17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EVROPA: Zelené perpetuum mobile

Ruská agrese na Ukrajině sjednotila západní politiky i ekology v požadavku, že by naše Evropská unie neměla být jako dosud závislá na dovozu zemního plynu, ropy a zřejmě i jaderného paliva z Ruska a tím také by neměla financovat mj. jeho armádu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 6.3.2022 7:31

Vodní pára má dominantní vliv jen v teplotách a tlacích kdy párou může být (nekondensuje, nevymrzá...) To je obvyklé v případě troposféry - nikoliv celé atmosféry.

Věřím tomu, že i pan Novák si dokáže všimnout, deště, šněžení ... a ví že jde o bývalou vodní páru. Možná ale už nevěří tomu, že i nad mraky je atmosféra která unese letadla... kde slunce svítí naplno a kde také působí skleníkový efekt na celkovou radiační bilanci.

P. Rada 6.3.2022 7:23

Fanatici pravidelně uvažují neobvykle zúženěji jak fašisti o "konečném řešení".

P. Rada 6.3.2022 7:20

"Mám dojem", že ještě zatvrzeleji jak Zeman nebo Klaus nereflektujete realitu.

P. Rada 6.3.2022 7:19

Pokud někomu "hrábe" - uvažuje jako jste to posměšně ale trefil Vy v poslední větě.

Pokud jsou ale už léta k dispozici odborně vypracované větrné mapy ČR na nihž jsou vytypovány lokality s potenciálně vysokou efektivitou VE a někdo v důsledku změny dynamiky a výhledu začne efektivitu kalkulovat .... - pak může jít o projevy rozumu ve společnosti která se v energetické situaci předtím dlouho chovala konzervativně až stupidně.

https://www.ufa.cas.cz/struktura-ustavu/oddeleni-meteorologie/projekty/vetrna-energie/

P. Dvořák 6.3.2022 6:16

Buselantství bych nekorigoval, ale provedl konečné řešení této otázky.

Vč. ekotrollů.

P. Dvořák 6.3.2022 6:13

Když hráblo Putinovi, proč by nemohlo hrábnout poslanci, který bojoval za rozšíření hnědouhelných dolů v severních Čechách a třeba v roce 2004 se umístil na třetím místě v soutěži Zelená perla organizované ekology za svůj výrok: „Nebojím se tvrdit, že jsou ekologové přímo zodpovědní za všechno špatné, co se děje na našich silnicích.“

Dnes blábolí: „Ten Green Deal, ty jeho cíle, jsou naprosto správné a my jsme je nikdy nezpochybňovali. Víme, že jsme na prahu možné energetické krize,“ rozpovídal se Foldyna o záměru EU v boji s klimatickou změnou.

. . . . . a šel na zahradu vykopat mezi solárními panely díru pro základy větrníku.

R. Langer 6.3.2022 6:10

Zase lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

R. Langer 6.3.2022 6:09

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku! ;-€

J. Novák 6.3.2022 5:50

Až na to, že podíl CO2 v atmosféře má zlomkový vliv proti hlavnímu skleníkovému plynu, kterým je vodní pára. Celé to klimatické šílenství je jenom jeden velký kšeft.

J. Novák 6.3.2022 5:45

Mám dojem, že by se Rusko plně spokojilo s naplněním dohod z Minska a závazným slibem/garancí dalšího nerozšíření NATO k jeho hranicím a byl by klid. Včetně uznání obou krymských referend. Válečníci štváči ale chtěli válku, na té se dá vydělat hodně.

P. Rada 6.3.2022 1:05

Máte zřejmě o školství, bruselství... dost svérázné představy. Nechcete si je "aktivitou" doučovací trochu zkorigovat?

https://www.vsb.cz/e-vyuka/cs/subject/618-2041/02

J. Sinnreich 6.3.2022 0:02

Spalovat uhli pro vyrobu energie (tepla) je skutecne nesmysl. Uhli predstavuje obrovsky a nenahraditelny zdroj pro chemicky prumysl. Vyroba suroveho zeleza je bez koksovatelneho cerneho uhli nemyslitelna. (dopravujeme uhli z Australie pro vysoke pece na Ostravsku). Ale o tom urednici-aktiviste v bruselskych kancelarich nemaji nejmensi predstavu. A ve skole se to uz nevyucuje.

P. Rada 5.3.2022 23:09

Poslanec Fldyna s SPD se kterou tak sympatizujete to vidí jinak:

..."„Ten Green Deal, ty jeho cíle, jsou naprosto správné a my jsme je nikdy nezpochybňovali. Víme, že jsme na prahu možné energetické krize,“ rozpovídal se Foldyna o záměru EU v boji s klimatickou změnou."...

P. Rada 5.3.2022 22:35

"Zdravý rozum" může napovědět, že sopky v minulosti kam až jako druh dohlédneme s dat ze oceánských sedimentů.... klima planety globálně a dlouhodobě nevykolejovaly. Jednotlivé supervulkány přitom vykazují průměrnou dobu mezi erupcemi kolem stotisíce let. Zkuste se v rámci tréningu "zdravého rozumu" podívat na rekonstrukci globálních teplot a najít korelci s vlivem sopečných výbuchů. Průměrná sopečná činnost je totiž imisemi CO2 jen sotva na jedné setině oproti té antropogenní:

https://www.klimatickazmena.cz/download/6cb3587ac9eaf77b4b8e83b50a138739/4.%20kapitola_uhl%C3%ADkov%C3%BD%20cyklus.pdf

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/teplota-22000-let

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/cykly-koncentrace-co2

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

Např. supervulkán TOBA před 75tis lety sice způsobil prostřednictvím aerosolů náhlé ochlazení o cca 5C v jižní hemisféře ale to po několika desetiletích odeznělo a začaly převládat dlouhodobé důsledky od CO2.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tobsk%C3%A1_katastrofa

G. Fgfgf 5.3.2022 21:21

S autorem článku souhlasím. Bude však zajímavé, až nám příroda napoví, jak se k ní máme jako živočišný druh, zdvořile chovat. Ta nápověda může být např. "malé upšouknutí" jednoho ze supervulkánů. A má jich naše Země několik. Pak naše diskuze a starosti budou k ničemu. Možná pak aspoň někde zavládne zdravý rozum.

J. Stárek 5.3.2022 21:01

Možná že Němci plánují zálohovat OZE výrobou vodíku v době vyšší produkce. O tom jsem ale zatím nic neslyšel, kdoví jak to tedy je.

J. Jurax 5.3.2022 20:34

No, on je to nesmysl. Nicméně je skutečností, že Putin to území - zatím zjevně nepříliš úspěšně - obsazuje.

J. Jurax 5.3.2022 20:15

Plyn je z Ruska a uhlí nám greténi zakazují. Ale jinak máte obecně pravdu.

P. Rada 5.3.2022 19:31

Právě dnes kdy hrozí vážná krize se i v energetice zdrojově ukazuje, že "to co je doma - to se počítá".

Čínani se občas možná momentálně smějí ale na druhou stranu jsou už nyní rozvratem klimatu daleko více postihováni jak jiná území na naší planetě. Např:

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/peking-cina-poust-gobi-pisecna-boure-oranzovy-prach_2103150833_ban

https://www.denik.cz/ze_sveta/cina-metro-povodne-zachranari-tragedie.html

V. Petr 5.3.2022 19:27

Elektřinu vyrobíme z jádra (na dost dlouhé lokte, ALE rozumná vláda by to stihla za 8 let). A SAMOZŘEJMĚ, lze použít elektřinu z UHELNÝCH elektráren, které současná "píp" vláda v rámci grýndýlu odstavuje a také lze přestat s předělávkami uhelných tepláren a výtopen na plyn, a to co se už předělalo, předělat zpátky.

Ukrajina chce vstoupit do EU ALE pro nás by bylo lepší ten šílený spolek opustit. Pro obranu tu je NATO!

P. Rada 5.3.2022 19:23

Lež se vyvrací sdělením pravdivého - nikoliv pomluvou jak se to dělá s afektu, hlouposti nebo "i pro prachy".

V. Pavelka 5.3.2022 18:14

Viz Větrné elektrárny na moři ? První generace končí z životností, Sůl , rez , náhrada a likvidace, zchlamsne víc než zelený úděl ! A kde a za co ostatní větřáky !Tisknou a tisknou EURA ?EU

V. Pavelka 5.3.2022 17:58

Němci ! Jo jednotlivé bitvy to by jim šlo , ale jak začnou se strategií tak jdem do háje ! Hodně chtění , mizerné výsledky ! P.s.Timmermans propustit z Bruselu , k Ovcím .EU

V. Pavelka 5.3.2022 17:47

To je teorie Egyptologa Bárty o prolínání civilizací kterou přednáší Liberálům , tak západ tlačí na zrychlování hlavně v EU aby si zahlédli paty vlastní historie . Která už dávno probíhá v Globalizovaných převážení lidí a krámů bez kterých se neobejdou po celém světě ! Veliká touha vychovávat nevychovatelné,vlastní moudí a vagíny :-):-(EU

V. Pavelka 5.3.2022 17:28

Chtělo by to založit organizaci Která každý den ,žádá Brusel o vyloučení Timmermanse z veřejného života ! Jako člověka který je nepřátelský a neslučitelný z životem normálních občanů Evropy EU!

V. Pavelka 5.3.2022 17:11

R^:-)

V. Petr 5.3.2022 17:00

Je zajímavé, že jsem psal o grýndýlu, ne o Němcích. Ale Němci jsou skutečně rudozelení idioti. V mnoha směrech jsou sice vynikající, ale jejich blbost to dokáže často přebít (Marx, Hitler, grýndýl,,,)!

J. Vintr 5.3.2022 15:53

Grýndýl neměl nic společného s nějakou iluzorni ochranou klimatu. Účelem měla být likvidace evropské ekonomiky a navození všeobecné chudoby. Jenže páni asi naznali, že by to lidé prokoukli dřív, než by se podařilo udělat nevratné změny. Takže to zařídili přes nepřátelství s Ruskem a odstřižení Evropy od ruských surovin. Zlí nebudou oni, ale Putin. A smát se budou Číňani, protože dostanou ty ruské suroviny místo nás.

V. Petr 5.3.2022 15:24

Agresivní Rusko, jednající v "klasických" pojmech zájmových sfér a naprosto šílený Brusel, který totálně ztratil poslední zbytky zdravého rozumu a směřující nejen k likvidaci evropské ekonomiky, ale přes podoporu migrace ze zaostalých zemí, dokonce i k fyziské likvidaci evropských národů.

Šílený Timmermans, obviňující Putina z "odvádění pozornosti od klimatické krize" chtěl též navézt do Evropy 660 MILONŮ černochů ze subsaharské Afriky.

A my se mezi tím plácáme...

J. Vrabec 5.3.2022 15:15

P.Petr vy musíte mít strašnej mindrak, že se furt tak špinavě otíráte do Němců ! Pro ně ale zůstanete přesto jen hovínko. EU