22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

FINANCE: …a vážně jste si jistí, že o peníze nepřijdete?

Není to tak dlouho, co jsem lamentovala, že desetina evropských bank má problémy s kapitálem. Že zkrátka není kapitálově dostatečně vybavena na to, aby bez potíží zvládla případnou další finanční krizi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 8.12.2014 23:24

To jsou tedy závěry

Zdá se, že paní Šichtařová si celý report nepřečetla, jinak by nemohla napsat ten závěrečný odstavec, jak se mohou pojišťovny zhroutit když se úrokové sazby zvednou. Prvním důvodem je už to, že za 8 až 10 let by pojišťovny mohly mít problémy v případě japonského scénáře, tedy 8 až 10 let nízkých úrokových sazeb a stagnace. Zvýšení sazeb zákonitě tento scénář ruší. Za druhé v reportu jsou zmiňované rizikové události, například rozsáhlé přírodní katastrofy, jaká rizika spojená ovšem s pojistkami hypoték má paní Šichtařová na mysli je mi záhadou.

Celý report je k dispozici zde:

https://eiopa.europa.eu/fileadmin/tx_dam/files/activities/financial_stability/insurance_stress_test_2014/results/Stress_Test_Report_2014.pdf

J. Kanioková 8.12.2014 20:41

p. Šichtařová v Hyde Parku,

bezvadná..

J. Kanioková 8.12.2014 21:00

Re: p. Šichtařová v Hyde Parku,

Pokud to náhodou budete číst, paní Šichtařová, tak díky, byla jste v HP perfektní :)))

K. Luboš 8.12.2014 14:55

…a vážně jste si jistí, že o peníze nepřijdete?

Samozřejmě, že jsem si jist, že o své peníze nepřijdu. I kdyby kterákoliv banka anebo pojišťovna prodělal kalhoty, tak stát to za ni vždycky zatáhne. Takže být takový bankéř, tak v klidu půjčuji i Řecku!

P. Vaňura 8.12.2014 19:18

Toto prostě NENÍ PRAVDA. Oni v případě Řecka

fakticky DONUTILI věřitele část dluhů Řekům ODPUSTIT. A do nebe volající KRÁDEŽ peněz klientům kyperských bank na příkaz SAMOTNÉ EU ukazuje, že člověk, nedisponující vodíkovou bombou, může být okraden státem za bílého dne!

J. Tachovský 8.12.2014 14:12

Ja bych se toho zase tak moc nebal.

Nejhorsi, co hrozi je, ze prestanou fungovat virtualni penize. Lidi se zase vrati k obchodovani hodnoty za hodnotu. At uz to bude zidle za brambory nebo auto za zlato.

K. Vyšata 8.12.2014 11:42

Jak sleduji názory ekonomů, politologů, analytiků

novinářů, redaktorů a podobných expertů na budoucnost, začínají se mi svírat půlky. Ze všech komentářů a rozborů vykukuje jediné řešení. Vyvolání hysterie ohrožení, zbrojení a nakonec válka. Své porfolio prostředků na přežití budoucna budu muset asi rozšířit o zásoby trvanlivých potravin.

Chlapci v oblecích si u monitorů hrají hry, provádějí průzkumy a testují své chlebodárce za jediným účelem, vytvářet dojem, že mají vše pod kontrolou. Někdy mám dojem, že přesvědčují  hlavně sami sebe, že se pyramida ještě udrží a nezřítí.

Rád pročítám články jednoho ekonoma který doprovází své rozbory záplavou grafů velmi podobným alpským sjezdovkám. Je to osvěžující, graf má výhodu, že nemá dno ani vrchol.

Jedno řešení je, penízky místo do banky do vany, místo pojišťovny řádnou palnou zbraň .....

J. Vintr 8.12.2014 12:02

Re: Jak sleduji názory ekonomů, politologů, analytiků

k tomu závěru lze ještě doplnit - nebo slušnou dávku silných sedativ či případně kus konopného lana ...

P. Vaňura 8.12.2014 13:42

Palné zbraně úplně stačí, možno

doplnit o ruční granáty či nervově-paralytický plyn.

Na ty sedativa ani špagát pak NIKDY nedojde...

K. Janyška 8.12.2014 9:47

Paní Šichtařová, musíte hlouběji nebo výše. Jak

kdo chce. Musíte ke spontánnímu řádu trhu a lidské interakce. Jinak budete stále jen popisovat viditelné bez odpovědi na otázku proč... Dzp.

O. Uživatel 8.12.2014 10:28

Uživatel požádal o vymazání
K. Janyška 8.12.2014 11:44

Re: Paní Šichtařová, musíte hlouběji nebo výše. Jak

Ale kdepak. Popisuje špatnou činnost ECB, jakoby to ona byla viníkem problémů současného světa. Ona však ECB nemá co existovat. V tom je problém. EU je mentálním a intelektuálním zločinem sama o sobě, tudíž všechny její instituce jsou zločinné. Tam se musí paní ekonomka dostat. Jinak je mimo mísu stejně, jako vy..Dzp.

J. Vintr 8.12.2014 10:34

Re: Paní Šichtařová, musíte hlouběji nebo výše. Jak

Tohle není spontánní řád trhu, tohle je "spontánní" řád spojeného úsilí chamtivých darebáků, spolčených s politiky.

A. Hrbek 8.12.2014 7:32

Paní "ekonomka" Šichtařová

neovládá statistiku. Když je proveden výběr ve výši 55% základního souboru (pojistné trhu), tak další výsledky nemohou být "ještě mnohem horší". Maximálně o několik málo procent. Ale mohou být i lepší. Potřebné vzorečky se učí v prvním ročníku. Kontrolní otázka - ví paní Šichtařová, jak velký je výběr ze základního souboru při běžných "průzkumech", např. volebních preferencí nebo popularity? Napovím - nejsou to ani procenta, ani desetiny procent.

Paní Šichtařová kritizuje ECB za "laciné peníze". Ale skromně mlčí o laciných korunách tištěných ČNB. Díky jejím opatřením jsme již o hodně peněz přišli. Budou následovat další?

K. Frauknecht 8.12.2014 7:48

Re: ???

Jiný názor je nepochybně na místě. Ale Vaše uvozovky jsou dost zarážející, vzhledem k tomu, že jmenovaná zastávala (mimo jiné) i pozici hlavní ekonomky u Volksbank. Vy máte lepší "doporučení" :-)))?

A. Hrbek 8.12.2014 8:22

Re: ???

Pan Zeman je například prezidentem. Je to doporučení?

Jsou dvě možnosti - buď paní Šichtařová nemá elementární znalosti statistiky, nebo statistiku zná a záměrně předkládá nepravdivý výrok.

Ale máte pravdu, ty uvozovky jsem si mohl odpustit. Ono označení ekonom je již dosti charakteristické.

J. Brožek 8.12.2014 8:38

Re: ???

Dobrý den,

pane Hrbku, víte, jak byl proveden výběr základního souboru? Na tom totiž hodně záleží - jedná se o statistický vzorek, který může - ale také nemusí - být reprezentativní. A výsledek je pak také reprezentativní podle toho.

A. Hrbek 8.12.2014 12:12

Re: ???

Vážený pane Brožku, výběr tvořil 55% základního souboru. To je celkem representativní vzorek. Máte pravdu v tom že v případě, že byly vybrány jen nejlepší nebo jen nejhorší jednotky, mohlo dojít ke zkreslení. Ze souvislosti - dokázat riziko - bych se přiklonil spíše k druhému způsobu. Potom ovšem není riziko ve skutečnosti tak velké.

B. Rybák 8.12.2014 13:36

Re: ???

Nemáme žádnou informaci o tom, jakým způsobem byl zkoumaný soubor pojišťoven vytvořen! Pokud byl jako obvykle v obdobných případech zájem na tom, aby se nepokazila "dobrá" EU-nálada, pak vybrali ty nejlepší pojišťovny pak by ohrožených pojišťoven bylo alespoň (nejméně) 25%. Pokud vybrali ty nejhorší, pak by ohrožených pojišťoven bylo maximálně 25%. Takže tvrzení paní Šichtařové "realita může být ještě mnohem horší" je naprosto správné!

J. Brožek 8.12.2014 13:59

Re: ???

Ptal jsem se, jestli víte, jak byl proveden výběr, že můžete hodnotit reprezentativnost. A ne kolik je to % - to jsem si přečetl taky. Souvislost s tím nemá co dělat, jaký byl cíl také nikde psáno nebylo (co když to bylo naopak uklidnit a odbýt nepříjemné dotazy?).

Pokud to nevíte, pak byl váš komentář blábol.

A. Hrbek 8.12.2014 15:30

Re: ???

Uvedl jsem Vám dvě varianty možného výběru.

J. Brožek 8.12.2014 15:42

Re: ???

Opět se ptám, jak víte, která platí, když můžete tvrdit, že pí. Šichtařová nemá pravdu. Sám jste uznal, že mohlo dojít při výběru vzorku ke zkreslení a že tedy v případě jedné varianty pravdu má (že skutečnost horší být může). Proto se ptám, jak víte, že platí ta varianta, při které pravdu nemá - podle vašeho tvrzení v prvním komentáři.

A. Hrbek 8.12.2014 18:25

Re: ???

Pokud umíte číst, tak jsem nikde neuváděl, která varianta platí. I kdyby platila první varianta, tak by by skutečnost nemohla být "mnohem" horší.

A. Hrbek 8.12.2014 15:30

Re: ???

Uvedl jsem Vám dvě varianty možného výběru.

R. Brzák 8.12.2014 11:06

Re: ???

Na základě čeho je vybírán prezident? Na základě čeho je přijímán člověk na místo ekonoma soukromé banky?

Zemana by jako ekonoma nikam nepřijali, tak jako Sobotku, nebo Bendu (abych se nedržel "levicového spektra"). Vaše srovnání, jak chápete, tedy neberu.

O. Uživatel 8.12.2014 10:30

Uživatel požádal o vymazání
P. Vaňura 8.12.2014 13:47

Toto lze odvodit od cen

A ČNB přece SAMA PŘIZNALA, že uvádí do oběhu DALŠÍ PENÍZE s cílem VYVOLAT INFLACI.

Už jen za snahu vyvolat inflaci patří celá bankovní rada ke zdi! Včera bylo pozdě!

J. Brožek 8.12.2014 14:21

Re: Paní "ekonomka" Šichtařová

Intervence.

Není to o tom, že by se potiskl papír, ale prostě ČNB převede na své účty částku v Eurech a místo nich zaplatí částkou v Kč - ovšem ta částka není to co k ní deponovali ostatní banky, ale je to číslo vycucané z prstu. Tím pustí do oběhu víc korun. Když to udělá někdo jiný, tak je to trestný čin, ale ČNB může.

M. Prokop 8.12.2014 10:49

Re: Paní "ekonomka" Šichtařová

"Když je proveden výběr ve výši ......"

Tam je problém. Vy víte, JAK byl proveden výběr?

Statisticky náhodně, nebo cíleně, na ty lepší?

O co jste přišel vůli ČNB? Pokud byste ekonomickou situaci a vyjádření ČNB sledoval, mohl byste i pěkně vydělat. Jenže kecat je jednodušší, že?

J. Vintr 8.12.2014 11:09

Re: Paní "ekonomka" Šichtařová

Když vyberete 55% jednotek ze souboru několika desítek subjektů, které se mohou od sebe kvalitativně lišit až o stovky procent, tak žádné statistické zákonitosti neplatí.