28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Magor Milda 18.9.2007 8:32

Psychologický dopad je rozhodně větší, než ten ekonomický

například Německo. Tam se v poslední chvíli před eurem pohyboval kurs marky mezi 1,9 a 2 marky za euro. Lidé si zvykli, počítat zjednodušeně 1 : 2. Správně by to bylo asi o 5% méně, což mnoha lidem ušlo a ihned si stěžovali na inflaci. Že se i jejich platy a příjmy o tuto "inflaci" také zvýšily, jim ušlo, přece si to zasloužili!

Změny využili hostinští, holiči a některé služby. Kdysi bývala hranice u piva za máz 9,99 DM, letos už na ni začne útočit i euro, přesto si lidé na Okroberfestu to drahé pivo dopřejí.

U hostinských se tato vlna zdražení projevila negativně, hosté z velké části nepřišli. Někteří proto zavedli ceny jídel, obvyklé před eurem, což rozhořčilo konkurenty. Málokdo si ale všiml, že to levné jídlo kompenzují vysoké ceny piva, půllitr už je hodně přes 3 eura. Holiči dostali také konkurenci, ve městě roste počet holičských oficín s jednotnou cenou, která leží tak asi u třetiny obvyklé. Zaměstnanci jsou většinou z Turecka.

Jak je vidět, viditelná ruka trhu těm největším výkyvům zabrání. Nezabrání však vlivu chybějících hranic, ekonomiky v eurozóně se budou nutně sbližovat. Ztratí na tom důchodci (je jich prý moc) a příjemci dávek (těch je ještě víc) vydělají však aktivní zaměstnanci a podnikatelé.

Přesto se naši vnuci budou jednou divit, že dědečkové a babičky na cestě z Čech k moři museli několikrát měnit peníze. Představte si, kolikrát by obyvatel Texasu na cestě do Chicaga musel měnit své peníze, kdyby tam měli evropské poměry.

AndyO/XX 18.9.2007 8:29

No jo,

 jenže co s tím?Po zhroucení dolaru nebude jiná možnost.Mimo rubl, ovšem.

Magor Milda 18.9.2007 8:46

Re: No jo, na zlato už asi měnit nebudeme

a stříbrné Joachimsthalery, kterými Američané před několika stolatími platili, už také patří do muzea. Co se hroutí, tady ještě moc dlouho bude. Rubl se zhroutil už dávno, dnes je na úrovni CZK. A bude ještě dlouho. Současnou inflaci rozpoutávají Zelení, boj proti skleníkovým plynům pomocí odpustků, které si natisknou levně a budou draho prodávat, kazí měnu. Výkonnost ekonomiky klesá, protože se přechází na biopaliva, tím ubývá produkce potravin, je to velká změna, jejíž důsledky se dozvíme až za několik let.

MLOK1 18.9.2007 12:59

Re: No jo,

Ano, kurs rublu k dolaru je už dnes 1:1!!!

Za jeden US dolar dostanete jeden kilogram rublů;-D

No.... 18.9.2007 7:43

Babička nepřežije následující zimu-+15% elektřina, zase a znova

A tak ji nějaké euro, které do roku 2012 bude ještě "poněkud vrklavé", vůbec nemusí zajímat.A po roce 2012, pokud ještě euro bude existovat, tak bude nejspíš jako srovnávací etalon pro národní měny, opět zavedené po nedisciplinovanosti velkých států ..V tu dobu už naše babička bude klidně spát.Starosti zbydou na vnuky.Nebo znáte nějaké jiné, optimistické prognozy?

Netřeba 18.9.2007 6:27

Zaokrouhlování, známý scénář.

Chleba půjde (bez přepočtu) o korunu nahoru, lokomotivy o korunu dolů.  :-)

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 18.9.2007 4:03

v tomhle nemate uplnou pravdu

Nakonec kdyby bylo tak jednoduché si kdykoli jen tak zvýšit z vlastního potěšení ceny, proč by s tím někdo čekal na euro a neudělal to hned zítra.

Netvrdim, ze vsichni obchodnici, ale mozna 60% a vic jich vyuzije prave onoho "zmatku" pri zavedeni eura a pokud vyslovene nezdrazi, pak rozhodne zaokrouhli soucasne ceny tak, aby v euro mely onen "psychologicky" format. Takze pokud neco ted stoji 999 Kc a euro je rekneme 27.46 Kc, pak nova cena nebude 36.38 E, ale napriklad 36.50 E (1002.30Kc) nebo 36.90 E (1013.30Kc). A mozna 30% obchodniku opravdu zdrazi s vymluvami, ze: dvojmenove cenovky jsou drazsi, je treba poridit novy software, je treba zaskolit personal atd.

F2 18.9.2007 9:39

Re: v tomhle nemate uplnou pravdu

Hm, a proč nezdraží už teď?

BOMBON 18.9.2007 10:48

Re: Re: v tomhle nemate uplnou pravdu

kazdy se snazi prodavat za maximalni moznou cenu. ted, v minulosti, v budoucnosti... porad. omezuje ho konkurence a preference zakazniku.

nemuze prodavat draz nez konkurence, protoze lidi zacnou chodit ke konkurenci

nemuze ani prodavat draz, nez za takove ceny, ktere povazuji spotrebitele za "spravedlive" , resp. "prijatelne". kdyz budou moc drahe brambory (at uz vsude, nebo prodejce brambor ma monopol a tedy zadnou konkurenci), muzou lidi jist vic chleba, testovin, ryze...

Historik 18.9.2007 2:43

Přijetí Eura je třeba zabránit

nebo oddálit, pokud možno tak, aby nikdy nebylo přijato. Budiž nám Velká Británie příkladem. Udělali tam to nejrozumnější, co se dalo s Eurem udělat, nepřijali to.

I. 18.9.2007 6:38

Re: Přijetí Eura je třeba zabránit

A v souvislosti se programem zabránení Eura přijmout po vzoru GB program izolace na ostrovech a orientace zahraničního obchodu na České společenství národu, že? 

No.... 18.9.2007 7:46

To Vás učili na VUMLu ?

To Vás tedy učili špatně....:-P

I. 18.9.2007 10:35

Re: To Vás učili na VUMLu ?

Jste nějak mimo mísu, pane.   

rolandszewczyk 18.9.2007 0:42

to mu se

nedá věřit,přijetím cizí měny je něco jiného,než denominace,ovšem,vy politici a rádoby experti v dresu vlády nám podsouvate právě tu denominaci,což je značně matoucí

druhak tu máme z historie již jeden příklad,a to zavedení říšské marky v koexistenci z protektorátní korunou ktyryžto ukon znakomitě vedl k okradení lidí,

třetak,vnucení eura,eufeninisticky nazývané přijetí povede znovu k okradení mnoha lidí

BOMBON 18.9.2007 10:58

Re: to mu se

nerozumim. pokud se za kazdych 27 korun (nebo kolik bude kurz) stahnutych z obehu, pusti do obehu jedno euro, v cem bude kdo okraden?

bruner 18.9.2007 0:40

co to je

apreciace kurzu?

Historik 18.9.2007 2:41

Re: co to je

Prodávali jsme korunu laciněji a nechávali tak odpouštět prostředky z naší ekonomiky (živili jsme cizáky). Apreciace znamená ohodnocení měny. Že to vždycky bylo proti naší ekonomice a nevýhodné pro naši ekonomiku, to snad není třeba zdůraznit.

bruner 18.9.2007 6:38

Re: Re: co to je

děkuji, ale já jsem se jednak ptal co je apreciace a jednak apreciace kurzu. Samosebou vím, že jde o amerikanizmus od slova appreciation a drtí mě, když se toto slovo púoužije místo pěkného českého ocenění (ohodnocení je spíše e-valuation). A jak sám píšete, toto slovo se používá na ocenění měny. Kurz se neoceňuje, ten se stanovuje, buď administrativně (živí se jedna nebo druhá strana) nebo živelně trhem. Měl tedy autor s čákou peněžního experta použít slova "ocenění měny = kurz".

Ojebavac Marxe 18.9.2007 10:59

Re: Re: Re: co to je

Blbost, neni to ohodnoceni meny, spis zhodnoceni meny. Ale ani to neni presny - je rozdil mezi appreciace / revalvace a depraciace / devalvace. Appreciace / depreciace se tyka trzniho kolisani (fluktuace) meny, revalvace / devalvace je zpusobena planovanou intervenci.

Autor to pouziva spravne nevim proc "amerikanismus", kdyz je to z latiny a ta snad nevadi, ne? ;-P. Navic cesky termin muze byt trochu zavadejici.