20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

EVROPA: Podruhé ke kyperské krizi

Uplynuly dva týdny od počátku dnešní akutní fáze kyperské krize a – v nemenší míře – i krize celého konceptu evropské integrace, projektu jednotné evropské měny a její proměny v unii transferovou (čili politickou).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Martin 4.4.2013 11:50

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Rybo a koho zajímají bývalí poslanci a ODSáci?

M. Trhlík 4.4.2013 14:15

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Pane Martine a všichni Vy ostatní příznivci Klause. Co nám opravdu přináší a koho zajímá jeho institut ? Pokračuje pouze v tom, co se snažíl  Klaus hlásat, ale s nulovým efektem. Všichni diskutující všechno ví, všeobecně dávají Klausovi za pravdu, ale pořád se propast  prohlubuje. Jak dlouho máte paní Kanioková pravdu, kolik  lidí už za problémy EU mohlo a co se děje ? V podstatě nic. Pane Martine on je podstatný rozdíl mezi řadovými poslanci, když už narážíte na pana Rybu a jedním z "nejmoudřejších" našich politiků a "nejmoudřejším" našim ekonomem, který místo řešení problémů své země bojuje s větrnými zámky, s velice sporadickými úspěchy. Kde jsou ti ekonomové, které měl údajně Klaus připravené, aby nahradili neumětely, které tady Klausovi příznivci neustále kritizují? Kdy už lidem konečně dojde, že nejsme pupkem světa ani s Klausem ani bez něj. Stačí se podívat na dějiny, kdy jsme něco dokázali. Pořád jde jen, abychom si našli tu nejschůdnější cestu. Uvažoval někdo, co bysme asi dělali, kdybysme vystoupili s EU ? To nám neporadí ani Klaus, aní  p.Kanioková, či Varadinková, nebo pánové Rys, Boleslav, Prokop, či odbornice na všechno paní Hajková se všemi  obdivovateli Klause včetně Vás pane Martine. Nebo máte řešení, mimo nadávání na Zemana, socany a komunisty?

J. Vyhnalík 4.4.2013 14:54

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Složité věci se, na rozdíl od těch jednoduchých vyznačují tím, že jsou složité ;-)

Omlouvám se za tu tautologii, ale stále dokola se setkáváme s tím, že lidé zjednodušují složité věci až zbudou pouhé nálepky a místo diskuse o problémech se pak těmito nálepkami "mlátí po hlavě".

Na základě toho, že VK kritizuje EU, z něho novináři symbol euroskepticismu. Jenže VK neprosazuje vystoupení z EU, on se snaží o to, aby EU začalo fungovat ku prospěchu členských zemí a ne pouze ku prospěchu politiků, kteří na evropanství postavili svou politickou kariéru. Není náhodou, že současná ekonomická krize postihuje EU tak silně a většina členských zemí se ekonomicky propadá.

Bohužel EU škodí často právě kroky, na kterých si současní evropští politici vybudovali svoji agendu (eurodotace, regulace, centralizace). Přečtěte si Cameronův projev z počátku letošního roku.

To, že se v některých otázkách shodnu s některými dalšími diskutujícími, neznamená, že se s nimi shoduji ve všech a ani si nemyslím, že VK má ve všem pravdu. Možná Vás to překvapí, ani si nemyslím, že mám ve všem pravdu, já. Mohu se mýlit a jsem rád, když mi někdo vysvětlí, v čem můj omyl spočívá. Nakonec ani nevěřím v ideální řešení problémů. Každé řešení sebou nese výhody a nevýhody a přitom často není možné ani dopředu vybrat to nejvýhodnější. Výsledky totiž, nezávisí pouze na našich rozhodnutích, ale i na rozhodnutích ostatních členů EU a změnách ve světové ekonomice. Sebelepší myšlenky je potřeba prosadit jak v ČR, tak v EU a pro to je třeba nalézt podporu. Bohužel dokud EU relativně prosperovala, bylo snadné odbývat kritiku chyb. Vůle ke změně roste až ve chvíli, kdy se systém hroutí. Přitom ale pořád není jasné jaké řešení se prosadí. Může se stát, že reformu prosadí GB, může se stát, že GB z EU vystoupí. Důležité je dosáhnout toho, aby EU rozvoj a růst podporovala a ne podvazovala. Bohužel je otázka, jestli se EU, kterou řídí lidé jako je Barroso, van Rompuy, Schulz, Ashton... reformovat.

J. Šejnoha 4.4.2013 17:29

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Kdybychom vystoupil z EU, tak bychom dělali prakticky totéž co nyní.

Německý ( a spol.) kapitál, který zde  vlastní skoro vše od  Škodovky, přes plynovody  až k supermarketům,  přece nepřestane využívat místní levnou pracovní sílu a luxovat  naše  peněženky.  (konstatuji stav, nekritizuji)

Určitě bychom nepostavili některé příjemné ( ale zbytné) wellness  a cyklostezky,  ale taky bychom nemuseli stavět nesmyslné slunečníky a větrníky.

K. Pavlik 4.4.2013 20:55

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Kdybychom vystoupil z EU, tak bychom dělali prakticky totéž co nyní - no to asi ne, nebylo by komu nadavat a na koho svadet ceske pitomosti. Snad by se proboha, buh mne netrestej, to svadelo na Prahu.

M. Kosejk 4.4.2013 18:53

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Co je to za blbý sport vkládat lidem do úst něco, co nikdy netvrdili - a pak jim za to nadávat.

A jen bych uvedl malou ukázku z Kalusova projevu v EP v roce 2009. A ano, je to ten projev, o kterém naši novináři psali, že prý Klaus zase mluvil o škodlivosti EU. Cituji:

"Řekl-li jsem, že pro nás členství v Evropské unii žádnou alternativu nemělo a nemá, jde jen o polovinu toho, co je třeba říci. Druhou polovinou je zcela logické tvrzení, že metody a formy evropské integrace naopak řadu možných a legitimních variant mají, stejně jako je měly v celém posledním půlstoletí. Historie nekončí. Považovat status quo, v dnešní době existující institucionální uspořádání EU, za navždy nekritizovatelné dogma, je omyl, který se bohužel stále více šíří, ač je v naprostém rozporu jak s racionálním uvažováním, tak s celou, více než dvě tisíciletí trvající historií vývoje evropské civilizace. Stejným omylem je apriorně postulovaný, a proto stejně nekritizovatelný předpoklad o jedné jediné možné a správné budoucnosti vývoje evropské integrace, kterou je „ever-closer Union“, neboli postup ke stále hlubší politické integraci členských zemí."

http://fragmenty.cz/archiv/iy173.htm

M. Stuchlik 4.4.2013 18:38

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

KGBácký institut je tu na můj vkus příliš často