že daně jsou něco jako výpalné. Koukej zaplatit a neotravuj! Tak to ale není. Pokud zaplatím daně, očekávám za to protihodnotu. Například to, že když se stanu obětí podvodníka ,tak stát se bude alespoň snažit mi pomoci. Ať už tím, že podvodníka pošle do vězení, aby zabránil dalším podvodům nebo tím, že mi usnadní podnikání zjedodušením a průhledností vyhlášek a zákonů. Zatím jsme svědky toho, že když vám odběratel nezaplatí fakturu, tak z peněz , které jste nedostali, od vás stát ještě vybere daň. A pak dělá všechno pro to ,aby podvodník nebyl ani otravován nepříjemným vyšetřováním. Že by skončil před soudem , nebo škodu uhradil ,je představa z říše snů. Není divu, že potom i ti slušní dojdou k závěru, že daně platí jen blbci.

Ladislav N. 13.9.2007 1:43

A co tím chtěl autor říct? Ať se vrátí k individuálnímu živnostničení, když je to tak "výhodné", ne?

Jednotlivec - OSVČ - je přesně ta část aktivních ekonomických subjektů, které vlády (zvláště socialisté po roce 1998) systematicky házely klacky pod nohy. Tak si taky nějaký přihoďte... Rv