30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

FEJETON: Mail přátelům

Tak, teď vážně, geronti! Tuhle v noci mě překvapila myšlenka, flash of lightnig. Od března jsme svědky historicky téměř bezprecedentního jevu a mezi námi ve skupině dosti systémově vzdělaných gerontů ani poznámečka o ději, který to vybudilo v makroekonomickém systému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 23.6.2020 18:49

Zdá se, že slabé místo hypotézy je zde "Nikomu nezmizely z účtu žádné prostředky. " Prostředky sice "nezmizely", ale přesto je na účtech o dost méně peněz, prostě proto, že fixní náklady zůstaly ale velmi, pro řadu firem a lidí až na nulu, se snížily příjmy.

Z. Koutecký 23.6.2020 17:49

Vážený pane Nevrklo, samozřejmě, že si musíme půjčovat, jestliže chceme žít v iluzi blahobytu, na který si nevyděláváme. Buď budeme žít jako třeba Rumuni, kde si domácnosti v průměru vylepšují svůj příjem, a tím i životní úroveň, půjčkami, které představují jen cca 25% jejich rodinného příjmu, nebo jako Dánové u nichž je to cca 124% příjmu. V ČR je to zatím cca 61% příjmu. Tolik statistika Eurostatu z roku 2018. Nad chudáky Rumuny ohrnujeme nos. Ovšem půjčky se musejí splácet, což je ovšem zase nepříjemná stránka blahobytu na dluh, kdy sice nad chudými Rumuny ohrnujeme nos, ale poněkud to smrdí spíše u nás. Zejména, když přijde takový nezvaný host jako je Covid-19.

S. Rádl 23.6.2020 11:09

Problém je v tom, že každý by se chtěl mít minimálně tak jako před krizí a přitom nezadlužit stát. Ze všech stran se ozývají báječné nápady komu ještě přidat, kde co ještě odpustit. Bohužel David Coperfield už není to co bývalo, ten nám nepomůže. Samozřejmě se na tom někteří napakují, ale taková je doba... Jenom se divím, že nikoho nenapadlo odpustit poplatky za TV a rozhlas. V těch miliardách by se to ztratilo, odpadla by administrativa a každoroční schvalování rozpočtu sněmovnou by taky mělo něco do sebe.

J. Nevrkla 23.6.2020 9:04

Taky mě ta nepokora a lehkovazne, neuvěřitelné zadluzovani propagovane vládou a ministryní financí děsí. Jsem pesimista, když si myslím, že to skončí chudobou, hyperinflaci, ztrátou úspor, dlouhým otroctvím k věřitelům? Žádné úspory, žádná katarze a hledání vhodných příležitostí. Místo toho snad Zelený úděl a velký skok, o kterém mluví Leyenova. Může skončit jen velkým pádem, jak skončil za Mao Cetunga. A pak podřízenosti Číně. Snad najdeme rozum a odvahu a k tomu se nepřidáme.

V. Kolman 23.6.2020 6:24

Dobré shrnutí současného stavu, kdy banky místo s penězi obchodují s dluhy a snaží se mocí-mermo roztočený ekonomický setrvačník co nejdéle udržet v otáčení. Jde to ale čím dál, tím víc ztuha.