3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

FINANCE: Babiš, Fiala, rozpočtové škrty a inflace

Premiér Babiš (a jeho vláda) rozvrátila veřejné finance. Takový příběh vyprávěl nevládní tábor. V letech 2019, 2020 a 2021 hospodařila vláda schodkově: 28,5 miliardy Kč, 367,4 miliardy Kč a 500 miliard Kč (původně schválený rozpočtový schodek byl 320 miliard Kč).1 Ministerský předseda Babiš (a jeho vláda) vyprávěl příběh o blahodárných účincích rozpočtových schodků při léčení čínské chřipky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hatina 25.6.2022 6:05

Jenomže, problém je v tom, že když dočteme do konce, tak zjistíme že ono navrhované řešení je vlastně hraběcí rada, prej " Existuje jediná cesta, jak inflaci ukončit: přestat hospodařit schodkově, ".

Ale jak, prosím, kde najednou, z roku na rok škrtnout státní výdaje ve výši ca tři sta miliard, když ale naopak i objektivně ty státní výdaje mají (i díky té inflaci a dalším vlivům stoupat)?'

Jen tak z hlavy

- navrhované zvyšování výdajů na zbrojení (a přeci bránit se chceme, kdyby nás Putin) napadl - ca 50 miliard

- výdaje na ukrajinské uprchlíky - ca 30 miliard

- výdaje na pokrytí energetické krize, jak teď ohlásil pan Fiala, 66 miliard (nebo to myslel jen na pololetí?

- povinné zvyšování důchodů, ca 60 miliard

A ještě se pár dalších položek najde, i s tím, že i současné výdaje st. rozpočtu se nafouknou o inflaci, protože i ta státní správě se o ní navýší její výdaje..

Že bych doplnil třeba takovou až žártovnou maličkost, když kdysi pan Kalousek dohadoval církevní restituce, její součástí jsou 2 miliardové roční splátky, navyšované ale právě o inflaci za ten rok...:-P

T. Diblík 25.6.2022 5:32

Dneska pan Venkovský Děda rozumí. Čím delší je mejdan, tím horší je kocovina. A účet zaplatí ti, co peníze mají.

J. Moravec 25.6.2022 2:36

Ano. Vždyť nám to říkal, že bude lepším premiérem. A vypadá to ještě lépe než jsme doufali. Volby dopadli nejlíp jak mohli. A to říkal i Aston. Já jsem v klidu. Vy ne?

J. Brunner 25.6.2022 0:23

R^