30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Podruhé ke kyperské krizi

Uplynuly dva týdny od počátku dnešní akutní fáze kyperské krize a – v nemenší míře – i krize celého konceptu evropské integrace, projektu jednotné evropské měny a její proměny v unii transferovou (čili politickou).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 5.4.2013 19:32

Re: vidět vše

Kypr byl zničen rozhodnutím o odpuštění Řeckých dluhů (ztráta 4,5 miliardy Eur). Záměrným vypuštěním (např. New York Times) informace o pravděpodobném zdanění tamních vkladů (únik 16 miliard Eur). Stanovením záměrně vysokého kurzu původní měny při výměně za Euro (tedy krátkodobá expanze dovozu, nárůst zadlužení, zdražení kyperských produktů - ztráta konkurence schopnosti). Kyperské hospodářství bylo bezprecedentním 10 denním uzavřením bank, zničením jeho 2 největších bank, v nichž měly svůj kapitál kyperské podniky (např. hotely) naprosto zničeno. Zločin těch, kteří o vlákali do Euro-pasti je nezměrný.

B. Rybák 5.4.2013 19:16

Re: S článkem souhlas, ale

Protože je to kolektivně schválené stanovisko IVC. Tedy stanovisko, které bude "posíláno do světa". V.K. by to určitě napsal vůči EU poněkud ostřeji.

B. Rybák 5.4.2013 19:10

Re: Stále nechápu proč i pravicové vlády o vstup

Vzhledem k rozpadu východních trhů a EU-propagandě která tehdejší EU úspěšně vydávala za čistě hospodářský projekt umožňující dosažení západoevropské životní úrovně, nebyla tehdy žádná jiná reálně politická možnost. Byli jsme podvedeni. Vtaženi jako člen 2. řádu do "zelené říše národa německého".

J. Kanioková 4.4.2013 21:48

Re: Stále nechápu proč i pravicové vlády o vstup

Několik poznámek k referendu o vstupu ČR do EU

http://www.revuepolitika.cz/clanky/818/nekolik-poznamek-k-referendu-o-vstupu-cr-do-eu

K. Pavlik 4.4.2013 20:55

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Kdybychom vystoupil z EU, tak bychom dělali prakticky totéž co nyní - no to asi ne, nebylo by komu nadavat a na koho svadet ceske pitomosti. Snad by se proboha, buh mne netrestej, to svadelo na Prahu.

M. Kosejk 4.4.2013 19:29

Re: Stále nechápu proč i pravicové vlády o vstup

Potom ale určitě nechápete ještě víc věcí. Nebo je nechcete chápat. EU v době podání naší přihlášky byla úplně jiným útvarem, než je dnes. A pokud jde o dobu našeho vstupu do EU, tak to byl také naprosto jiný útvar než dnes. A pokud opravdu chcete seriózně vzpomínat na období, které předcházelo našemu vstupu do EU, tak si možná vzpomenete, že tenkrát se ve staré Evropě řešly úplně jiné věci - např. se velká část západních politiků bála, že je zaplaví hordy barbarů z východní a střední Evropy. A ti, kteří se toho nebáli, zase měli plné ruce práce, jak z toho strachu vyvést své občany a neprojet kvůli tomu volby.

M. Kosejk 4.4.2013 18:53

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Co je to za blbý sport vkládat lidem do úst něco, co nikdy netvrdili - a pak jim za to nadávat.

A jen bych uvedl malou ukázku z Kalusova projevu v EP v roce 2009. A ano, je to ten projev, o kterém naši novináři psali, že prý Klaus zase mluvil o škodlivosti EU. Cituji:

"Řekl-li jsem, že pro nás členství v Evropské unii žádnou alternativu nemělo a nemá, jde jen o polovinu toho, co je třeba říci. Druhou polovinou je zcela logické tvrzení, že metody a formy evropské integrace naopak řadu možných a legitimních variant mají, stejně jako je měly v celém posledním půlstoletí. Historie nekončí. Považovat status quo, v dnešní době existující institucionální uspořádání EU, za navždy nekritizovatelné dogma, je omyl, který se bohužel stále více šíří, ač je v naprostém rozporu jak s racionálním uvažováním, tak s celou, více než dvě tisíciletí trvající historií vývoje evropské civilizace. Stejným omylem je apriorně postulovaný, a proto stejně nekritizovatelný předpoklad o jedné jediné možné a správné budoucnosti vývoje evropské integrace, kterou je „ever-closer Union“, neboli postup ke stále hlubší politické integraci členských zemí."

http://fragmenty.cz/archiv/iy173.htm

D. Polanský 4.4.2013 18:47

Re: S článkem souhlas, ale

Stydí se.

D. Polanský 4.4.2013 18:43

Stále nechápu proč i pravicové vlády o vstup

do EU usilovali. Tyhle kecy jsou o ničem. Pánové, Klausovci, činy. Ale pobrečte si. Znáte to z hospody: Vždyť já jsem to říkal...

M. Stuchlik 4.4.2013 18:38

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

KGBácký institut je tu na můj vkus příliš často

J. Šejnoha 4.4.2013 17:31

Re: vidět vše

.., jenže  žádné méně  bolestivé řešení nebylo.

    Nebolestivá řešení nejsou vždy ta nejlepší.

J. Šejnoha 4.4.2013 17:29

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Kdybychom vystoupil z EU, tak bychom dělali prakticky totéž co nyní.

Německý ( a spol.) kapitál, který zde  vlastní skoro vše od  Škodovky, přes plynovody  až k supermarketům,  přece nepřestane využívat místní levnou pracovní sílu a luxovat  naše  peněženky.  (konstatuji stav, nekritizuji)

Určitě bychom nepostavili některé příjemné ( ale zbytné) wellness  a cyklostezky,  ale taky bychom nemuseli stavět nesmyslné slunečníky a větrníky.

M. Sedláček 4.4.2013 15:21

S článkem souhlas, ale

nějak nechápu, proč je jako autor uveden "Institut Václava Klause", když je psán v první osobě?

Cit.: "Dříve bych zmínil i bohaté ropné..."

J. Vyhnalík 4.4.2013 14:54

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Složité věci se, na rozdíl od těch jednoduchých vyznačují tím, že jsou složité ;-)

Omlouvám se za tu tautologii, ale stále dokola se setkáváme s tím, že lidé zjednodušují složité věci až zbudou pouhé nálepky a místo diskuse o problémech se pak těmito nálepkami "mlátí po hlavě".

Na základě toho, že VK kritizuje EU, z něho novináři symbol euroskepticismu. Jenže VK neprosazuje vystoupení z EU, on se snaží o to, aby EU začalo fungovat ku prospěchu členských zemí a ne pouze ku prospěchu politiků, kteří na evropanství postavili svou politickou kariéru. Není náhodou, že současná ekonomická krize postihuje EU tak silně a většina členských zemí se ekonomicky propadá.

Bohužel EU škodí často právě kroky, na kterých si současní evropští politici vybudovali svoji agendu (eurodotace, regulace, centralizace). Přečtěte si Cameronův projev z počátku letošního roku.

To, že se v některých otázkách shodnu s některými dalšími diskutujícími, neznamená, že se s nimi shoduji ve všech a ani si nemyslím, že VK má ve všem pravdu. Možná Vás to překvapí, ani si nemyslím, že mám ve všem pravdu, já. Mohu se mýlit a jsem rád, když mi někdo vysvětlí, v čem můj omyl spočívá. Nakonec ani nevěřím v ideální řešení problémů. Každé řešení sebou nese výhody a nevýhody a přitom často není možné ani dopředu vybrat to nejvýhodnější. Výsledky totiž, nezávisí pouze na našich rozhodnutích, ale i na rozhodnutích ostatních členů EU a změnách ve světové ekonomice. Sebelepší myšlenky je potřeba prosadit jak v ČR, tak v EU a pro to je třeba nalézt podporu. Bohužel dokud EU relativně prosperovala, bylo snadné odbývat kritiku chyb. Vůle ke změně roste až ve chvíli, kdy se systém hroutí. Přitom ale pořád není jasné jaké řešení se prosadí. Může se stát, že reformu prosadí GB, může se stát, že GB z EU vystoupí. Důležité je dosáhnout toho, aby EU rozvoj a růst podporovala a ne podvazovala. Bohužel je otázka, jestli se EU, kterou řídí lidé jako je Barroso, van Rompuy, Schulz, Ashton... reformovat.

M. Trhlík 4.4.2013 14:20

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Pane Vyhnalíku a co Vás upoutalo na Institutu ? Zase stejné okecávání, jako ,když Klaus vládl s prakticky nulovým výsledkem? To je dost málo, abysme jen vzpomínali na Klausovu "moudrost" a hloupost těch ostatních v čele s novým prezidentem Zemanem.

M. Trhlík 4.4.2013 14:15

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Pane Martine a všichni Vy ostatní příznivci Klause. Co nám opravdu přináší a koho zajímá jeho institut ? Pokračuje pouze v tom, co se snažíl  Klaus hlásat, ale s nulovým efektem. Všichni diskutující všechno ví, všeobecně dávají Klausovi za pravdu, ale pořád se propast  prohlubuje. Jak dlouho máte paní Kanioková pravdu, kolik  lidí už za problémy EU mohlo a co se děje ? V podstatě nic. Pane Martine on je podstatný rozdíl mezi řadovými poslanci, když už narážíte na pana Rybu a jedním z "nejmoudřejších" našich politiků a "nejmoudřejším" našim ekonomem, který místo řešení problémů své země bojuje s větrnými zámky, s velice sporadickými úspěchy. Kde jsou ti ekonomové, které měl údajně Klaus připravené, aby nahradili neumětely, které tady Klausovi příznivci neustále kritizují? Kdy už lidem konečně dojde, že nejsme pupkem světa ani s Klausem ani bez něj. Stačí se podívat na dějiny, kdy jsme něco dokázali. Pořád jde jen, abychom si našli tu nejschůdnější cestu. Uvažoval někdo, co bysme asi dělali, kdybysme vystoupili s EU ? To nám neporadí ani Klaus, aní  p.Kanioková, či Varadinková, nebo pánové Rys, Boleslav, Prokop, či odbornice na všechno paní Hajková se všemi  obdivovateli Klause včetně Vás pane Martine. Nebo máte řešení, mimo nadávání na Zemana, socany a komunisty?

J. Vyhnalík 4.4.2013 13:28

Re: vidět vše

On by se Kypr, aniž by měl euro, nemohl nikdy tolik zadlužit a i kdyby se o to snažil, byl by mnohem dříve donucen ty dluhy splácet.

J. Vyhnalík 4.4.2013 13:26

Re: Socialistická redistribuční politika jánošíkovského typu

Však se argumentace daňovým rájem v prohlášeních opakovala, i když to s dluhovou krizí nijak přímo nesouvisí. Prostě zlobili a tak jim to EU dá "sežrat".

P. Götze 4.4.2013 13:19

Re: vidět vše

To slovo jiste bych nerad obhajoval, ja to vubec nevidim tak jednoznacne. A hlavne je to irelevantni, protoze ten "jeho soucastny stav" se deje "v mem dome". A proto je to prevazne "muj problem". Kypr neva v eurozone proste vubec co delat a jejich problemy maji byt jejich, nikoliv problemy EU. To je jiste pravda. Jenze vstupem do eurozony jsou jejich problemy i problemy bruselskymi a hadat se kdo za to vice muze, je naprosto iracionalni a nic neresici. Tu odpovednost nemeli Kyprane, budiz. Co je ovsem mnohem mnohem mnohem horsi, tu odpovednost nemel a zrejme stale nema ani Brusel, protose jeho jednani je katastrofalni. A o to tady jde, nejde o Kypr, jde o EU. Obnazuje se nam ve velmi nehezke nahote. To je na tom to nejsmutnejsi. Bohuzel.

R. Langer 4.4.2013 13:02

Re: Nikdo je nenutil! Byli podvedeni

Já myslím, že lepší výraz je "obelhat", i když s podrazem to přímo souhlasí... ;-)

P. Pruner 4.4.2013 12:46

Re: vidět vše

Vy i pan Brzák máte jistě pravdu.  Mně šlo jen o míru odpovědnosti za současný stav a ta je jistě větší u Kypru než u EU.

Uvedu vzdálenou analogii u jednotlivců - práceschopný člověk se musí o sebe především postarat sám, až pak by měl spoléhat na dočasnou pomoc státu.

I. Schlägel 4.4.2013 11:51

Tak.

"...lidé v Evropě pořád ještě problematičnost a nebezpečnost EU dostatečně vážně neberou a trochu je postrašit by nebylo na škodu." Čím vystrašíte zlenivělé kapry v dobře vyhřívaném rybníku jménem sociální stát, kteří místo používání vlastní hlavy nechají události plynout bez povšimnutí, případně s peprným komentářem někde v hospodě? Západ příliš dlouho nezažil pořádný blackout, pořádný hlad, možná válku. Říká se tomu usnutí na vavřínech. Vavřínech notně uvadlých.

M. Martin 4.4.2013 11:50

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Rybo a koho zajímají bývalí poslanci a ODSáci?

J. Hejna 4.4.2013 11:33

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

Opravdu hlubokomyslná otázka.

V daném rybím případě není co dodat.

M. Vondráček 4.4.2013 11:11

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

:-)

J. Boleslav 4.4.2013 11:11

Opět pěkný článek

Viníků kyperských problémů je jistě více: tamní banky, tamní politici, tamní voliči a klienti bank, ale i EU. Je proto dobře si všimnout, že zatím co všichni ostatní viníci nějaké důsledky svého jednání ponesou, slovutná EU bude stále z obliga. Jak dlouho ještě?

J. Boleslav 4.4.2013 11:07

Re: Institute, koho ještě zajímáš? :-)

:-)

V. Mlich 4.4.2013 10:19

Nikdo je nenutil! Byli podvedeni

ECB jim naslibovala, že se nemusí bát nakoupit řecké dluhopisy, protože oni Řecko podrží a ty dluhopisy budou vyplacené v plné výši. Vina kyperských bank je jen v tom, že se nechaly takhle podrazit.

V. Mlich 4.4.2013 10:16

Socialistická redistribuční politika jánošíkovského typu

Pěkné spojení!

Jinak bych moc nedal za to, že to potopení Kypru bylo od Brusele tak trošku i záměrné - aby se zbavili daňového ráje. Ne, že by přímu kuli pikle, ale zas tak moc se tomu nebránili.

R. Brzák 4.4.2013 9:49

Re: vidět vše

Podle činů poznáte je.

Když se někdo chová nedospěle, dospělý (a odpovědný) není. Jestliže takového přijmu do svého společenství, mám i vůči němu povinnost vyžadovat osobnostní růst a motivovat jej k odpovědnosti. Jestliže namísto toho povzbuzuji jeho závislost (neboť je pro mne výhodné uplatňovat nad ním svou moc), která přirozeně jde proti dospělosti a odpovědnosti, pak jsem i já viníkem. Těžko se hádat, kdo větším.