26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EVROPA: Sociální hazard

Česká vláda v nejbližších dnech představí dotační program, jenž domácnostem s nižšími příjmy pomůže hradit účty za energie. Cena elektřiny či plynu nyní na velkoobchodním trhu EU prudce roste a v blízké době se tento nárůst promítne také na účtech, které platí domácnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Trojan 25.9.2021 15:25

Nezaměstnanost není výsledkem technologického rozvoje, ale chybné sociální politiky, která demotivuje lidi živit se ekonomickou aktivitou. Doplácí na to ti nejslabší. Bez ohledu na to, kolik práce zastane robot či umělá inteligence, vždy bude dost přileźitosti k ekonomické aktivité všech, kteří mají zájem. Již léta slyší me o tom, jak průmysl 04 vytlačí lidi z trhu práce, a zatím je stále situace, kdy nelze najít zaměstnance a kupudivu světe div se nikoliv na sofistikované pracovní pozice, nýbrž na jednoduché typu pomocný dělnik.

P. Trojan 25.9.2021 15:20

Nezaměstnanost není výsledkem technologického rozvoje, ale chybné sociální politiky, která demotivuje lidi živit se ekonomickou aktivitou. Doplácí na to ti nejslabší. Bez ohledu na to, kolik práce zastane robot či umělá inteligence, vždy bude dost přileźitosti k ekonomické aktivité všech, kteří mají zájem. Již léta slyší me o tom, jak průmysl 04 vytlačí lidi z trhu práce, a zatím je stále situace, kdy nelze najít zaměstnance a kupudivu světe div se nikoliv na sofistikované pracovní pozice, nýbrž na jednoduché typu pomocný dělnik.

P. Hák 25.9.2021 13:52

"Situace se tak může stát sociálně neúnosnou a přejít v sociální konflikty, z nichž by těžily politické síly krajních extrémů."

To by mne zajímalo, kdo ty "politické síly krajních extrémů" jsou.

Zelení a Piráti? Tak ti by z energetické krize vytěžili leda tak úpadek podpory, když by se ukázalo, jaké bláboly hlásali? Komunisti? Vymírají. Takže krajní levice by vytěžila málo (Piráti a Zelení) nebo by jí to už k ničemu nebylo (KSČM).

Krajní pravice? U nás neexistuje, když nepočítáme Svobodné (nejdále napravo), což zas nejsou nebezpeční extrémisté.

Národovci? No tak to měl Kovanda napsat rovnou, že se bojí Okamůry...

M. Matura 25.9.2021 12:54

DOČASNOST už tady jednou byla tak dlouho, že ji ukončila až revoluce a pád režimu. Bude-li to i tentokrát stejné, jsou to ještě dobré vyhlidky.

P. Molík 25.9.2021 12:50

Lukáš Kovanda zavádějícím způsobem označuje hlavní viníky, možná se též chce vézt na módní vlně protiruské hysterie. Podle mého přesvědčení je hlavním viníkem spolek arogantních bruselských eurohujerů, jenž skrze účelově zřízené organizace EP, EK apod. se snaží z nás občanů vytřískat maximální zisk a zároveň nás zdeptat tak, abychom byli amorfním stádem bezduchých přitakávačů, kteří se budou radostně oddávat autodestruktivním aktivitám tak, aby bylo učiněno zadost chorobné libovůli šílené Uršuly & spol. Ve vedení EU jsou zdegenerovaní lidé-mimoni, kteří utápějící se v miliónech eur si ani vzdáleně nedovedou představit život lidí tam dole, zejména důchodců, z nichž mnozí mají vážné zdravotní problémy a důchod v pásmu mezi pěti až osmi tisíci měsíčně. Vyspělost společnosti hodnotím podle životní úrovně nejchudších a zejména nejzranitelnějších.

J. John 25.9.2021 12:22

Schválně pokračujete v demagogii autora? Takže ještě jednou a po lopatě. Rusko plní veškeré zakontrahované dodávky. Západní Evropě je lhostejné, jestli plyn proteče přes Ukrajinu nebo Bělorusko nebo po dně Baltu, což je trasa o cca 500 km kratší. Polsko nemělo o obnovení kontraktu na dodávku ruského plynu zájem. Kupuje i zkapalněný přes terminál ve Swinouscie.

Exportní plynovod do Číny se jmenuje Síla Sibiře a je již několik let v provozu. Je ale napojen na jiná naleziště a tak nějaké předisponování desítek miliard m3 plynu z dodávek pro Evropu do Asie, jak o tom píše Kovanda, je těžko realizovatelné, protože není dostatčná kapacita propoje mezi plynovody do Evropy a do Číny. navíc by to bylo velmi neekonomické. Ona doprava plynu není zdarma.

Ty vaše úvahy o cenách jsou vyložené bláboly, které nemá smysl komentovat. Sledujte zprávy na komoditních burzách, např . na Patria.cz nebo oenergetice.cz.

J. Ganaur 25.9.2021 12:08

Ta vaše agitace dostane po volbách ránu!A nebude to tím, že by SPD ve volbách propadla!;-D;-D;-D

J. Ganaur 25.9.2021 12:04

Chápu, že vás odevšad vyrazili!:-P:-P:-P

O. Karen 25.9.2021 11:42

Jistě. I ten plyn máme z Ruska, uhlí vlastní. Jsme na EU v podstatě ekonomicky nezávislý, ale bohužel političtí vazalové. Kdyby EU neplatila naše politiky, aby donekonečna opakovali, jak strašné by vystoupení bylo, tak už bychom patrně vystoupili.

R. Polášek 25.9.2021 11:40

Ve výsledku není moc velký rozdíl mezi nesplněním nasmlouvané dodávk plynu a neuzavřením či neobnovením smluv, které evropou požadované množství plynu zajišťují.

Jinak o zásobování hlavně severních a středních oblastí Číny ruským sibiřským plynem se mluví už několik let. A vzhledem k tomu, jak rychle je Čína zvyklá realizovat takové velké projekty, na rozdíl od Evropy ničené zelenými aktivisty, to propojení už dávno může být. Jen se o tom nepíše, protože to nepasuje ani Rusku, které za vyšší cenu prodává plyn původně určený Evropě Číně a na zvýšení kapacity nemá zatím investice ani samotné EU, kde Německo spoléhalo na ruský plyn a Putin teď najednou dělá drahoty. Už proto, že Čína nabízí za sibiřský plyn výrazně vyšší ceny ceny než Evropa. A pokud roury ještě nejsou, Vladivostok a další východoasijské přístavy mají dost velkou kapacitu pro produkci zkapalněného plynu, Ostatně zkapalnělý plyn třeba Japonsko nakupuje běžně až za cca 4x vyšší cenu než Rusko prodává plyn z rour Evropě. A možná, dokud se cena zkapalnělého plynu a rourového, plynu pro EU nepřiblíží - plyn pro EU tolik nezdraží - Rusko bude EU dodávat jen minimální množství.

F. Kusák 25.9.2021 11:40

O tom, jestli ano nebo ne, diskutovat nechci, ale jen mně nastiňte, jak byste si to reálně představoval. Tedy politicky, ekonomicky a strategicky. Hlavně neříkejte "mělo by se, bylo by nutno atd.", to jsou, jak se říká, hraběcí rady. Třeba, jako když máte sice fantastický projekt, ale nemáte ani kapitál a dosud ani podporu. Zkuste si to představit.

F. Kusák 25.9.2021 11:28

Ale jděte, v carském Rusku žádná střední vrstva nebyla a jak říkáte, katastrofa v Německu sice vznikla v důsledku války a následnou ekonomickou a sociální krizí, s tím souhlasím. Problém Pruska spočíval ještě v hegemonii a přehnaném válečném sebevědomí. Nejsem historik, analýzu ať udělají jiní, povolanější. Ale není možné si myslet, že jednu ideologii nahradíte jinou, lepší. Společná Evropa jistě není špatná věc a já jsem z mnoha věcmi spokojen, ale to neznamená, že se vším budu slepě souhlasit. Takže, jak se říká, všechno je otázkou míry a také, jak známo třeba z teorie chaosu, počátečních podmínek. Schází mně celoevropská diskuze o poslaní společné Evropy. A tlak na ekologii je všude, nejen v Evropě. Třeba čínská centrální vláda neschválí jediný nový projekt, který navrhnou místní vlády, který by neřešil snížení ekologické zátěže. Něco jako naše EIA. Asie, jako celek, je v tomto docela napřed. Hlavně mně neargumentujte tím, že v Číně se staví nové uhelné elektrárny (ty se staví náhradou za ty historické), a že Čína je největší spalovač uhlí. To je sice pravda, ale je třeba to vidět v kontextu historického vývoje. Ono Německo na tom také není skvěle a o Polsku ani nemluvě.

R. Polášek 25.9.2021 11:24

To máte skoro pravdu. Jestli se to v Německu, které je naším největším zahraničním ekonomickým partnerem, politicky a ekonomicky sesype a současně zelená klika v Bruseli bude i nadále prosazovat ty zelené sebevražedné nesmysly, skutečně bude vycházet ekonomicky mnohem výhodněji vystoupit ze společného ekonomického , prostoru i úplně z EU a fungovat jen na své triko. Případa s těmi Poláky a ostatními zeměmi Visegrádu nebo rovnou zeměmi celého Trojmoří.

Visegrad asi ne, ale celé Trojmoří, pokud se to v Západní Evropě úplně sesype, by mělo šanci, po pár desítkách let dobrého vývoje, EU ekonomicky nahradit.

R. Polášek 25.9.2021 11:17

Technologická nezaměstnanost je už i teď. Ve firmách řvou, že nemají lidi, ale spousta lidí buď hledá práci marně nebo dosáhne jen na nejjednodušší mizerně placenou práci, popřípadě jen na smlouvy na dobu určitou nebo jen všelijaké brigády, DPČ a DPP. Protože nejsou schopni moc kvalitně obsáhnout složitější práce, pracovat na nějakém složitějším automatu se širším sortimentem výrobků nebo třeba obsáhnout na linkách práci na více místech a tudíž být zaměstnavatelem posílání právě na to místo, kde tu práci potřebuje. Případně nejsou schopni obsáhnout správně vyplnit všechna lejstra, zápisy, protokoly o bezpečnosti, jakosti a podobně. Doba, kdy člověk mohl mít víc než slušný plat tím, že někde lopatou přehazoval hromadu hromadu materiálu a platilo se mu dobře, protože to byla skutečně těžká práce, je dávno pryč. Dnes na takových místech funguje funguje nějaký poloautomatický stroj či nakladač a obsluha nemusí mít hlavně sílu, ale musí mít inteligenci.

Nezaměstnaní ze skupiny například 50+ jsou firmami úplně vyřazeni z výběru na nemanuální pozice v kancelářích, ať už na technických pozicích nebo na všelijakých netechnických a úřednických pozicích. Takový člověk má šanci najít pouze manuální práci, bez ohledu na jeho předchozí vzdělání a praxi. A jen tehdy, pokud je tělesně svěží a jakž takž se fyzicky vyrovná svým podstatně mladším budoucím kolegům.

O. Karen 25.9.2021 11:00

Vystoupení z EU vyjde laciněji než nesmyslný boj proti CO2. V elektřině jsme víc než soběstační, potraviny dovážime převážně z Polska, které EU taky moc nemusí, takže nehrozí, že by nýs EU vyhladověla. Ostatní zboží převážně z Číny. Z ekonomického hlediska tak není co řešit. Ekonomové, dělejte svoji práci a přesvědčujte politiky!

V. Petr 25.9.2021 10:47

Ostatně soudím, že EU musí být zrušena a ČTV zprivatizována!

M. Pivoda 25.9.2021 10:35

V textu ekonoma Lukáše Kovandy schází slovo "DOČASNĚ".

Cituji: "... Sázka EU na zelenou energetiku tak již nyní ukazuje své značné (DOČASNÉ) slabiny. V minulých dnech rozhodly jak italská, tak francouzská a další vlády zemí EU právě o tom, že budou dotacemi pomáhat svým občanům platit účty za zdražující energie. Nyní se k těmto vládám přidává i česká. ... "

Nadpis článku zní: "Sociální hazard"

Vezte, že skutečný "Sociální hazard" je v historii teprve před námi. Současné zdražení energie je jen dočasné (a proto ho vláda může svým občanům kompenzovat), zatímco budoucí ztráta pracovních míst bude již TRVALÁ. Před námi je tzv. technologická nezaměstnanost. Trvalá, nikoliv dočasná! A teprve pak se objeví potenciální problém: četní občané (bez ohledu na rasu, náboženství, ...) bez trvalého příjmu, což bude mnohem vážnější sociální hazard.

A jak asi budou vlády demokratických zemí ten budoucí sociální hazard řešit? Například v USA se předpokládá: Bude-li technologický vývoj pokračovat stávajícím tempem, pak se ukazuje jako ekonomicky racionální řešení, zavedení "Minimálního nepodmíněného příjmu - UBI" pro každého amerického občana, již někdy v průběhu 30. let 21. století.

A klíčová technologie, která budoucí trvalou nezaměstnanost způsobí, se jmenuje umělá inteligence. Karel Šebesta (zde ekonom Milan Prokop) vám toto téma ochotně vysvětlí.

V. Petr 25.9.2021 10:22

R^R^R^

V. Petr 25.9.2021 10:14

R^R^R^R^R^

V. Petr 25.9.2021 10:14

Zatím by mohlo stačit volit SPD, ale bude hůř!

J. John 25.9.2021 10:06

Článek je směsicí nepravdivých informací a blábolů. Jen namátkou:

„Klíčovým (důvodem) je ten, že Rusko letos omezilo své dodávky plynu starému kontinentu.“ Mohl by autor doložit, kdy Rus nesplnil zakontrahované dodávky? Pouze omezil trasy přes Ukrajinu a Bělorusko a posílil přepravu NordStreamem. To je logické. Čtenáři si jistě pamatují, jak Ukrajina dělala obstrukce a odebírala cizí plyn, což bylo impulzem pro stavbu NordStream1.

„Gazprom, jejž většinově ovládá Kreml, z geopolitických důvodů přesměroval své dodávky plynu do Asie“.

Tuší autor, že přesměrovat dodávky plynu na místa vzdálená o tisíce km, vyžaduje infrastruktru, která neexistuje? Do Asie se exportuje plyn z úplně jiných nalezišť. Není to jako přesměrovat finanční transakci prostřednictvím SWIFT.

„Finanční podpora vlády“ znamená, že z peněz daňových poplatníků vláda část sebere a dá vybraným lidem na snížení cen energií. Tím budou chybět peníze jinde v rozpočtu v ještě větší míře, protože „podpora vlády“ bude nákladná na administrativní činnost. Přitom nárůst ceny způsobila i EUrokomise, která odebrala z trhu 400 000 „emisních povolenek“, aby zvýšila jejich cenu.

P. Milan 25.9.2021 10:03

Tohle ale celkem trefil.

P. Milan 25.9.2021 10:02

Když je čeští voliči volí ... :-(

J. Novák 25.9.2021 9:57

ČEŠTÍ politici hrají špinavé hry proti vlastnímu národu v řadě resortů a odvětví, dnes už i ve strategické ENERGETICE, není kde a jak a kým zkázu odvrátit a hry změnit, když všichni jenom odklánějí (i kradou), ale to všichni víme, co tedy dělat??? BEZ KLACKŮ TO NEPŮJDE

F. Kusák 25.9.2021 9:45

Přesně

F. Navrátil 25.9.2021 9:22

Nástup totalitních ideologií byl umožněn právě zničením střední vrstvy. V Rusku občanskou válkou a ekonomických chaosem a v Německu válkou a inflací.

V. 3 25.9.2021 9:20

Je to známá šablona. Jestliže něco funguje, reguluj to. Jestliže to ještě stále funguje, zdaň to. Jestliže se to již přestalo hýbat, dotuj to! :-)

M. Matura 25.9.2021 9:11

Ano, výsledkem bruselské zelené revoluce budou haldy mrtvol a ti zbylí (mimo euroúředníků) bude mit to velké h. ;-D

J. David 25.9.2021 9:06

Bude ještě veseleji, s tím "Green dealem". Innogy mi již zvedla zálohu na plyn o dvě kilča, zajímavé bude výsledné vyúčtování (samozřejmě ve spotřebovaných "joulech" v přepočtu 1GJ/Kč). Humanitní vzdělanci a baby od plotny do výpisu čumí, jak husa do flašky, holt nejsou fyzikálně vzdělaní (dnešní školství preferuje humanitní žvanilství před fyzikou a matematikou), tak pak drží tlamajznu a mne se ptají, co je to ten "Joule". Holt je to jednotka práce, energie a tepla, dím. Co více dodat?

F. Kusák 25.9.2021 9:05

On se totiž pan Kovanda propracoval do role odborníka na všechno, rozdávající vágní rady. Chcete-li vyhovět všem, nemůžete jinak. Dávno jeho názory moc nevnímám, nic mně to nedává.