2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

EVROPA: Rozpočtová unie je pseudořešení

Má si Česká republika vzít příklad ze snahy Bruselu omezit vládní dluhy jasnými mantinely? Zcela určitě ano. Má se Česká republika připojit k rozpočtové unii, která se připravuje pro eurozónu a další nadšence mezi zeměmi Evropské unie? Zcela určitě ne. Rozpočtová unie není lékem na vládní zadlužování – je to pseudořešení, jehož cílem je vzít zemím další část suverenity a dotlačit EU k politické unii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 1.2.2012 20:15

Naprosto s paní S. Janáčkovou souhlasím

Jsem si jist, že t.zv. "eurokrize" byla záměrně vyvolána pro prosazení(neokolonialistických) integračních cílů "jádra" EU.

P. Fiala 1.2.2012 16:24

Neumětelové ve vládách, a též rozkrádači

Snad většina národa vnímá, jak stranické vlády v ČR, hospodaří s vybranými daněmi. Jedna za 18 a druhá bez dvou za dvacet. Pouze za vlád pana Klause se hospodařilo podle zákona. Dnes snad partajníci ve vládě a poslanecké sněmovně více rozkrádají nežli hospodaří. Kdo někdy čuchnul k vedení účetnictví to vidí i ti novináři na to upozorňují byť nepřímo. Ostatní struktury státu s kontrolními funkcemi jsou také nefunkční. Vládní ministři a poslanci a členové politických stran ČSSD, ODS, KSČM je množina asi 10 000 lidí oproti množině 10 000 000 občanům, pro které mají dělat rozumné věci. A když na takovou situaci upozorní orgán EU, je ten za "nepřítele". Ano je za nepřítele těm co kradou a neumí hospodařit, je však, alespoň mi osobně, přítelem, neb respektuje moje práva euroobčana a to, že ho nebude nikdo okrádat ani vlastní národní vláda, která vybírá peněžní vklady občanů z bank, pojišťoven, atp. a mění je za státní dluhopisy a za vybrané peníze občanů neefektivně staví a nakupuje dokonce se odkloňuje.

Rozmysleme si v dalších volbách, které straně dáme svůj drahocenný hlas. A zda není nutná změna naší Ústavy, když dovoluje takhle řídit stát založený na papíře na principu svobod, demokracie a parlamentech, ale v praxi je to jinak.

B. Rybák 1.2.2012 20:20

Re: Neumětelové ve vládách, a též rozkrádači

Ano. V praxi je to v zájmu "jádra" EU (i těm EU-hujerským šibalům je EU-hujerským tiskem odpuštěno).

V. Kováčová 31.1.2012 21:11

Už začala

mediální masáž v nevídané míře. A když to říkali v televizi, nebo to psali v novinách... Bohužel, polovině národa je všechno jedno a tu druhou media zmasírují. Po šupletech mají v záloze aféry typu:  "Říman bere 1800,- na hodinu za poradenství premiérovi." Nejdůležitější je zahrát na ty nejhorší vlastnosti lidí, jako je závist a pod.

A. Richter 31.1.2012 22:11

Jj

    :-(

Š. Hašek 31.1.2012 20:41

Socialistická evropská unie

je už mrtvá.

Kam se hrabe anglický černý humor na současné konání Bruselu a "proslovy" politologa Roučka na NP.

J. Ráž 31.1.2012 19:30

Už samotný fakt, že se politikové mají smluvně zavázet

že budou dělat dluhy jen do jakési Sarkozim a Merkelovou určené výše v době, když zadlužení každé  členské země EU mnohonásobně překračuje tuto hodnotu je naprostá pitomost. Jasně to dokazuje fakt, že vlády jednotlivých zemí , potažmo jejich občané, jsou Bruselem, považovány  za nesvéprávné, když jim do jejich rozpočtů má mluvit jakásí nikým nevolená "komise". A vrcholem je ,když nějaká vláda si dovolí říci, že je svéprávná a své dluhy si bude řešit sama, tak je dehonestikována politiky, kteří se sami s rozpočty ve svých zemích poradit neumí. Pakt o finanční stabilitě je stejně absurdní jako když si soused ode mne půjčí peníze protože se údajně dostal do sociálních problémů, a když on peníze utratí za dovolenou u moře a já budu chtít půjčku splatit, tak mi nějaká vláda nařídí, že musím 60% své pohledávky odepsat a následně sousedovi dál půjčovat, jen když se zaváže, že nebude svůj dluh dále navyšovat o víc jak o 3% ročně místo toho aby nařídili excekuci na jeho majetek.

Evropu může zachránit jen návrat k systému, že dluhy musí každý zaplatit nebo

vyhlásit bankrot. Týká se to států, podniků, rodin i jednotlivců. Řecký,ale i Španělský, či Irský dluh přestal být ekonomickou veličinou, ale stal se čistým politikem  protože  o osudu dlužníka  nerozhodují věřitelé, ale

politikové. A historie nás už přece poučila, že každý direktivní zásah politiků do ekonomiky končí katastrofou.

J. Kanioková 31.1.2012 16:49

Naprostý souhlas s článkem, už jsem tu na něj dřív dávala odkaz

J. Boleslav 31.1.2012 15:53

Perfektní analýza,

100% souhlasím.

B. Hamal 31.1.2012 12:29

A bude zase pořádek

Taky se vám EU jeví jako imperiální projekt  bývalých kolonizátorů, kteří jednotlivě už nemají sílu měřit se se současnými mocnými? Proto nás tam chtějí mít všechny, i ty potížisty, však oni nakonec dostanou rozum. Až se tu novou velkoříši Merkelové podaří dovybudovat, tentokrát pro změnu "demokratickými" prostředky, nejspíš se zase objeví nějaký nový vůdce, který se toho ujme. A bude pořádek.

B. Rybák 1.2.2012 20:22

Ano. Je to tak

A. Bocek 31.1.2012 11:35

Shrnutí výsledků samitu EU = pas kviča !

1.Fiskální unie je výhodná pro Německo , dluhová unie však potáhne Evropu do kytek.

2.Zvýšení zaměstnanosti jsou jen slovní cvičení.

3. Řecko je již odepsáno , již mu nikdo nepůjčí.

T. Pansky 31.1.2012 17:25

Re: Shrnutí výsledků samitu EU = pas kviča !

O tom to cele je.  Recko je napojeno na umelou vyzivu z EU.  Jenze ta take dochazi.  Proto se mluvi (hlavne Francie) o vydavani celoevropskych euro bondu !!!  To by pomohlo (alespon na cas) zakryt dluhovou evropskou past.

M. Hoblík 31.1.2012 11:06

Jsme jako chudáček blbeček,

kterého vzali ti starší a zkušenější do party a jenž by se rád zúčastnil rvačky. Chceš být s námi? Tak dones od maminky buchty a drž hubu!

J. Kanioková 31.1.2012 16:50

:))))))

J. Schwarz 31.1.2012 7:54

A to jsem nedávno

slyšel v rozhlase jakéhosi eurohujera prohlašovat, že přece musíme pomoct Evropě, jejímž nezastupitelným úkolem je boj proti klimatickým změnám... pokud by to mohlo znamenat odpískání právě onoho šíleného "boje s počasím" pak by krach eurozóny za to stál...

B. Rybák 1.2.2012 20:44

Re: A to jsem nedávno

Ano. A to tím spíš, že odpískán by byl i boj proti aplikované genetice, proti vývoji atomových reaktorů, dogmatický boj proti chemickým prostředkům a hlavně nesmyslné regulace, kvóty, limity, nákladně aplikovaná t.zv. lidská a zvířecí práva,...

R. Gramblička 31.1.2012 7:24

Co víc říci

článek plně vystihuje realitu a to, co si myslím i já a snad většina rozumně smýšlejících lidí

P. Lenc 31.1.2012 8:55

Re: Co víc říci

Máte pravdu,článek plně realitu vystihuje,jenom si nejsem jistý tou většinou rozumně smýšlejících.

J. Boleslav 31.1.2012 15:49

Re: Co víc říci

Taky mám v tom směru docela obavy.

V. Kún 31.1.2012 5:17

Buďme sví páni

A co nám brání, paní Janáčková, založit si vlastní Unii? Úředníků na to máme dost. Sebevědomí také. Peníze na ni se seberou důchodcům. Naše Unie bude nezávislá, svobodná, a hlavně dědičná - císařem vždy bude český prezident. Jiný totiž nebude k mání.

Jinak Váš postřeh, že hypoteční krizi způsobilo euro, je k nezaplacení. Až dosud měl totiž svět za to, že vznikla v Americe, v zemi s vám neznámou měnou dolarem. - Se sociálním státem je třeba také skoncovat, jinak by nebylo na prémie ministerským úředníkům. Heslo z Ústavy Všechna moc patří lidu nahradit heslem Všechna moc patří exekutorům (a Kalouskovi). Jen tak si zachováme rozpočtovou suverenitu, když v Česku bohatí platit daně nebudou. - Držím Vám palce, a ať Vás Váš bioplyn příliš nenafoukne.

J. Kunes 31.1.2012 7:16

Re: Buďme sví páni

Pane Kune, spanelska nebo irska hypotecni bublina mohla tezko vzniknout v Americe. Tak bohati zase ti Amiricani nejsou, aby mohli skoupit Spanelsko :-)

J. Schwarz 31.1.2012 7:55

Re: Buďme sví páni

Víte, pan Kún je pra pra pravdnuk toho Bély, však víte, a furt se to jejich famílie drží!

V. Kún 31.1.2012 12:22

Re: Buďme sví páni

Ach jo, pane Schwarzi - už tu to své klišé opakujete po sté. Na váš mozeček vskutku úctyhodný výkon. Vsadím se, že do důchodu už nic nevymyslíte. Vraťte se k svým bábovičkám, ať se netrápíte. A než Vám je Kalousek ukradne. 

V. Kún 31.1.2012 11:59

Re: Buďme sví páni

Problém Španělska byl jeho státní dluh. A ten nevznikl tak, že by španělské vlády kupovaly předražené nemovitosti... Podobně je tomu s Irskem: jeho pád způsobila nenažranost irských soukromých bank, které skupovaly (státní i soukromé) dluhopisy celé Evropy. A to za vklady anglických a německých důchodců, kterým předem naslibovaly modré z nebe. A aby je ti důchodci neroznesli na kopytech (případně Velká Británie Irsku nevyhlásila válku), musela se irská vláda za dluhy irských soukromých bank zaručit. Opakuji - nenažranost a rozhazovačnost byly a jsou příčinou finanční krize. Takže to s autorkou nesvádějte na euro nebo na EU, viz Amerika.

M. Vondráček 31.1.2012 12:27

Re: Buďme sví páni

ale to s autorkou souhlasíte, příčinou je rozežraný sociální model. Bez jeho změny je jakákoliv unie k ničemu :-)

V. Kún 31.1.2012 22:51

Re: Buďme sví páni

Nenažranost bankéřů, pane Vondráčku. A tu samozřejmě p. Janečková opomíjí.

B. Rybák 1.2.2012 20:37

Re: Buďme sví páni

Skupovali dluhopisy proto, že uvěřili tomu, že Euro-zóna (EU) je dobrý (perspektivní) projekt. Finanční bubliny vznikají zákonitě při levných penězích, tedy jak správně paní Janáčková uvádí, při (pro "EU-jih") příliš nízkých úrocích. Jak jinak mohlo např. Irsko dopadnout, když britská libra devalvovala celkově o 70%.

P.S. I v USA byl příčinou hypoteční krize nenažraný státní paternalismus (zločinný klientelismus), který banky trestal, pokud nechtěli hypotéku poskytnout nesolventním žadatelům.

T. Pansky 31.1.2012 5:14

Kde hledat podstatu problemu? Tohle neni boj mezi Evropany a temi ...

... ostatnimi. Tohle je boj mezi evropskymi socialisty (komunisty) a temi ostatnimi. Cela stavba soucasne EU (Lisabonska smlouva) se zrychlenou skupinou (staty platici eurem) je ciste politicka stavba naprosto ignorujici zakladni ekonomicka pravidla. Kdy zacneme nazyvat veci pravymi jmeny? Predstavme si, ze by nikdo Recku nepomahal. Bylo by to drsne, ale Recko by to prezilo. V privni rade by se Rekove vyporadali se svymi lzivymi politiky. Dale by par desitek francouzskych a nemeckych bank zmenilo vlastnika, protoze by proste zkrachovaly diky svym spatnym investicim. Ale to by procistilo vzduch a jelo by se dale. Jenze tenhle jednoduchy a citelny kapitalismus neni v zajmu prave euro socialistu. To by je vyhodilo ze sedla. Proto to bude platit cela Evropa, bude to trvat hodne dlouho a bude to hodne drahe. Ale mame to, co jsme chteli. I my jsme si navolili do euro parlamentu par socialistu. top0625top@live.com

J. Sinnreich 31.1.2012 2:52

Zelene programy

V USA, kde jeste zdanlive funguje trzni mechanismus, bankrotuje jedna "zelena" firma za druhou (Solyndra, Amonix Inc,atd.) , navzdory stedrym statnim dotacim (ktere samozrejme platime vsichni ve forme dani).

Pokud toto silenstvi nekdo nezastavi, tak jakekoli financni triky Evropu nezachrani.