15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

EVROPA: V energetice před říznutím měřit raději čtyřikrát

Staré přísloví praví: Dvakrát měř, jednou řež. V energetice by to mělo platit dvojnásob. Bohužel tomu tak zejména v Evropě v poslední době není. Politici podléhají lobbingu i klimatickému alarmismu a velí ke zbrklým krokům.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 1.10.2021 11:37

Trochu bych Vás chtěl uklidnit. Těch naivků, kteří se rozhodují na základě televizních debat, bych řekl, že ubývá. Nevěřím, že by někdo dokázal sledovat ty nesmysly v televizních debatách, zejména v ČT. A potom, co je předvolební kampaň v rukou politických marketérů, je to fakt o ničem. A když je to jen surový marketing, pak otázka: koupil by si někdo sofistikovaný výrobek jen na základě pochybné televizní reklamy?

V. Petr 1.10.2021 11:36

Příčinou nedostatku benzinu u pump jsou britské odbory. Už u Brexitu se projevilo, že Britové mají větší strach z "polského instalatéra," než z muslimského teroristy, což ovlivňuje migrační politiku. No a odbory se i dnes brání uvolnění pracovních viz pro zahraniční řidiče...

V. Novák 1.10.2021 11:23

Já vím. Ale zopakovat to nezaškodí.

V. Novák 1.10.2021 11:21

Ve státě jsou jen jedny trubky tranzitního plynovodu https://www.net4gas.cz/cz/prepravni-soustava/. Kdo si vyjedná přepravu, ten může. Jenže na slovenské straně je k dispozici plyn jen z Ruska přes Ukrajinu, ze severu teče ruský plyn z NS a Jamal-Evropa (Bělorusko, Polsko) a poteče z NS2. Teoreticky by to mohl být i norský plyn, ale ten spotřebují Němci sami.

V lednu 2009 ČT šťavnila o norském plynu, jak nás zachraňuje a pro jistotu zcenzurovala z mapek to spojení přes Polsko, které Rusové dokonce přetlakovali, aby mohli dodat více plynu a částečně kompenzovali ukrajinský špunt. Více norského plynu zafungovalo jedině tak, že Němci ho spotřebovali, tím pádem jim zbyl nějaký ruský, který pustili k nám. A protože jsou "naše"plynovody reverzovány, dostal se plyn až na Slovensko.

Směšné je nařízení EU, že majitel roury, který je zároveň dodavatelem plynu, musí nechat 50% kapacity pro jiné zájemce. Ono by to tak směšné nebylo, ale v Greifswaldu nejsou žádné vrty ani tam neústí jiné plynovody než NS, takže jiní dodavatelé nejsou - ale kapacita musí být blokována.

Vy jako konečný zákazník si můžete vybrat z několika dodavatelů, klidně můžete kupovat od ČEZu, Bohemia energy, PP - ale pořád to bude stejný plyn.

J. Janotová 1.10.2021 11:05

Jestli jsem to dobře pochopila, prodává se i velká část "plynu z roury" za cenu plynu zkapalněného.(a připraveného k téměř okamžitému dodání tomu, kdo zaplatí víc..To se pak té drahotě nelze divit

V. Novák 1.10.2021 11:05

Dumpingová cena je pod výrobními náklady a dá se držet velmi krátce.

Takže to nejsou dumpingové ceny, kterými by nás Rusko dlouhodobě, roky dotovalo. Možná SSSR za RVHP - a vybral si to jinak. Ne - to jsou tržní ceny stlačeného plynu z trubek.

J. Stehlik 1.10.2021 10:59

Rusko dodává asi 40% plynu a je nejlevnější . Všichni ostatní jsou dražší . Tudíž není to o nedostaku , ale ceně . Zaplatíme více a plynu bude dost ;-D . jen jsme si zvykli na ty dampingové ceny kterými získával trh rusko.

F. Kusák 1.10.2021 10:57

Já k tomu nemám, co dodat. Myslím si totéž. Jen bych některým naivkům doporučil, aby věci více sledovali a viděli v širších souvislostech. Moje názory, jako já ty Vaše, znáte a snad souhlasíte, že jsou konzistentní a k naivitě mají daleko. Totéž si myslím o Vás.

S. Zemitý 1.10.2021 10:55

Děkuji, dal jste si práci. Ale uniká mi toto: Gazprom tedy uzavírá smlouvy ne se státy, ale se společnostmi, z nichž každá má svůj okruh odběratelů a těm pak prodává za své (myslel jsem si) nasmlouvané ceny. Proč a jak se do tohoto procesu montuje burza - respektive - proč nechá řekněme RWE do cenotvorby mezi ním a zákazníkem kecat nějaké darmožrouty z burzy ? A taky srovnáváte (nebo burziáni) LNG se ZP, což mi přijde jako jablka vs. mošt.

A technická otázka: stát je protkán několika sítěmi potrubí dodavatelů ZP, takže když se odběrateli nepozdávají ceny od RWE, může klidně své odběrné potrubí přepojit na jiného dodavatele ?

F. Kusák 1.10.2021 10:48

Vám něco vysvětlovat je asi dost zbytečné. Vy to vidíte jednoduchou optikou. Měl byste se trochu podívat na jednotlivé firmy, které se dodávkou a výrobou JE zabývají. Použijte třeba anglickou Wikipedii nebo Britanicu.

A také byste se měl seznámit s tím, kdo je dodavatelem palivových tyčí a proč, zemního plynu a proč, nebo kdo jsou největší a pro EU dominantní dodavatelé fotovoltaiky. To, že se někdo vytahuje, že je evropským výrobcem neznamená, že jim skutečně je. Je to jen krycí manévr. Světová ekonomika je mnohem víc provázaná než si naivkové myslí. A představa, že jsme schopni převést výrobu k nám, myšleno zpět do EU, je velmi iluzorní.

V. Novák 1.10.2021 10:44

Proč už ČR nevlastní Transgas, je prosté - protože ho ČR prodala RWE, kterážto firma z Transgasu udělala Net4Gas. A ten ČR zkrátka a jednoduše nepatří. Co jsem prodal, není moje.

A USA nepomohou, protože USA žádný plyn nevlastní. Plyn těží a tedy vlastní soukromé firmy, které prodávají tam, kde vydělají. A nenechají si do toho kecat ani od amerického prezidenta. Takže když Obama, Trump i Biden hauzírovali s "molekulami svobody", vnucovali Evropě něco, co nevlastnili. V Americe má "obchod s deštěm" tradici - ale netušil jsem, že na tak vysoké úrovni...

Což o to, u Trumpa to aspoň mělo logiku podpory domácích těžařů - ale Biden je rozhodně nepodporuje, takže to logiku nemá ani tu tržní.

K tvorbě cen jsem dole odpovídal.

O. Kaucký 1.10.2021 10:36

Váš ideální člověk je Robinson Crusoe.;-D

V. Novák 1.10.2021 10:35

Když politici "naštvou zástupy voličů", pak je v demokratické zemi běžné, že někdo jiný "převezme řízení". Už jsme to zažili i u nás.

Obvykle převezme řízení ten, kdo voliče nebude naštvávat tím, že jim něco vnucuje, nebo je (blbce jedny!) vychovává.

F. Kusák 1.10.2021 10:34

Česko nakupuje zemní plyn a elektřinu na evropských burzách za tržní ceny. A jak mě někdo upozornil, je tak správně, je to tržní. Ovšem jen mě překvapuje, že naše energetické zdroje byly, které byly postaveny z našich daní a zásobníky plynu slouží spíše někomu jinému. To mně moc tržní nepřipadá. A pak, Rusko nasmlouvané dodávky údajně plní, jen ty přebytky dodává jinam a za tržní, rozuměj vyšší ceny. A proč, když je v EU nedostatek plynu nepomohou se svým LNG USA. Asi ho mají také vybilancovaný a pokud mají přebytky, prodají je za tržní ceny. Prostě pokud chci trh deformovat administrativními zásahy, dotacemi a jinými netržními nástroji, pak nemohu o žádném trhu mluvit.

O. Kaucký 1.10.2021 10:30

Rozdíl mezi populistou a liberálním evropským demokratem je ten, že populista myslí na sebe a na vlastní národ, ten druhý myslí jen na svoje koryto a na své výhody, protože národ je přece umělý konstrukt, že.;-)

V. Novák 1.10.2021 10:29

A to jak konkrétně?

V. Novák 1.10.2021 10:29

Je to tak, že Gazprom uzavírá smlouvy s různými společnostmi, třeba RWE, který donedávna vlastnil i "český" Net4Gas. Protože roura tvoří už z principu oligopol, tedy trh se tam moc neuplatní, byly dříve ceny stanoveny cenovým vzorcem, který obsahoval mimo jiné (třeba množství) i koeficientem přepočtenou průměrnou cenu ropy za nějaké minulé období.

To se firmám nelíbilo, zejména v dobách, kdy cena ropy byla vysoká, takže si vysoudily změnu i v existujících smlouvách(!) a zahrnuje se průměrná cena plynu na spotových trzích - nizozemském TTS a londýnské burze. Tam se obchoduje především LNG - katarský, americký, ruský od Novateku nebo Globalteku,... pro Evropu. V současnosti je na ropu navázáno méně než 15% Gazpromem dodávaného plynu, zbytek se odvozuje od spotových cen.

A právě spotové ceny vyletěly z nějakých 300 začátkem roku na 450 v létě a přes 1100 (USD/1000 m3) momentálně. Proč? Protože trh a tržní ceny v Asii jsou vyšší než ty byť "astronomické" evropské. Takže "molekuly svobody", s nimiž hauzíroval už Obama, pak Trump i Biden, jsou najednou úplně někde jinde než v Evropě. Stačí jeden radiogram kapitánovi LNG tankeru - a loď i s nákladem pluje jinam. Někdy se vyplatí i zaplatit penále, pokud je nový zájemce dost movitý a zoufalý.

Takže Gazprom dodává podle dlouhodobých smluv, německým firmám za nějakých 220 a něco málo víc podle těch jiných parametrů (množství, platební discipína,...), ale cena samozřejmě poroste, jak se budou započítávat průměry za minulý půlrok nebo rok, podle smluv. A pořád nechává možnost dohodnout si cenu navázanou na méně volatilní ropné ceny, buď Brent nebo nějaký mix. Konkrétní parametry smluv jsou samozřejmě důvěrné.

O. Kaucký 1.10.2021 10:25

Asi nám Rusové nechtějí dotovat uhlíkovou daň.;-D

O. Kaucký 1.10.2021 10:22

Měli bychom si vzít příklad z Orbána, když mu bruselouši začali vyhrožovat, že mu nic nedají, tak se podle toho zařídil. Maďaři asi nepotřebují cyklostezky a nemají Agrofert.

O. Kaucký 1.10.2021 10:18

Já vás obdivuji, vy musíte být velice psychicky odolný.

J. Kalina 1.10.2021 10:14

o tom nepochybuji. Otázkou je kolik máte hlasů ve volbách? Jestli jeden jako každý jiný, tak problém je v poměru těch co si informace seženou "sami" a těmi co se nechají ovlivnit médii. A pak mám dojem, že odpůrci "zelenání" se snaží argumentovat věcně, logicky, někdy i vědecky, kdežto zelení , ale jiní přes LGBT, gender a další novinky na to jdou přes emoce a jsou aktivnější.

P. Milan 1.10.2021 10:08

Taky jsem to někde četl, (c) nemám.

P. Milan 1.10.2021 10:07

Dost k věci: https://theconservative.online/article/bezelstnost-aleny-schillerove-mi-azh-vyrazila-dech

J. Ptáček 1.10.2021 10:07

Odmítnutí Ruska a Číny při stavbě jaderných elektráren vůbec neznamená, že by to neuměli. Nebezpečí spočívá v tom, že v průběhu provozu mohou vydírat ovlivňováním chodu JE. Za to nemohou ruští nebo čínští odborníci, ale fakticky státní hackeři, kteří už ukázali co umí (útok dokonce na naše nemocnice). Možná řízení z míst nejvyšších, byli by hloupí, kdyby to přiznali.

V. Novák 1.10.2021 10:07

S dovolením - míníte slovo "moderatizátor(ka)" dát vplen k obecnému užívání nebo se je hodláte ponechat?

Domnívám se, že by si zasloužilo rozšíření...

S. Zemitý 1.10.2021 10:00

Jo, taky by mne zajímalo, jak to je se stanovením ceny ZP. Myslel jsem, že jde o mezistátní dohodu, kdy Gazprom prodává Evropě dohodnuté množství za dohodnutou cenu. Za růstem cen tedy není ani Gazprom, ani EU, ani vlády. Tak jakto, že je umožněno nějakým pijavicím na burzách, aby využily nedostatku ZP a balíkovaly se na něm ? Ale nejenom to: draží energie mohou vést k výbuchům vzteku, na který doplatí i oni, ale nakonec my všichni !? Kurník šopa, to tu není jediný politik, který by tohle nechápal ?

Jo a Bartuška chce být kvůli této situaci "tvrdší na Rusy" https://1url.cz/oKsQO. Jakto, že tento člověk není dávno v šaškecu a pro zichr i ve svěrací kazajce ?

P. Milan 1.10.2021 9:46

Souhlasím s tím, že redaktoři, "moderatizátoři a moderatizátorky" jsou velmi aktivističtí.

Dovedu si ale sehnat informace sám.

J. Kalina 1.10.2021 9:43

Vážení. Pláčete na špatném hrobě a uniká vám to podstatné. Problém je v lidech, kteří pracují v médiích a jejich názorech. Takovým příkladem je Česká televize. Tam je redaktor schopný 4 roky nutit politiky k tomu, aby přijali přímou volbu prezidenta a když to vyhraje Zeman, tak se jich zeptá, zda neudělali s tou přímou volbou chybu. Není to zrovna "zelený" příklad, ale popisuje odpovědnost určité skupiny. Když v médiích kdysi rozemleli na prach Julínkovu reformu zdravotnictví (odstoupil, ODS projela volby), tak když po dvouz letech Julínek poukázal ne dopady nepřijetí, tak se ho redaktor, který mu 3 roky skákal do řeči a nenechal ho dokončil jednu větu v celku zeptal: PROČ TU REFORMU LÉPE NEVYSVĚTLOVALI.

Problém tedy je, že názory, které tady píšete se nedostanou prostřednictvím médií na veřejnost, Green Deal a předchozí zhovadilosti nejsou redaktory rozcupovány na padrť a tudíž voliči volí tak jak volí. A my jsme v hajzlu neb média v celé EU neovlivníme, když se bojíme i těch našich, že páni politici.

Kdo sledoval předvolební debatu na ČTV, tak se dozvěděl co si myslí moderátor a mohl pozorovat jak aktivně tlačí politiky svým směrem.

J. Fráňa 1.10.2021 9:42

;-D;-D;-D

P. Dvořák 1.10.2021 9:41

To je poslední dobou zvykem. Třeba Obama, Slibotechna s.r.o.