5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Maršálek 9.12.2010 21:11

Když ptáčka lapají......

Autor je mimo mísu. Obyčejná agitka ala Bezděk!

K. Machala 10.12.2010 0:44

Re: Když ptáčka lapají......

To asi nebylo myšleno na mne? Protože za nikoho neagituji, pouze bráním svoji svobodu nemuset povinně spořit dle shora nadekretovaných pravidel a upozorňuji na rizika odebrání další svobody občanů státem.

O. Uživatel 9.12.2010 13:50

Uživatel požádal o vymazání
J. Kanioková 9.12.2010 17:10

Já bych tak ani nemluvila o schopnosti,

"Stejně jako schopnosti pracovat po dosažení věku 65 let, kde jasně odepíšete většinu dělnických profesí "

ale o možnosti. V době vysoké nezaměstnanosti, kdy je výběr v mladší generaci, si takhle starý člověk ani neškrtne. Znám to zblízka.

A ty "znárodněné" fondy v Maďarsku a nejspíš i v Irsku, fakt člověku na důvěře nepřidají. O tom Irsku jsem četla, že jim to EU dala jako podmínku k poskytnutí té "půjčky" 85 mld. Že ke splácení musí použít i tyhle fondy.

K. Machala 10.12.2010 0:19

nezaměstnanost je plodem soc. regulací

Ano, je velká chyba, že si starší člověk v době vysoké nezaměstnanosti ani neškrtne, pokud nemá mimořádnou kvalifikaci. Jenže to není chyba kapitalismu volného trhu, to je chyba regulací.

Kdybych byl někdy nezaměstnaný, přál bych si legislativu přesně opačnou, než za jakou bojují odboráři. Přál bych si, aby mne mohl zaměstnavatel snadno vyhodit, protože pak by si dvakrát nerozmýšlel, jestli mne přijme. Přál bych si, abych ho nestál různé regulační, pojišťovací a další náklady. Přál bych si mít možnost co nejsvobodnější smlouvy, jako když chcete po kamarádovi, aby vám opravil garáž a "zakázku" mu dáte právě proto, že mu nemusíte dávat nějaké minimální tarify, že mu můžete dát přesně tolik, kolik je na trhu obvyklé, že mu nemusíte dávat odstupné a že obě strany vědí, do čeho jdou a nejsou vazaly jedna druhé. Že nebude muset cosi platit v případě nemoci (proč by to měla být starost objednavatele práce?). Pokud bude taková svobodná smlouva, potom nevidím důvod, proč by se nezaměstnanost neměla zřítit na úroveň míry volných pracovních míst a přestala být problémem. A to i u starších ročníků. Zkusme se zamyslet nad tím, proč je nízká nezaměstnanost ve Švýcarsku, ale vysoká ve Španělsku (přes 20 %). To nesouvisí s nějakým nedostatkem tvorby pracovních míst, ale jen a pouze s regulací, která činí najímání zaměstnanců jako těžký oříšek ve smyslu "na co si tímhle přijetím zadělávám z hlediska zákona?" Kvůli jiným i sobě, pokud bych měl být nezaměstnaný, si přeji volný pracovní trh se svobodně dohodnutými smlouvami. Pak nebude mít zaměstnavatel možnost říkat: "Za dveřmi je tisíc dalších" a bude rád, že mu neutečete, protože za vašimi dveřmi bude tisíc dalších možností práce.

A jakmile bude volný trh práce, bude minimální nezaměstnanost, tak spadnou k minimu i náklady na nezaměstnané v rozpočtu, následně výdaje a dluh, což je následně použitelné pro důchody, stejně jako daně z většího množství zaměstnaných.

J. Láníček 9.12.2010 17:29

A nejlepší bude řídit se radami odborníků !

Je to nějaký týden,co v televizi jeden takový preludoval, že lidé by měli být natolik zodpovědní, že by si měli ročně uspořit aspoň 140 tisíc, aby si zajistili důstojný život ve stáří. To by měla většina zaměstnanců přinést jako potvrzení do práce - aby jim ztrojnásobili platy !

K. Machala 10.12.2010 0:40

Re: Chybka

S tím hladem je to přestřelené. Průběžný pilíř nikdy nikoho nenechá pojít hlady, na rozdíl od povinného fondového budou nějaké daně státu chodit vždy. Fond může zůstat prázdný, i když vlastní ty "nejbezpečnější" řecké dluhopisy (což řecký penzijní fond musí).

Když toho vašeho pětipivaře dotlačíte místo piv nalévat procenta příjmu do povinného fondu, z kterého ani nemůže vystoupit, když ucítí kulišárnu, tak mu nejenže seberete svobodu volby, nejenže mu seberete ta piva (nebo knihy jeho dětem, protože piva si neodřekne), ale možná ani ta aktiva, která ho donutíte za to koupit, nebudou mít v době odchodu do důchodu žádnou cenu, budou třeba - jako je to v případě mnoha penzijních fondů venku - zainvestovány právě do "bezpečných dluhopisů státu eurozóny". A to je ani nemusí znárodnit jako v Maďarsku, aby byl problém.

Pokud jde o ČSÚ, tak ten nic o průměrném věku dožití za 50 let nemůže říct, protože to nikdo neví. Vidím okolo sebe víc mladých lidí, kteří mají chronické zdravotní problémy, než kolik jich bylo snad vždy v minulosti od 1. republiky. Nikdo netuší, jestli se věk bude prodlužovat skokově nebo rovnoměrně nebo vůbec. To, co Vám ČSÚ řekne spolehlivě, je současný průměrný věk, kterého se lidé dožívají teď. A ten je poznamenaný - vylepšený tím, že umírá méně kojenců. Pokud si budete dělat genealogický průzkum, zjistíte, že většina vašich předků posledních 200 až 300 let žila zhruba stejně dlouho, jako většina vašich současných příbuzných. Až na to, že třeba polovina jejich nově narozených dětí nepřežila první dva roky. Takto se dostanete k prudkému nárůstu průměrného věku od TEHDY do DNES. Ale tohle průběžné penze neohrožuje, naopak.

Kromě toho si myslím, že musí být svoboda volby i u otázky, zda si odložit nebo spotřebovat vše teď na úkor důchodu. Někdo si nemusí příliš cenit svého života v důchodu, jiný může mít pocit, že se nedožije, další může mít jiný důvod. Nechme to na nich, nejsou to školčata, ale dospělí. Nevoďme lidi za ručičku (ve prospěch lobbistů).

P. Fiala 9.12.2010 13:02

A co třeba nedostavbovat Temelín?

S úroky na 10 roků za 450 miliard Kč. To je 450 000 milionů.

Důchodců je jen 300 000, každý z nich by mohl být milionářem a dožít v klidu svůj život a ještě by zůstalo dalších 150 000 milionů pro další potřebné (školství, zdravotnictví, atd.).

V EU je elektrická energie na 60% ceny ČEZ, a ČEZ již není zcela státní. Jeho 25% akcií drží soukromé osoby. Přijímají zisk v hodnotě asi 8 miliard Kč každý rok. Takže se již nedivte, že cena elektrické energie z ČEZ musí růst. Miliardáři jsou zvyklí na svůj královský komfort, a jeho zajištění také nějaký ten milionek stojí.

O. Uživatel 9.12.2010 13:54

Uživatel požádal o vymazání
J. Císař 9.12.2010 12:06

Konečně

Děkuji za tento článek. Konečně jsem si mohl rozšířit své znalosti (alespoň trochu) v oboru "důchodů" aniž by do mně byl skrytě huštěn nějaký politický záměr (a lhostejno zda levý či pravý).

J. Hejna 9.12.2010 11:58

Jo?

"Podoba chudoby "průběžného" důchodce se za 50 let může smrsknout na fakt, že zatímco průměrný zaměstnanec té doby bude moci létat na Kanárské ostrovy každý víkend, důchodce bez fondového zabezpečení na tom bude tak "špatně", že se tam dostane jen jednou za rok na 14 dní. "

J. Schwarz 9.12.2010 12:21

Re: Jo?

To je příklad. Let na kanáry zde nahrazuje věc zbytnou. Přeformulijte si to třeba tak, že zaměstnanec si bude moci dopřát  plastickou operaci každý víkend, kdežto státní důchodce jen jednou ročně.

P. Joch 9.12.2010 9:14

třetí pilíř

Asi je dobře, že Maďarsko nám nározně ukázalo jak to dopadne s důchodovými fondy, jakmile se v nich naakumuluje dostatečné množství peněz. Jakákoliv vláda v okamžiku, kdy bude hrozit státní bankrot, je (zcela logicky) znárodní a použije k poslednímu zalepení rozpočtu, než s velkou slávou zkrachuje. Takovému balíku peněz prostě nepůjde odolat.

Druhý problém je v tom, že fondy musí neustále růst, aby pokryli inflaci. Proto jsou to často důchodové fondy, které se pouštějí do riskantních finančních operací a i teď se občas proslechne, že mají spoustu peněz utopených na Islandu, v Řecku, či Irsku. Takže věřit tomu, že fond ve zdraví uchová moje peníze po následujících 30 až 40 let je bláhové.

Naopak existují možnosti jak se na důchod připravit i bez spoření. Asi nejdůležitější je financování vlastního bydlení, tak abych nemusel za 40 let platit nájem. Pokud vlastní dům mám, investoval bych dál do půdy, či nemovitostí, nebo přímo do zlata. Je spousta lepších možností než penzijní spoření.

J. Síbek 9.12.2010 11:03

Re: třetí pilíř

Pěkně jste to popsal ,řešení v podobě vlastního bytu či domu,nebo investice do čehokoliv může sice pomoci,ale každý na to nebude mít a o investované peníze může přijít stejně jako fondy o kterých se zmiňujete,že mají utopené peníze na Islandu či jinde.Navíc vůbec to neřeší dnešní průběžné financování na které nejsou a nebudou peníze.Myslím si,že tzv.třetí pilíř by měl spravovat stát a také ručit za něj.Inflaci lze řešit jednoduše tím,že odvádět se bude nikoliv částka ale procenta se mzdy.Pokud ta poroste z jakéhokoliv důvodu, budou odvody vyšší.

Do oblasti scifi spadá myšlenka zaplacení státního dluhu a získané miliardy věnovat na odstranění inflačních dopadů třeba na důchody.

J. Schwarz 9.12.2010 12:25

Re: třetí pilíř

Nemusíte stavět  desetipokojovou vilu. Stačí lepší celoročně obyvatelná chata. Před 100 lety  se taky na venkově nestavěly státní paneláky a kdo chtěl mít střechu nad hlavou, musel si ji postavit. Na takové chatě pak máte, oproti nájemnímu bydlení ve městě, minimální provozní náklady.

M. Gavlák 9.12.2010 6:54

Výborně napsáno.

Uvedu ještě jeden důležitý argument - průběžný systém pracuje s reálnými, myslím v době čerpání, penězi...