28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Klička 18.9.2007 10:51

Re: Re: Náklady vnímané inflace

Jen pro vysvětlení.Před pár lety, v době, kdy ve Šanělsku ještě nebylo zavedeno euro jsem tam hovořil s pokojskou v hotelu. Považujete pokojskou za průměrného pracovníka?Její mzda byla, dle jejích slov v přepočtu 30 000Kč měsíčně. Jaká asi je mzda pokojských u nás?Takovýchto příkladů a to na základě vlastních zjištěných skutečností i v zámoří bych mohl uvést více.

Kolombo 18.9.2007 11:07

Re: Re: Re: Náklady vnímané inflace

A ptal jste se té pokojské, kolik jí z toho platu zbude po zaplacení bydlení, dopravy, telefonu, služeb... To je u nás rozčířená představa, že z těch prachů si i žebrák může žít jako král. Ano, u nás by se jeden s příjmem 30000 Kč neměl špatně /byla to hrubá nebo čistá mzda? Cizinec je často zvyklý uvádět hrubou/. Např. v Holandsku je minimální mzda na úrovni 1500 Euro. Myslíte, že si kdekoli můžou s minimální mzdou vyskakovat? Řekl bych, že takový údaj spíš svědčí o tom, jaké jsou životní náklady v Holandsku než o tom, že si tam každý žije jako prase v žitě.

BOMBON 18.9.2007 11:16

Re: Re: Re: Náklady vnímané inflace

nevim samozrejme, kolik hodin denne pracovala a tak, nicmene povazuju pokojskou za spis podprumerneho pracovnika. dle vasich desetinasobku by z toho vsak vyplyvalo, ze podprumerne placeny pracovnik u nas bere 3 tisice. a takoveho neznam.

vite, ono je to opravdu jak pise kolombo take hodne o zivotnich nakladech... ono je fajn, kdyz hodne vydelavate, ale neni fajn, kdyz ma stejnou ambici kazdy, kdo vam poskytuje sluzby nebo zbozi... treba kadernice ma radost, kdyz ji nechate vydelat 30 tisic mesicne, ale vam se asi nebude libit, kdyz vas zkasiruje o tisicovku za ostrihani...

proto se casto hodnoti "podle parity kupni sily", tzn co si clovek muze za svuj plat koupit. a i kdyz jsme na tom porad hur, nez bohatsi zeme, desetinasobky to tedy nejsou...

Magor Milda 18.9.2007 16:22

Re: Re: Re: Re: Náklady vnímané inflace

berte takové údaje s reservou. Ta pokojská nepochybně platila také nemocenskou (asi 13- 14% z platu) důchodové pojištění (řekněme 20%) pojištění proti nezaměstnanosti (10%) a daně z příjmu, ty se vypočítávají před zaplacením sociálního pojištění. Takže v opravdu optimálním případě měla ta dobrá žena možná skoro 20.000 měsíčně na ruku, spíše ale těch 16.000 a nebude proto tak moc vzdálena platu pokojské v dobrém hotelu v Praze.

Kolik platila za nájem, vám neřekla a ostatní náklady měla zaručeně vyšší, než by byly v Praze.

vládík 18.9.2007 11:48

Re: Re: Re: Náklady vnímané inflace

Takže před nejméně pěti lety. Koruna od té doby posíla asi o 25 %. Takže ten přepočet by dnes byl jen asi  22.000 Kč. To jen k přepočtu. Jinak problém oficiálního kurzu je dlouhodobě znám. Ona ta pokojská má násobně víc než naše. Ale porovnal jste náklady na stejný nákup, (bytem počínaje a vodou z kohoutku konče), tedy spotřební koš. Proto se životní úroveň neporovnává přepočtem podle kurzu, ale podle nákladů na (jakýsi průměrný) spotřební koš.   Kurňa, jak to že vidíte mzdu a nevidíte, že v Anglii stojí nájem v malém bytě zcela minimálně 350 liber (cca 15500 Kč).

gerontusinza 18.9.2007 14:38

Samo vládíku a o tom to je.Re: Re: Re: Re: Náklady vnímané inflace

Ta naše EUra (teda jejich množství) budou mít po jeho zavedení kupní sílu mimo tuto republiku tak asi pět x menší a nastane hon za tím a by se ten poměr co nejrychleji zmenšil, jinak nás totiž okolní země vypapají abyste pochopil. A proto šikula ten, kdo bude přecházet s dluhy a chudákten který bude mít celoživotní úspory. Za cca 5 let  PO ZAVEDENÍ EURA scvrknou cca 5x . To nevnímáte?

Karel 18.9.2007 15:34

Re: Re: Re: Náklady vnímané inflace

Kličko, proč porovnáváte plat pokojské u nás a někde jinde. Platy u nás a na západě Evropy jsou rozdílné, ale je úplně jedno jestli ten plat je vyjádřen korunách nebo EUR. Je prostě nižší. Až budeme lépe prosperovat, budou i naše platy vyšší a možná i srovnatelné. A´t již v korunách nebo EUR.

glos 18.9.2007 15:42

Re: Re: Náklady vnímané inflace

Tak teď to konečně vím, proč máme malé mzdy. Ono je to dáno množstvím kapitálu na jednu pracovní sílu, no to je síla. Koneckonců.... Kdyby nadnárodní kapitál zisky nevyváželm, kdybychom zadarmo nerozdali všechno, co jsme měli... (donutili nás, vím), tak by platy u nás a v třeba Rakousku byly přinejmenším stejné.

Jinak nechápu, jak někdo ty pitomosti o produktivitě může vůbec vypustit z huby...

Pavel 18.9.2007 10:30

Re: Náklady vnímané inflace

Koukněte se na http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/spotrebni_kos_pro_vypocet_indexu_spotrebitelskych_cen_od_ledna_2007/$File/kos.pdf, jak vypadá spotřebitelský koš. Já tam tedy žádné ceny "lokomotiv,stavebních těžkých strojů,letadel" nevidím.

Ale je ten koš zvláštní. Všiml jsem si, že třeba cena nových hodinek má vyšší váhu než výměna baterky - to si tolik lidí po vybití baterky v hodinkách koupí hodinky nové?

BOMBON 18.9.2007 10:50

Re: Re: Náklady vnímané inflace

no, priznam se, ze u me to trebas plati... baterie vydrzi dloouho a ja uz mam hodinky omlaceny, reminek potrhany... radsi si koupim nove hodinky...

Pavel 18.9.2007 13:11

Re: Re: Re: Náklady vnímané inflace

No, asi budu zvláštní. Já si nedávno koupil nové hodinky, když jsem uznal, že ty, co mi sloužily pětadvacet let, už resuscitovat nemá smysl. A baterku jsem v nich měnil celkem třikrát. Doufám, že ty nové mi zase vydrží aspoň pětadvacet let.

Pamětník I. 18.9.2007 16:03

Re: Re: Re: Re: Náklady vnímané inflace

Ano, jste zvláštní staromil, protože ještě nosíte hodinky a hodláte je nosit ještě dalších 25 let.  Žádné z mých tří dětí a jejich vrstevníci  hodinky od pořízení mobilů nenosí. A to nás přitom každého čeká co nevidět individuální multicosi, bez čeho nebude moci člověk jakkoliv komunikovat.

vládík 18.9.2007 11:40

Re: Náklady vnímané inflace

A/ Kde jsou mzdy desetinásobne vyšší (a v jaké profesi - když nesrovnáváte průměr). Můžete uvést konkrétní čísla?

B/ Ta statistická hodnota (nikoliv fikce) více-méně odráží vývoj mezd. Tedy v zásadě každé její části. Jestli je průměr někde o polovinu vyšší, je velmi pravděpodobné, že bude o polovinu vyšší každá srovnatelná skupina mezd.

C/ Můžete vysvětlit větu "kde jsou jsou mzdy - nikoliv průměrné mzdy - desetinásobně vyšší"?  No, to se právě zjednodušeně měří  tou průměrnou mzdou. Ona by totiž byla taky právě desetinásobně vyšší. Pokud by byl průměr desetkrát vyšší a některé mzdy ne, pak by byly jiné vyšší více než desetkrát.

K té vnímané inflaci: To je jednoduché, to byste mohl pochopit.  Když vám dvakrát zaokrouhlí z (dejme tomu) 9,60 na 10,00 všimnete si toho. Když rovněž dvakrát zaokrouhlí z 9,40 na 9,00, budete to považovat za nezajímavé. Když koupíte od každého zboží jeden kousek, budete na tom stejně. Zaplatíte v obou případech stejně (38,00). Tedy inflace (a hele, on je to zase zatracený průměr) nebude žádná. Jenže vy si zapamatuje jen ty zvýšené ceny (tak prostě vnímání funguje, to není nic proti vám), takže vnímaná inflace bude vyšší, než skutečná.

selidka 18.9.2007 12:51

Re: Re: Náklady vnímané inflace

další zajímavý pojem je i očekávaná inflace

vládík 18.9.2007 14:16

Re: Re: Re: Náklady vnímané inflace

Očekávaný průběh počasí není zajímavý pojem?

Oboje je odhad budoucnosti. Odhad, protože zákonitosti obou jevů jsou jen přibližné.

selidka 19.9.2007 7:21

Re: Re: Re: Re: Náklady vnímané inflace

očekávání inflace ovlivňuje chování lidí (spotřebitelů) - převádějí své prostředky z úspor do spotřeby - zvyšuje se poptávka - zvyšuje se cenová hladina......

AndyO/XX 18.9.2007 9:56

2 Milda,

dolar je v předsmrtné křeči, protože se nejdéle tiskne na dluh a až teprve po dlužnících se chce, aby ten pomalovaný papírek spláceli hotovou prací.Nezdá se Vám podivné, že v USA lidi dřou jako koně a přitom stále přibývá těch, co nejsou schopni splácet hypotéky?Euro skončí obdobně, což může urychlit skutečnost, že Evropa nemá vlastní armádu, která by dokázala vojenskou silou udržovat svoje papírky v oběhu.

občanka 18.9.2007 9:45

Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

to dopadne jako s každou měnou, opět o úspory v podstatě příjdeme. Pokolikáté v historii? Domnívám se, že bychom jen vydělali, kdybychom korunu zachovali. Moc mne zajímá, jaký bude mít vlastně vliv na měnu např. ČNB, když měnu bude spravovat nějaká celoevropská banka. Na tyto otázky jsem zatím nikde nenašla odpověď.  

BOMBON 18.9.2007 10:30

Re: Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

cnb uz nebude mit vliv prakticky zadny. bude asi hlavne sbirat data a cpat je ecb, ale rozhodovat uz o mene nebude. to by ani s jednou menou dost dobre neslo.

o uspory neprijdete, proc by se mely znehodnotit? prepocitaji se pouze podle kurzu, zadna menova reforma jako za totace nebude... vase uspory vam zere (a zrat bude) jenom inflace, takze investujte, investujte, investujte... ale opatrne, at nenabehnete nejakym dementum, co slibuji vysoke uroceni....R^

Lucifer 18.9.2007 10:57

Re: Re: Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

...inflace a české banky - proto také se tak úporně brání zavedení eura. Pouze české banky a vexláci mohou na zavedení eura tratit. Všichni ostatní na tom spíš vydělají.

BOMBON 18.9.2007 11:04

Re: Re: Re: Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

vexlaku uz moc neni a ceskym bankam bude jedno, jestli jim poplatky za to, ze existuji budete platit v korunach ci v eurech...

nevim, jestli na tom vydelame. muzeme mit trochu odlisny hospodarsky cyklus, uroky evropske centralni banky budou pocitat s prumernymi potrebami obrovske ekonomiky EU jako celku, bez zohledneni nasich (moznych) specifik...

Lucifer 18.9.2007 11:16

Re: Re: Re: Re: Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

Pod pojmem vexklák jsem myslel všechny spekulanty s korunou a pod pojmem banky jsem zjednodušeně myslel české finanční kruhy. České banky odírají své zákazníky na velkých poplatcích a mohou si to dovolit, protože nemají konkurenci, jelikož běžný Čech dostává výplayu v korunách na korunový účet a převádět to na jinou měnu by pochopitelně nemělo smysl. V tom také vidím jediný důvod, proč se bránit přijetí eura. Jiný neexistuje.

Pokud bude dostatečně otevřený trh zboží a práce, tak náš blahobyt nemůže být závislý na tom, jak šikovně nastavuje centrální banka kurz koruny, ale pouze na výkonu naší ekonomiky a to se nedá ničím okecat. Na Balkáně, například v Chorvatsku, se platí eurem, před tím markou, a je jim úplně jedno, jestli jsou v EMU nebo ne. Zajímavé je, že tanečky kolem měny předvádí stejní lidé, kteří na druhou stranu blábolí o neviditelné ruce trhu a jsou zásadně proti jakékoli regulaci. Tak proč chtějí i nadále náš zanedbatelný český trh uprostřed Evropy regulovat vexlováním s korunou. Ne, jim nejde o náš blahobyt, oni mají korunu jenom jako nástroj finančních spekulací.

PetrF 18.9.2007 11:00

Re: Re: Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

A tady je možná taky zakopaný pes - půjde přece o kurz, v jakém se bude přepočítávat. Pochybuji, že to bude právě aktuální kurz. Spíš se to stanoví nějakou dobu dopředu a pak nám nezbude než doufat, že se do do okamžiku "velkého třesku" moc nezmění v náš neprospěch.

Kolombo 18.9.2007 11:19

Re: Re: Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

Ale přijdete, částečně o tom byl i ten článek. Teď roste v Česku produktivita práce i mzdy rychleji než v Eurozóně, koruna vůči Euru posiluji, ceny rostou minimálně a inflace je malá. Vaše úspory v bance si zhruba drží hodnotu - pokud nespoříte v Eurech. Pokud ano, v přepočtu na koruny tratítekvůli poklesu kursu Eura.  Po zavedení Eura už nebude Koruna, její kurs nebude moct růst a vyrivnávání se západu se projeví ve vyšší inflaci. Ta vám ročně z vašeho, teď už eurového áčtu ukousne nějaké to procento.

glos 18.9.2007 11:37

Re: Re: Re: Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

Ceny rostou minimálně? Podle mně tak za rok o 25 procent.

ludolf 18.9.2007 12:08

Re: Re: Re: Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

Ale blbost, v eurech zase máte větší úroky.

vládík 18.9.2007 11:57

Re: Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

Změnou na jinou měnu, pokud se s ní bude platit i u nás o úspory nepřijdeme. Odborně se tomu říká změna měřítka cen.    Prostě kdyby jsme stávající korunu změnili řekněme za čabraku v kurzu 1:10 , budete mít na účtu místo  3 mil. Kč jen 300 tisíc. Čabrak.  Jenže byt bude stát taky místo 3 mil. Kč jen 300 tis. Čabrak. Tedy neschudnete.   (chleba bude stát místo 12,0 Kč  1,20 Čabrak)

MLOK1 18.9.2007 12:53

Re: Re: Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

Jenom aby! Takový přechod na Júro je skvělou příležitostí, jak splatit státní dluh který činí v současnosti (pokud je mi známo) kolem bilionu (1 000 000 000 000,-!!!)korun českých. Můj selský rozum mi napovídá, že státní dluh nebudou platit bohatí, ale zase jenom chudí. Zatím se tak v minulosti stalo bez vyjímky vždy.

vládík 18.9.2007 14:18

Re: Re: Re: Mne spíše zajímá, do jaké míry to znehodnotí naše úspory. Obávám se, že

Státní dluh budeme samozřejmě platit všichni. Pozitivní je, že to - na rozdíl od Jirky - víš.

Jenom: Čím je přechod na euro příležitostí pro splacení dluhu?

J.T 18.9.2007 8:49

Pro autora

Pane Hample, předpokládám, že máte v ČNB všechny potřebné údaje, jak to vlastně bylo v Holandsku? Ten jednorázový dopad přechodu na euro do inflace se pohyboval místo  0,1 až 0,2 procenta kolem čtyř procent asi dva roky, tedy  tedy v řádu statisticky zcela nezanedbatelném. Traduje se, že ministr financí Zalm chtěl udržet konkurenční schopnost  Holandska a nasadil o 10 procent slabší kurs, než by odpovídalo realitě. A to je opravdu cítit. Ostatně přechod na euro a kurs by vyřešen dosti podpultní metodou hodnou socialistického státu.