30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Pět poznámek

Hned na nový rok dolehla k uším české veřejnosti „první radostná zpráva nového roku“ – Evropská komise prý ve svém připravovaném návrhu hodlá zařadit jádro a zemní plyn mezi „zelené“ (tj. čisté) zdroje energie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 7.1.2022 10:39

A Halík církevní revolucionář EU!!

V. Pavelka 7.1.2022 15:08

Papež ve Vatikánu mluví k čím dál prázdnějšímu náměstí ! Kdyby tam nenahnali Jeptišky a řádový bratry + zaměstnance , bylo by prázdno !? Papež socialista , Boha jeho ! trdla ..

P. Diviš 7.1.2022 11:03

Despocie jo, liberální ne. Socialismus.

O. Kurz 7.1.2022 10:30

A jak jsme se v RVHP všichni měli!

V. Pavelka 7.1.2022 10:53

No nic moc , ale život byl poklidnej , jak na jihu , žádnej kvalt ![>-]

V. Petr 7.1.2022 17:32

Špatně, ale bude hůř...

D. Stirsky 7.1.2022 10:28

Jde o to, a to nevím, zda si ČR může postavit, co chce, ale pak BEZ unijních dotací. A zda ony přísné podmínky, povolení atd. platí jen pro unijně dotavané stavby. A nebo zda EU obecně povoluje/nepovoluje výstavbu jaderných elektráren financovaných jakkoli. První postup, tj. buď bez dotací a bez povolení, ale za své a nebo s doatcemi, ale s povinností řídit se podmínkami EU je OK. Druhý postup OK není. Obecně si myslím, že EU sama neví, co resp. čím, kým vlastně je a neumí sama sebe srozumitelně prezentovat. Vždy jsem žil v přesvědčení, že EU = především volný pohyb práce, kapitálu, lidí, zboží a služeb. Jak s tím souvisí energetická politika státu, nevím. Z EU se podle mne stává nesrozumitelný, komplikovaný moloch, který neskončí dobře, pokud nedojde k radikálním změnám.

O. Musil 7.1.2022 10:38

Můžem si stavět za své co chceme a jak chceme za podmínek dodržení (povětšinou už s EU harmonizovaných) norem a pravidel, viz Maďarsko nebo Finsko. Jde o to, že EU vytvořilo dlouhodobý koncept pro "zelené" neboli enviromentálně udržitelné investice. Pokud bude investice takto označena a zařazena do této taxonomie, bude to mít další následky, protože bude od té chvíle "zelená". Ostatně i v protestu Německa nebo Rakouska se píše, že: "„Uznáváme suverénní právo členských států rozhodnout se pro nebo proti jaderné energii jako součásti jejich národních energetických systémů. Máme nicméně obavy, že zahrnutí jaderné energie do taxonomie by trvale poškodilo její integritu, věrohodnost, a tedy i její užitečnost“"

V. Petr 7.1.2022 14:11

EU je banda "píp" a je třeba ji poslat do "píp!"

V. Pavelka 7.1.2022 10:50

Brusel má pod palcem Banky , a ty nepovolí úvěry ! Jsou tady ještě Madaři kteří JE staví s Ruskem ! Tam si Brusel nedovolí . To je ta vyvážená politika Zemana na všechny strany kterou popliváním Rusů, naši pitomci zničili a ulehli do postele jen s Bruselem , který si s námi bude dělat co chce EU[>-]EU:-/

O. Musil 7.1.2022 11:03

Tomu asi sám nevěříte. Bankám záleží na profitu, ne na ekologičnosti investice. Ostatně staví se i ve Finsku a Francii, připravují se další v Maďarsku, Polsku, Rumunsku nebo Litvě. Problém je spíš v enormní výši té investice, to investory vcelku odrazuje.

P. Diviš 7.1.2022 11:05

Bejvávalo.

https://spolecne-udrzitelne.cz/aktuality/legislativa/evropska-unie-predstavila-novou-taxonomii-pro-udrzitelne-financovani-a-transparentni-reporting

O. Musil 7.1.2022 13:07

Díky, pokud tedy JE spadnou do "udržitelné" taxonomie, mělo by být jednodušší i financování, protože to budou "zelené" projekty. Ale jak jsem psal, před pár lety u nás nikdo moc nechtěl do JE investovat, protože ty částky byly enormní a návratnost vzhledem k tehdejší nízké ceně elektřiny nejistá. Takže si to vlády průběžně přehazovaly. Mezitím se ukazuje, že je i technický problém takové reaktory vyrobit a jiné moc nejsou, protože JE byla víceméně neperspektivní a čekalo se na něco nového. Jenže to "něco" jaxi nepřišlo a místo toho se investovalo do solárů a větru.

A. Renjascu 7.1.2022 11:08

Banky byly první, kdo před lety přišly s ekologickou stopou projektů a např ČEZ byl bankami donucen k zelené politice, protože bez ní mu banky odmítali poskytnout úvěry.

V. Pavelka 7.1.2022 11:20

Brusel dodá Bance Bumážku o povolení , to nevíte !?EU

M. Sedláček 7.1.2022 12:50

Copak jste si nevšiml, že se tu už pár let provozuje bankovní socialismus, kde ztráty platí daňový poplatník, ale zisky jdou bankéřům? Banky a stát už jsou jedno a to samé.

Z. Lapil 7.1.2022 19:53

Bankám nezáleží na profitu od té doby, co zjistily, že je stát/EU/ECB nenechá zkrachovat.

J. Vlk 7.1.2022 10:08

Pan Weigl popsal stav zcela přesně. Ukázal globální pohled. Problém je ale v tom detailu : Francie nemá projekt JE o výkonu cca 1100MWe, který je vhodný do našeho prostředí, tak aby se mohly vyrábět a transportovat přiměřeně hmotné komponenty na staveniště. Proto ztrácí smysl vyhlašovat EDU tendr, ale zahájit přímou spolupráci s Francií a dalšími zeměmi na vhodném projektu primáru jaderného bloku.

V. Pavelka 7.1.2022 10:42

Jihokorejci staví JE, na klíč !

P. Diviš 7.1.2022 9:59

Lituji, EU a její integrace je hodně špatná, ale to neznamená, že RVHP byla lepší. Jen špatná jinak.

J. Plzák 7.1.2022 9:44

Celé je to směrováno ve prospěch Francie. Jaderné reaktory, které nebude stavět Francie, se prostě nepovolí.

Předcházející vyřazení Ruska z konkurzu, bylo už tenkrát děláno z úmyslem, přihrát zakázku drahé - finančně i jinak - Francii.

Naši investigativní škrabálkové by se mohli vrhnout na pátrání kdo, z našich elit, za to co dostal.

M. Valenta 7.1.2022 9:58

V každém případě, banda kolem Zemana přijde tentokrát zkrátka.

J. Plzák 7.1.2022 10:03

Jenže tenkrát to prosadila protizemanovská banda. Tak co to povídáte?

A. Renjascu 7.1.2022 10:36

Pan Valenta věří Vrbětické pohádce a tomu, že tam zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí. Zřejmé se domnívá, že Zemanovi, kterého hmotné statky nezajímají, jak si stěžoval i kmotr Mrázek, slíbil Rostatomu za zakázku pěknej ovar... Sranda je, že Rostatom je jediná firma stavící JE, která má nadbytek zakázek a jeden blok v Dukovanech jí určitě nevytrhne.

M. Valenta 7.1.2022 10:46

Když něco vypadá jako kachna, chová se to jako kachna, tak je to kachna, abych použil oblíbený citát vašeho guru.

A. Renjascu 7.1.2022 10:53

Žádnej levičák a fanatickej eurofederalista a to ani ten konzervativní i kdyby se jmenoval Zeman mým guru nikdy být nemůže. To, že se Zemanem souhlasím s názorem na JE, Izrael či migraci neznamená, že přehlednu jeho levicový a EUfilni pohled na svět. Jsem zastánce konzervativní pravice a nikoliv levice.

V. Pavelka 7.1.2022 15:01

Brusel udělal s pravice ,Fašisty ! oni si rádi přivlastnují vše co označí za ,, Humanitní " p.s. Už dlouho tu mantru tradičních hodnot nikdo nepoužil , už i jim to asi taky přijde uhozeně nepravdivýEU;-O!

J. Plzák 7.1.2022 9:39

Doposad se o nějakém povolení se strany EU vůbec nemluvilo. Státy měly svobodu uspořádat si svůj "energetický mix" (jak pitomé označení), jak chtěli.

Teď přišli i geniové v EU na to, že se bez jaderné energie neobejdou a najednou vyplavalo na povrch zcela nezákonné povolení se strany EU.

O. Musil 7.1.2022 9:51

No, zatím si každý mohl stavět za své co chtěl, pokud to splňovalo normy a předpisy. Teď to vypadá, že by JE mohly spadnou do kategorie "zelených" zdrojů a tím by se ně mohly začít i čerpat dotace a navíc by se vyrobená energie dost možná mohla počítat do úhrnu zelené energie. To je tedy můj výklad, podle mě je to ještě trochu nejasné, co přesně to bude do budoucna znamenat.

P. Diviš 7.1.2022 10:01

Dotace ne, jen by EU neházela tolik klacků pod nohy financujícím bankám.