7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
čokl 10.2.2010 10:28

kec

jestli při  meziročním   24 % propadu farmářských cen(29 % u mléka)  klesly spotřebitelské ceny jen o 3,4 %  tak jen agrární analytik nebo novinář může takovým způsobem kecat.

čokl 10.2.2010 10:19

Srovnání

Podle statistiky EU se  farmářské ceny v ČR propadly meziročně o 24,1 %, spotřebitelské o 3,4 %. Člověk i se základním vzděláním, který není agrárním analytikem nebo nezávislým novinářem si z toho správný názor  na článek i diskusi vytvoří sám .

Richard Jirásek 9.2.2010 23:17

Richard Jirásek

Richard Jirásek: já si myslím, že až si přečtu tento text, tak budu moc rád.

Richard Jirásek: jak často sleduji jak se mi daří ve vyhledávači?

Richard Jirásek: A H O J !

Pamětník 2 9.2.2010 17:57

Předem prohraná revoluce

Nevím jaký byl systém hospodaření před kolektivizací,ale vím,že zemědělci žádné dotace nedostávali.Jistě je ještě pár těch,kteří to mohou potvrdit.Dotace se začaly prosazovat až při zakládání JZD a Státních statků.Pravdou také je,že zemědělci pracovali tak,jak bylo pořeba.Opravdu od rozednění až do setmění.A práce to lehká nebyla.V té době se nedalo ani přesně určit,kolik se čeho spotřebovalo.Dnes je situace podstatně jiná,nastoupila mechanizace o které si museli nechat zemědělci jen zdát.A pravdou také je,že na vesnicích si na sedláky nikdo nehrál,protože museli pracovat všichni.Mýtus velkostatkářů se vytvořil,ale těch nebylo zase tolik.Pochopitelně  ani výnosy se nedaly srovnávat se současnými,ale dá se říci,že zemědělství bylo ekologické a umělá hnojiva se používala občas k dohnojování.Jinak se hnojilo chlévskou mrvou,vyvážela se močůvka.Čas se pochopitelně zastavit nedá a projevilose to markantně i v zemědělství,bohužel na něco z minulosti bychom zapomínat neměli.Lidé si vážili půdy,která  měla výrazný podíl na jejich obživě.Dnes se stalo módní,že továrny se staví na zelených loukách,často nejúrodnějších pozemcích.Někdy si říkám,aby nás to nemrzelo.

dodo 9.2.2010 13:09

Napiste pravdu

Napiste uz nekdo pravdu jak to s ne/potrebnosti a ne/spravedlnosti dotaci. Se vsim kontextem typu zda je ci neni nutno udrzet zemedelstvi aby nas nejaci africane za par let nevydirali, aby byla zaloha pro pripad valecnych situaci apod. A pak at se to s volici otevrene komunikuje.

V te souvislosti mne napada: kdyby byl nejaky konflikt, umime si jeste vubec vyrobit ocel, zbrane, atd. atd.? Nebo se nam Cina vysmeje a vyzve nas k bezpodminecne kapitulaci?

milan 9.2.2010 14:13

Re: Napiste pravdu

No,dnes to vypadá tak,že ze 27 států unie,jich je 20 na to,aby sloužily jako odbytiště výrobků těch sedmi . 20 států si nemůže dovolit takové dotace jako Francie,Německo,Rakousko,Belgie a t.d. Proto se přijímají další,Chorvatsko,Turecko,Bulharsko,i tam půjde zemědělství od 10-0.

svět 2009; 9.2.2010 15:03

Re: Napiste pravdu

Naše zásoby potravin jsou na nejnižší úrovni za posledních 50 let a v roce 2030 budeme

potřebovat o 50 procent více potravin, o 50 procent více energie a o 30 procent více pitné

vody.             profesor John Beddington

Beddignton upozorňuje, že potravinové zásoby na celém světě jsou poměrně nízké - kolem 14 procent celoroční spotřeby - a potravinová krize může kdykoli propuknout i kvůli mimořádnému suchu nebo záplavám v některých oblastech, což znovu povede ke zvýšení cen potravin.

Honza 9.2.2010 17:17

Re: Napiste pravdu

a přitom tolik hektarů leží ladem, EU zakazuje pěstovat obilí,cukr.řepu aj.

Mablung 9.2.2010 17:39

Re: Napiste pravdu

Znáte to o průměru, horkých kamnech a zadku? :-)

Ten kdo nebude mít potraviny je vyspělý svět a jen ten doplatí na jakoukoliv krizi. Věc přelidněnosti se kterou nemůže vyspělý svět nic dělat

Mablung 9.2.2010 18:01

Re: Napiste pravdu

Eh, pardon

Ten kdo nebude mít potraviny je rozvojový svět ...

Ludva 9.2.2010 10:19

50 miliard eur na dotace?

Děleno 500 miliónů obyvatel EU, to je 100 euro na jednoho ročně. Myslím, že bychom ty zvýšené ceny potravin bez dotací lehce unesli.

nezaujatý 9.2.2010 11:12

Re: 50 miliard eur na dotace? ceny určují obchodní řetězce a soutěží výše dotací

- potřeba to říkat na německém a francouzském venkově (malí sedláci přežívají z dotací), vysoká produktivita práce u nás (cca v ČR 3 % lidí prac. v zem., v EU 5 %, v Polsku 18 %

- drahé vstupy do zemědělství : ať EU dotuje výroce hnojiv, traktorů ( a dalších strojů), léků, pesticidů atd, pak by veřejnost neměla důvod nadávat na zemědělce(nejnižší mzdy a prostá reprodukce - vetšinou), dotace do zemědělství v původních zemích o 40 % vyšší (rok 2009)

- v ČR upravit rozpočtové určení daní ve prospěch venkova a nezvýhodňovat pár velkých měst (když se to pokazilo již na začátku privatizace - výstavba obchodních center: převážně zahraniční  kapitál, ale sanace bank 500- 600 mld Kč/Le Monde) 

- morálka se zavést nedá, ale trh zavést lze ? politika začal ztrácet svůj ideový  fundalismus ?

 

Formelák 9.2.2010 9:50

Nejlepší dotace - žádná dotace

Znám dva sedláky,resp. na zemědělských usedlostech hospodařící rodiny, které žádnou dotaci nepotřebují a přesto hospodaří víceméně bez ztrát. Asi to bude tím, že takto hospodaří nejen od revoluce , ale že jedno z nich přežilo kolektivizaci v padesátých letech a i za sociku hospodařili na svým . I když za šílených podmínek. A ta druhá rodina měla při navrácení původních pozemků štěstí i v tom, že její část ještě hospodařit uměla. A to nejdůležitější je, že oni neprodukují, ale opravdu HOSPODAŘÍ tak, aby byly co nejméně závislí.

Mablung 9.2.2010 11:10

Re: Nejlepší dotace - žádná dotace

Nic proti, ale asi patří mezi ty zatvrzelé chudáky kteří makají od rána do večera.

Kolektivizace byla lidská tragédie, ale paradoxně to byl správný krok do budoucnosti. Zcelené farmy mají velké úspory z rozsahu.

Bobby Brown 9.2.2010 12:29

Re: Nejlepší dotace - žádná dotace

A že to na těch JZD bylo vidět, že? Pamatujete?

statistik 9.2.2010 15:23

Re: Nejlepší dotace - žádná dotace

V roce 1975 bylo v ČR dokončeno 97 000 bytů.

V roce 2003 bylo v ČR dokončeno 27 000 bytů.

Úrok na na úvěr pro výstavbu bytů a rod. domků zatížen 1 %, navíc výrazné dotace 30 - 90 a více tisíc Kč(rodinný domek)..

PS vývoz potravin z ČR v roce 1990 za 2,3 mld Kč, dovoz potravin v roce 2006 za 32 mld Kč.

Mablung 9.2.2010 17:44

Re: Nejlepší dotace - žádná dotace

Na nich byl vidět komunismus :-)

Každý podnik je individualita, ale obecně platí, že čím větší podnik, tím větší úspory z rozsahu a větší efektivita (samozřejmě, do určitého rozměru kdy se naopak začnou hroutit pod náporem byrokracie a nepružnosti)

Harry 9.2.2010 13:45

Re: Nejlepší dotace - žádná dotace

"paradoxně to byl správný krok do budoucnosti" Jasne, kupr. maslo jakozto zivocisny tuk je nezdrave a tudiz nutnost stat pres noc frontu na jednu kostku masla/rodinu byl nesporne krok spravnym smerem. Akorat ze nekteri tupci to nepochopili.

Mablung 9.2.2010 17:46

Re: Nejlepší dotace - žádná dotace

Ach jo, proč nepoužijete mozek?

Samozřejmě jakoukoliv podobnou konkurenční výhodu dokáží zlikvidovat jiné vlivy. Např. komunismus ...

farmar 9.2.2010 19:18

Re: Nejlepší dotace - žádná dotace

Proč zatvrzelí a proč chudáci?Nejsou to náhodou svobodomyslní lidé pevných zásad,kteří se pro svou práci nezávisle rozhodli?Kdysi byli zváni solí země.Vy asi patříte mezi ty neomylné intelektuály - sociální inženýry,kteří vždy lépe vědí,co je pro prostý lid správné.Velikost podniku je jeden faktor z mnoha.Proč vlastně naše velké podniky díky své výhodě rozměru už dávno nedrtí konkurenci v Evropě?Lépe zvládají jen nesmyslný byrokratický socialismus EU.

Z XI/09 9.2.2010 11:19

Re: Nejlepší dotace - žádná dotace / mléčné výrobní kvóty - příklad

Irsko 920, Dánsko 838, Nizozemsko 695 Česká republika 266, Slovensko 197 kg (na obyvatele pro hospodářský rok 2009), spotřeba v Česku v minulém roce byla 244,5 litru na osobu

Celková světová bílance výroby a užití mléka, která byla do roku 2006 hluboce deficitní a v roce 2007 poprvé na nule, vykázala v roce 2008 již přebytek čtyři miliony tun - mléka je přebytek.

Výroba másla je více méně stabilní, ale například v USA se za loňský rok výrazně zvýšila. V důsledku toho byl světový trh zaplaven velmi levným máslem z USA. Máslo se v mrazírnách běžně skladuje při teplotách - -18 stupňu celsia .(mínus). prodává se běžně pod označením stolní máslo. Dvakrát za rok se provádí smyslové posouzení. Zásoby se nezvyšují. Skladuje se rok až dva roky.

PS vyvezeme dojnice, část pozabíjíme, ztratíme soběstačnost jako ji ztrácíme u cukru - dovoz (i nezaměstnanosti) ?

Přílohy: Cukrovar HT a jeho likvidace francouzi.pps

Forsmeiter 9.2.2010 17:18

Re: Nejlepší dotace - žádná dotace

Také pár takových znám. Když jsem od nich začal kupovat echtovní mléko, také mi to zpočátku zrychlilo krok, než se má střevní flóra přeorientovala ze syntetiky v řetězcích na mléko od krávy či kozy. Hygienici ať si mlácají své, jsou za to placeni. Děti máme sterilní, nepromořené (promoření=získání přirozené imunity), pediatři do nich rvou různé medikamenty (likvidují následky). Když vidím sterilitu vnučky, v nestřeženém okamžiku jsem jí hodil, jako dědek nezdárný, špekáček od přítele řezníka, zbavený motouzu. Zůstala jen šlupka a vnučka po vyžužlání buřta mlaskala. Jakýsi sajrajt pravidelného krmení pak nekonzumovala k zděšení matky. Já poťouchle držel sterilně kušnu, abych přes ní nedostal nesterilní pazourou. Trus pak měla formou bobků, nikolivěk hořčice, což zúčastněné onomu aktu, uvedlo v úžas. Sterilní blivajz a bobky, toť transmutace. Rád se nechám poučit.

asdf 9.2.2010 9:35

krásný zelený tunel

Týká se to především takzvané údržby krajiny. Na unií bohatě dotovaném sekání luk a udržování pastvin však postavili výnosný byznys zemědělští podnikatelé v českém a moravském pohraničí. Český rozpočet by k nim nejspíše tak štědrý nebyl.

Podnikatelé v pohraničí dostávají peníze za to ,co nedělají,nebo velmi špatně.Jestliže dělník ve fabrice zkazí výrobek , nedostane zaplaceno a ještě mu strhnou za zničení materiálu.Jestliže podnikatel v zemědělství obdělá v rámci údržby krajinného rázu mizerně polovinu výměry ,dostane stejně zaplaceno a o ten zbytek se nikdo nestará.Velmi rozšířená praxe na Šumavě.Nedal bych mu nic,vyrobil zmetek.Ještě bych mu naúčtoval nutné výdaje na opětovné uvedení neudržovaných pozemků do pořádku.

chouan 9.2.2010 5:27

To je prostě EU.

Čekal jste něco jiného?

Honza42 9.2.2010 2:05

"Praktiky přátelské ke klimatu" Já se z toho picnu.

Ladislav N 9.2.2010 9:02

Re: "Praktiky přátelské ke klimatu" Já se z toho picnu.

 :-)) Taky jsem si to říkal, když jsem to četl. Celá tahle dotační politika je nesmysl a měla by se zrušit!

Didi 9.2.2010 10:05

Re: "Praktiky přátelské ke klimatu" Já se z toho picnu.

Souhlas, dotace nám všem jako spotřebitelům škodí. Jenže dokud nedáme u voleb svým hlasováním dostatečně zřetelně najevo, že si to uvědomujeme, tak nemůžeme čekat, že se situace konečně změní.

Mablung 9.2.2010 11:11

Re: "Praktiky přátelské ke klimatu" Já se z toho picnu.

Vy to u voleb můžete dát najevo. Ale budete přehlasován :-)

To že tyhle dotace jsou zlo ví každý ekonomicky vzdělaný občan. Těch je bohužel zatraceně málo ...

čtenář 9.2.2010 11:30

Re: "Praktiky přátelské ke klimatu" Já se z toho picnu.

V dnešní době existují jen dvě země na této planetě, které jsou významnými exportéry obilí: USA a Kanada.41 Předpokládá se, že v roce 2025 už nebude USA moci exportovat potraviny kvůli domácí poptávce. Vliv na ekonomiku USA bude zničující, protože export potravin přináší ročně USA 40 miliard dolarů. Co je ještě důležitější, miliony lidí na celém světě mohou zemřít hlady bez amerických dodávek potravin.42.

Podle údajů ze sčítání obyvatel z roku 2002 žije v USA 34.6 milionů lidí v bídě.43 A toto číslo roste alarmující rychlostí. Příliš mnoho z nich trpí podvýživou. Jak se situace v zemědělství bude zhoršovat, toto číslo poroste a Spojené státy budou svědkem rostoucího počtu úmrtí hladem.

Harry 9.2.2010 13:48

Re: "Praktiky přátelské ke klimatu" Já se z toho picnu.

"existují jen dvě země na této planetě, které jsou významnými exportéry obilí: USA a Kanada" Jeste jste zapomel na SSSR, tam zorali celiny a meli na nich kukurici jako telegrafni sloupy -nekde i hustejsi.