28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EVROPA: Zeman proti většině

Pan prezident v naprostém rozporu s většinovým názorem populace, společnosti (národa) míní, že by Česká republika mohla za pět let vstoupit do eurozóny. Co bude za tak dlouho, samozřejmě nikdo neví.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Frauknecht 25.4.2013 7:30

S tím eurem je potíž

Nevěřím totiž, že za pět let bude eurozóna vypadat stejně jako dnes.

Buď bude euro měnou států "silných ekonomik" a ty si budou nepochybně (po nabytých zkušenostech) nové členy pečlivě vybírat. Nebo to bude naopak (silné ekonomiky se vrátí ke svým měnám) a do takového eura se nikdo moc hrnout nebude.

PS: Ona sjednocená Evropa má jistě smysl a jinak by to být nemělo! Volný pohyb, volný trh. Volný = svobodný. Ale volný pro všechny, nemůže fungovat, že je pro někoho "volnější" - to už tu bylo a v í m e, že to nefunguje!!!

L. Křivan 25.4.2013 8:01

Re: S tím eurem je potíž

Máte naprostou pravdu, Buď nebude silné Euro stát o nás, nebo  my nebudeme stát o slabé Euro. 

Myslím, že ta první alternativa bude i pro ČR lepší.

P. Čech 25.4.2013 7:26

Co je zajímavé.

Je velmi zajímavé, jak se všichni politici a naprostá většina novinářů neustále odvolávají na většinový názor občanů a nebo dokonce populace, aniž by tento názor znali a nebo se jej aspoň pokusili zjistit. Je pravdou, že bez použití institutu referenda tento většinový názor občanů zjistit nelze a nakonec jej uplatnit již vůbec.Přitom by stačilo málo. Buď institut referenda uzákonit a nebo použít v rozborech slovní spojení "myslím si". Myslet si může kdo chce co chce a ničemu tím neškodí. Každopádně ovšem tvrdit že názor populace na tu či onu věc je takový či jinaký je drzost, protože žádný t.zv. výzkum veřejného mínění nemůže skutečný většinový názor občanů odhalit. Slouží jen k jedinému. Různé PR agentury si na něm za naše peníze mastí kapsy.

L. Matura 25.4.2013 7:20

Jsem tedy v menšině a jsem tomu rád.

Jako za bolševika, kdy většina nadšeně chodila k volbám a s mávátky na 1.máj.

P. Čech 25.4.2013 8:41

Re: Jsem tedy v menšině a jsem tomu rád.

Většina chodila k volbám, nikoliv však nadšeně, ale ve strachu. S mávátky na 1.máj chodila tak max. desetina lidí.

D. Nowodny 25.4.2013 17:10

Re: Jsem tedy v menšině a jsem tomu rád.

Asi leda vy !

P. Rajman 25.4.2013 4:25

Euroskeptci ve volbě pohořeli

a byli poraženi i prof. Francem

K. Frauknecht 25.4.2013 7:13

Re: Euroskeptci ve volbě pohořeli

I profesorem! A to už je něco :-))))!

L. Křivan 25.4.2013 8:04

I profesorem ?

A čehože on je profesor ?

J. Bruner 25.4.2013 3:41

euro

samo o sobě je jen ekvivalentem, krycí jednotkou, která sama o sobě je inflačně neutrální. Ovšem pokud  se s ní začnou dělat spekulace nebo se půjčuje státům, které tento úvěr nemohou nebo nechtějí splatit, pak jeho hodnota klesá. A je jedno, jak se tato měnová jednotka jmenuje. Pokud bychom půjčovali korunu např.Kypru a on ji nevrátil, pak hodnota koruny klasne. Na pojmenování nezáleží. Je třeba si klást podmínku, že různé instituce nebudou s eurem podporovat dlužníky a pak to bude velmi pevná měna.

T. Pansky 25.4.2013 1:16

Uplne zbytecne uvazovani ... po Narcisovi c. 1 jsme si zvolili ...

... Narcise c. 2.  Proc se ho tedy nekdo nezepta?  Ano, jednani Narcise c. 2 je absurdni, ale autor se myli - ta cast spolecnosti, ktera je vazana na ruzne socialisticke podpory nad tim neuvazuje.  Tem je jedno, ze republika prudce zchudne; podstatne je to, ze se rozvinou dalsi podpurne socialisticke programy.  Za tohle ale vinim predevsim ODS, ktera nema o pravicove konzervativni politice ani paru.  ODS se stala predevsim vytahem k moci a "pravicovemu" prerozdelovani jako delala CSSD na levici. 

J. Bruner 25.4.2013 3:45

Re: Uplne zbytecne uvazovani ... po Narcisovi c. 1 jsme si zvolili ...

mohl byste uvést příklad, kdy přijetím eura zchudla nějaká republika? A co zahrnujete pod pojem bohatství nebo chudoby republiky?

L. Křivan 25.4.2013 8:06

Re: Uplne zbytecne uvazovani ... po Narcisovi c. 1 jsme si zvolili ...

Například Řecku euro moc neprospělo. Bez něj by neměli dnešní problémy.

J. Bruner 25.4.2013 12:29

Re: Uplne zbytecne uvazovani ... po Narcisovi c. 1 jsme si zvolili ...

řeckým problémem je dluh a u toho je lhostejné, v jaké měně je. Problémem je, že EU věrchuška , ECB i MMF Řecku půjčili, tím rozředili měnu stejně, jak to udělalo Ř.předtím a obrali všechny ostatní z eurozony, kterým klesla hodnota měny.

J. Vyhnalík 25.4.2013 13:26

Re: Uplne zbytecne uvazovani ... po Narcisovi c. 1 jsme si zvolili ...

Součástí dluhu jsou úroky, které rostou exponenciálně v čase. Pokud by Řecko nemělo euro, nikdo by mu tak dlouho nepůjčoval a úroky by tolik nenarostly. Zároveň by, a to je ještě podstatnější, na rostoucí dluhy musela drachma reagovat devalvací a tím by se splácení dluhů usnadnilo.

Vztah mezi inflací a rychlostí zadlužování je ekonomický zákon. Pokud se jižní státy zadlužují rychleji než zbytek EU, jejich dluhy se zákonitě stanou nesplatitelnými. Příčinou není samotné zadlužování, ale odlišná rychlost zadlužování severu a jihu EU. V zájmu severu je stabilní měna, v zájmu jihu devalvace. S jednotnou měnou je to nesplnitelné a kolaps jižních ekonomik je zákonitým důsledkem.

J. Bruner 25.4.2013 18:54

Re: Uplne zbytecne uvazovani ... po Narcisovi c. 1 jsme si zvolili ...

každý půjčovatel se snaží, aby dostal zpět to co půjčil + zisk (úrok). Že by někdo půjčoval Řecku drachmy je nereálné, jednak nikdo jich nemá tolik "na skladě" a jednak se půjčuje v halvních měnách a jde tedy stále o dolar nebo euro. Je lhostejné jaká je národní měna.

J. Vyhnalík 25.4.2013 19:46

Re: Uplne zbytecne uvazovani ... po Narcisovi c. 1 jsme si zvolili ...

Samozřejmě, že by si nemohli půjčovat tak snadno, jako když za jejich dluhy ručí celá eurozóna, ale to by přece bylo nakonec dobře hlavně pro ně.

Pokud by Řekové skutečně plnili podmínky, které deklarovali při vstupu do eurozóny, neměli by s úvěry problém ať by měli euro nebo ne.

Ovšem jak jsem se Vám snažil (nejspíš marně) vysvětlit, základem problémů je nerovnoměrný růst a nerovnoměrné zadlužování jednotlivých členů. V takové situaci je to, že jim přerostou dluhy přes hlavu zákonité. Slabší ekonomiky nemohou při kurzu eura, nastaveného podle německých podmínek, držet krok a dluhy jim zákonitě přerostou přes hlavu.

Jediný způsob, jak v takové situaci zachránit euro je stabilní penězovod od šetrnějších a výkonnějších ekonomik ke státům, s nižším výkonem a rychlejším zadlužováním. Takovýto systém motivuje ty slabší aby utráceli, co to jde a ty silnější, aby se tolik nesnažili krotit dluhy. Důsledkem bude jenom rychlejší zadlužování v rámci eurozóny. Mimochodem, zjistěte si, kolik zemí eurozóny plní "závazná" Maastrichtská kritéria.

S. Vaněček Šauerová 25.4.2013 1:00

Někdy je třeba proti většině jít, to je jenom záslužné,

obzvláště je-li většina ovlivněna letitou, trvalou a účelovou masáží některých politiků. Zajímavé v této věci je, co nikdo neříká : Hodlá například ODS, popírající dnes požadavkem na referendum sama sebe, a též Petr Nečas osobně, měnit přístupové smlouvy, v nichž jsme se zavázali euro přijmout ? Jak to ODS udělá a s kým referendum prosadí ? S komunisty, Machem, Bobošíkovou a D.O.S.T. ? To ale na většinu nevyjde ... :-)

P. Brodský 25.4.2013 1:24

Re: Někdy je třeba proti většině jít, to je jenom záslužné,

Je-li referendum podmínkou legitimity, měli bychom nejprve uskutečnit referendum o odtržení od Slovenska, jinak nemůžeme pokládat suverenitu Česka za legitimní. A v tom případě ještě neexistující samostatné Česko nemůže svévolně, bez souhlasu, Slováků vyhlašovat referenda.

P. Čulík 25.4.2013 7:22

Re: Někdy je třeba proti většině jít, to je jenom záslužné,

Také je nutné poslat k Haagskému tribunálu Přemyslovce za vyvraždění Slavníkovců, protože zločiny proti lidskosti jsou nepromlčitelné.

J. Horáček 25.4.2013 7:23

Re: Někdy je třeba proti většině jít, to je jenom záslužné,

Mylně jsem se domníval, že mne již ničím, pane Brodský, překvapit nemůžete. A přece!

L. Křivan 25.4.2013 8:12

Pane Brodský, opustila vás logika.

Slovensko se odtrhlo od nás. Klaus to jen "sepsal".  Na Slovensku  referendum v podstatě proběhlo. Jen nemělo tu formu.  Většina Slováků byla viditelně pro odtržení. O tom se nedalo pochybovat.

R. Langer 25.4.2013 14:12

Re: Někdy je třeba proti většině jít, to je jenom záslužné,

A co na to Slováci?

P. Čech 25.4.2013 7:38

Re: Někdy je třeba proti většině jít, to je jenom záslužné,

My jsme se k něčemu takovému zavázali? Vy jste se zavázali? Já tedy ne. Zavázalo se celkem 282 lidí, přičemž 9 000 718 občanů se k ničemu nezavázalo. Pokud je mi známo, tak referendum proběhlo k přístupu k EU, nikoliv k přijetí EURA. Přijímat mezinárodní závazky takového zásadního rozsahu bez přímého a závazného vyjádření se občanů je drzost, srovnatelná snad jedině s komunistickou diktaturou. Prosím, neargumentujte s volbami do zánonodárných, zastupitelských sborů. Do těch se volilo i v éře tuhého socialismu a naprosto stejným způsobem se do nich volí i dnes.

P. Čech 25.4.2013 8:06

Re: Někdy je třeba proti většině jít, to je jenom záslužné,

Tady je ta zásadní věc, ke které se oficielně nikdo nechce vyjádřit.  V demokratickém státě je nepřípustné, jde-li někdo proti většině. Pokud k tomu dochází, nejedná se o demokratický stát, ale o něco co lze nazvat anarchií či systém anarchii se blížící.|Ve státě demokratickém musí vládnout vůle většiny občanů, přičemž menšina se této většinové vůli musí dobrovolně podřizovat a to tak dlouho, až se sama stane většinou, což je nejen možné, ale obvyklé.

J. Kanioková 25.4.2013 0:54

Snažím se věřit, že to Zeman řekl víceméně jako frázi...

nevěřím, že neví, jak na tom EU je. A ještě víc doufám, že se Němci probouzejí ze sebemrskačského přesvědčení, že když bude hodné a bude hodně "solidární", že jim bude odpuštěno a že je budou všichni milovat a s ńadšením se budou ještě silněji integrovat a přijmou jeho velení... Vidím to na Presseuropu - všichni Němci, co tam v diskuzích psali s eurohujerským zápalem a z jejich příspěvků čišelo maximální odhodlání a smíření s tím, že na to doplácejí a doplácet budou... "pro dobro věci"... tak ti všichni v těchto dnech už píší úplně jinak. Protože právě tam, na těch hujerských stránkách, to dostávají "vyžrat" od psavců z "jihu"... Bývala tam ohromně přátelská vstřícná atmosféra.... už není... Ti z "jihu" začínají docela drze trvat na svém právu se dál zadlužovat, aby "mohli rozjet ekon. růst"...  Z podtextu čiší jejich přesvědčení, že to vždycky ti ostatní přes eurofondy MUSÍ za ně občas zatáhnout, takže samozřejmě nejvíc Němci.. A ohánějí se "lidskými právy" a nároky.. a stavějí se čím dál víc do role obětí..  A ti příjemní Němci už přestali reagovat příjemně...

Merkelová Evropa - http://jdem.cz/2xwg2

Další miliardová katastrofa začíná 1. Července: Chorvatsko vstoupí do EU. Zřejmě jsme se nepoučili z debaklu s dotacemi podvodníkům a padělatelům v jižní a východní Evropě. - http://jdem.cz/2xwh4

Eurostat - částečná data EU za 2012 - http://jdem.cz/2xwj7

P. Brodský 25.4.2013 1:15

Německo na Eurozoně vydělává víc, než utrácí za pomoc měně vyvinutým členům

To ostatně ví i pan Tomský. A obyvatelstvo jihu také netouží po návratu k národním inflačním měnám. Se zrušením koruny ovšem není nutno spěchat, pokud se problémy nedořeší. A ty se nedořešéí, pokud budou voliči důvěčovat nacionalistickému štvaní euroskeptiků a etatistických suverenistů.

V. Kun 25.4.2013 1:47

Re: Německo na Eurozoně vydělává víc, než utrácí za pomoc měně vyvinutým členům

Ještě, že se najdou lidé jako pan Brodský, který vyváží nesmysly malých lidí jak pan Tomský a pani Kanioková! (Švejk se svou paní).

Předně z jakého důvodu se musí při výměně peněz zdražovat ?  To že stát pustí uzdu zlodějům je jejich chyba.

Druhá věc je ta, že pan Tomský neuvádí Slovensko, kde jejich hospodářsví je lepší než české  - PRÁVĚ DÍKY ZAVEDENÉMU EURU !

V. Hajková 25.4.2013 5:40

Re: Německo na Eurozoně vydělává víc, než utrácí za pomoc měně vyvinutým členům

http://byznys.lidovky.cz/slovensko-ma-nejvetsi-dluh-v-historii-musi-zatahnout-zachrannou-brzdu-13w-/firmy-trhy.aspx?c=A130422_143633_firmy-trhy_mev

V. Hajková 25.4.2013 5:42

Re: Německo na Eurozoně vydělává víc, než utrácí za pomoc měně vyvinutým členům

Slovensko  má  k  dnešku  470  tisíc  nezaměstnaných =  cca  15%  obyvatel-   o  jakých  uspěších  to  mluvíte??