30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Pět poznámek

Hned na nový rok dolehla k uším české veřejnosti „první radostná zpráva nového roku“ – Evropská komise prý ve svém připravovaném návrhu hodlá zařadit jádro a zemní plyn mezi „zelené“ (tj. čisté) zdroje energie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 7.1.2022 9:15

Ovšem rovnoměrný chaos, ne jenom u nás.

M. Mařák 7.1.2022 6:20

"Radujeme se, že nám EU možná povolí si na našem území a za naše peníze postavit elektrárnu, kterou naše ekonomika nutně potřebuje."

Premisa, na které je postaven článek, je vylhaná a totálně mimo, jedná se pouze o klasické mlžení a kupčení IVK se strachem.

Nikdo nikomu nic nezakazoval a to, že se v ČR nezačalo se stavbou nových jaderných bloků, je vinou pouze našich politiků, naposledy konkrétně Babiše (ten to teď svádí pochopitelně na Sobotku a podobně).

P. Dvořák 7.1.2022 6:47

Mařáku, přestaňte mlátit prutem do von lejna (cenzura).

Ta vaše "premisa" není o tom, co jsme nepostavili, ale o tom, co v té z*k u*r v*e n*é EU nepostavíme.

M. Mařák 7.1.2022 6:58

A tak mně vysvětlete, dobrý muži, jakto že se ve Francii stále staví jaderné elektrárny?

Aha, už vím, Francie není v EU. Tím to bude.

Bingo!

P. Dvořák 7.1.2022 7:08

To je blbý argument, že jo.

Jak to, že Poláci nechtějí ustoupit na lusknutí EUprsty od uhlí?

Jak to, že si Poláci nenechají kafrat od kdejakého vydlabaného EU fanatika do svého soudního systému? Aha, už vím, Polsko není v EU. Tím to bude.

Jak to, že Maďaři na rozdíl od Merkelbáby nehodlají zvládat tsunami připrchlických, ekonomických darmožroutů? Aha, už vím, Maďarsko není v EU. Tím to bude.

Jak to že se ve Francii stále staví jaderné elektrárny a u nás ne? Aha, už vím, ČR není Francie. Tím to ale asi nebude že.

M. Mařák 7.1.2022 7:24

Co já s tím, že máne připo--ané politiky trpící syndromem drobkovitosti.

P. Dvořák 7.1.2022 7:26

Jaké máme politiky není nic proti tomu, do čeho jsme vlezli.

M. Mařák 7.1.2022 7:37

Já píši o salámu a Vy usilovně argumentujete kamením, to je pak těžké.

Takže znovu a pomalu, aby Vám to došlo. Weigl účelově lže, protože se mu to hodí do jeho profi kupčení se strachem.

Nikdo nám nic nezakázal, to, že se z nějakého důvodu nestaví JE (podle mne z finančního), je způsobeno jen a pouze našimi politiky.

P. Dvořák 7.1.2022 7:50

Vy jste EU fanatik, takže z vašeho pohledu to tak vypadá.

M. Mařák 7.1.2022 8:32

Taková je realita, že ji nechcete vidět, je Váš problém.

V. Pokorný 7.1.2022 7:53

Zdravím. Souhlasím, kromě té poznámky v závorce. To považuju za ...blbost. Mějte se.

V. Šťastný 7.1.2022 8:18

Ježíšku, vy jste ale natvrdlý. Samozřejmě, že nám nikdo nic nezakázal, pouze nám přikázal, "že když už jsme v tom smetanovém EU spolku, budou naše nové zdroje splňovat takové a makové europarametry". Že jsou nesplnitelné, nebo stavbu prodraží tak brutálně, že se vynaložené prostředky jen těžko vrátí, je už mimo text.

M. Mařák 7.1.2022 8:33

A Francouzi to dělají jak, svatá prostoto?

V. Šťastný 7.1.2022 8:36

Neptají se, ale hlavně nové zdroje nestaví.

M. Mařák 7.1.2022 9:30

No toto, asi žiji v nějaké jiné zemi, nebo co.

R. Langer 7.1.2022 12:44

Podle toho, co furt melete, ani moc nevíte, jaké zemi to vlastně žijete, ale hlavně že je to v EU. ;-D

J. Vorlický 7.1.2022 7:40

Ano, je to tak.

Vlezeme, jako dětinští občané do každé hlouposti, kterou nám naši dětinští (možná, že by se na ně hodil i jiný popis) kandidáti na řízení státu nabarví na růžovo. Jinak se tomu říká: Občané si zaslouží a mají takovou vládu jakou si zvolili.

No a holt zde zmínění Maďaři, Poláci a Francouzi (jistě kromě jiných) skrz nátěr vidí lépe než občané ČR. Tím to myslím bude.

O. Musil 7.1.2022 7:44

EU se začalo o Turow více zajímat paradoxně až po naší žalobě (že totiž těžba porušuje unijní předpisy a zákony). Jinak uhelné elektrárny jedou v režimu emisních povolenek atd. Nic nového, ani je EU nenutí od této výroby ustoupit. Poláci nemají mimochodem přenosovou soustavu tak integrovanou se sousedy, nemají tak přebytkovou výrobu elektrické energie jako my a podobně.

P. Dvořák 7.1.2022 7:57

Typická demagogie. EU fakt nepotřebujeme.

1) Žalobu není třeba hnát kamsi do brusele. 2) Emisní povolenky jsou veksláctví jak vyšité. 3) Fakt Poláky ani nás EU nenutí od této výroby ustoupit? 4) Že nemají tak přebytkovou výrobu elektrické energie jako my? No a tak jako co s tím, co to má argumentovat?

O. Musil 7.1.2022 8:07

1 - Ptejte se našich politiků proč to "hnali do Brusele" a hrdých Poláků, proč s námi předtím vůbec nehodlali ani jednat.

2 a 3 - Kupodivu nenutí, ostatně v v Německu roste podíl výroby z uhlí, což ale zase tlačí nahoru ceny povolenek. O povolenkách se asi nemá smysl moc rozepisovat, v různé podobě je mají různě na světě, ale jsou víc než sporné.

4 - To jsem dopisoval, abych jen upozornil na to, že Polsko má trochu jinou energetiku než my, protože se o tom nikde moc nepíše a je to zajímavé. ČEZ přenosou soustavu integroval už víc než před 20 lety, protože má velké přebytky díky JE a potřeboval je prodávat.

Trochu mi vadí, že se o do této zajímavé oblasti zanáší takový nános ideologie a demagogie, jak ze strany různých "zelených" tak i ze strany druhé. Viz tento příspěvek iVK.

P. Dvořák 7.1.2022 9:19

Vyčkej času, jak husa klasu.

Však on to nejpozději za nějakých deset - patnáct let přestane být nános ideologie a demagogie. Dva i víc týdnů nesvítící slunce a nefoukající vítr není žádá ideologie, ale příroda.

O. Musil 7.1.2022 9:37

Jo, taky píšu, že je to zajímavé téma a jakmile se do technologie začne míchat ideologie, je ještě zajímavější. Realita je, že v prvním čtvrtletí 2021 Němci nakoupili od nás o 220% eletřiny víc než o rok předtím. Prostě v zimě slunce moc nesvítí a kupodivu v mrazu ani moc nefouká. A pokud se chtějí u vytápění budov soustředit jen na tepelná čerpadla, taky nevím, jak pro ně chtějí tu elektřinu zajistit.

R. Hansmanova 7.1.2022 6:13

Ne že by snad výhrady k bruselskému samoděržaví nebyly opodstatněné. Ovšem propagovat jakoukoliv spolupráci s Ruskem a Čínou (!) může dnes jen úplný blázen. Čína je čistá zločinecká totalita připravující válku a Rusko není o moc lepší. Tyto státy nemají ani jednoho spojence, jen vazaly, dříve č později okupované. To ovšem některým českým "konzervativcům" jaksi nevadí dlouhodobě.

Ovšem mohli by snad i "konzervativci" vědět, že každý takový režim skončí velmi špatně a zítra můžou být čínští komunisté napíchnutí na kůlech jako Kaddáfí nebo Putin stát u zdi jako Hussajn nebo Ceaucescu. A pak všechnu tu naši spolupráci zatáhne náš daňový poplatník. Pokud jde o Rusko, všechny státy, jejichž vůdcové měli ten geniální nápad se s ním kamarádit, jsou na tom stejně - aktuálně Kazachstán, předtím Arménie, kousek od nás Srbsko (kdepak se k nim vrátí Kosovo, co?), Bělorusko, trošku dál Venezuela a Kuba, předtím Irák, Etiopie, Libye, Afghánistán. To nás tihle naši "konzervativci" chtějí vést moc pěkným směrem, jen co je pravda.

P. Dvořák 7.1.2022 7:16

Strčte si někam vaší zločineckou totalitu. Plácáte, jako bychom nebyli vazaly Německa potažmo celé EU. Bez nich si u nás doslova ani ta kráva za chvilku neuprdne.

Ale v jednom máte pravdu. Každý takový režim jako EU skončí velmi špatně a zítra můžou být bruselští novokomunisté napíchnutí na kůlech jako Kaddáfí nebo stát u zdi jako Hussajn nebo Ceaucescu.

Pokud ovšem my obyvatelé EU nezdechneme dřív, než oni budou stát u zdi.

J. Strakoš 7.1.2022 5:56

K bodu 1, - ta závislost na EU je příšerná a minimálně některé z nás dost štve. Je to opravdu jako za časů RVHP - soudruzi z Moskvy si rozhodnou a tak to bude.

P. Dvořák 7.1.2022 7:17

RVHP vrať se!

Jak bláhoví jsme tehdy byli, když jsme si mysleli, že lidská blbost dosáhla vrcholu.

T. Kohout 7.1.2022 5:43

Jo, a kdyby nám ty "naše" jaderky, za "naše" peníze snad i povolili, tak bude další problém. Zda ten proud budeme používat "my" nebo "oni". To bývala taková iluze a fáma minulosti, že když si něco postavíme sami, bude to naše. A že mj. "ušetříme", protože to nebudeme muset kupovat "venku".

O. Musil 7.1.2022 7:49

Jaderky u nás za naše nám nikdo povolovat nemusí, ale musí odpovídat platným normám a zákonům v dané zemi a potažmo i v EU. Což je třebas teď problém v Maďarsku s ruským dodavatelem. Prostě se už dlouho žádné nové bloky nestavěly a Rusové nemuseli harmonizovat svoje normy a dokumentaci, takže všechno trvá hrozně dlouho. Nicméně pravda je, že kdybychom se rozhodli pro ruského dodavatele technologie, měli by to mít už mezitím vyřešené.

A. Dudík 7.1.2022 5:30

WEIGL NENÍ ŽÁDNEJ ČURYN !!!

Je to CEO (chief executive officer) v IVK (b) ;-O;-O;-D

M. Sedláček 7.1.2022 13:01

Tak ses tu vyblinkal a už abys zase šel, ne?