17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

EVROPA: Varování před evropskou krizí

Taky vás nadchly poslední zprávy, podle kterých česká ekonomika prudce ožívá? Taky jste se radovali nad zprávou, že v závěru loňského roku česká ekonomika rostla o 1,3 %? A zdálo se vám to ve srovnání s nedávnou recesí jako skvělý rozjezd? A byli jste rádi, že krize je už definitivně v tahu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 17.3.2014 9:47

Když už se hospodářství trochu zvedne, tak zisky nejdou na

splacení dluhů, ale na další rozhazování. Není oboru u nás, který by nebyl "podfinancovaný". Tohle slovo se zřejmě učí už při přijetí do státní správy. No nicméně, jak dopadne socialismus víme, jednou jsme to zažili. Bude to pravda trochu větší fičák, protože zbankrotuje celá Evropa. Přežijí jen soudržné rodiny, které v malých ostrůvcích začnou budovat novou civilizaci, v tom lepším případě. Jinak letos sázíme len a zkusíme technologii našich předků. Je možné, že se ještě dožijeme renesance způsobů přežití našich předků. Pokud zbankrotuje Ukrajina a EU se jí bude snažit zachránit, krize přijde trochu dříve. Zejména nemyslet na r. 1914. Na jaře nikoho nenapadlo, že by mohla začít světová válka.

M. Kosejk 17.3.2014 9:34

hm...

Dnes tu už podruhé použiji citaci pana Fištejna, protože se mu geniálně v pár řádcích podařilo shrnout moje názory:

"V nejobecnější rovině: žijeme v postmoderním světě (teď možná i v postpostmoderním), kde se proces relativizace nezastavil před žádnou dříve uznávanou hodnotou. Starý hodnotový systém nebyl nahrazen uceleným novým, vzniklé vakuum snadno obsazují obskurní zpátečnické představy, duchařina všeho druhu, mýty o přednostech středověku, zbožštění hlasu krve a volání divočiny, pomatené představy o slastech „organického“, ­trvale udržitelného života. V praktických termínech: ztráta hodnotové orientace současné politiky. Političtí vůdci jsou slabí, nucení neustále korumpovat voličskou základnu. Jsou odkázaní na vůli stále méně uvědomělých voličů, a proto přebírají, nebo dokonce přímo adorují jejich pokleslé hodnoty."

Tak to vidím i já. Problém je přímo v evropské společnosti. Nadávat na EU a na politiky je levné a populistické - oni jsou totiž jen naším produktem.

M. Prokop 17.3.2014 9:58

Re: hm...

Já klidně nadávám i na své produkty. Zvláště, pokud je moje možnost jejich ovlivnění tak významná, jako můj vliv na soudruhy v Bruseli.

M. Kosejk 17.3.2014 11:18

Re: hm...

Není nad to, si z EU udělat rituálního kozla, na kterého se svedou všechny problémy, které vycházejí ze samotné evropské společnost. Člověk se potom určitě cítí lépe, když si všechno, s čím nesouhlasí, může personifikovat do "Ďábla EU", co? To je ten svět příznivců SSO, který vyznává primitivní pohledy na svět, a který je mi absolutně cizí. :))

V. Mlich 17.3.2014 12:34

Re: hm...

Eurodotace jsou jen rituální? Jsou te reálné naše peníze vražené přímo do korupčího systému. S tím mohou souhlasit jedině lidi co nic neprodukují, jen se vezou, nebolí je cyklostezka zaplacená z daní těch, co nepobírají podporu, nebo žijí z eurozákazek, kde platícímu záleží hlavně na tom, aby se otočilo co nejvíc peněz.

M. Kosejk 17.3.2014 13:04

Re: hm...

Aha. Další příznivce SSO, který má jasný názor, aniž by pochopil text, který čte, že? :))

Mluvím o staré židovské tradici Jom kipuru, kdy Židé symbolicky přenášeli na rituálního kozla veškeré hříchy společnosti - a pak ho vyhnali do pouště - čímž prý se zabavili těch hříchů. Tuto roli rituálního kozla pro mnohé sektáře z SSO hraje EU. Protože jsou to pitomci, kteří zaměňují příčiny a následky.

Vážený pane, i kdybychom vybombardovali Brusel i se Štrasburkem, tak by to prd změnilo na povaze Evropanů - a jejich politických prefrencích, které z této povahy vyplývají. Ale primitivům stačí nadávat na Brusel... - to se snažím sdělit.

J. Svoboda 17.3.2014 13:44

Re: hm...

Pane Kosejku, klidně se zlobte, ale já použijí vůči Vám Vaše výrazivo.

Posdle mého názoru sektář a pitomec jste Vy .

Po vybombardování Bruselu a Strasgourgu (ten měl být už dávno), by bylo zapotřebí všechno zbylé ještě důkladně spálit a popela se zbavit.

Je vidět kvalita Vašich úvah, když byste dál chtěl šanovat ty darmošlapy a jak je vidět, že viníte ze všeho pvahu evropanů a pravděpodobně byste je chtěl vyměnit (asi nahradit klony soudruha Barroso). Když je neproveditelné ty "blbé" evropany vyměnit, měli by ti darmošlapové zrušit Strasbourg a mentalitu těch evropanů respektovat. Jiná cesta neexistuje.

Pokud bychom diskutovali o převýchově evropanů, nepřipomínalo by vám to neblahé paměti komunisty?

M. Kosejk 17.3.2014 17:28

Re: hm...

Co to pindáte o převýchově? Já nikoho převychovávat nechci, jen konstatuji stav společnosti, která by zůstala stejná, i kdyby všichni bruselští úředníci byli popraveni a spáleni (jak navrhujete).

Srandovní je, že od přiznivců SSO zaznívají argumenty na stejné úrovni debility jako od eurohujerů - vím to, za názory mi nadávají dogmatičtí radikálové z obou stran.

V. Vlach 17.3.2014 18:37

Re: hm...

Meleš koniny - a sám o tom víš. Jenom provokuješ, ale to je běžné u osobnostně flustrovaných lidiček.....

M. Kosejk 17.3.2014 18:57

Re: hm...

Děkuji za psychologický rozbor mé osobnosti. A zároveň děkuji za potvrzení mých slov o nevalné úrovni argumentace předmětných dogmatiků. :)

J. Svoboda 17.3.2014 19:32

Re: hm...

Pane Kosejku, co to pindáte Vy? Tím, kdo navrhl bombardování Bruselu a Strasbourgu jste byl, jak si ještě můžete pamatovat, byl Vy. Já jsem jen doplnil, že zbytek by bylo z hlediska důslednosti třeba spálit. Jestli tak chcete argumentovat ve své společnosti, prosím. Já však si takové jednání vyprošuji.

Neskonale srandovnější je Váš přístup. Svědčí totiž o Vašem přístupu k demokracii. Samozřejmě, že vinno je pět set milionů lidí. Těch několik tisíc darmošlapů v Bruselu určitě ne! Je to pane Kosejku úplně naopak. Pokud Bruselským byrokratům nevyhovují evropané, jak říkáte, každý soudný člověk musí uznat, že vina je na straně těch byrokratů. Svalujete vinu na evropskou většinu. Když si však, i podle Vás nevyhovují, je s některým z nich třeba něco dělat. Můžete hádat, s kým.

Svobodní chtějí svobodu jednotlivce, chtějí zrušit zbytečné úřady a chtějí dělat i jiné užitečné věci. Pokud chcete platit zbytečné byrokraty, bylo by dobré, hezky vás všechny konkretizovat, abyste si ty Vámi zbožňované byrokraty mohli také zaplatit. Já zbytečné a navíc škodlivé byrokraty rozhodně platit nechci. Kdo objednává, měl by také platit. Objednat si a nechat platit někoho jiného, je sprosťárna.

Četl jsem od Vás dost hloupých urážek Svobodných. Bohužel jsem nečetl ani jednou, proč je Váš názor na Svobodné tak primitivní. A co takhle podívat se na neschopnou EU z hlediska Ukrajiny? Jediné, co dokázala, je pomoc při rozdmychávání tamní krize. Důsledek činnosti EU snad můžete vidět i Vy. Soudní lidé vědí, že báťuška Putin na takovou chybu čekal jako na smilování.

P. Vaňura 17.3.2014 22:09

Pane Kosejk, vždyt to NENÍ PRAVDA!!!

Bez EU bycho např. neměli "podporu OZE," a "boj proti globálnímu oteplování"  která nás ročně stojí stejně, jako podfinancovaná armáda. Neměli bychom tu zákazy žárovek, igelitek ani dalších věcí, NEEXISTOVALY by možnosti soudních obstrukcí, které zpomalují a prodražují stavby silnic a dálnic. Nebylo bu tu tolik "chráněných krajinných oblastí, kde si místní nesmějí postavit ani králíkárnu.

A také bychom nejspíš nebyli cílovou stanicí pro přistěhovalce za sociálními dávkami, protože bychom se s nimi nepárali, takže by se co nevidět odebrali zpět do země původu.

M. Kosejk 17.3.2014 22:38

Re: Pane Kosejk, vždyt to NENÍ PRAVDA!!!

Existuje nějaká možnost, jak vysvětlit, že nehájím EU - a ani se o to nepokouším (panu S. to evidentně nevysvětlím). Jen píšu o opravdovských příčinách současné situace na kontinentu - o příčinách, které stály za zrodem současné EU. Znovu vám odcituji, o co mi jde:

"V nejobecnější rovině: žijeme v postmoderním světě (teď možná i v postpostmoderním), kde se proces relativizace nezastavil před žádnou dříve uznávanou hodnotou. Starý hodnotový systém nebyl nahrazen uceleným novým, vzniklé vakuum snadno obsazují obskurní zpátečnické představy, duchařina všeho druhu, mýty o přednostech středověku, zbožštění hlasu krve a volání divočiny, pomatené představy o slastech „organického“, ­trvale udržitelného života. V praktických termínech: ztráta hodnotové orientace současné politiky. Političtí vůdci jsou slabí, nucení neustále korumpovat voličskou základnu. Jsou odkázaní na vůli stále méně uvědomělých voličů, a proto přebírají, nebo dokonce přímo adorují jejich pokleslé hodnoty." Tak to vidím i já. Problém je přímo v evropské společnosti. Nadávat na EU a na politiky je levné a populistické - oni jsou totiž jen naším produktem.

B. Rybák 18.3.2014 19:23

Re: Pane Kosejk, vždyt to NENÍ PRAVDA!!!

Přibližně 700 let byla křesťanská Evropa počínaje říší franckou v okovech různých forem "papežské" "svaté říše římské národa německého", která původní křesťanskou humanitu změnila na výhradně říši-tvorný, národy i občany spoutávající násilný nástroj. Zázračný rozvoj pochopitelně začal téměř výhradně v těch evropských zemích, jejichž národy se dokázaly pomocí protestantismu z tohoto (nekřesťanského) nadnárodního papežského sevření vymanit.

Tyto národy ale nedokázaly odolat koloniálnímu pokušení a pod přívalem takto získaného bohatství morálně degenerovaly a postupně se měnily na sociální státy a nakonec se začaly o kolonie, kterými svůj paternalistický stát financovaly, rvát.

Tento zhoubný, proces tvorby parazitického neo-koloniálního sociálního státu byl na západu Evropy dokončen pod americkým "atomovým deštníkem" během "studené války" a v celé své morálně relativistické "nahotě" se projevil po jejím skončení kdy začal záměrně vytvářet parazitické voliče a srůstat s dotovaným parazitickým kapitálem (což už teď zamořilo i USA).

Počáteční naději vzbuzující liberálně konservativní politické a ekonomické reformy byly totiž v Evropě zcela zničeny zhoubným projektem EU, který těmto státům ("jádru EU) nabídl možnost financovat svůj socialismus neo-koloniálním hospodářským ovládnutím zbytku EU (bankami, řetězci, masmédii, montovnami).

Ekonomicky hlupácké, ostatním národům vnucené, pro ně neufinancovatelné "zelené" multikulturní náboženství a např. Euro jsou jenom prostředky této hospodářské války, jejíž obětí jsme i my (na chvilku "ekonomický tygr"). Český praktický rozum by se dobrovolně takovým zhovadilostem nikdy nepodrobil. Oni nám ale žádnou šanci k úniku (počínaje přístupovými hovory) nedali a pro jistotu si u nás i EU-hujerskou 5-kolonu vytvořili. Ani tato vymírající říše ovšem nebude tisícíletá. Nezachrání ji ani příkopy nové studené války, které jí teď mají posloužit k jejímu "stmelení". Je to pošetilý návrat k tomu, co už dávno a opakovaně selhalo!

J. Svoboda 17.3.2014 13:24

Re: hm...

Pane Kosejku, vidím, že jste se rozhodl EU šanovat za každou cenu. Z EU není třeba dělat rituálního kozla; ona tím kozlem a dokonce v souladu s vlastním názorem už dávno je. Vaše afrgumnety jsou, velmi eufemisticky řečeno, prapodivné. Když tady EU likviduje demokracii, koho z toho podle Vás mám vinit? Když EU likviduje volný trh debilními regulacemi, zýkazy a příkazy, koho z toho mám vinit? Když cifršpion Kalousek pláče, že nám EU nepovolí snížit DPH na dětské pleny, koho z toho mám vinit? Chcete po komunisticku hledat viníka jako pan Holzmann aluminiový klíček?

M. Kosejk 17.3.2014 13:30

Re: hm...

Vy si klidně můžete vinit Boha nebo Ďábla, pokud chcete. Já viním majoritní povahu a politické preference Evropanů.

J. Svoboda 17.3.2014 14:13

Re: hm...

Vleževálený soudruhu Kosejku! Nepocházíte Vy z Maa a Džugašviliho? Těm taky vadily národy a jali se je převychovávat. Kdybyste nebyl slepý a hluchý, mohl byste dokonce i vědět, kam to vedlo.

M. Kosejk 17.3.2014 17:30

Re: hm...

Zase ta převýchova. :))) Kde mluvím o nějaké převýchově? Tvrdím jen to, že EU je produkt evropské mentality - a ne obráceně.

J. Svoboda 17.3.2014 18:47

Re: hm...

Pane Kosejku, z toho,co píšete, není možno dedukovat nic jného, než že je třeba převychovat evropany. Vím dobře, že přímo o převýchově nepíšete. Když však na jedné straně je podle Vás špatná evropská většina a na druhé nadutá bruselská komunbistická banda, rád bych věděl, co s tím navrhujete dělat, když bruselští byrokrati jsou podle Vás bezchybní.

Vaším obrovským omylem je názor, že EU je produktem evropské mentality. EU je produktem komunistů a socialistů, vědoucích prdlajs o tom, co je to komunizmus a socializmus.

Evropská mentalita je především nesmysl, protože jako taková neexistuje. To, že tvrdíte, co tvrdíte, je ukázkou toho, že máte socializmus hluboko pod kůží. Je to i důkazem toho, že bruselští darmošlapové chtějí bez pověření kohokolliv budovat EU bez ohledu na evropany. Za nějakou dobu můžeme čekat v Evropě gulagy.

M. Kosejk 17.3.2014 19:07

Re: hm...

Co vy si všechno "vydedukujete", na to žádný vliv nemám. :))

A stejně tak vám bude asi marné vysvětlovat, že právě ta příchylnost k socialismu a komunismu je projevem mentality evropských národů.

A co bych s tím dělal? V celku nic  - jen  budu volit eurorealisty na státní i evropské úrovni (ODS). EU není žádná totalita s represivními složkami, abych to musel nějak hrotit. Buď dojde v Evropě ke změně společenského paradigmatu a EU se změní - nebo EU zkrachuje a zajde (a ani to žádná tragédie nebude).

J. Svoboda 17.3.2014 20:04

Re: hm...

Pane Kosejku, samozřejmě, že si mohu vydedukovat co chci. Jen jsem tím chtěl říci, že mám problém s tím Vaším polovičatým tvrzením z výšin vaší duševní úrovně, že je vinou obyčejných evropanů to, co se v Evropě děje. Když použiju "nízké" přísloví, každá ryba vždy smrdí od hlavy. Opakuji Vám, že mentalita evropských národů je nebetyčný nesmysl. Ten komunizmus a socializmus klíčí a vyrůstá z Bruselu. Jen slepý to tak nevidí.

Konečně by tady snad mohla existovat nějaká pravice. Odpusťte, ale nemyslíte, že o Vaší duševní úrovni svědčí to, že po ztjištění, co všechno tato "středová" strana udělala, ji budete i nadále volit? Žádná skutečná provice tady za posledních pětadvacet let neexistovala. Nevíte o dvou Novácích (Přerov a Chomutov), Oulickém, Bémovi, Dloluhém, Rittigovi, Langerovi, bývalém ministrovi spravedlnosti Němcovi, předsedovi, nebo místopředsedovi nejvyššího soudu Kučerovi a dalších kuliších, kteří pomáhali ODS pohřbívat? I krach ODS zavinili podle Vás obyčejní lidé kteří nechtějí tancovat tak, jak papaláši např. pod Rampulovou, nebo Grygárkovou tajktovkou pískají?

Děsí mne Váš blábol: EU není žádná totalita s represivními složkami, abych to musel nějak hrotit. Co kydž nebudeme dostatečně poslouchat, budou nám odepřeny ty zázračné dotace. To také nepovažujete za represivní čin?

Jinými slovy říkáte: buď obyčejní evropané zblbnou úplně a Evropa se změní v Barrosově smyslu a blbí budou úplně všichni, už ne jen komise s byrokraty, nebo EU zkrachuje. To je oparvdu řečeno z nebeských výšin duševní úrovně. Když už to tak má být, jen pro Boha, ať je to co nejdříve, dokud nám tady něco zbylo.

V. Vlach 17.3.2014 18:46

Re: hm...

Dle čeho uvažuješ? Dle mainstreamu euroatlantického prostoru? Pravda je, chlape líná, zcela jinde!

M. Kosejk 17.3.2014 19:10

Re: hm...

Jo, jasně. Pravda je tam někde venku /Akta X/ :)))

M. Prokop 17.3.2014 15:19

Re: hm...

Píšete o EU, odpúovídám o EU.

Zbytek je vaše fantazie, míjející se s realitou.

Absolutně cizí je vám zřejmě ona realita.

M. Kosejk 17.3.2014 18:32

Re: hm...

Dění v EU pořád určují demokraticky řízené národní státy. To eurofóbové nikdy nepřiznávají, protože by jim to podkopalo argumentaci, že veškeré zlo sídlí v Bruselu. A jak k situaci v EU přispívaji občané ČR? Třeba teď si do vlády zvolili 2 vyloženě eurohujerské strany + jednu soukromou stranu největší české europijavice! V takové situaci kritizovat EU je minimálně pokrytecké.

J. Svoboda 17.3.2014 13:13

Re: hm...

Pane Kosejku, jsem velmi žádostiv Vaší opdovědi, na to, jak jste produkoval Barrosa a celou osmadvacetičlenou komisi včetně darmošlapa Fülleho? Jak jste produkoval Martina Schulze, který je tak "prozíravý", že už dávno s křížkem po funusu začíná zlehoučka - aby moc nepobouřil - řadit zpátečku? Já jsem se tedy produkce těch darmošlapů nikterak neúčastnil a žádám, abych nebyl do hordy účastníků zatahován.

M. Kosejk 17.3.2014 13:25

Re: hm...

Celou EK vybraly demokraticky zvolení zástupci občanů evropských států. Naši čeští demokraticky zvolení zástupci třeba vybrali dokonce i takového Špidlu, který svou debilitou ještě pomohl zvýšit hloupost tehdejší EK. Ale jak říkám - hlavně alibisticky nadávat na EU... :))

J. Svoboda 17.3.2014 14:10

Re: hm...

Píšete, že Celou EK vybraly demokraticky zvolení zástupci občanů evropských států. Myslím, že stejně demokraticky proběhlo krymské referendum.

Je nápadné, že ke Špidlovi jste nenapsal demokraticky.

Velmi rád bych si od Vás přečetl odpověď na to, na koho si mám stěžovat, když nám EU nutí - podle Vás demokraticky - eurodotace, které jen křiví trh a velmi vyhovují zlodějům.

Na koho si mám stěžovat, když nám EU nařídí pančování fosilních paliv biopalivy a po deseti letech tohoto debilního příkazu uzná, že to byla blbost? Na koho si mám stěžovat, když nám EU zakáže používat obyčejné žárovky? Mám si podle Vás sice debilně, ale nealibistuícky stěžovat na někoho, kdo s tím nemá nic společného?

M. Kosejk 17.3.2014 17:38

Re: hm...

Zpochybňujete snad férovost volebních procesů v zemích EU? Já ne. Proto hovořím o výběru do EK jako o rozhodnutí demokraticky zvolených zástupců - a platí to i výběru Špidly, bohužel (a jestli jsem v příspěvku vynechal u něj nějaké slovo, na tom nic nemění). 

p.s. srovnávat úroveň voleb v EU s pseudoreferendem na Krymu jen dokresluje nízkou duševní úroveň, na které se pohybujete.

J. Svoboda 17.3.2014 19:29

Re: hm...

Pane Kosejku, když už diskutujete, uvítal bych opravdovou diskusi. Tou není jen výběr událostí, které Vám pasují, ale objektivní přístup. Myslím, že jsem Vám už psal o tom, jaký korupční potenciál mají úřednické prebendy v Bruselu. Ani to se Vám nezdá nedemokratické? Nevadí Vám ostrakizace europoslanců, kteří, jak se kdysi říkalo, nejdou s námi a s hlavním proudem, jdou proti nám?  Vy jste spokojen s tím, že Vám soudruh Barroso zakázal nakoupit teplovodní čerpadlo bez elektronické regulace? Ve svobodné zemi a v prostředí jak říkáte evropské mentality (co to je?) to záleželo vždy na tom, že si zákazník nechal projektantem spočítat optimální řešení a podle toho se rozhodl, jak se zachová a nikdy k tomu nepotřeboval žádného Barrosa. Že si nebudete moci koupit vysavač s výkonem nad 900 W? Součástí té Vaší evropské mentality bylo i to, že zákazník se svobodně rozhodl, čím bude svitit. Můžete mi PROSÍM sdělit, co je Barrosovi do toho, jakým vysavačem budu uklízet a čím budu svítit? Pokud toto vše neuznáte, myslím, že rozhodně nejste tím, kdo by měl a hlavně mohl hodnotit duševní úroveň ostatních lidí. O tom, co Bruselští papaláši způsobili na Ukrajině už jsem psal. Když se EU chová jako nosorožec, nebo slon v porcelánu, je to podle vás vinou obyčejných evropanů? Vy jste si přečetl v nějakém volebním programu, že dotačná strana chce zrušit žárovky?

Už z Vašich minulých projevů mi bylo jasné, že nesouhls s Vámi ukazuje na nízkou duševní úroveň.

To, co nám Brusel nabízí, je mrzačení demokracie a lidské svobody. Divíte se, že když to vidí rozumní lidé na Ukrajibě, jsou ostražití a na pozoru? Byl bych rád, a hlavně z hlediska Ukrajiny, kdyby se více přimkla k Západu, ale před EU bych ji chtěl důrazně varovat. Rozhodně je podle mne chybopu jednání o přístupové dohodě, jak ho EU předvedla. Taková hurá akce je hodna kluků při hře v kuličky.