16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EVROPA: Směřujeme za Řeky

Bylo to skoro až úsměvné: Ne že by Čechy řecké drama vůbec nezajímalo, ale ve srovnání třeba se Slováky byl jejich zájem dlouho o poznání vlažnější. Koneckonců Řecko je daleko a z cizího krev neteče.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 17.7.2015 11:45

Re: Bezva Markéto,

Jenze vy taky jen klouzate po povrchu veci a stekate na falesna vrata. Pricina toho vseho je jinde a hloubeji v minulosti. V monetarni Keynesianske politice a v prechodu na nicim nepodlozene, tedy 'fiat' meny po celem Zapadnim svete. To prvni posvecuje statni utraceni na dluh a to druhe odstranuje veskere prirozene, trzni zabrany tomu zadluzovani.

Vse to se udalo a na dnesni problemy sveta se zadelalo behem minuleho stoleti a ted jen sklizime horke ovoce. A nejde jen o Recko, jde o potize ekonomik a financi v zemich Zapadniho sveta uz od zhruba osmdesatych let. Takova ta reseni, co by se melo ted delat, jaka nam davaji nase pravicove kapacity, jako Sichtarova, Klaus, napriklad, jsou jen naplastmi na zastaveni vytekani hnisu z bolavych ran, nejde ani nahodou o lecbu. Neni totiz pravda, ze staty s vlastni menou jsou na tom nejak dobre, maji vyhrano - staci se prece podivat na nasi republiku v nynejsim stavu, nad kterym si treba pan Klaus busi do prsou, jak je to to prave papenheimske.

J. Plzák 17.7.2015 11:41

Prezident Zeman nás chce dotlačit do eurozóny.

Nejde o velezradu?

Wagnerová, Hulík! Zažalujte ho!

J. Vlček 17.7.2015 11:36

Re: Dobře napsáno

Příspěvky paní Šichtařové jsou vždycky dobře napsány. Díky za ně.

Škoda, že nám nepřipomněla jména těch "prozíravých" politiků, kteří tak vehementně chtěli Řekům půjčovat.

J. Plzák 17.7.2015 11:30

kdybychom byli v eurozóně, byla by mnohem větší

Opět hluboká úklona a mnohý dík - Klausovi.

A. Kelin 17.7.2015 11:13

Nemocná společnost (diagnóza)

Všechno nad čím se pohoršujeme v Řecku, EU, Rusku, Ukrajině atd. má společnou příčinu. Nejvyšší, ba absolutní hodnotou se staly peníze. Peníze doslova za každou cenu. Morálka a etika jsou nahlíženy jako samoúčelnost pro krasoduchy. A uniká nám, že ve skutečnosti jde o podmínku pro kvalitu života. A že za každý zisk dosažený amorálním jednáním se později musí zaplatit mnohonásobně více. I když někdy až v další generaci. Až se někdy lidé poučí z dějin a uvědomí si tenhle neočůratelný zákon, bude na světě mnohem líp. :-)

J. Plíva 17.7.2015 11:12

Re: Dobře napsáno

Myslím, že tlak na politiky vyvíjejí věřitelé, kteří ještě nepřevedli všechny pohledávky na ECB a myslím, že se jedná asi o jednu třetinu všech pohledávek. Chtějí podle mého názoru získat čas. Pohledávky u ECB pak zaplatí daňoví poplatníci. Tak se mi jeví politické ohledy jako zástěrka pro koneckonců ekonomické zájmy věřitelů Řecka.

I. Schlägel 17.7.2015 11:08

Re: On někdo

Tak v podstatě píšete o tom samém, co, já. Jestli se jedná o černou díru nebo průtokáč je v podstatě irelevantní. Výsledkem je kontinuálně bankrotující Řecko.

M. Foltyn 17.7.2015 10:45

Re: Ale mi Euro přijmeme, jelikož

Je tam někde termín do kdy? Takže ne autorka, ale vy se zbytečně rozepisujete.

V. Vérosta 17.7.2015 10:41

Bezva Markéto,

přesný rozbor situace. Průšvih je ovšem v tom, že "řeckou cestou" jde nejenom Česko a jižní státy EU, ono touto cestou jde i Německo, které má rovněž dluh, který NIKDY nesplatí, zatím sice zvládá něco splácet i s úroky, ale stačilo by pár neúrodných let a jsou v .... no v kaši!

A kde hledat příčiny? Příčinou je paradoxně demokratický systém, politici, kteří chtějí být znovu zvoleni a tak musejí plebsu ukázat, jak "vytvářejí nová pracovní místa", "přidávají důchodcům", "zvyšují platy", "ekonomicky rosteme", atd. atd. ať to stojí, co to stojí, bez ohledu na růst dluhu. A za pouhopouhé 4 roky znovu k urnám! Volební období je krátké, asi ideální by byla nedemokratická doživotní dynastická vláda nějaké rozumné rodiny, co ví jak na to, ale blbci a parchanti se vyskytují nejenom mezi politiky, ale i v aristokracii, takže si člověk nevybere a může akorát doufat, že se narodí ve správnou dobu a na správném méstě!! :-D

K. Janyška 17.7.2015 10:32

Re: Dobře napsáno

Na politiky se vyprdněte, dělají, co mohou. To používaný model demokracie je nutí dělat voloviny a v EU socialistická zločinecká Lisabonská smlouva. Politici jsou blbí stejně, jako ostatní lidé ve věci znalosti podstaty lidského světa a není možníé ne ně házet hloupost lidstva... Dzp.

R. Langer 17.7.2015 10:25

Re: S autorkou naprosto souhlasím,

Nacismus a fašismus jsou pouze socialistické vlády vyššího stupně (mimochodem ten fašismus už v EU spolehlivě funguje, jenom se mu tak neříká). Pak už následuje jenom komunismus a cyklus je dokonán. :-(

R. Langer 17.7.2015 10:21

Re: A přece se točí

... a když ne, tak jeho zbytky už ano... :-(

J. Plíva 17.7.2015 10:18

Dobře napsáno

Článek pěkně ukazuje rozpory v chování politiků. Co ty politiky tlačí takto se chovat? Prý dávají přednost politickým ohledům před ekonomickými. Takto se například vyjádřil komentátor na čro6 Velíšek - sice není politik, ale tyto politiky "zuřivě" podporuje svými komentáři. Před pár lety se Velíšek pustil do těch, kteří prý straší Řeckem, ačkoliv podle Velíška v Řecku nic nehrozilo.

Co jsou ty "politické" ohledy? Prý Nato, uprchlíci a udržování ideje sjednocené Evropy. A to vše jaksi nejasně formulované, že to spíš vypadá jako zástěrka pro něco jiného. Co tedy ty politiky tlačí k tak rozporuplnému jednání?

J. Kavalír 17.7.2015 10:14

Re: On někdo

Jakápak "černá díra"? Byla to jen průtoková nádoba. Dostali peníze z EU, které vrátili dřívějším věřitelům - soukromým bankám. Dokonce něco přidali i ze svého a dluh jim stejně narostl o úroky. Měli zkrachovat už tenkrát aby ztrátu nesli ti, kdo jim dříve půjčovali s vidinou nadstandardního zisku. Kdopak to byl v té době u nás u vlády a navrhoval, abychom jim "výhodně" půjčili i my?

D. Polanský 17.7.2015 9:59

Re: Ale mi Euro přijmeme, jelikož

my

D. Polanský 17.7.2015 9:58

Ale mi Euro přijmeme, jelikož

jsme to slíbili. Pokud ne, je potřeba slib odvolat. Autorka se zbytečně dlouho rozepisuje.

K. Janyška 17.7.2015 9:43

Stačilo napsat, EU na LS je zločinem na Evropanech

z důvodů známých ze Sovětského svazu a bylo hotovo. Musíte k jádru  věci, paní autorko, musíte k teorii spontánního řádu. Jen tam najdete odpověď na otázku, co je zločin socialismu, který je v EU pěstován... Dzp.

M. Urban 17.7.2015 9:09

Hlas lidu, hlas boží?

Z vůle lidu vzešel i náš prezident. A co dál? Má poradce který nemá prověrku NBU, neukáže a neukáže své majetkové přiznání a Halóovčáček, ten se také povedl.

Řecký premiér Tsipras jezdí do Bruselu a šíří nenávist po celé EU. Za půl roku zničil co se dalo. Proč se chová jako slon v porcelánu? Asi dostal v Moskvě noty jak rozeštvat země v EU. Jiná možnost tu není.

J. Chaloupka 17.7.2015 8:54

Máte jistě pravdu, ale přežijí jen opravdu soudržné

rodiny.

J. Chaloupka 17.7.2015 8:53

Už ve starém Řecku byl popsán postup

demokracie - oligarchie - despocie. Alespoň víme, že jsme na té cestě.

A jak nás poučil Cipras - my, na východě Evropy (!) jsme ten socialismus budovali špatně, oni nám ukážou, jak ho budovat dobře. Prostě budeme muset tu cestu k chudobě všech absolvovat znovu z celou tzv. západní Evropou. To ale nebude žádná sametová revoluce, to bude bankrot, na kterém si smlsnou všichni, co Evropě závidí ...

F. Bachan 17.7.2015 8:27

Rozpor

V1: Tím hlavním viníkem je totiž… euro.

V2: Investoři si celá léta mysleli, že ...

Tak urcite...

I. Schlägel 17.7.2015 8:22

On někdo

před pěti lety minimálně netušil, že Řecko je černá díra na peníze? Muselo se opravdu čekat 5 let? Pokud ano, jak to vypovídá o schopnosti vedení EU činit efektivní rozhodnutí? O této schopnosti samozřejmě mnohé naznačil už samotný proces přijetí Řecka do eurozóny na základě zfalšovaného "účetnictví". A o falešném řeckém účetnictví už také víme nějaký ten pátek, že? A přesto miliardy tečou a tečou. I takto funguje socialismus maskovaný solidaritou. A konce nevidět.

P. Lenc 17.7.2015 8:02

Dík za článek,

je zbytečné cokoliv dodávat.

P. Hřebíček 17.7.2015 6:51

A přece se točí

i přes všechny tyto špatné zprávy. Lidstvo přežilo války, socialismus, komunismus. Lidstvo si s tím nakonec poradí.

V. Kolman 17.7.2015 6:34

ZASE MĚL TEN "VŠEMI PROKLÍNANÝ" KLAUS PRAVDU,.....

....když chtěl UZÁKONIT VYROVNANÝ STÁTNÍ ROZPOČET!

       Řecko: Logickým řešením by bylo: Státní dluh Řecku odpustit (dříve nebo později k tomu stejně dojde), ALE současně vyloučit Řecko z Eurozóny. Bylo by to řešení čisté a jasné.

       Už v základní škole by měl být vysvětlen propastný rozdíl mezi "darem" - ten se nevrací, a "půjčkou" - která se zásadně vždy vrací!

       Podle slibů politiků z let minulých jsme už dávno měli mít přebytkový rozpočet a splácet "své" dluhy. Zatím - skutek utek a politici nám vesele a bez uzardění lžou dále o "výborné" ekonomické situaci. Jak může být výborná, když si už desítky let půjčujeme??? Perpetuum mobile je neuskutečnitelná chiméra. Ve fyzice i ve finančnictví.

       Končím tím, že ČSSD z principu neumí šetřit! Ta umí pouze zadlužovat ve smyslu "Tyhle dluhy se prostě neplatí" a "zdroje jsou". (Ano - zdroje jsou. V peněženkách pracujících lidí.)

E. Vašátko 17.7.2015 6:18

S autorkou naprosto souhlasím,

jenže je to houby platné, protože tahle rozjetá mašina prostě pojede Evropou dál, dokud nás to všechny nesemele. Zatím ve většině evropských zemí vládnou socialistické vlády a teprve až i v Německu a Francii voliči pochopí, že tudy cesta nevede a že bude už jenom hůř, pak se začne něco měnit. A nestrašte nacismem a fašismem, to jsou jenom důsledky podobných situací, které vznikly proto, že socialistické vlády nedělaly včas to co měly.

K. Pavlik 17.7.2015 1:51

Velice cesky pohled

Rekove maji specialni postaveni v EU. V nasem mistnim platku vychazi nazory brita ktery je prodava do mnoha jinych mistnich platku.

Zde je jeho nazor na Recko a ja s nim souhlasim:

Je jediny ekonomicky duvod proc Recku dluhy neodpustit? Neni zadny.

Proc Recku davat dalsi penize a neodpustit dluhy? Evropsti volici by strany ktere odpusti dluhy rozsapaly takze je lepsi jim davat dalsi penize.

Cesko jit reckou cestou nemuze - zahranicni banky Cesku na to nepujci.

T. Pansky 17.7.2015 0:56

Naprosta misinterpretace evropske politicke struktiry ...

Drtiva vetsina obcanu, ale nanestesti i politickych komentatoru, misinterpretuje EU.  Jak?  Mluvi o ni predevsim ve vztahu: my jsme tu - na statni urovni, EU je tam - je nam vertikalne nadrazena.  To je naprosto chybne.  EU, puvodne zalona na ekonomicke spolupraci, byla definitivne pretvorena pomoci Lisabonske smlouvy v socialistickou strukturu.  Kde je pravice?  Nikde neni videt.  Anlicti konzervativci jsou lehce prekriceni socialisty zbytku Evropy.  Nemaji se v EU na koho obratit.  V Cesku neni ani jedna strana jasne vyhranenym nazorem na politiku a smerovani EU.  A to je velmi nebezpecne.  Jinak receno, EU si s nami dela, co chce.  Jsme mali nevyznamni, mame opileho prezidenta a socialistickou vladu bez nazoru na cokoliv.  Co ve vysledku?  Budeme platit za evropsky socialismus.