7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EVROPA: Spěje elektroenergetika ke krizi?

V současné době proběhly tři důležité události, které mají společný původ a ukazují, že evropská elektroenergetika, tedy alespoň v střední a východní části Evropy, je blízko krize. První je ostrá diskuze okolo velmi vysokých dotací do fotovoltaických elektráren u nás, druhou pak sociální bouře a protesty proti drahé elektřině, které proběhly v Bulharsku, a třetí nedávné vyhlášení německého ministra pro energetiku a životní prostředí Petera Altmaiera pro noviny Frankfurter Allgemeine, že náklady na "Energiewende" i v případě, že se nyní podaří růst dotací do obnovitelných zdrojů zbrzdit, překročí do roku 2040 bilión eur.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Udatný 27.2.2013 16:44

Re: Jedna kWh v Čechách

váš distributor je EON a jenom svítíte?

S. Udatný 27.2.2013 16:55

Re: Jedna kWh v Čechách

u ČEZ při 2MWh za rok stojí jedna kWh 0,58 Kč a u EON o něco více platí pro rok 2013, při nižší spotřebě je mírný nárůst až na 0,71Kč za 1kWh. Tarif D02d, jistič 25A

S. Udatný 27.2.2013 17:01

Re: Jedna kWh v Čechách

oprava-omluva, posuňte desetinnou čárku. Děkuji

E. Tocháček 27.2.2013 9:52

Samozřejmě,

že dotace naprosto rozbijí jemné konstrukce cen komodit a služeb. Ale jak autor správně píše, ještě horším aspektem je nemožnost vytvářet středně a dlouhodobé koncepce rozvoje oboru. Nikdy v historii lidstva jsme neměli větší míru znalostí než nyní, disponujeme ohromným výpočetním výkonem a paradoxně směřování společnosti zásadním způsobem ovlivňují jedinci, kteří mají svůj názor vystavěn na emocích a víře " že se to pak začne vyplácet ". Kdyby tito samozvaní zachránci Planety jenom trochu upřímně mysleli na přírodu, musí i bez hlubokých technický vědomostí dojít k závěru, že správné pořadí je nejprve mít technologii na efektivní ukládání velkého objemu el. energie a pak teprve mohu zkoušet které nestabilní zdroje vychází jako zajímavé. Potom by OZE byly v úplně jiném gardu. Asi Bursíkum a spol. jde ale o něco úplně jiného. A bojím se, že zde má autor opět pravdu, že ve skutečnosti je za tím skrytá snaha o sociální revoluci.

R. Langer 27.2.2013 14:35

Re: Samozřejmě,

Ale vždyť ti zelení nebyli nikdy nic jiného, než levičáci toužící po vládě nad lidstvem i za cenu jeho vyhubení.

T. Marek 27.2.2013 14:43

Re: Samozřejmě,

Ono se to vždycky NĚKOMU vyplácí. Ovšem my obyčejní to evidentně nejsme,

T. Marek 27.2.2013 9:11

Tři poznámky:

1) Stát podpořil fotovoltaiku vysokou výkupní cenou, kterou ale platíme především my odběratelé.  2) Fotovoltaika je nejen časově nepřizpůsobivý zdroj, ale také zabrala hektary polí a to i ve velmi úrodných lokalitách. Ovšem my si můžeme potraviny klidně dovážet, že. 3) Pana Klause moc rád nemám, ale souhlasím s tím, že Země má být modrá (ne ODS ale doopravdy) a ne Zelená. Fanatici všeho druhu lidstvu vždy uškodili.

S. Udatný 27.2.2013 8:43

Dobrý den,

sleduji vývoj FVE cca tři-čtyři roky a divím se. Neustále jsou z oblasti FVE ceny sledovány ceny panelů a občas někdo napíše. že ceny jsou o třetinu nižší. To je vše pravda ale neslyším nic o možnostech ukládání získané elektřiny, nevím zda opomínání uvedené skutečnosti je omyl nebo úmysl. Není problém dne vyrobit to už lidé umí mnoho let, problém je uchovat a to lidé neumí a jen tak umět nebudou. Cena energie, v celkové ceně elektřiny spotřebovávané v době, kdy slunce nesvítí je mnohonásobně dražší, než při přímé spotřebě. Nejsem teoretik mám dvě větve o celkovém inst. výk. 1350 Wp., na základě zkušeností, které mám mohu říci, že návratnost zde uváděná je naprostý nesmysl. Ona návratnost nepočítá s údržbou, měniče, regulátory a hlavně a neustále baterie klasické baterie tzv. trakční cca každé tři roky někdy i dříve a další a další náklady. Jako hobby je systém dobrý ale k praktickému užití je návratnost někde po třetí světové válce.

L. Křivan 27.2.2013 9:27

Zajímavé zkušenosti.

Díky za ně.  " výk. 1350 Wp" - co je Wp ?  Návratnost  - jasně, když ji počítají prvomájově rozjásaní politici ! 

FVE má smysl na střeše domu, kdy pohání třeba klimatisaci, na střechách skladů, výrobních hal, ne jako zajištění spotřeby ale podpora zajištění. V žádném případě na zemědělských plochách. 

L. Walichiewicz 27.2.2013 10:24

Re: Zajímavé zkušenosti.

Wp = Watt-peak viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Watt-peak

V. Novák 27.2.2013 10:47

Aha - takže ve Wp se měří to, čemu se jinde říká "instalovaný výkon"

a tady musí být speciální jednotka kvůli zamlžení.

Taky se používá jednotka "domácnost"...

A. Bocek 27.2.2013 12:55

Re: Zajímavé zkušenosti.

Zřejmá souvislost s Kateřinou Peak.

J. Vyhnalík 27.2.2013 14:47

Re: Zajímavé zkušenosti.

Pokud má panely někdo na střeše a NEBERE na ně žádnou dotaci, pak je to opravdu jeho věc. Pokud se ovšem všichni odběratelé elektřiny musejí povinně skládat na dotace za každý vyrobený Watt, tak jsou i ty soukromé zdroje fakticky zlodějna. I když podle zákona a nakonec na ně zase tak moc nedoplácíme.

R. Langer 27.2.2013 14:57

Re: Zajímavé zkušenosti.

Ale to jsou všeobecně známé věci - jenom vůbec nikoho nezajímají. Vždyť ta elektřina je přece ZADARMO!!! 8-o

J. Kadeřábek 27.2.2013 14:55

Jsem rád, že jste to napsal.

Clánků teoretiků je plno. Ti co si fotovoltaiku v praxi vyzkoušeli, zejména jako ostrovní systém zjistili, že třeba 5 kWp instalaci pořídí v dnešních cenách za řádově 300 tisíc, ale použitelnost je velmi omezená. Proto většinou disponují velmi ekologickým benzinovým agregátem, aby si třeba mohli nařezat dřevo na topení. Provoz je velmi vhodný na 12 V, kdy to stačí na LED osvětlení a notebook. Převod na 220 V provází ztráty a poruchy měničů. Jen baterie na zmíněných 5 kWp stojí přes 100 tisíc. Pak ale mají delší životnost než uvádíte (i o dva tři roky víc). Zelení také pravdivě uvádějí, že jejich elektřina nebude vždy a proto smart gride sítě. Nesvítí, nefouká  tak Vás odpojíme. Je otázkou jestli si toto většina populace přeje.

R. Langer 27.2.2013 15:12

Re: Jsem rád, že jste to napsal.

No tak zelení si to přejí určitě. A já bych jim to hned dopřál!

S. Udatný 27.2.2013 15:29

Re: Jsem rád, že jste to napsal.

pane Kadeřábku, s něčím souhlasím a s něčím ne.

Mám off grid tj. ostrov. Píšete o životnosti baterií cena olova asi tak: při jeden watt jeden amper, tak potřebujete cca 5000 Ah při ceně jedné baterie 12/90 Ah 6000 Kč, tak si spočítejte kam se s baterkama dostanete. Trakční baterii vybíjíme max na 80 procent, na nižší vybíjení velmi zkracujeme životnost. Já požívám Ni-Cd KPM 160, ovšem životní prostředí dostává na prdel.

S. Udatný 27.2.2013 15:42

Re: Jsem rád, že jste to napsal.

pane Kadeřábku, teď mne napadlo, nejspíš uváděných 5kWh nebyl instalovaný výkon ale měl jste asi na mysli denní výrobu což odpovídá na červenec asi inst. výk kolem 1600 Wp.

B. Uhlich 27.2.2013 23:06

Re: Jsem rád, že jste to napsal.

..nerozumím, proč by mělo dostávat životní prostředí na zadek?  Pokud jsou ty baterky vpořádku .. nevidím žádný problém.  Já jsem se též kdysi tak trochu motel okolo jednoho "ostrova" a taky jsme tam začínali s KPM 160 a po celou dobu co jsme ty baterky renovovali, zkoušeli a různě kompletovali do sad jsem si nevšiml, že by to nějak ovlivňovalo ž.prostředí. Vyřazené baterie se dají dokonce prodat..jsou tady firmy, které je vykupují a pokud měníte louh - opět nevidím žádný problém..dokonce řada firem má o něj dost velký zájem jako neutralizátor do neutralizačních linek...

Jinak v tom ostrově se nakonec přešlo na trakční baterie a byl klid.... ten Váš údaj o vybíjení na 80% jste vzal kde? Já jenom, že jsem ho nikde v technické literatuře nenalezl... ty staniční baterky co tam teď jsou se vybíjejí docela normálně ...pouze se hlídá konečné napětí...  Docela spokojenost.

M. Bezouška 27.2.2013 8:13

K článku se nedá prakticky nic dodat..

což je pravda, pokud se budeme zabývat čistě ekonomickou stránkou věci. Jenže je tu ještě další a podle mého názoru daleko větší problém - technické dopady masové výstavby nespolehlivých zdrojů s nepředvídatelnou výrobní kapacitou, ke všemu zlému ještě velmi vzdálených od míst spotřeby. V kratičké poznámce není možný podrobnější rozbor, tedy jen heslovitě: nikde jsem zatím nenašel ani zmínku o stabilitě nyní budovaného systému, založeného na "OZE" - což jsou velké počty pidizdrojů, o jejichž vlastnostech z hlediska paralelní spolupráce není myslím mnoho známo. Zřejmě se také nikdo nestará o to, jak se bude celá elektrizační soustava chovat po vyřazení velkých stabilních zdrojů  při současném prodloužení přenosových vedení. K tomu je nutno ještě připočítat téměř nulovou schopnost OZE regulovat vlastní výkon v závislosti na pořadovaném odběru. Na dovršení všeho nelze technické záležitosti, tedy vlastnosti soustavy jako celku zmermomocňovat tak snadno, jako záležitosti ekonomické (i když i ty mají svoje "dorazy" jak se nyní zaříná ukazovat). Výslednou hrozbou je rozpad celé evropské soustavy (v tisku se tomu říká black-out) jehož možným vyvolávacím mechanizmem zdaleka nemusí být jen často zmiňované přetížení přenosových linek.

K. Frauknecht 27.2.2013 7:57

Velmi pěkné shrnutí!

Sice má zkažený celý den(:-)), že s národem (nejen českým) cloumá taková pakáž, ale přes to díky!

Jen jsem zvědavej, kdy a kde se prvně objeví řešení situace formou destrukce zařízení. Historie po právu označila anglické ničení strojů prvních manufaktur z hlediska ekonomie a společenského rozvoje za hloupost. Tady ale já žádný společenský přínos nevidím.

M. Sedláček 27.2.2013 17:22

Re: Velmi pěkné shrnutí!

Dobrý prak a pár matek nebo ložisek....

V. Kolman 27.2.2013 18:24

Re: Velmi pěkné shrnutí! KONEČNÉ ŘEŠENÍ :-))

Jste pane Sedláčku troškař. Trochu více velkorysosti by to chtělo.

      Co byste řekl práškovacímu letadlu, jež má v nádrži místo herbicidu nějakou dobře kryjící - nejlépe černou, nebo naopak dobře odrážející - stříbrnou BARVU???????  Pak stačí pár průletů nad solární elektrárnou.....................

J. Milota 27.2.2013 7:17

ano

k článku není opravdu třeba nic dodávat. Dobře napsáno. Ale kteří politici si z toho vezmou ponaučení. Sledují NP?

T. Kočí 27.2.2013 8:00

Re: ano

I kdyby sledovali, nepochopí,nebo nesmějí.Po energetické krizi sedmdesátých let začali komunisti problém řešit a nutno říci úspěšně.Neperspektivní A1 v Je-Bo byla opuštěna a začali se stavět VVER. V1,V2 Bohunice,Dukovany a Temelín.Energetický průmysl měl co dělat.Dokázal vyrobit většinu komponent.V rámci omezených možností totalitního státu rozhodovali odborníci a technokrati.Když už se něco rozhodlo,tak se to postavilo.Pak Havel řekl,že kdyby mohl, Temelín by zastavil.A přišli ještě horší-Bursík a spol.Nebudu pokračovat,článek je obsažný a zcela vyčerpávající.Za mně tedy za 1.

B. Uhlich 27.2.2013 0:55

K článku se prakticky nedá nic dodat...

myslím, že k celé současné situaci nás a naše okolí v podstatě dohnaly dva zásadní fakty nebo spíš omyly...  1)  zneužití elektrické energie vládami a politiky k ovládání a dalšímu zdanění obyvatel, kdy se vychází z jakési zvrácené úvahy, že spotřebovávat energie je v podstatě nežádoucí, nepřijatelné a vůbec fuj a je nutné všemi způsoby lidem ve spotřebě zabránit a to hlavně neuvěřitelným parazitováním na celém obchodu s energií...

                                  2) nepochopení enviromentálních hráčů na trhu , že se jejich nápady mohou dostat do naprostého rozporu se sociální situací obyvatelstva...tedy jednodušeji řečeno - asi nikdo moc nečekal, že může přijít nějaká krize, která asi nejlépe a bohužel nejcitelněji ukáže některé naprosté zvrácené nesmysly environmentálních fanatiků... přičemž to ovšem nemyslím zdaleka tak, že všechno co je "environmentální a ekologické" - je špatně.

Každopádně jak z celé situace ven - nevím ..a asi to neví skoro nikdo...řešení se sice samo nabízí, ale já moc nevěřím, že ti největší hráči na energetických trzích by se vůbec vzdali nastaveného směru....tak ta budoucnost asi moc radostná nebude... :-(

J. Milfait 27.2.2013 6:24

Re: K článku se prakticky nedá nic dodat...

též naprostý souhlas. Přesto bych však k tomu chtěl dodat, že bych byl rád, kdyby autor, nebo někdo jiný, nás laiky mohl seznámit s čísly(grafy) dodávek z instalované kapacity FV zdrojů v ose po dnech za 24 hod na př. od počátku letošního roku do dnešního dne. Je mě úplně jasné, že takový údaj otevře všem oči a zavře hubu zeleným teroristům. Za prvé v zimním období je krátký den, slunečního svitu je poskrovnu a představme si, že padání sněhu se určitě nevyhýbá polním (většinou na bonitní orné půdě) solárním parkům. Proto mne a jistě mnoho dalších, bude zajímat co z nich v tomto období leze, kdy je poptávka v zimě po kWh nejvyšší a odkud a jak tyto kapacity FV nahrazujeme. Předem děkuji za splnění mého přání a zdraví Vás JM.

P. Nejedlý 27.2.2013 9:24

Re: K článku se prakticky nedá nic dodat...

Ale to samozřejmě můžete. Od toho máme národního síťového operátorra. Najděte si následující stránku (http://www.ceps.cz/CZE/Data/Vsechna-data/Stranky/Vyroba.aspx). Následně klikněte na položku "Zobrazit filtr" a zde si vyberete konkrétní zdroje. Data lze i exportovat do tabulek a následně je analyzovat ´, zpracovávat si svoje grafy a analýzy.

Pokud se týká zahraničí, odkazuji na burziú v Lipsku (http://www.transparency.eex.com/de/). Pokud jste němčinář, tak odtud se proklikáte k obdobným typům dat.

P. Joch 27.2.2013 10:12

Re: K článku se prakticky nedá nic dodat...

Ten odkaz ceps.cz by měli ukázat ve zprávách na NOVE, takhle si jen málokdo najde a uvědomí si, jak mizerný je podíl FVE v zimě. A když si dáte zobrazit celý měsíc a bez průměrování, je vidět i skoky FVE on nuly do 700MW, v létě, když svítí slunce, samozřejmě mnohem víc. Jak tohle hodlají řešit ti blázni v Německu, až budou slunečníky a větrníky dělat přes 50% celku?

P. Nejedlý 27.2.2013 13:38

Re: K článku se prakticky nedá nic dodat...

Tak samozřejmě budou muset soustavu regulovat konvenčními elektrárnami, OZE žádné podpůrné služby neposkytují. Pokud vás tato problematika podrobněji zajímá, tak vás mohu odkázat na jeden ze svých starších článků (http://neviditelnypes.lidovky.cz/energetika-prechod-nemecka-k-oze-da4-/p_ekonomika.asp?c=A120916_195510_p_ekonomika_wag), který vychází z podkladů Deutsche Energie-Agentur. Z čistě technického pohledu lze říci, že dnešní elektroenergetika se umí technicky vypořádat i s poměrně vysokými zastoupeními OZE, problémem jsou ekonomické dopady (http://neviditelnypes.lidovky.cz/energetika-prechod-nemecka-k-oze-ii-dtr-/p_ekonomika.asp?c=A121009_120725_p_ekonomika_wag).