6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Míra 30.11.2008 16:15

Co potřebují čeští zemědělci ...

Článek pana Havla je poněkud nesouvislý a nesrozumitelný.

Je pravda, že zemědělství po válce bylo orientováno na růst vlastní produkce a zajištění soběstačnosti v produkci potravi. To se ale brzo zvrtlo v produkci nikoli pro soběstačnost, ale v produkci pro dotace. Následkem je neuvěřitelné plýtnání nejen potravinami, ale i energiemi a lidskou prací.

Chceme-li vyrábět - to slovo se mi v zemědělství příčí - levnější a kvalitnější potraviny, musíme přejít od podpory množství k podpoře kvality. Znamená to především zpracovávat zemědělskou produkci přímo zemědělci, kteří pak nebudou nuceni k neúnosnému zlevňování vlastní práce zpracovateli a obchodníky.

Odpadnou zbytečné náklady na převoz zemědělských produktů do měst ke zpracování a zpět na vesnici ke konzumaci. Nehledě na to, že velké zpracovatelské závody zabírají drahocennou zemědělskou půdu, produkují nejsmírné množství odpadů - viz např. masokombinát Planá - a jsou přínosem jen pro své majitele.

Zemědělci musí mít zajištěné i další příjmy, např. z udržování čisté krajiny - nemám na mysli likvidaci remízků z bříz, javorů a dubů, ale nálety např. bolševníku, různých bodláků, černého bezu a dalších plevelů. Zemědělci musí zase na druhou stranu hledat odbyt dosud netradičních služeb - turistický ruch, vedlejší výroba mimo hlavní sezonu atd. To bych se musel velmi podrobně rozepsat a tento prostor k tomu není určený. Chceme-li a dozajista musíme o těchto věcech vážně diskutovat, pak je třeba spojit v tomto ohledu úsilí ministerstva zemědělství a ministerstva pro místní rozvoj, což v této době není možné. Nikoli z důvodů praktických, ale z důvodu osobní a politické nesnášenlivosti  soudruhů Gandaloviče a Čunka. Howg! miroslav.vojta@volny.cz

Glock 26.11.2008 19:12

Díky za rozvedení tématu

Je škoda, že se podobné analýzy nenajdou v denním tisku. Jen jednu malou drobnost - dotace ze své podstaty je nenároková a právně nevynutitelná. Zemědělské dotace nejsou nárokové, ale tzv. sazbové a nepoužívají se na předfinancováné (neposkytují se jako záloha, ale až po uskutečnění akce). Je jedno, zda jde o sazbu za kilo kadáverů (zdechlin), hektar zem. půdy, tunu uznaného osiva pšenice, VDJ nebo kusů plemenných býků, kozlů a beranů .... nikdo nezkoumá JINÉ parametry, nikoho nezajímá, zda ten či onen se svými kravami zachází lépe nebo hůře (pokud na něj nepřijde kontrola z MZe), nezkoumá se přínos pro krajinu, ...

sociolog 26.11.2008 14:40

ten clanek je obzvlastni blbost

Pokud ma byt hlavni problem necilenost dotaci, jak pan agrarni anaytik svuj clanek konci, tak prave "ceska agrarni diplomacie" ,tedy kpresneji receno: "lobby manipulujici vladou" zpusobila, ze jsouv nesrovnatelne mensi mire podporovany ekologicke farmy, ktere resi zpoustu otazek dnesni krize (od spotreby benzinu az po zdravi a etiku), nybrz nadale velke farmy, ktere si svym koristnickym vztahem k zivotnimu prostredi zadnou podporu nezaslouzi.

Soucasna zemecka zmedelska politika od dob ministryne Kienastove prokazuje v novem tisicileti, jak blahodarny a ozdravny by tento trend byl.Havel = typicky technokrat, ktery svym pristupem soucasnou krizi jen prohlubuje.

Šumavák 26.11.2008 15:21

Re: ten clanek je obzvlastni blbost

Krizi prohlubuje současné rozhodnutí ministrů zemědělství EU.

Havel ji jen popisuje.

sociolog 26.11.2008 16:54

Re: ten clanek je obzvlastni blbost

Na me argumenty samozrjme opet nereagujete. Jenom abyste vyjadril svou averzi vuci EU, ktera se na rozdil od nas snazi resit ekonomickou a ekologickou krize. MZatimco my jen hajime postbolsevicke velkofarmy.

Marat 26.11.2008 13:21

Převážení všeho sem a tam je jen plýtvání energií,vůbec všemi zdroji..

Zajimavé je,že v tomto případě vůbec nevadí plýtvání naftou a benzinem při převážení potravin křížem krážem po celém světě.Není lacinější vyrobit vše co je možné na místě třebas dotované?Jistě,import toho,co není možné vyrobit v místě je v pořádku.Ale nechápu proč se musí dovážet všechno,co se dříve vyrábělo v místě.

Jak to vypadá,co nevidět se bude i pitná voda vozit tisíce km daleko a jiná pitná voda se dovážet zase z daleka tam,odkud jen vyvážena.

Ladislav N :-))) 26.11.2008 22:05

Re: Převážení všeho sem a tam je jen plýtvání energií,vůbec všemi zdroji..

No, ona rozhoduje ekonomika. Každý trouba si dokáže spočítat, že vyjde levnějí pěstovat banány v tropech a dovézt je do mírného podnebního pásma, neže je tady pěstovat s dotacemi. ;-P

Ludva 30.11.2008 9:30

Re: Převážení všeho sem a tam je jen plýtvání energií,vůbec všemi zdroji..

Máte pravdu, taky si říkám, proč sem vozí víno z Austrálie a z Chile, když to moravské je stejně dobré, ne-li lepší. A v rámci boje proti emisím CO2 by bylo přirozené, kdyby se tomuto plýtvání bránilo třeba cly EU. A ta voda je opravdu nesmysl z největších. Stáním se v ní namnoží bakterie, dezinfikovaná vodovodní je mnohem bezpečnější.

Venkovan 26.11.2008 12:02

Autor to tedy dopracoval

Ty Havlovy bláboly odborná veřejnost nebere,nezbývá mu než se vnucovat velkoměstkýmu šmejdu,který o tom,co píše nemá šajna,hlavně že může někomu nadávat.;-P

AGO 26.11.2008 7:15

Paradoxy doby

Čím vyšší dotace,tím dražší cena potravin. Čím silnější odbory,tím vyšší nezaměstnanost.Čím více" vláda pro lidi" , tím více na lidi kašle.

Kecal. 26.11.2008 8:58

Re: Paradoxy doby

R^

jamna 26.11.2008 11:16

Re: Paradoxy doby

Souhlas!

maiden 26.11.2008 6:36

Frantici nejsou pitomci,

zatimco papezstejsi jak papez budou opet jenom cesi. Zemedelstvi je treba dotovat, protoze nevim, proc bych mel zrat nejaky s***ky buhvi odkad. jenze zatimco tohle frantici chapou a na nejaky ekonomicky poucky kaslou, u nas zase nevi prazaci, do ceho kafrat. nakonec, krava roste v mrazaku...

děteněkam 26.11.2008 7:28

Re: Frantici nejsou pitomci,

Nevyrost ste v mržáku?

MaR 26.11.2008 20:38

Re: Frantici nejsou pitomci,

Ale kdepak, maiden tu uvedl aspekt, který tu chyběl. Nejde jen o *vozit bůh-ví odkud*... Představme si, že přibude jedna dvě miliardy lidí, stane se nějaká katastrofa či vypukne konflikt a jídla bude málo! Potom by i ty naše slavné supermarkety zely prázdnotou... Potravinová soběstačnost, i když se zrovna TEĎ máme dobře, je poznanou nutností.

Tím vším ale nechci tvrdit, že EU to dělá úplně nejlíp jak může... to zase tedy ne :o)

ps 26.11.2008 7:44

Re: Frantici nejsou pitomci,

Ta si ho dotuj ale za svoje. Nevím proč by moje daně měly jít na nějaké krávy. Stejně ty sra.ky žrát budeš protože si v supermarketu koupíš to nejlevnější.

rafan 26.11.2008 7:51

Re: Frantici (ne)jsou pitomci,

Potíž je v tom, že ty dotace vlastně nejdou na "krávy" - obchodní řetězce tlačí cenu dolů, v obchodě si dají VELMI slušnou přirážku. Takže z tvých peněz se dotuje to, co zemědělec nedostane od nákupčího. Neboli vlastně dotujeme obchodní řetězce - bez dotací by totiž neměli co nakupovat. A oni si umějí spočítat, že s dotací změdělec přežije.

Komunismus nastane až tehdy, kdy všichni budou dotovat všechny.

maiden 26.11.2008 9:04

Re: Frantici nejsou pitomci,

no, dobrý, tak až se přestane vyhazovat za hovadiny jako gripeny, transportéry, 3xdražší dálnice než všude jinde atp., tak se budem bavit o tom, že JÁ budu něco platit ze svýho.

Kolombo 26.11.2008 8:52

Re: Frantici nejsou pitomci,

Bezva názor! nemusíme žrát nějaký s***ky buhvi odkad, můžeme žrát svoje, ale nedotované. Zemědělci jsou škodná - tak oni řvou, že jsou nízké ceny mléka a bojují za vyšší kvóty. Proč? To chtějí víc prodělávat nebo dělají z ostatních blbce? Navíc, naše "vítězství" je vítězstvím pro velkolatifundisty, ne pro všechny zemědělce. Howgh.

maiden 26.11.2008 9:10

Re: Frantici nejsou pitomci,

problém je v tom, že zemědělství nefunguje jako továrna na televize, která se postaví na zelenej louce a za rok se zavře. Když vybiješ krávy, protože to jeden rok prostě neni rentabilní, tak slušný stádo dáš dohromady až tak za 10 let. To samý třeba s husama: máš šlechtitelskej chov, kterej má tradici 40 let a protože je zrovna v červenejch číslech, tak ho vymlátíš? To ekonomum, který maji prémie pouze ze zisku jaksi nedochází a protože jinak se živit neuměji, tak holt musí prudit.

rv 26.11.2008 9:24

Re: Frantici nejsou pitomci,

no s těma továrnama je to stejné. mám novo továrnu na televize, momentálně jsem v červených číslech a taky tovármu nezbořím.

čtenář 26.11.2008 11:35

Re: Frantici / potravinová bezpečnost státu / ČR dovoz potravin v r. 2006 za 32 mld

Trvá více než 500 let, než se vytvoří 1 palec (2,5 cm) ornice.21 V přirozeném prostředí je ornice vytvářena rozkladem rostlinné hmoty a erozí hornin a je sama chráněna před erozí rostlinným pokryvem. Produktivita půdy poškozené intenzivním zemědělstvím se díky erozi každým rokem snižuje o 65 %.22 Dřívější prérie, které se staly obilnicí Spojených států, ztratily polovinu tloušťky ornice po pouhých sto letech farmaření. Tato ornice mizí 30krát rychleji, než se obnovuje přirozenými procesy.23 Současné plodiny jsou mnohem náročnější na živiny, než byly původní trávy, pokrývající kdysi Velké planiny. Důsledkem je rozsáhlé vyčerpání živin. Eroze půdy a vyčerpávání minerálů způsobují každý rok zemědělství USA ztrátu rostlinných živin v hodnotě 20 miliard dolarů.24 Většina půdy na Velkých planinách není nic víc než houba, do které je nutno pumpovat vodu a živiny, aby dávala úrodu.

Každým rokem jsou v USA ztraceny 2 miliony akrů polí kvůli erozi, zasolení a vyčerpání vodních zdrojů. K tomu navíc 1 milion akrů z orné půdy zabere stavba měst, silnic a průmyslových objektů.24 Přibližně tři čtvrtiny veškeré rozlohy USA připadá dnes na zemědělství a komerční lesnictví.25 Rozšiřující se populace vytváří zvyšující se tlak na dostupnost zemědělské půdy. Tím mimochodem ponechává jen malou část rozlohy USA dostupnou pro solární technologie, potřebné pro moderní sluneční hospodářství. Rozloha dostupná pro pěstování biomasy je rovněž omezená. Z toho důvodu rozvoj solárních technologií a pěstování biomasy probíhá na úkor zemědělské produkce.

stará sova 26.11.2008 12:26

Re: Frantici / potravinová bezpečnost státu / ČR dovoz potravin v r. 2006 za 32 mld

Nesnaž se, ti co v životě nic nepěstovali nepochopí o čem je řeč. Nejhorší na tom všem je, že zbytečné vyčerpání půdy propagují zelení - pěstováním rychlerostoucích vrb a šťovíků pro ekologické spalování.

Ladislav N 26.11.2008 13:02

Re: Produktivita půdy poškozené intenzivním zemědělstvím se díky erozi každým rokem snižuje o 65 %.

A jéje, tady zase někdo neumí zacházet s procenty... ;-P