21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EVROPA: Zdražování elektřiny bude pokračovat

Kartel zakáže členským státům EU obchodovat s firmami, které ESG nevykáží. Bude zajímavé sledovat, jak se s ESG , tedy s ochranou klimatu, rovností žen a sociálních menšin, vypořádají třeba plynárenské společnosti z Kataru, který se stal hlavním dodavatelem energie do EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sura 8.11.2023 16:42

Problém s globální klimatickou změnou je ale úplně někde jinde. Teď existují dvě hlavní skupiny, které si navzájem jdou argumentačně po krku. Obě v zájmu svého "úspěchu" svou argumentaci přehánějí a částečně lžou. A mezitím se svět řítí do záhuby, protože tyhle taškařice ho nezajímají, protože pořád mají čím svítit, čím topit a co jíst. Je dost pravděpodobné, že ekonomická činnost člověka nějakým způsobem klima ovlivňuje. Je nepochybné, že se klima mění.

Ale proč mám sakra věřit tomu, že postupy, jak další oteplování zpomalit, navržené antitechnologickými "experty" jsou ty pravé, když na každém jejich kroku je zjevné, že nefungují a jsou jen legalizací slepých uliček za násilně získané peníze? Místo hledání cest, jak stabilizovat energetický výkon ekonomiky Země na úroveň, kdy ještě fungovala jakási stabilita se hledají cesty, jak uživit 5x víc lidí na planetě, jak je obléct, jak jim v zimě topit, jak jim v létě chladit a jak je přepravovat úplně zbytečně z místa na místo. Celé slavné OZE řeší ani ne 15% spotřeby energie a to za cenu, že pracují s bateriovými úložišti, jejichž kapacita zoufale nestíhá a jenom zase odsouvá ekologickou atomovku o nějakých 40 let do doby, až budou vytěženy a prošustrovány na elektrohračky všechny suroviny a bude potřeba ty zbytky spotřebovaných baterií zase někam "uložit".

M. Kocián 9.11.2023 14:29

To je princip naší existence: víme, že v historicky dohledné době umřeme, věříme, že to nebude dnes a každý den, kdy nás to nepotkalo, oslavíme dobrou večeří.

A taky máme tendenci pružně zacházet se slovem "my" - jednou pod to spadá celé lidstvo, podruhé jen naše civilizace a jindy zase parta lidí, co spolu mluví.

P. Skřivan 9.11.2023 19:12

Nepochopil jste, že elektrohračky nejsou o globálním teplení, ale o technologickém pokroku.

Celé slavné OZE je schopné pokrýt podstatně více, další je schopná pokrýt kogenerace, odpady, apod. Prostě pokračovat dál ve stejném stylu, tj. drancování uhlí, ropy, uranu není ospravedlnitelné tak jako tak. Jak řekl na ČT1 expert na odpady: nevyužíváš odpad, vyhazuješ suroviny, které konkrétně my musíme dovážet.

Schopnost využít 100% vlastního odpadu je důležitý milník v rozvoji ekonomiky. Stejně jako správně hospodařit s energií. Jako topit v baráku v kotli a jinde vyrábět proud a odpadní teplo pouštět do vzduchu, je plýtvání energií.

P. Sura 10.11.2023 9:34

Vy jste zase zřejmě nepochopil ty širší souvislosti. Ne že by ty vaše sny nebyly krásné, ale jsou příliš kutilské na to, jak je dneska svět obsazenej. Dneska totiž 72% lidí netouží po ničem jiném, než jak nepracovat rukama a mít novej mobil. Takovým budete těžko nabízet 100% využítí odpadu. Krom toho ve slumech to tak lidi dělají už dnes, jen s mizernou účinností. taky vámuniká, že všechna tahle "EKO"řešení dneska fungují na principu, že zpracují odpad z půlky okresu a získají tím energii pro půl vesnice. A co ti ostatní ? A to jsou právě ty "souvislosti".

J. Kernal 8.11.2023 12:29

Když slepí a hluší vedou stejně postižené, všichni spadnou do propasti, tak je nám třeba.Stále si žijeme nad poměry, proto ten morální a duchovní úpadek. Naše civilizace bude nahrazena primitivnější a dravější.

P. Sura 8.11.2023 16:21

Primitivnější a dravější ano, ale taky degenerovanou a zlenivělo, Takže nepřižije sama sebe.

V. Pavelka 8.11.2023 18:29

První co udělají zvítězivší Musulmani v EU, kromě to že vykynoží nevěřící Humanisty , Se pustí do sebe ,? Asi Šíté a Sunité ,a naváží mír s Rusy ! A uprchlou Komunitou z EU , která to stihla !?;-D

P. Skřivan 9.11.2023 19:18

Jenže oni nevyhrajou. To jen Rus vytahuje karty z rukávu jednu za druhou, protože jeho loďka se potápí. Domníváte se, že to nebylo součást kalkulace, když jejich podpora musulmanům je profláknutá od socialismu ?

V. Pavelka 10.11.2023 5:47

Vůbec netušíte o co ve světě jde ?!V totálně rozdělených USA jde o všechno !

P. Brich 8.11.2023 11:50

Blbost odkvétá a začínáme sklízet plody!!;-€EU;-O

M. Kocián 9.11.2023 14:30

A v těch plodech jsou semínka, ze kterých po čase vypučí blbost ještě kolosálnějších rozměrů. Není ten život úžasný?

P. Skřivan 9.11.2023 19:21

Tak to ovšem s blbostí nefunguje. Další generace obvykle zajdou na nedostatek potravy nebo přebytek cizích výbušnin nad svou makovicí.

V. Pavelka 8.11.2023 8:55

Zelená loby , brzdí všechno co je stabilní a solidní , a podporuje krátkodeché nákladné hovadiny větrníky a solárka?!EU Soustavné zpochybnování ,modulárních malých elektráren , které fungují už dávno (Ponorky ,Ledoborce , a Ruské plovoucí modularní raktory v ústí řek severu i jinde jsou důkazem že to budou pokročilé investice , i stavebnicového charakteru!!

P. Diviš 8.11.2023 10:51

Je to divné, že ani v Rusku a v Číně ty "malé modulární" moc nebují.

R. Langer 8.11.2023 11:35

Protože je to totální nesmysl. A nejenom v Číně. :-P

P. Diviš 8.11.2023 12:39

Existují a fungují, hlavně na pomorkách. Až potud jo.

Já vidím problém v tom, že takový reaktor vyrobí řádově méně energie, ale ostraha bude muset být ± stejná jako u velké elektrárny.

A. Renjascu 8.11.2023 13:22

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/male-modularni-reaktory-analyza-cena-navratnost.A231023_223549_eko-zahranicni_blp

P. Skřivan 9.11.2023 19:29

Princip modulárního reaktoru není o tom, že je menší, ale o tom, že je modulární. Což znamená, že se dá vyměnit a je produkován sériově. To znamená, že je jich více vedle sebe (např. u NuScale až 12 v jednom baráku, což dá dohromady Temelín). Palivo se u NuScale mění tam, kde ten reaktor je.

Prostě modulární reaktory jsou o technologickém pokroku a jsou odpovědí prakticky na všechny dosavadní nedostatky jaderné energie. Příklad: prakticky všechny mají tzv. pasivní bezpečnost, čili odolnost proti syndromu Fukušima. Těch vylepšení je hodně.

J. Ganaur 8.11.2023 14:33

Malej modulární s výkonem 470MW...To je více než Dukovanskej!:-)

V. Čermák 8.11.2023 19:27

Tak to sotva. Původně 4x440, nyní 4x510 mw...:-/

V. Pavelka 8.11.2023 17:42

Banky mají zákaz půjčovat na Jaderky , i vývoj! Mladí v Řeži U Prahy už mají prakticky dokončeno ?!Není politický zájem EU Neobolševici razí svoje pokrokové sluníčkovětříky ! Ale Vodík jim vyrazí blbost z hlavy !

P. Skřivan 9.11.2023 19:15

Zamyslete se, jak český reaktor prosadíte na světový trh a pak si odpovězte sám, zda v Řeži mají šanci to prosadit, když jim k tomu šanci nikdo nejspíš nedá. Prostě dostali peníze na výzkum a tím to nejspíš bude končit. Jak české.

S větříky to nemá co dělat. Totéž by se nejspíš stalo, i kdyby vyvinuli novou větrnou elektrárnu.

R. Langer 8.11.2023 11:35

Tak po stopadesáté, "malé modulární elektrárny" JSOU NEBETYČNÁ PITOMOST! Kdo vám proboha tu blbost nakukal? Kde jste k tomu přišel? ;-€

V. Kolman 8.11.2023 23:29

Možná máte Langere pravdu. Ale zkuste místo používání velkých písmen uvést argumenty, případně praxí podložené výpočty. Nejsem silnoproudař, nemohu to posoudit.

O. Vašíček 8.11.2023 14:20

SMR nejsou reaktory na ponorkách a lodích! Že Rusi zakotvili jednu přebytečnou loď u břehu a napojili na rozvodnou síť, neznamená, že je to průmyslový standard. Určitě by jste to nechtěl např. místo teplárny. Jedná se o vojenskou technologii se vším všudy. Jiné požadavky na bezpečnost i na cenu. Kdyby ten reaktor měli primárně vyrobit jen pro to město, tak je to ekonomicky neproveditelné.

Stavebnicový charakter SMR není nikde funkční a teprve se navrhuje. Nejblíže SMR jsou reaktory RollsRoyce, což jsou původní reaktory podobné těm v Dukovanech. Tedy žádný kontejner přivezený tirákem a po postavení na panelovou plochu připojen k síti.

P. Diviš 8.11.2023 16:42

B͇y͇s͇t͇e͇ nechtěl, já bych klidně chtěl.

L. Kuča 8.11.2023 19:32

Nevím, zda si někdo pod pojmem modulárního systému představuje něco až takto titěrného. To mi přijde technicky sotva realizovatelné a nevýhodné. Minimálně s dnešní technologií, přičemž změny nejsou v dohledu. Závisí také, jaké budou rozměry samotného reaktoru, a jaké včetně veškeré funkční struktury kolem. Ta bude spíš určovat prostorovou náročnost i náklady na zhotovení. Do kontejnéru na tirák se nenasouká ani omylem.

L. Kuča 8.11.2023 19:18

Rovněž začínám považovat každý posudek na libovolný typ jaderného zdroje, který vyznívá v jeho neprospěch, jako nejspíše podplacený a zmanipulovaný "zelenou" lobby. Až bude v lednu dva týdny v kuse silně zataženo a chladný vítr, jsem zvědav jak klimaalarmistické výmysly obstojí. Až se budou první instalace rozjíždět v Koreji, Číně nebo Vietnamu, tak zase zjistíme, do čeho nás tahle banda bezmozků natlačila.

V. Pavelka 8.11.2023 20:25

U Číny se mi nelíbí , jejich naskočení na Byznys OZE, jejich až totální pragmatismus. Dokud jim to nese ,budou držet basu s EU.

J. Barcal 8.11.2023 19:29

Zapomněl jste ještě na letadlové lodě. Ale má to jeden háček. Tohle není tím, co je míněno jako malé modulární reaktory. Ty vojenské jsou konstruovány tak, že v nich stačí vyměnit palivo pouze několikrát za životnost toho plavidla (obvykle 15 z 25 let), kdežto tyto většinou mají být v podstatě zmenšenými stávajícími tlakovodními reaktory, a zase tak malé být nemusí. Jejich specifikace stanoví jejich max. výkon na 700 MWe, přičemž stávající výkon jednoho bloku v dukovanské JE je 510 MWe.