20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

EVROPA: Řecká kolébka i hrob

Řecko bude potřebovat na pomoc v dluhové krizi dalších deset miliard eur. Řeší se to v eurozóně a zejména v Německu, kde je před volbami. Kancléřka Angela Merkelová je sice absolutně jasným favoritem, ale Řekové už Němcům fakt lezou krkem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 30.8.2013 11:40

Výstižné shrnutí.

Š. Hašek 30.8.2013 13:32

Re: Výstižné shrnutí.

Inu tak hospodaří socialisté/komunisté.

K. Luboš 30.8.2013 11:13

Ono to pro Němce...

...zas až taková tragédie nebude. Merkelová sice pošle do Řecka nějakou tu miliardu, no ale Řekové ty peníze zase obratem pošlou německým bankám. Takže ve skutečnosti se peníze pouze přesunou z německého státního do německého soukromého sektoru. No a o to přece kráčí, no ne?

M. Prokop 30.8.2013 11:41

Re: Ono to pro Němce...

V takovém bordelu se vždy dost ztratí cestou.

Čili je to (ještě i z jiných důvodů) nevýhodné.

Š. Hašek 30.8.2013 14:00

Re: Ono to pro Němce...

Pane Luboši, Vaše daňová zátěž je zřejmě tak malá, že je Vám tedy vše šumák.

Závidím Vám Vaši bezstarostnost. Nejde o Německo. Já beru v potaz i svoji peněženku.

J. Vyhnalík 30.8.2013 17:25

Re: Ono to pro Němce...

Vy žijete v jednoduchém světě jednoduchých pravd. Pokusím se Vám naznačit, že ten svět není zdaleka tak jednoduchý.

Ty peníze si napřed Řecko muselo od těch bank půjčit a těm bankám, aby měly z čeho půjčovat, museli ty peníze svěřit běžní lidé ve formě běžných účtů, důchodových fondů atd.

Takže nesplacením dluhu by Řecko poškodilo přes banky občany a firmy, které mají v bankách své peníze. Pokud by ty banky zkrachovaly, mohlo by se stát, že by mezi nimi byla i ta Vaše a Vy byste najednou dostal třeba z každé Vaší tisícovky jenom pár stovek. Nemůže Vám to být jedno a ni v případě, že žádné peníze v bance nemáte. V tom případě by krach banky postihl "jenom" lidi ve Vašem okolí, ale to by stačilo k tomu, aby se do problémů dostaly obchody, ve kterých nakupujete, některé zkrachovaly a zbylé přežili díky zvýšení cen. Nakonec pokud, ani nemáte peníze, ani nenakupujete, tak ve frontě před Armádou spásy, kde dnes stojí třeba 20-50 lidí, jich bude stát třeba stokrát víc.

Jedině snad, pokud máte vlastní hospodářství, včetně lesa a kovárny, tak by Vám to vadit nemuselo, ale počítejte s tím, že budete muset držet noční hlídky se samopalem, aby jste odrazil ty, kdo hospodářství nemají, ale mají hlad.

No také jsem to trochu zjednodušil a trochu přehnal, ale důležité je pochopit, že ty peníze, které Řecko dluží jsou tak trochu i naše peníze.

J. Novak 30.8.2013 18:37

Re: Ono to pro Němce...

Koukám, že vůbec nevíte, jak to v dnešním finančním světě chodi. ...ty peníze musely banky, co půjčily Řecku, napřed dostat od lidí, drobných střadatelů, apod. ... banky si ty peníze dnes díky tzv. systému povinné rezervy generují samy, elektronicky, ani je netisknou. Aby vám banka mohla půjčit třeba 10.000.000.-, stačí jí na to mít fyzicky 1.000.000.- a ani ten nemusí být její vlastní, může být vypůjčený z centrální banky (ČNB, FED apod.). Banky dnes obchodují hlavně s (vaším) dluhem, dluhem Řecka, státu apod.. Takže ve skutečnosti půjčkou Řecku tamní ekonomice vůbec nepomůže, ale jenom další peníze evropského daňového poplatníka se přelijí kamsi na soukromé účty, nejlépe směr Cayman Islands apod. Všechno je to jenom jeden obrovský finanční tunel tzv. "elit" na peníze a výsledky práce "obyčejných" "nevyvolených" lidí.

J. Vyhnalík 30.8.2013 19:06

Re: Ono to pro Němce...

No, avizoval jsem, že to zjednodušuji.

Na začátku bylo ignorování ekonomických zákonů a schovávání se za Maastrichtská kritéria, která nikdo nedodržoval a nedodržuje. Tím, že bylo Řecko přijato do elitní eurospolečnosti dostalo se i k elitním levným euroúvěrům. Za tyto peníze politické elity podporovaly "rozvoj" založený na budování továren a velkoskladů, které nikdy nic nevyráběly, ani neskladovaly a ani to nebylo jejich účelem. Jejich účelem bylo získat eurodotace a výhodné úvěry na jejich stavbu. Politikům se to líbilo, protože klesla nezaměstnanost a mohli vykazovat růst a tím získávat hlasy voličů. Takže nejen podnikatelé, ale i politici, ale i "obyčejní" lidé. V Řecku třeba stávkovali autodopravci a zablokovali celou zemi kvůli tomu, že EU požadovala, aby autodoprava byla otevřená všem zájemcům. Přitom Řekové byli zvyklí na systém, kdy licence byly omezené a nové se nevydávaly. Cena licence se pohybovala ve statisících (přepočítáno na koruny) a jejich držitelé měli zajištěny vysoké příjmy. Řekové téměř neplatí daně atd. Takže na tom vydělávali všichni, ale pokud by se přestaly dluhy platit, vsaďte se, že by na tom neprodělali ani ti majitelé účtů na Caymanech, ani ti politici, ale právě ti, kteří nechápou proč by se měli dluhy platit.

V. Vaclavik 31.8.2013 16:29

Re: Ono to pro Němce...

Ono je to jeste jinak.

Ty penize nad tu povinnou rezervu zase patri nekomu, a to kazdemu ucastniku ekonomiky statu! Kdyz banka spatne pujci milion nejakeho konretniho vkladatele, je to jeho ztrata (a potazmo taky nas vsech, jak rika p. Vyhnalik). Kdyz ovsem banka spatne pujci tech deset milionu, z kterych je tech devet ''vydanych'' centralni bankou (mimochodem banky samotne nemuzou penize generovat, jedine se svolenim centralni banky, ta to vsechno ridi a povoluje) pak ten konkretni jedinec prijde o jeho milion a my vsichni ostatni, vcetne toho ''konkretniho jedince'' prijdeme o pomernou hodnotu tech deviti milionu, rozpocitanou na vsechny ucastniky ekonomiky, v pomeru kolik kdo ma usetrenych penez. Rika se tomu inflace.

V. Vaclavik 31.8.2013 16:18

Re: Ono to pro Němce...

"počítejte s tím, že budete muset držet noční hlídky se samopalem, aby jste odrazil ty, kdo hospodářství nemají, ale mají hlad."

Vidim, ze patrite k tem zbabelym pravicakum, o kterych jsem onehdy psal, ze hlasaji prerozdelovaci stat (i kdyz mirnejsi nez socialiste), aby  se na nas masy nevrhly... 

Prave takovi zatemovavaji ten dnesni marast, jako zaba na prameni jakehokoli uvolneni pomeru.

J. Vyhnalík 31.8.2013 16:37

Re: Ono to pro Němce...

Vidím, že patříte k těm "diskutérům", kteří najdou v každém příspěvku něco, s čím by mohli nesouhlasit i kdyby si to měli vymyslet.

Jste hádavý egocentrik, který se za každou cenu snaží do všeho mluvit aniž by své myšlenky dokázal srozumitelně zformulovat.

Prosím, abyste mne svým grafomanstvím nadále neobtěžoval.

Bez úcty.

B. Rybák 1.9.2013 11:20

Re: Ono to pro Němce...

Nemyslím si, že by německá vláda (s podporou téměř všech německých politických stran) prosazovala politiku, která Německu škodí. Skutečnost, že většina těch půjček na nichž se podílí (minimálně) celá EUro-zóna (např. i Slovensko) se do Německa (do jeho bank) rychle vrací je jedním z důvodů, proč tato politika pokračuje.

Vzhledem k tomu, že Řecko (jih EU) bylo v této Euro-válce totálně a patrně "navždy" poraženo, bude svou zemi pokrývat (německou) fotovoltaikou, prodávat svou půdu, své ostrovy, své památky a Řekové budou pracovat v (německých) montovnách je to asi nejlevnější (neokoloniální) válka v novodobých dějinách. Nám musí jít o to, jak se ubránit řeckému osudu a k tomu by měla pařit i obhajoba jeho suverenity.

J. Vyhnalík 1.9.2013 12:58

Re: Ono to pro Němce...

Nikde jsem nepsal, že Německo na eurozóně prodělává. Pokud chceme posuzovat výhodnost nebo nevýhodnost eurozóny pro jednotlivé státy, je třeba odlišit dopady krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé.

Krátkodobě Řecko na euru vydělalo, protože se dostalo k úvěru za německé úroky a to nejen stát, ale i podnikatelé. Boom, kdy se několik prvních let budovalo jenom kvůli tomu, že na stavbu bylo možné získat dotace a levné úvěry a nezáleželo na tom, zda je pro nové provozy připraven nějaký výrobní program. Ve chvíli, kdy banky začaly kriticky zkoumat reálnou návratnost úvěrů a Řecko nemělo na splátky úroků, došlo k tomu, že státy eurozóny se musely rozhodnout, zda Řecko budou dotovat, nebo ho nechají zkrachovat. Rozhodování to bylo jednoduché, protože v případě, že by Řecko bylo z eurozóny vyhnáno, banky by musely přitvrdit své chování i k dalším problémovým zemím a z eurozóny by rychle odpadlo celé jižní křídlo (Portugalsko, Kypr, Španělsko, Itálie a možná další země).

Německo na eurozóně krátkodobě spíš mírně lehce prodělalo (ztráta marky), ve střednědobém horizontu vydělává (má výjimečně dobré úvěrové podmínky dokonce prodalo emisi se záporným úrokem), ovšem v dlouhodobém horizontu je potřeba vidět, že náklady na udržení stability eura stále porostou, protože eurozóna způsobuje výrazný růst rozdílů mezi státy eurozóny.

Pokud se díváme na eurozónu jako celek, tak dopady eura jsou z dlouhodobého hlediska negativní. Obrovská nezaměstnanost a zadlužování "jihu" vyrovnávané nezbytnými dotacemi ze severu. To vše je závislé na ad-hoc politických rozhodnutích, které systém rozhoupávají a nedávají možnost ekonomickým subjektům racionálně plánovat aktivity. Nejhorší je ovšem politická destabilizace, kdy jižní státy trpí nezaměstnaností a na severu jsou zase voliči nespokojeni s tím, že "jih žije na dluh za jejich peníze".

Takže celkově je to nejen ekonomicky nevýhodné, ale navíc to zvyšuje politickou nestabilitu.

V. Hajková 30.8.2013 10:02

DOPORUČUJI

http://www.reformy.cz/zpravy/farage-britanie-ziska-vice-svetoveho-vlivu-kdyz-vystoupi-z-eu/

Z. Švrček 30.8.2013 9:28

Vážení

to není článek o řeckém dluhu, to je velmi výstižný a velmi dobrou zkratkou provedený článek o nekonečné hrůze současné Evropské unie, která nakonec všechny smete, pokud se včas nenajde v alespoň pár silných zemích pár odpovědných politiků kteří řeknou jasné NE současnému socializačnímu, antidemokratizačnímu a tedy centalizačnímu levicovému pokusu na nás - obyvatelích Evropy. Lepší by dokonce bylo, kdyby to řekli občané a politici - i ti předpodělaní - by se tak mohli omezit na přípravu a uskutečnění nástroje, jímž by se to dalo provést, ať by to bylo referendum, či volby s hlavním tématem "další směrování EU". 

J. Rechnovský 30.8.2013 12:48

Re: Vážení

Jenže větší mandát od voličů směrem k Evropským institucím by nutně znamenal růst jejich pravomocí na úkor národních. To je ovšem něco zcela nepřijatelného pro lokální politické rybníky. Vždyť současná situace je přeci tak výhodná. Mít Euroúředníky na vodítku, tlačit je do nesytémových absurdit (biolíh do paliv, nedovyvinuté energetické alternativy atp.) a pak to prezentovat jako šílenosti Bruselské byrokracie. Paráda! Vždyť voliči to tak krásně žerou a ještě nadávají s námi na proklatý Brusel. 

J. Kanioková 30.8.2013 21:09

Ha ha ha ha ha,

takže národní politici "mají Euroúředníky na vodítku".... uf.... teď ještě tu o červené Karkulce, jo ?

J. Rechnovský 1.9.2013 22:01

Re: Ha ha ha ha ha,

Milá paní Kanioková, Vy opravdu věříte v reálnou politickou moc institucí EU?:-))) Asi jako nějaký Blair, který si připravoval léta novou židli v EU, když byl ještě premiér. Pak chvíli už nebyl a bác. Jakýsi tichý a trochu zmatený von Rampuy ho trumfnul! Nevýrazná a značně hloupá baronka Ashton dostala najednou velmi důležitou funkci, jakoby se na ní usmál sám ten nahoře...

No, dalo by se psát ještě dlouho.

Víte, já možná píšu pohádky, ale Vy jim zarytě věříte. Zkuste si raději přečíst kdo byl Walter Hallstein a proč musel odstoupit...

V. Vaclavik 30.8.2013 15:19

Re: Vážení

"jasné NE" je predevsim treba rict tomu marastu na domacim hristi, reseni toho Unijniho by pak automaticky nasledovalo. Unie je jen takova, jake jsou jeji clenske staty. Kdyz ty neciti potrebu se menit, k zadne zmene na pude Unie nedojde.

J. Mrázek 30.8.2013 6:15

Ne deset, desítky !!!

Původně to mělo být - po půjčkách- už hotové. Pak "asi budeme potřebovat deset"...a nyní je to "potřebujeme DESÍTKY, budeme potřebovat asi pořád....."...no, Německo ten projekt spustilo, tak ho také může platit, donekonečna...Itálie už čeká za rohem s desetinásobnými potřebami... a není sama..

V. Vaclavik 30.8.2013 3:54

Vyhrali i ti Rekove, kteri se na tom zadluzeni nakapsovali

a ti urcite uz davno maji ta Eura ulita nekde v Nemecku...

"nemravná politika, na níž vydělávají jen velcí akcionáři evropských bank"

Myslim ze to cele umoznili uzitecni blbeckove, kterych je v kazde zemi EU dost a dost, vcetne te nasi - tem patri podekovani tech akcionaru, kteri pujcovali stejne jako Americani na ty hypoteky.

J. Kanioková 30.8.2013 0:28

Souhlas, z Řecka se stalo perpetum mobile státního dluhu.

Atény: řecká tragédie . http://www.presseurop.eu/cs/athens-greek-tragedy

Merkelová dnes sice vykřikuje, že za všechno může Schröder, ale že už roky na tom nechce nic měnit, to si nepřizná, baba jedna kariéristická. A ještě horší žába na prameni je p. Schäuble.

L. Krajicek 30.8.2013 0:47

Re: Nesouhlas, z Řecka se nestalo perpetum mobile státního dluhu.

Perpetuum mobile je vysněný mechanismus, který funguje, aniž by se mu kromě prvotního impulsu dodávala další energie.

Kdežto Řecko je státní a finanční mechanismus, který nebude fungovat ani tehdy, když mu dodáme nekonečně velké množství energie.

J. Kanioková 30.8.2013 1:52

no, s eurem většina EZ taky..

Z Bruselu do Waterloo je jen 16,1 km. - http://www.iyoueu.at/

"Euro jako mírový projekt, to je jen propaganda", řekl profesor Bernd Lucke, zakladatel "alternativy pro NěmeckoL - AFD.  Proto se k této straně tamní média, politici a "intelektuální elity" chovají macešsky, tak jako ta naše k naším eurorealistům.  I proto - Chronologie násilí proti AFD - http://jdem.cz/5rsh9

M. Zavala 30.8.2013 3:18

Re: no, s eurem většina EZ taky..

Nemci jsou dusledni, a dusledne budou cpat prachy do Recka az to dozere radoveho Nemce.

M. Stuchlik 30.8.2013 6:58

Re: no, s eurem většina EZ taky..

až o dožere řadového Němce a zvolí zas nějakého Ádu

V. Hajková 30.8.2013 10:00

Re: no, s eurem většina EZ taky..

A  sakra-   víte,  že  to  co  jste   napsal  -   je  přesně  to,  před  čím  varuje   pravicový  politik  N. FARAGE??