20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

FEJETON: Kam se to řítíme, draku?

Tak jsem si myslel, že si v březnu vyjedu jako každoročně na hory do Francie. Jenže výše zmíněná zpráva mne trochu vyděsila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 14.10.2016 7:49

kam se ztratila česká vychytralost?

jestliže francouzská policie vyžaduje po českých řidičích kamionů potvrzení, že mají alespoň francouzský průměrný příjem, pak být majitelem firmy, tak těm řidičům takové potvrzení opatřím. Výjde to levněji, než pokuta 135 euro.

Pokud tohle majitel spediční firmy nedokáže, tak ať radši své kamiony do EUZ neposílá. Ve švejkovském Češku vždy platilo pravidlo, že pokud chce vrchnost debilní lejstro, tak jí to lejstro vyrobím a nebudu se rozčilovat nad tím, že to lejstro je debilní.

M. Prokop 14.10.2016 8:46

Re: kam se ztratila česká vychytralost?

Majitelé firem si jistě poradí.

Nemění to nic na tom, že EU je podfuck, sloužící převážně svým větším členům a hlavně, byrokraciím národním i bruselním.

Z. Lapil 14.10.2016 10:31

Re: kam se ztratila česká vychytralost?

Vychytralost je jedna věc, lživý glejt druhá. Oni ti Francouzi možná nebudou blbci a přinejmenším skrz mezinárodní žalobu se na finančáku dokážou optat.

J. Ráž 14.10.2016 10:42

Re: kam se ztratila česká vychytralost?

Jakou mezinárodní žalobu, prosím by Francie tak asi mohla podat? A na koho by byla podána, o co by v ní šlo a u kterého soudu by se to řešilo?

Kdyby byla podána u Mezinárodního soudního dvoru, tak tam by byl její osud jasný, neb podle jeho názoru řidič mezinárodní kamionové dopravy podléhá pracovnímu právu členské země EU, ve které má sídlo jeho zaměstnavatel.

Z. Lapil 14.10.2016 11:17

Re: kam se ztratila česká vychytralost?

Což jsem právník? Na planetě, kde lze žalovat českou firmu (Temelín) u amerického soudu, by se cestička jistě našla.

Aspoň doufám, že jsem nešlápl do moc měkkého, respektive že to tak nějak s tím americkým právníkem bylo :-).

Z. Lapil 14.10.2016 11:19

Re: kam se ztratila česká vychytralost?

Jo moment, já mluvil o padělané listině, na to snad stačí jakýkoliv místní šerif.

M. Šejna 14.10.2016 11:38

padělaná listina?

a jak to prosím ten místní šerif zjistí? Kdyby se jednalo o listinu nějakého státního úřadu, asi by to ten šerif možná zjistil. Ale listina od českého provozovatele kamionové dopravy?

To si myslíte, že ten šerif pošle do Česka na toho dopravce auditorskou fimu, aby mu provětrala účetnictví?

Z. Lapil 14.10.2016 12:01

Re: padělaná listina?

Ve mně by podezření alespoň značné vzbudil jak fakt, že někteří řidiči berou víc, než ostatní, tak fakt, že najednou skočila mzda (skoro) všech řidičů.

Takže šerifovi je sděleno podezření a ten se optá skrz nějakou vzájemnou právní pomoc nebo Interpol nebo jak se to jmenuje. Když dokázali před pár lety policajti hnát bankovní lupiče v autě snad z Francie přes Německo a Polsko a dohnat je na Ukrajině, tak evidentně nějaký systém vzájemné informovanosti/pomoci existuje.

Zaměstnavatel vám dává potvrzení o příjmu ke kdejaké půjče na auto a k hypotéce si bez něj nečuchnete vůbec, a jestli do něj "vychytrale" napíše nesmysl (přímo lež), tak se to DÁ zjistit. Ledaže by se na celé té vychytralosti podílel český stát tím, že bude systematicky nestíhat odpovídat.

J. Jurax 14.10.2016 20:37

Re: kam se ztratila česká vychytralost?

Ale lhát se nemá.

I když - máme-li debilní eurovrchnost, co takové akce přímo proti svým základním principům svobodného pohybu práce a služeb nestíhá, je lhaní přímo povinnost. V EU jak za bolševika ...

Jen aby ti socialističtí frantíci nechtěli to lejstro okolkované nebo jinak oficiálně štampilkózní ...

P. Rudolf 14.10.2016 7:36

Kam se řítíte

vy "draci" netuším, vím ale, kam se bude řítit naprostá většina Čechů, až jednou chrabře ukáží Západu (čti EU) záda. Problémy s drobením Šumavanu v lanovkách francouzských Alp mít přestanou, neb za ty platy, co tu pak budou, si nejzápadněji zadrobí Šumavanem tak akorát na Šumavě.

M. Prokop 14.10.2016 8:47

Re: Kam se řítíte

Vy se řítíte do Brusele, agente Hofmane, krycí jméno Rudolf?

S. Donát 14.10.2016 8:50

Re: Kam se řítíte

Přesněji řečeno do prdele. Už aby tam byl :-)

J. Chaloupka 14.10.2016 9:55

Tam budeme brzo všichni i s tou socialistickou Bruselí,

jako v tzv. východním bloku před změnou režimu.

F. Netopil 14.10.2016 9:00

Re: Kam se řítíte

Je to pořád lepší než do Moskvy, agente Prokope !

P. Rudolf 14.10.2016 9:11

Re: Kam se řítíte

Ne ale pro něj. Co ten by za to dal!

M. Prokop 14.10.2016 10:11

Re: Kam se řítíte

Pouze hloupost vás omlouvá, že píšete takový nesmysl. Nebo neomlouvá? Byl jste Rudolfův podřízený či nadřízený?

R. Langer 14.10.2016 12:37

Re: Kam se řítíte

Jako že komouši z Brusele jsou lepší, než komouši z Moskvy, soudruhu? Tak to se pletete komouši, jste všichni stejní. Do puntíku. :-P

M. Foltyn 14.10.2016 7:17

Platy

Jsem zvědav, zdali budou u nás platy ve firmách vlastněnými francouzi zvednuty na úroveň ve Francii běžnou.

M. Šejna 14.10.2016 8:12

pane Foltýne

tohle není blbej nápad.

Česko by mělo využít reciprocity a vydat vyhlášku, že všechny francouzské firmy podnikající v ČR musejí vyplácet svýžm českým zaměstnancům platy ve výši francouzského průměru. A tvrdě to kontrolovat a sankcionovat.

E. Vašátko 14.10.2016 8:23

Re: pane Foltýne

Souhlasím, ale žádnou vyhlášku, ale zákon. Frantíci to mají také uzákoněno. To odsud jejich firmy utíkaly, jen což, vždyť jsem šly právě kvůli těm nízkým platům.

Z. Lapil 14.10.2016 10:27

Re: pane Foltýne

Ve švejkovské tradici by spíš bylo zakázat zde pracovat Francouzům, kteří berou víc než příslušně pracující Češi.

Mělo-li by být po vašem, tak pozor: jestli mi něco neuniklo, tak v ČR nemůže podnikat zahraniční firma; česká firma může mít 100% zahraničního vlastníka (Sony Czech s r.o. tuším je jedna z takových). A i v té Francii jde o zaměstnance ČESKÝCH firem provádějící práci ve Francii.

M. Šejna 14.10.2016 10:41

já to radši upřesním, pane Lapile

tak například kolínská automobilka TPCA, jejímž majitelem je japonsko-francouzské konsorcium. Tam by mohl český stát požadovat, aby český zaměstnanec pobíral průměrnou francouzskou mzdu.

Stačilo by Frantíkům jen pohrozit, že pokud budou buzerovat u nich naše řidíče kamionů, budou u nás pro změnu podobně buzerovat za to samé vedení TPCA.

Z. Lapil 14.10.2016 11:12

Re: já to radši upřesním, pane Lapile

To je přesně ono: Toyota Peugeot Citroen Automobile Czech s r.o. je česká (v ČR založená a registrovaná) firma. Určovat minimální mzdu podle vlastníka, to mi přijde, nezlobte se na mě, dost uhozené. Nedej pámbu, aby vlastníci byli dva (Toyta v názvu naznačuje, že spoluvlastníkem francouzského konsorcia jsou Japonci), nemluvě o akciové společnosti založené na Bahamách řeckokyperskou firmou vlastněnou bílým koněm Viktora Koženého za účelem z té buzerace vykličkovat.

Ale samozřejmě: nenechat sebou orat. Antibuzerace, čím debilnější, tím lepší, je jedna z dobrých možností. Jen bych byl opatrný s tím, tahat to přímo na silnici. Řekl bych totiž, že francouzští dopravci se bez českých kšeftů obejdou spíš, než Češi bez francouzských.

O. Zuckerová 14.10.2016 0:26

Přimlouvám se,

aby nám všem důchodcům, kteří pobírají důchod pod 20.000 byly europolicií nekompromisně zabavovány zdravotnické pomůcky (brejle, hole, berle, invalidní vozíky) a tím nám bylo zabráněno, abychom byli viditelní na ulicích. Uvědomme si, že svými ošuntělými zjevy se vlastně drze vizuálně separujeme od franko-germánských elit naší Velké Matky EU!!