3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

FINANCE: …a vážně jste si jistí, že o peníze nepřijdete?

Není to tak dlouho, co jsem lamentovala, že desetina evropských bank má problémy s kapitálem. Že zkrátka není kapitálově dostatečně vybavena na to, aby bez potíží zvládla případnou další finanční krizi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Hrbek 8.12.2014 12:18

Re: Paní "ekonomka" Šichtařová

Statistické zákonitosti, jako například rozložení souboru, platí stále jen je je třeba správně interpretovat. Když řeknu, že 55% neplnilo kritéria neříkám tím o kolik. může to být o nepatrnou část, ale může to být i katastrofální rozdíl.

J. Kočí 8.12.2014 7:23

To je divné, já to vidím opačně

Nějak mi unikla spojitost mezi lacinými penězi od centrální banky a kapitálem pojišťovny. Peníze, které má pojišťovna, přece neukládá u centrální banky, za které má 00.prd. Něco asi na účtě má u komerční banky 00 + 0,5 , ale to je také o ničem. Je zde ale spoustu dalších finančních nástrojů, kde se zhodnocuje astronomicky více. Že by ti pojišťováci byli tak blbí a cpali to do centrální banky?

J. Kavalír 8.12.2014 9:45

Re: To je divné, já to vidím opačně

Otázkou je, zda pojišťovny jsou vůbec schopny nějaký kapitál akumulovat. Pojištění by mělo pokrývat rizika + zisk pojišťovny. U povinného ručení je to jednoduché - jedná se o desítky tisíc plnění ročně se statisticky nevýznamnými odchylkami. U povodní z r. 2002 by měly být k dispozici především peníze ze zajištoven, pro které je to, díky globální působnosti, zase jen jedno z mnoha podobných plnění za rok.

O. Uživatel 8.12.2014 10:29

Uživatel požádal o vymazání
J. Chaloupka 8.12.2014 0:26

PENÍZE DNES NEJSOU FAKTICKY NIČÍM KRYTE

A PŘEDSTAVUJÍ DNES V PODSTATĚ JEN JAKOUSI VIRTUÁÍLNÍ HODNOTU . CELÝ FINAČNÍ SYSTÉM JE ZALOŽEN NA ( SLEPÉ) DŮVĚŘE NEZNALÝCH A BLUFOVÁNÍ ZNALÝCH . JEDINOU OBRANOU TĚCH BOHATŠÍCH A CHYTŘEJŠÍCH JE INVESTOVAT DO VĚCÍ REÁLNĚ EXISTUJÍÍCH ( POZEMKY , NEMOVITOSTI , VÝROBNÍ PROSTŘEDKY A POD. A DIVERZIFIKVAT TYTO INVESTICE DO VÍCE TERITORII) .MY OSTANÍ MÉNĚ MOVITÍ SE MŮŽEME JEN TIŠE MODLIT ABYCHO SE ZHOUCENÍ CELÉHO SYSTÉMU NEDOŽILI , TAKŽE MOŽNÁ ŽE NEJISTĚJŠÍ INVESTICE DO BUDOUCNOSTI BUDE KOUPIT SI VČAS HROB.

P. Dvořák 8.12.2014 2:01

Re: PENÍZE DNES NEJSOU FAKTICKY NIČÍM KRYTE

Vám se zasekl Caps Lock? Já ho odspodu vylamuji a klávesu potom nasunu zpět.

J. Vyhnalík 8.12.2014 2:37

Re: PENÍZE DNES NEJSOU FAKTICKY NIČÍM KRYTE

IMHO jde o případ:

Zmáčkni si CapsLock!

JÉ, DÍKY! HNED SE MI LÍP PÍŠE, KDYŽ NEMUSÍM POŘÁD DRŽET SHIFT!

K. Frauknecht 8.12.2014 7:41

Re: :-)

Ale má pravdu, předsedo.

J. Chaloupka 8.12.2014 9:06

Máte naprostou pravdu. Pro nás nemagnáty platí, že

je lepší mít rum ve sklepě, než peníze v bance. Za nějaký čas nebudou mít ani cenu papíru, protože mají tolik "bezpečnostních" prvků, že s nimi nepůjde ani zatopit.

P. Vaňura 8.12.2014 19:23

Nikoliv hrob, ale MG 42 a SR 82, aby člověk mohl

alespoň vyrovnat účet se zločinnými bankéři!

K. Pavlik 8.12.2014 0:13

Ja se take bojim inflace

Ja se take bojim inflace ale nejak nechapu jak inflace muze snizit ceny normalnich akcii nebo napriklad domu. Pojistovny krachovaly, krachuji a krachovat budou - viz Loyd v Anglii.

J. Brožek 8.12.2014 8:41

Re: Ja se take bojim inflace

Záleží na tom, jestli se jedná o cenu nominální (tu ne) nebo očištěnou o inflaci vztaženou k nějakému datu (resp. reálnou cenu).

P. Vaňura 8.12.2014 19:32

Hrozně jednoduše. lidé nebudou mít peníze cokoliv

koupit. POKUD někdo bude z nějakého důvodu nucen dům prodat, silně na tom prodělá! Podobně může zkrachovat i firma. Vydělá jen ten, kdo je zadlužený, ale přitom má nějak zajištěn příjem, tomu pomůže inflace zlikvidovat dluh na účet věřitele.

Mimochodem, finanční krize způsobila veliké problémy na hypotékovém trhu v Polsku a v Maďarsku. Banky totiž nevěřily domácí měně a tak byly hypotéky a jejich splátky nominovány ve švýcarských francích. Poté, co domácí měny klesly o 40%, lidé, kteří vydělávali ve zlotých či forintech, najednou měli platit o 40% více, a na to neměli. Stát pak zasahoval, aby zmírnil dopad této krize.

K. Pavlik 8.12.2014 20:10

Re: Hrozně jednoduše. lidé nebudou mít peníze cokoliv

Inflace je neco uplne jineho nez to ze lide nemaji penize. Koupit levne od nekoho kdo je v pruseru a potrebuje penize nema s clankem nic spolecneho. To se holt dela vsude.

Poustet se do financnich spekulaci tim ze si pujcuji v jine mene nez vydelavam muze byt riskantni - jo za blbost se plati.