20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

FEJETON: Kam se to řítíme, draku?

Tak jsem si myslel, že si v březnu vyjedu jako každoročně na hory do Francie. Jenže výše zmíněná zpráva mne trochu vyděsila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 14.10.2016 20:37

Re: kam se ztratila česká vychytralost?

Ale lhát se nemá.

I když - máme-li debilní eurovrchnost, co takové akce přímo proti svým základním principům svobodného pohybu práce a služeb nestíhá, je lhaní přímo povinnost. V EU jak za bolševika ...

Jen aby ti socialističtí frantíci nechtěli to lejstro okolkované nebo jinak oficiálně štampilkózní ...

J. Jurax 14.10.2016 20:30

Re: Tak mám dojem

Máte recht.

Ale neměl byste to říkat, je to kritika EU a to se nemá. EU si rozvracet nedáme!

J. Jurax 14.10.2016 20:28

Re: Tam, kde jsme byli v r. 1989, tj. v socialismu ...

Rudozeleným ...

J. Jurax 14.10.2016 20:25

Re: A on nám autore

Varujete sám před sebou? Tolik sebereflexe bych od Vás nečekal ... :-)

J. Jurax 14.10.2016 20:23

Inu, volný pohyb práce a osob,

kvůli němuž jsme my pošetilí kdysi jak ovce vlezli do EU, abychom si na něj stejně pěkně počkali, se přece nemůže týkat nějakých nýmandů z východu. To by tak hrálo, aby nám konkurovali!

A protože se cla uvnitř EU nesmí, vymysleli francouzští soudruzi náhradu.

Ono v té EU jsou si všichni soudruzi rovni, ale někteří jsou si rovnější. A my jsme si akorát rovni - a to ještě kdoví jestli.

Rád bych věděl, jak na tohle reagují naší čačtí a královsky placení europoslanci, jak naše eurokomisařka (je tam pro SPRAVEDLNOST a taky pro spotřebitele a rovnost žen a mužů) a jak náš premiér. Skepticky soudím, že nijak. A i kdyby reagovali, stejně by se kulové stalo - nanejvýš by možná další francouzský arogant po vzoru Chiraca žvanil něco o propásnutí příležitosti držet hubu.

Na co máme EU - na nic, na to druhé a pak ještě na přehršle hovadných nařízení, co jako podřízená gubernie musíme plnit. A na dotace, jež si napřed sami zčásti zaplatíme, jež jsou po započítání všech nákladů drahé, jež křiví trh i páteře a jež smíme použít jenom na to, co bruselský ouřada povolí. Není čas zvažovat czexit?

I. Lyčka 14.10.2016 20:09

Re: vysavače, pomazánkové máslo, a teď jště...

Když protekce, tak protekce. Prostě každý francouzský řidič, který se nachází na území ČR a který má vyšší plat, zaplatí pokutu ve výši rozdílu mezi svým platem a průměrným platem našeho kamioňáka :o)

V. Kain 14.10.2016 18:47

Re: Jako odezva na toto opatření,

V tom případě by se bleskově zbalili a odtáhli tam, kde by lidé pracovali za mrzkou mzdu bez reptání.

P. Rudolf 14.10.2016 18:23

Re: Jako odezva na toto opatření,

Kůůůrva, tak to je geniální. Vůbec se nedivím, že jsem na to nepřišel sám. Ještě se musím hodně učit.

V. Vaclavik 14.10.2016 16:35

Jen vic a houst

porad je tu plno Cechu, kteri nahlizi Evropske stare staty Zapadu jako ten tak vyspely Zapad, standardni demokracie atp. Je treba se zbavit tech ruzovych bryli.

V. Vaclavik 14.10.2016 16:29

Re: Jako odezva na toto opatření,

Tak ja se pripojim k te legraci a odpovim vam - tomu zavreni bychom zabranili zakonem, ktery by takove zavirani, z duvodu vyse uvedenych, vyzakonil, proste zakazal. A bylo by.

T. Hraj 14.10.2016 14:56

vysavače, pomazánkové máslo, a teď jště...

Autor to bohužel posouvá do humorné, absurdní roviny. Navíc nepochopil motivaci tohoto paskvilu - tou není pomoc chudákum z východu s jejich nízkými platy).

Toto není výstřelek jako banány nebo žárovky. Jedná se o bezprecedentní útok na jeden z principů fungování evropského hospodářského postoru. Je to jednostranný protekcionistický krok francouzské vlády, kterým se ukončuje volný pohyb pracovních sil (jakkoli je nyní zúžen pouze na truckery). Důsledky budou nutně devastující.

Odpověď vlády ČR a zástupců v EP by měla být adekvátní a okamžitá.

P. Rudolf 14.10.2016 13:42

Re: Jako odezva na toto opatření,

No vidíte, to mě nenapadlo. Teď už jenom vyřešit takovou maličkost, jak těm francouzským firmám zabránit, aby ty své podniky v Česku nezavřeli.

P. Rudolf 14.10.2016 13:29

Re: A on nám autore

Nečíst. Patří jinam.

P. Rudolf 14.10.2016 13:27

A on nám autore

v minulosti někdo z vámi jmenovaných zemí bránil, abychom dnes měli stejné platy jako oni? Já měl do dnes dojem, že jsme si to zavinili sami. Víte-li víc, jsem jedno učho.

R. Langer 14.10.2016 13:12

Re: Jako odezva na toto opatření,

Samozřejmě by se uzákonilo, že zamestnanci nemohou jenom tak mýrnix týrnyx dostat výpověď, stejně jako ve Francii. A ti by navíc zahájili mohutnou stávku! :-D

R. Langer 14.10.2016 13:09

Re: Tam, kde jsme byli v r. 1989, tj. v socialismu ...

Kdepak, západ bohužel buduje socialismus s rudým ksichtem... :-(

V. Povolný 14.10.2016 13:04

Re: Tak mám dojem

A neslibovali nám náhodou, pane Netopile, volný pohyb osob a služeb? A není tohle náhodou - fuj protekcionisnus? Není to přimo proti základním principům? A nejsme my náhodou tou stranou, která, jako vždy, tahá za kratší konec? A neříkali nám náhodou Francouzi, že máme držet hubu? A neřítíme se do řiti?

P. Rudolf 14.10.2016 13:00

Re: Jako odezva na toto opatření,

Je vidět, že vám to tak nějak politicky myslí. Ještě mi prosím pozraďte, kdo by pak zaměstnal ty propuštěné zaměstnance z cca. 500 v Česku působících francouzských firem?

Předem děkuji.

R. Langer 14.10.2016 12:37

Re: Kam se řítíte

Jako že komouši z Brusele jsou lepší, než komouši z Moskvy, soudruhu? Tak to se pletete komouši, jste všichni stejní. Do puntíku. :-P

A. Alda 14.10.2016 12:07

Ano.

A vláda jistě takové opatření může se souhlasem parlamentu učinit. Leč neučiní tak.

A. Alda 14.10.2016 12:07

Dobře jste to napsal, pane.

Teď by to chtělo ještě přeložit do francouzštiny a publikovat na nějakých jejich čtenějších stránkách.

Z. Lapil 14.10.2016 12:01

Re: padělaná listina?

Ve mně by podezření alespoň značné vzbudil jak fakt, že někteří řidiči berou víc, než ostatní, tak fakt, že najednou skočila mzda (skoro) všech řidičů.

Takže šerifovi je sděleno podezření a ten se optá skrz nějakou vzájemnou právní pomoc nebo Interpol nebo jak se to jmenuje. Když dokázali před pár lety policajti hnát bankovní lupiče v autě snad z Francie přes Německo a Polsko a dohnat je na Ukrajině, tak evidentně nějaký systém vzájemné informovanosti/pomoci existuje.

Zaměstnavatel vám dává potvrzení o příjmu ke kdejaké půjče na auto a k hypotéce si bez něj nečuchnete vůbec, a jestli do něj "vychytrale" napíše nesmysl (přímo lež), tak se to DÁ zjistit. Ledaže by se na celé té vychytralosti podílel český stát tím, že bude systematicky nestíhat odpovídat.

M. Košařová 14.10.2016 11:49

Jako odezva na toto opatření,

by měla česká vláda požadovat, aby ve firmách, které vlastní Francouzi a provozují je v Čechách, byly mzdy ve srovnatelné úrovni, jaká je v jejich mateřských firmách ve Francii.

M. Šejna 14.10.2016 11:38

padělaná listina?

a jak to prosím ten místní šerif zjistí? Kdyby se jednalo o listinu nějakého státního úřadu, asi by to ten šerif možná zjistil. Ale listina od českého provozovatele kamionové dopravy?

To si myslíte, že ten šerif pošle do Česka na toho dopravce auditorskou fimu, aby mu provětrala účetnictví?

Z. Lapil 14.10.2016 11:22

Re: Tak mám dojem

Váš dojem je mylný. Většina diskutujících by chtěla, aby se Francouzi nevyjadřovali k českému právu a ke smlouvám českých zaměstnanců s českými zaměstnavateli.

Z. Lapil 14.10.2016 11:19

Re: kam se ztratila česká vychytralost?

Jo moment, já mluvil o padělané listině, na to snad stačí jakýkoliv místní šerif.

Z. Lapil 14.10.2016 11:17

Re: kam se ztratila česká vychytralost?

Což jsem právník? Na planetě, kde lze žalovat českou firmu (Temelín) u amerického soudu, by se cestička jistě našla.

Aspoň doufám, že jsem nešlápl do moc měkkého, respektive že to tak nějak s tím americkým právníkem bylo :-).

Z. Lapil 14.10.2016 11:12

Re: já to radši upřesním, pane Lapile

To je přesně ono: Toyota Peugeot Citroen Automobile Czech s r.o. je česká (v ČR založená a registrovaná) firma. Určovat minimální mzdu podle vlastníka, to mi přijde, nezlobte se na mě, dost uhozené. Nedej pámbu, aby vlastníci byli dva (Toyta v názvu naznačuje, že spoluvlastníkem francouzského konsorcia jsou Japonci), nemluvě o akciové společnosti založené na Bahamách řeckokyperskou firmou vlastněnou bílým koněm Viktora Koženého za účelem z té buzerace vykličkovat.

Ale samozřejmě: nenechat sebou orat. Antibuzerace, čím debilnější, tím lepší, je jedna z dobrých možností. Jen bych byl opatrný s tím, tahat to přímo na silnici. Řekl bych totiž, že francouzští dopravci se bez českých kšeftů obejdou spíš, než Češi bez francouzských.

J. Ráž 14.10.2016 10:42

Re: kam se ztratila česká vychytralost?

Jakou mezinárodní žalobu, prosím by Francie tak asi mohla podat? A na koho by byla podána, o co by v ní šlo a u kterého soudu by se to řešilo?

Kdyby byla podána u Mezinárodního soudního dvoru, tak tam by byl její osud jasný, neb podle jeho názoru řidič mezinárodní kamionové dopravy podléhá pracovnímu právu členské země EU, ve které má sídlo jeho zaměstnavatel.

M. Šejna 14.10.2016 10:41

já to radši upřesním, pane Lapile

tak například kolínská automobilka TPCA, jejímž majitelem je japonsko-francouzské konsorcium. Tam by mohl český stát požadovat, aby český zaměstnanec pobíral průměrnou francouzskou mzdu.

Stačilo by Frantíkům jen pohrozit, že pokud budou buzerovat u nich naše řidíče kamionů, budou u nás pro změnu podobně buzerovat za to samé vedení TPCA.