29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EVROPA: V zavilém kruhu eura

Usmívají se na nás (poněkud kysele), ujišťují nás (trochu pokrytecky) a přemýšlejí (jistě usilovně), jak to zaonačit, aby se obludné euro nažralo a nerozborná eurozóna zůstala celá. Kdo? No přece ONI. Mario Draghi (ECB): "Pro záchranu eura uděláme vše, co bude nutné." Mario Monti (dosazený premiér Itálie) na návštěvě v Paříži: "Eura se nikdy nevzdáme."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brodský 3.8.2012 0:01

Problém eurozony, na rozdíl od krize z r. 2008,

je spíš politický než ekonomický.Prostě společná měna vyžaduje společný státní rozpočet. Pan Tomský to dobře ví, ale nehodí se mu to do jeho národně státní ideologie.

Z. Rychlý 3.8.2012 7:54

Re: Problém eurozony, na rozdíl od krize z r. 2008,

Zrovna tak to dobře věděli architekti eura. Dobře věděli a byli varováni, že to povede k transferům a zkáze, ale také věděli, že v tu chvíli nezbyde jiné řešení, než politická integrace, která by jinak neprošla a stejně neprojde. Jsou to hazardéři a jde jim jen o jejich korýtka.

Nemám nic proti federaci, kdyby vůbec byla možná, ale zatím si neumím představit, jak se integruji třeba s Rumunskem. Ale třeba to jde. Co však nejde je společný výběr daní, který je nutný pro společnou měnu. Už takhle si neumíme poradit s vlastními odkláněči - a to máme ještě hlídat řecké a španělské ? Blbost na kvadrát.

J. Šejnoha 4.8.2012 18:46

Re: Problém eurozony, na rozdíl od krize z r. 2008,

Nechci polemziovat, co je  špatně  a co je dobře.

Ale nemělo by být o takové zásadní změně  jako je  společný rozpočet a daně, tedy federalizace  EU,  vypsáno  referendum v každé zemi ?

Asi odpovíte, že je to zbytečné, protože  hloupí občané tomu stejně  nerozumí, a nebo že na to není není čas.

Já odpovím, že je to totalitní uvažování a že to nepovede k dobrým koncům.

F. Pavlis 2.8.2012 20:30

Pane

Pane Tomský, nevím, zda jste úplně v míse, nebo mimo. Ovšem zkuste to vyprávět sociálním demokratům  zdejším i za louží. Pošlou vás do .. kmasi, protože idea je víc než skutečnost. přání více než realita, sen /Havlův  třeba / více než bdělost. Marxismus v novém kabát je mnohem životnější ideologie než zdrávo. Nevadí, že jsme biti, ale bojujeme za velkou ideu. Regulační poplatky a církevní restituce. Co nějaké euro ???  Inženýři šťastných zítřků jsou vstalí noví bojovníci. A lid volební je miluje. Nebude lépe, dokud všechno neprohrajeme...Ekonomie je strašně nudná věda, že !!!

P. Fiala 2.8.2012 19:34

Měna Euro a dluhy vlád

Je zde nějaká souvislost? Dle mne žádná. Pokud by mělo Řecko dluh 400% v Drachma byli by vládní činitelé také nedůvěryhodní vůči domácím obyvatelům i zahraničním investrorům, měli by stejný špatný RATING.

Měna Euro je měřítkem konání ekonomických subjektů. A kapitálem stejně jako Drachma, Kč či USD.

Stylizovat Euro do charakteristik "lidského chování" je "mimo mísu racionality".

Měna Euro byla ustavena neboť uskupení 27 států, dle Lisabonské smlouvy, si dalo závazek, že bude používat jednotnou měnu podobně jako 50 států USA, či Rusko s federací republik, či Čína s mnoha kantony.

To GDP vytvářené občany Eurovpské Unie bylo již po 5 roku o chlup vyšší jak to GDP vytvářené občany USA, a tedy má PRÁVO SILNĚJŠÍHO konat, co uzná za vhodné neboť to přináší efektivitu již v globálním měřítku, Euro je druhou rezervní měnou a též PETROEurem. S každým nákupem barelu ropy a plynu jsou ušetřeny poplatky za nákup USD, které bylo před zavedením měny Euro, nutno pořídit za národní měnu ve spekulativním kurzu u OPEC či v RUSKU uplatnit, stejně tak u jiných komodit v mezinárodním obchodě. Stačí si u ČNB prozkoumat stav kurzů USD a Kč před zavedením Eura.

Z. Rychlý 2.8.2012 20:13

Re: Měna Euro a dluhy vlád

Vy pořád nechápete vztah mezi měnou státu a výkonností ekonomiky státu. Zkuste se zamyslet nad tímto faktem. Německo a Řecko mají rozdílnou výkonnost ekonomiky (a především výběru daní pro financování státu) vztaženou na jednoho obyvatele. Přesto mají společnou měnu. Jak je tento zázrak možný ? Pokud by měly ty dva státy rozdílnou měnu, jejich kurs by tuto rozdílnost vyjadřoval. Takhle o tuto možnost Řecko přišlo, elitám, hochštaplerům a finančním dravcům to jistě vyhovuje, ale Řecku  samotnému ne.

EuroGDP jde do kopru, prohlédněte si znovu trend, pane GéDéPé.

Obchodování s ropou v eurech je minoritní. Pokusy s otevřením burzy iránské jistě jsou a budou, jsou pro dolar skutečně nebezpečné, ale právě proto to jsou a budou i nadále okrajové věci, a provozují je státy silně protiamericky zaměřené. Pokud totiž dolar spadne z pozice celosvětové měny do měny národní, seběhne se ve světě takový fičák, že si to nepřeje nakonec ani ten Irán. Čína by si s dolary mohla tapetovat kanceláře komunistické strany a to by se jí určitě nelíbilo.

J. Charvát 2.8.2012 20:33

Re: Měna Euro a dluhy vlád

Pane Rychlý, vzdejte to, dobře Vám radím. Debatovat s p. Fialou o ekonomice ... je to marný, je to marný, je to marný. Obávám se, že ten člověk už ani nevnímá, co pořád ve svých příspěvcích papouškuje. Natož aby se zamýšlel nad protiargumenty.

Z. Rychlý 2.8.2012 20:45

Re: Měna Euro a dluhy vlád

Máte pravdu, ale buď mám sklony k mesiášství, nebo k masochismu. Je to se mnou špatné.

J. Tachovský 2.8.2012 12:10

No ja nevim

neni nejvyssi cas koupit nejake to pole (hektar se da poridit kolem 100.000) aby clovek nechcipnul hlady az to pujde do kytek.

J. Kos 2.8.2012 13:55

Re: No ja nevim

Hektar 100 000 korun ?   Tak to nemám prodávat za 49 000.- ?

V. Kain 2.8.2012 16:56

Re: No ja nevim

Až vám na tom poli bude úroda dozrávat tak by mě zajímalo jak ho ochráníte proti zlodějům.A věřte tomu,že kdyby nastala situace jak se zmiňujete tak zlodějú budou celá procesí.

B. Volarik 2.8.2012 20:11

Re: No ja nevim

AK47 nebo SA58

Z. Rychlý 2.8.2012 20:15

Re: No ja nevim

Solidní ochranka.

I. Schlägel 2.8.2012 8:36

Bude to ještě legrace.

Z krize žádné úhybné vyklouznutí neexistuje, ale evropské elity stále nějaké hledají. Kdo hledá, najde :-)))

V. Hajková 2.8.2012 9:58

Re: Bude to ještě legrace.

V  této   situaci   -  ani  náhodou ! :-)

P. Urban 2.8.2012 8:05

Z krize se uhnout nedá

Jde jen o to, kdo ji jako první přestane zadržovat. A ten pak samozřejmě bude viníkem všeho, co bude následovat.

M. Vojtíšek 2.8.2012 0:39

Přesně, neexistuje žádný úhybný manévr

je třeba chudnout.  Proto je třeba natisknout pár BIL EUR a pustit je do světa. Protože každej do posledního človeka žil z vytváření dluhu a každej by měl chudnout.

Z. Rychlý 2.8.2012 12:09

Re: Přesně, neexistuje žádný úhybný manévr

A poselství z toho ? Ber dokud dávají ! Zítra ? Eh, kdo by se staral o zítřek. Dneska je třeba si užít ! Někdo ty dluhy nakonec zaplatí ! Ti, co spoří, to jsou přece hňupi !

V. Kain 2.8.2012 17:02

Re: Přesně, neexistuje žádný úhybný manévr

Než by couvli a tím přiznali svoji do nebe volající neschopnost a blbost tak jsou schopni zbídačit celou Evropu a inflací připravit lidi o úspory.To je ta evropská politická elita.Sami by zasloužili postavit před soud a zavřít na hodně dlouhou dobu.

Z. Rychlý 2.8.2012 20:23

Re: Přesně, neexistuje žádný úhybný manévr

Moje řeč.

M. Vojtíšek 2.8.2012 17:19

Re: Přesně, neexistuje žádný úhybný manévr

Poselstvi z toho je, že ten error už se stal. Tzn zaplatit musí všichni. Tzn natisnout peníze tím vyvolat inflaci a chudnout, znamená ten error přetavit na tu chudobu a dostat do oběhu peníze ze kterejch bude možno se pokusit ten error opravit. Tzn racionalizovat , ceny, platy, atd.

Z. Rychlý 2.8.2012 19:53

Re: Přesně, neexistuje žádný úhybný manévr

Věcně máte pravdu, ale je špatné jestli jsou ti, kteří si utrhávali od huby a šetřili na zlé časy, vhozeni do stejného pytle s těmi, co sekají dluhy jak na běžícím páse. Je pravda, že inflace zmenší dluhy třeba i na směšnou částku, ale stejným mechanismem zničí úspory. A nad tímto faktem je třeba se zamyslet. Takhle budou mít pravdu ti, co říkají, že dluhy se neplatí. Viz Paroubek. Inflace vede k nezodpovědnosti.

M. Vojtíšek 2.8.2012 22:51

Re: Přesně, neexistuje žádný úhybný manévr

I ten co šetřil, šetřil z nadužívání.

Z. Rychlý 3.8.2012 7:46

Re: Přesně, neexistuje žádný úhybný manévr

To je taky pravda. Přesto mířím spíš na to, že nezdůrazňujete rozdíl mezi žitím na dluh a snahou o žití bez dluhu. Inflací jsou v absolutních hodnotách postiženi oba stejně a tento fakt nevede k tomu, aby se dlužník nad sebou zamyslel, ale naopak šetřílek si řekne, že je vlastně trouba - a to je to mizerné poselství inflace.

B. Volarik 2.8.2012 20:09

Re: Přesně, neexistuje žádný úhybný manévr

error....to je cesky, myslim, OMYL?

M. Vojtíšek 2.8.2012 22:53

Re: Přesně, neexistuje žádný úhybný manévr

Ano omyl. Omlouvám se - profesionální deformace :-)