5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

EVROPA: Spěje elektroenergetika ke krizi?

V současné době proběhly tři důležité události, které mají společný původ a ukazují, že evropská elektroenergetika, tedy alespoň v střední a východní části Evropy, je blízko krize. První je ostrá diskuze okolo velmi vysokých dotací do fotovoltaických elektráren u nás, druhou pak sociální bouře a protesty proti drahé elektřině, které proběhly v Bulharsku, a třetí nedávné vyhlášení německého ministra pro energetiku a životní prostředí Petera Altmaiera pro noviny Frankfurter Allgemeine, že náklady na "Energiewende" i v případě, že se nyní podaří růst dotací do obnovitelných zdrojů zbrzdit, překročí do roku 2040 bilión eur.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 27.2.2013 18:00

Re: Kam šlápne levicová zelená pakáž spolu s kumpány z Brusele,

Pane Rado, dotační tunel jaderný je Váš výmysl - přečtěte si někde něco o pokřivení trhu s elektřinou díky zeleným blbům a o návratosti investic na takto zeleně pokurweném trhu - je únavné to furt vysvětlovat ...

P. Rada 27.2.2013 17:59

Re: tož tak ...

Kdyby jste pane Jurax tolik nefantazíroval ale víc četl nemusel bych opakovat, že adekvátnější by bylo srovnat míru spotřeby s možností výroby a hodnotit v cenách výroby energií předpokládaných k roku cca 2025. To ale ani autor ani v diskusi nikdo zatím neudělal. Paradoxně k tomu ale zaznělo několik hlasů že JE je nejlevnější a bude.... a to je s nestranného pohledu velice podivné tvrzení.

Třeba mají ty hlasy pravdu ale vzhledem k tomu, že stavba je už dnes tak nákladná, že za odběr energie v určité výši chce ČEZ záruky od státu podobně jak k FV tak celou kausu pokládám za pokus o další tunel.

Rozumějte mi pane Jurax. Nejsem aproiory protijaderný aktivista. Kdyby si ČEZ usmyslel že zbourá JETE i Dukovany a na jejich místě vybuduje něco o generaci dvě modernějšího a jen za své - byl bych rozhodně pro. Podobně kdyby někdo odstavil rázem všechny uhelky a nahradil je dnes nejmodernější dostupnou technologií - zas za své - jsem pro.

Jak ale snad víte leckde něco drhne a leckdo hledá rezervy kde už ani nejsou - jen né u Sebe!

tož tak.

J. Jurax 27.2.2013 17:49

Re: Kam šlápne ?

Ach jo - Vaše vytrvalost je obdivuhodná, Vaše názory ale ne ...

J. Jurax 27.2.2013 17:47

Re: Kam šlápne levicová zelená pakáž spolu s kumpány z Brusele,

Správně slova kladete ...

J. Jurax 27.2.2013 17:46

Re: Pravdy, polopravdy ... politika.

Né nadarmo dal odstupující president enviromentalistiku do kladby. No vidíte, a zase měl ten proklínaný Klaus recht ...

Jádro ovšem není tunel, nýbrž nezbytnost - je unavující to pořád vysvětlovat ...

J. Jurax 27.2.2013 17:41

Re: Uljanova nepomlouvejte.

Jojo - prostředky se mění, idea zůstává ... ostatně rudí Khmérové v Kambodži na to šli i bez elektrifikace - stačilo  způsobit rozvrat a taky vyvraždit vzdělance a juž se spělo ke komunismu jen to svištělo ... no a zelení Khmérové na to jdou přes ten rozvrat - dál by se vidělo ...

P. Rada 27.2.2013 17:41

Re: Pravdy, polopravdy ... politika.

To máte svým způsobem pravdu pane Jurax. FV nebyl prvý tunel na který poukázali a jádro není tím posledním....Mezi zelenými je zatím pro jejich absenci na mocenské vládní politice velice málo zkorumpovaných a tak se stali pro mnohé svou neovladatelností velmi nebezpeční. Věřím Vám, že pro leckoho přinášejí krajně nepříjemné zprávy. Né nadarmo dal odstupující president enviromentalistiku do kladby.

J. Jurax 27.2.2013 17:37

Spěje elektroenergetika ke krizi?

Nespěje. Úž v ní je - najmě v EU díky blbosti politiků, co se nechali podplatit zelenými; za střízliva a neuplacení by takové kraviny nemohli prosazovat ...

J. Jurax 27.2.2013 17:35

Re: tož tak ...

Mezinárodně je JE na ústupu ... no, a teď tu o červené Karkulce :-)

J. Jurax 27.2.2013 17:34

Re: Pravdy, polopravdy ... politika.

Ale zelení nejsou osina v kožichu - jsou mnohem horší a mnohem víc škodí - osina v kožichu jen obtěžuje ...

J. Jurax 27.2.2013 17:32

Re: tož tak ...

Takže navrhujete, abychom za účelem zajištění dostatku elektřiny třeli zeleným ohony ebonitovými tyčemi? Jistě by si to zasloužili, ale obávám se, že by to problém nevyřešilo.

Zatím není nic než jádro ...

V. Novák 27.2.2013 17:31

Uljanova nepomlouvejte.

Komunismus - tot bolševická moc a elektrifikace. Ten by hnal Zelené Khméry na nějakou stavbu mládeže, kde by je jeho následovník kontinuálně ponechal v lagu.

V. Novák 27.2.2013 17:29

Výtečně - tak to ale popisujte konkrétně a pokaždé. Ať víme, co nám připravujete.

Mimochodem nic jsem o stabilitě za našich babiček nepsal, to bych musel zapomenout na to, že moje babička se narodila za první světové války a málem umřela hlady co batole a pak zažila druhou světovou válku, kdy jí Němci zavřeli a pak zabili manžela a a ona musela uživit rodinu. Nebo bych musel zapomenout na prababičku a její ruce přeměněné celoživotní dřinou na poli na nenarovnatelné pařáty. Taky bych musel zapomenout na vytápění jedné místnosti, koupání jednou týdně, nošení vody od pumpy v kýblech a ohřívání na špórhéltu, praní na valše, věčné výpravy do lesa za biomasou (klestím a šiškama) - a to na přelomu 50. a 60. let, tedy nikoli ve středověku a v domě na maloměstě, tedy ne v pastoušce na samotě u lesa.

Docela bych vám popřál takový život otestovat. Na dva roky nepodmíněně a bez možnosti předčasného propuštění. Zajímalo by mě, jestli byste ještě i potom tak teoretizoval.

Moje prababička, kterou jsme přestěhovali v 70 letech do činžáku a všichni se báli, jak to bude snášet, ozkoušela kohoutky, že skutečně teče studená a teplá voda (a to v libovolném množství), že plynový sporák vaří a spokojeně se usadila u ústředního topení. Nezastesklo se jí ani jednou po tom světě, který nám hodláte vnutit.

J. Jurax 27.2.2013 17:28

Re: Němci chytili sami sebe do pasti

Jojo, moudrá slova - proto budou blbými politiky oslyšena :-(

J. Jurax 27.2.2013 17:27

Co z toho plyne pro nás?

A Němci - v podstatě totéž co Bulharsko. Zelená blbost se vyvalila z břehů a blbí politici s rozhledem maximálně do příštích voleb podlehli zmanipulovanému davu, neboť nepřijít o moc, koryta a prebendy je pro ně nejprioritovatější z priorit, kdežto zájem země a prospěch jejích občanů je jim naopak u perdele (což ovšem není jen v Německu, že ano). Německo je sice bohaté a mnohé unese, ale ten zmanipulovaný dav se pod tlakem reality začíná probírat z omámení.

A nakonec - cituji - Radikální ekologičtí aktivisté často mluví o nutnosti radikálního omezení spotřeby, a že toho nelze dosáhnout bez radikální sociální revoluce. Občas tak mívám dojem, že cílem jejich prosazované německé cesty revoluce v energetice je nastolení chaosu a rozvratu, který by se stal podhoubím pro jimi vyhlíženou revoluci sociální - konec citátu. Inu, melouni - na povrchu zelení a vevnitř rudí. Fuj ... jak pravil jistý Uljanov, známější jako Lenin - čím hůř, tím líp ...

Co z toho plyne pro nás? Zahnat do děr zelené melounovité cvoky s mozky prožranými zelenou plísní, zrušit dotace na OZE a co nejrychleji dostavět Temelín, A zahájit budování další jaderné elektrárny - jestli ta zelená blbost v EU vydrží, budeme váženými poskytovateli levné elektřiny a budeme na zelené blbosti vůkol vydělávat.

J. Jurax 27.2.2013 17:23

Dobrý článek

Cituji - Hlavní problém tkví v tom, že se dala řada politiků přesvědčit, že obnovitelné zdroje mohou nahradit jaderné a fosilní - konec citátu; ano, to je hlavní problém - nevzdělaní a "přesvědčitelní", čti uplacení politikové ...

Probůh, i kdyby ti politikové utrpěli jen humanitní VŠ vzdělání, případně žádné VŠ vzdělání, tak předtím museli maturovat, měli tudíž fyziku a matematiku (tedy pokud nematurovali na nějaké knedlíkárně), takže nepodplacení nebo střízliví, eventuálně nezhulení na nic takového kývnout nemohli - museli přece vědět, že bez levného, všeobecně dostupného, bezpečného a taky životní prostředí nezatěžujícího způsobu uskladnění již vyrobené elektrické energie jsou specielně fofrníky a fotovoltaika na dvě věci - na nic a na howno. A že jiné obnovitelné zdroje - biomasa etc. - jsou nekonkurenceschopné a pochopitelně ne dosti výkonné. Že z celých OZE akorát vodní elektrárny jsou reálně využitelné.

Zelení jsou zemští škůdci ... a naši čačtí volení zastupiči nezřídka taky.

A Bulharsko - cituji - Na nátlak hlavně Rakouska a Německa si Evropská unie dala jako podmínku pro vstup Bulharska do této organizace odstavení čtyř nejstarších bloků této elektrárny - konec citátu, elektrárnou míněn Kozloduj. Ať žije EU, z niž prýští energetické hovadiny a jež si dsdboje právo kecat do energetiky suverénního státu, nota bene na nátlak jiných států. Inu, jak zjevno, v EU jsou si všichni soudruzi rovni, ale někteří jsou si rovnější.

V Bulharsku je krystalicky jasně vidět, jak zelená blbost vyvalivší se z břehů učinila z exportéra elektřiny zemi energeticky nesoběstačnou s následným raketovým vzestupem cen elektřiny. A naštvaní Bulhaří by ovšem neměli útočit na ČEZ, který je v tom nevinně, ale vlastní politiky a hlavně všechny zelené oválet v dehtu a peří a vykopat ze země nejlépe do Rakous či Německa.

M. Sedláček 27.2.2013 17:22

Re: Velmi pěkné shrnutí!

Dobrý prak a pár matek nebo ložisek....

P. Rada 27.2.2013 17:21

Re: tož tak ...

Naprosto s Vámi souhlasím v té frázi "jsou věci, které nelze nadiktovat".

Jinou věcí je co máte na mysli pod pojmem "jádro" ?

Věřím, že se snad shodnem na tom, že zahynout ve smradu nechceme oba ale jak s toho implikovat obecně "jádro" když já vím, že většina světa od JE 3 generace dnes ustupuje?

Ve hře je ještě jedna "dannost" a tou je stav zvaný TECHNOLOGICKÁ PAST.

Ten vzniká tím, že zdroje mají své limity ale bez respektu k tomu v populaci spontálně narůstá spotřeba i četnost. Technologický progres pokračuje ale jeho efektivita už přestává krýt nákladovost. Právě technologicky nejrozvinutější státy světa (vzláště Japonsko) tento stav nyní náázorně dokládají.

J. Vyhnalík 27.2.2013 17:16

Re: K článku se prakticky nedá nic dodat...

Ano, psal jsem to hlavně pro doplnění, protože věřím, že je třeba mluvit o tomto problému otevřeně.

Když byl zákon prosazen Stanislavem Grosem, naivně jsem doufal, že než se opravdu u nás začne realizovat, prokáže se jeho ekonomická škodlivost a EU celou tu přehnanou podporu odtroubí. Bohužel to vypadá, že ještě větší problém než dosud investovaný kapitál do FVE a VTE je investovaný kapitál politický, který brání politikům přiznat chybu, protože mají oprávněný strach, že by to byl konec jejich kariéry.

Ještě větší bariérou je kapitál morální. Přiznání toho, že jsem většinu života věnoval boji za něco, co mělo zachránit svět a ono to objektivně škodí, představuje opravdu zásadní krizi osobního paradigmatu. Takového "coming outu" není skoro nikdo schopen bez zásadní a objektivní krize, která by ho donutila názory přehodnotit.

P. Nejedlý 27.2.2013 17:06

Re: K článku se prakticky nedá nic dodat...

Ano samozřejmě, to jsme zcela v souladu. Proto jsem také uvedl z čistě technického pohledu. V normálním tržním prostředí se prosadí tzv. technicko-ekonomické optimum. Až doby zákonů v jednotlivých zemí EU o podpoře OZE se v elektroenergetice tímto způsobem technologie přirozeně uplatňovaly na trhu.  

J. Vyhnalík 27.2.2013 17:05

Re: Pan Wágner je...

Pane Rado, zjevně jste napřed v lecčems dalším. Pokud jde o tu profesní zaujatost, tak prvním pádem mne oslovovali lampasáci na vojně. Také byli zelení až do morku kostí.

Pokud jde o těch 1,75 Kč/kWh, tak to je zcela elementární hrubý přepočet 70 EUR/MWh. Což je, podle Martina Bursíka, naprosto skandální požadovat pro zajištění návratnosti investice. Přitom jím navržený zákon pro podporu OZE, zajistil pro FVE minimální výkupní cenu na úrovni 600 EUR/MWh.

To nejsou pomluvy, to je elementární aritmetika.

P. Rada 27.2.2013 17:03

Re: Popovídejte nám o vašich představách udržitelné energetiky

Jo máte pravdu, že za našich babiček byl svět stabilnější. Žilo se všeobecně na jiné úrovni spotřeby, možností, vstahů .... Říká se tomu obecně kultůra.

Moje představa spočívá ve zkušenosti fyzika, že rovnovážný stav bývá stálejší a stálejší bývá i ten s nižším energetickým potenciálem.

Vypráví o tom i ekonomika - tedy ta přírodní založená na transformaci hmoty a energie - nikoli jako společenská věda - a lépe jak já to podává Cílek:

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

S. Udatný 27.2.2013 17:01

Re: Jedna kWh v Čechách

oprava-omluva, posuňte desetinnou čárku. Děkuji

P. Gabriel st. 27.2.2013 16:57

Re: tož tak ...

Pane Rado, jsou věci, které nelze nadiktovat. Zvláště v situaci, kdy obnovitelné ekozdroje elektřiny, nejsou většinou ani eko, ani obnovitelné a k loučím se nikdo vracet nehodlá. Nechcemeli potupně zahynout ve smradu, není na nejbližších 100 let za jádro náhrada. A to je fakt o kterém nelze hlasovat. To  je prostě na daném stupni tec hnického  rozvoje dannost.

S. Udatný 27.2.2013 16:55

Re: Jedna kWh v Čechách

u ČEZ při 2MWh za rok stojí jedna kWh 0,58 Kč a u EON o něco více platí pro rok 2013, při nižší spotřebě je mírný nárůst až na 0,71Kč za 1kWh. Tarif D02d, jistič 25A

V. Novák 27.2.2013 16:55

Právě jsem se dočetl, že Bulhaři definitivně zablokovali JE Belene...

To bude plynu, který budou muset odebrat ze South Streamu!

A to bude jekotu a pouličních demonstrací!

To bude cenička elektřiny!

P. Gabriel st. 27.2.2013 16:53

Němci chytili sami sebe do pasti

Zdeformováním trhu s elektroenergií dotacemi do fotovoltaiky a větrníků způsobili, že paroplynové zdroje, které měly jakotvrdá složka  nahradit zakázané jádro a vystužit slizovitou strukturu ekoenergetiky, nikdo nestaví, protože to není rentabilní. Řešení? Návrat k realitě tím, že ekoenergetika bude vystavena tržní konkurenci na nedeformovaném trhu bez dotací. Jiná cesta není. Je to velmi podobné, jako s řešením kolapsů eurozóny. Trvale deficitní hospodaření, nechť se to liberálním ekonomům líbí, či ne, není trvale udržitelné a je třeba se vrátit okamžitě k vyrovnanému fiskálu. Nic jiného nefunguje.

P. Rada 27.2.2013 16:51

Re: Pan Wágner je...

Je od Vás pane Vyhnalíku zdánlivě pěkné, že připomínáte jak je to s gramatikou 5. pádu - leč mýlíte se. "Pane Rado (5. pád)" je oslovení funkční - nikoli pátý pád. (Jsem v tom poněkud napřed pro vou jaksi profesní zaujatost).

Podobné chybky děláte sebevědomě dál v ostatním a možná zas nevědomě a to je podobně škoda - Vaše.. Třeba v tom, že neuvádíte zdroje. Prosil bych ten zdroj k tvrzení  "JETE II 1,75 Kč/kWh a to podle odběrového plánu" a také ten kolik bude v zhledem k nákladovosti v roce spuštění JETE2.3 činit energie s FV.

Rád si zdroje pro takovéto údaje prostuduji abych věděl s čeho vycházejí...  a věřím, že nebudu sám. Třeba zajímají i pana Wágnera který je také neuvedl.

S. Udatný 27.2.2013 16:44

Re: Jedna kWh v Čechách

váš distributor je EON a jenom svítíte?

P. Khail 27.2.2013 16:40

Re: Jedna kWh v Čechách

Podle vašich reakcí soudím, že ho vynášíte vy a sypete si ho do plévky.