4.6.2024 | Svátek má Dalibor


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
david 4.6.2009 15:58

Dopadne to stejně jako s elektřinou

Bude to stejné jako u elektřiny, kdy takzvaná liberalizace způsobila zvýšení ceny namísto snížení.

Svědky jsme všichni denně.

Alois Podhajsky 4.6.2009 11:49

Nic než mrtvou ideologii

předvádí zde sl. blogerka. Svobodu podnikání "bez přívlastků" pro "přirozené monopoly" známe přece v praxi všichni. Telecom /dnes "Kyslík, ale stále stejně arogantní"/, ČEZ, vodárny... Takže díky EU! /v tomto případě/.

Jenda 4.6.2009 14:28

Re: Nic než mrtvou ideologii

Kyslik je mozna arogantni, ale monopol? Jiste pevnou telefoni linku muzete mit (skoro) jen od nej ... ovsem ... kdo jeste ma respektive pouziva pevnou linku? Vy telefonujete z pevne? Doma? Fakt?

A pristup k netu? Taky nevidim zadny monopol. Aspon ja tedy pripojeni k netu mam a zarizoval jsem ho i nasim, ani jedno neni u kysliku a oboji ma dost slusnou rychlost.

Tak v cem ma ten vas monopol?

Alois Podhajsky 4.6.2009 17:17

Re: Nic než mrtvou ideologii

To. p. Jenda. Ano máme pevnou linku i mobily, jsme tak na to zvyklý. Budete se možná divit, ale v mnoha zemích je to běžná praxe.

Jenda 4.6.2009 19:12

Re: Nic než mrtvou ideologii

Budete se divit, ve spouste zemi ma mnohem min lidi mobila a ve spouste zemi je podstatne horsi pokryti. Kazdopadne pokud se vam za tu zbytecnou pevnou lajnu chce platit, vase vec.

janabok 4.6.2009 9:50

dík za článek

aneb vítejte v EU...

Pepa Pilous 4.6.2009 8:41

Myslím,

že spravedlivý přístup neznamená bezplatný přístup. Zdá se mi, že EU chce přinutit více méně monopolní operátory, aby nebránili používání svých sítí menším operátorům, pochopitelně ne zadarmo. Dneska tam nikoho pustit nemusí a mají vystaráno.

KK 4.6.2009 13:34

Re: Myslím,

Ale vždyť autorka správně píše, že nové alternativní technologie umožňují krásně konkurovat vlastníkům klasických sítí, tak jaképak vystaráno???

Mgr. Milda 4.6.2009 8:14

Cesta vede pouze přes jednotnou EU síť, hranice mezi státy jsou umělé

a slouží pouze jako příležitost k nadměrným ziskům. Můj ou-tů je třeba jak v Čechách, tak i v Bavorsku a nevidím nejmenší důvod, proč by měl vybírat za volání z Železné Rudy do Bayerisch Eisensteinu nějaký mezinárodní příplatek. Na průsmyku Rusel nad Deggendorfem můj mobil dosáhne na český vysílač na Javoru, takže lze odtud telefonovat za české poplatky ještě daleko do německého území. Oni ti operátoři mají stejné počítače a síť bez ohledu na státní hranice, takže uzákonění hranic EU by rozhodně telefonování ulehčilo.

ranbow 4.6.2009 7:54

Dyk oni si na to vydělaj

Vemte si že takovej O2 nabízí čisté ADSL do domácnosti za 750Kč. Což už je dražší než přes mobilní telefony. Co s takovým monopolistou???

Ale 4.6.2009 7:14

A příště třeba pánembohem

Zaklínání trhem je hezké, leč pokud se podíváme na evropský komunikační trh, vidíme něco úplně jiného. Vysoké zřizovací náklady úplné sítě vytvářejí monopolní prostředí pro velké hráče - a ti toho využívají. Evropský komunikační trh neexistuje, jinak bych za volání Vodafonem z Anglie domů platil stejně, jako z Brna.

Zatím jsem na trhu mobil, který by mi přes WiFi nebo něco podobného vybíral mezi Skype a místní mobilní službou, která mne na navede na nejlevnější internetovou bránu neviděl (ale třeba se jen špatně koukám).

Budoucí telekomunikační kšefty jsou v objemech přenosu dat, nikoli hlasových služeb. Sítě operátora mi zajišťují službu, aby se mých pár hlasových bitíků dostalo na informační dálnici, případně z infodálnice k příjemci. Hovor nebo jiný datový přenos mezi Argentinou a Českem je přibližně stejně drahý, jako přenos mezi Horní a Dolní Lhotou, za určitých okolností (metodě kalkulace, vytížení lhotských vykrývačů, ... ) může být dokonce levnější.

Takže autorka sice říká pravda, leč a pouze její menší část. A místy dokonce lže! telekomunikační síť nemůže postavit, kdo si vzpomene, je předmětem licence, coby omezený zdroj. Až začne satelitní telefonie, přístupná každému, kdo si na orbitě pronajme příslušnou kapacitu, cenově a pohodlím konkurovat terestrickým sítím, tak teprve můžeme mluvit o volném trhu. Do té doby máme monopol!

RomanL 4.6.2009 14:01

Re: A příště třeba pánembohem

... satelitní telefonie přístupná každému?! 8-o ;-D

Jenda 4.6.2009 14:19

Re: A příště třeba pánembohem

Tak tak. Z Anglie jako z Brna. Takhle nahodou za autobus z Londyna do Prahy nepozadujete stejnou cenu jako z Brna do Prahy?

honzak 4.6.2009 6:52

eurodebilismus

je evidentně neomezený. Kterého vola mohlo napadnout, že nějaká firma natahá za své optiku na "poslední míli" a pak to de facto předá nějakému  špidlovi, který na to pustí libovolného operátora? A ta firma bude dále platit údržbu?

Kam se na eurosoudruhy hrabou strejcové z bývalé RVHP!

Juggernaut 4.6.2009 8:36

Re: eurodebilismus

Jakkoli jsem příznivce volného trhu, v tomto případě mi nepřipadá přístup EU špatně. Přípojky jsou omezený zdroj, který je oprávněným cílem pro regulaci. Důležité je, aby byla nastavena odpovídající cena za přístup k přípojkám, pokrývající náklady a přiměřený zisk. To by pak v zásadě mohlo i umožnit vznik firem, které by nedělaly nic jiného než stavbu přípojek (a mohly ji proto dělat efektivně a vydělat na tom).

Ano, opatření by vedlo k podstatné změně v tvorbě cen. Operátoři by nedotovali stavbu přípojek, takže jejich cena by vzrostla. Naopak by ale zvýšená konkurence měla umožnit pokles cen za samotné služby operátorů, takže výsledná cena by měla být stejná (a v budoucnosti i nižší).

honzak 4.6.2009 14:15

Re: eurodebilismus

Ve vaší úvaze chybí položka "Správa a údržba". Poslední míle je zatraceně zranitelná! Dežo při opravě kanalizace  jebne lžící bagru kolusek vedle a je vystaráno...

Jenda 4.6.2009 14:17

Re: eurodebilismus

"přiměřený zisk". Tento termin miluji. Opravdu.

Firmy, ktere nebudou delat nic jineho nez stavet pripojky, vzniknou i kdyz se do toho EU nebude vrtat. Nebo si snad myslite, ze si v soucasne dobe vsichni tahaji draty sami? Samozrejme, ze si na to vykopani diry a natazeni dratu zjednaji specializovanou firmu.

Jenda 4.6.2009 2:13

No potes koste

To si ojroimbecilove fakt mysli, ze se nekdo bude tahat s optikou, kdyz mu na ni okamzite urednici nadirigujou konkurenci? Nasrath eurednici! dekujeme odejdete!