28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

EVROPA: No pasarán!

Tak je to tu a dříve, než se čekalo. Hrdá španělská vláda otevřeně odmítla diktát fiskalunionu a celá ta kompaktní smlouva, kterou už nepodepsala Británie a český premiér, je teď v troskách, alespoň teoreticky. Nedávno zvolený premier Mariano Rajoy totiž odmítl nařízení evropské komise (a rady) snížit letošní plánovaný deficit na 4,4 % a naplánoval si 5,8 %, a tím i nižší pokles HDP.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 14.3.2012 22:11

Pane Tomský, poučte mne kdy jsou volby do vlády

Dobrý den pane Tomský, v článku uvádíte, že máme volenou vládu. Neboť mi to uniklo prosím sdělte mi kdy máme volby do vlády. Moc děkuji.

B. Rybák 16.3.2012 12:03

Re: Pane Tomský, poučte mne kdy jsou volby do vlády

Dobrý den pane Braune. Vláda je u nás, tak jak se to v osvědčené zastupitelské demokracii sluší a patří sestavována stranami, které na to od voličů dostali "mandát" a je sestavována převážně z lidí, které naši občané akceptovali na volebních kandidátkách politických stran. Dnem její volby je ten den, v němž náš parlament její vládní program (a tedy i její složení) akceptuje. Naše vláda tedy vzniká obvyklým demokratickým postupem. Ani obhájci EU-institucí se neodvažují demokratičnost vzniku institucí národních států s demokratičností vzniku EU-institucí srovnávat (nemohou popřít t.zv. demokratický deficit EU). A o tom to je pane Braune (a to měl pan Tomský patrně na mysli).

J. Belling 14.3.2012 18:11

Když čtu jednoznačné analýzy

našich neoliberálních ekonomických kapacit, tak nedokážu pochopit, jakto, že se USA pod tím jednotným Dollarem už dávno nezhroutily?

Vychází mi jediné vysvětlení. Oni asi ty vývody našich kapacit nečetly, a tak z neznalosti prosperují.

M. Vondráček 14.3.2012 18:29

Re: Když čtu jednoznačné analýzy

Zkuste ty analýzy i pochopit , když už je čtete. USA jsou jeen stát, s jednou centrální bankou , s jedním rozpočtem federace.

V. Vlach 14.3.2012 19:08

Re: Když čtu jednoznačné analýzy

...a sídlo vlády iluminátů.

V. Braun 14.3.2012 22:13

Re: Když čtu jednoznačné analýzy

Eurozóna má také jednu centrální banku, takže už tedy chybí jen ten centrální rozpočet :-)

V. Venc 14.3.2012 18:01

Nejsem ekonom ani politik (II)

Podle mého mínění nejde ani tak o fiskální smlouvu, jako o politické ovládnutí evropského prostoru z jednoho centra - tedy o nový Svaz sociálně-demokratických států. Politickým sjednocením budou rázem ukončeny fiskální problémy! Svazu o cca půl miliardě daňových poplatníků půjčí kdokoliv. Při snížení životní úrovně na úroveň 90-tých let (nemusí to být zrovna na poválečnou) je nová eurozóna schopna splatit v podstatě cokoliv. Samozřejmě s diferencovanou výkonností a splátkovým kalendářem.

J. Belling 14.3.2012 18:12

Re: Nejsem ekonom ani politik (II)

Jasně, to ví každý, že státy s vyrovnaným rozpočtem se snáze ovládají. To dá rozum!

J. Urban 14.3.2012 13:45

Nejsem ekonom ani politik.

Ale proč se tahle smlouva vůbec vymyslela? Nestačilo trvat na Maastrichtských kriteriích?

T. Blecha 14.3.2012 15:49

Re: Nejsem ekonom ani politik.

Posilování moci Brusele. Přesun pravomocí národních vlád do rukou Bruselských úředníků.

J. Kanioková 14.3.2012 10:00

Tomáš Munzi: Centralizované regulace - dezintegrující principy

Dogmatické volání a povýšení jakýchkoliv centralizovaných regulací a integračních politik na "spásu" našeho světa v konečném důsledku znamená naopak dezintegraci těch principů, které společnost a ekonomiku skutečně integrují a umožňují její harmonický a spontánní rozvoj. Proč?

Institucionální centralizace a integrace může být efektivní a prospěšná jen tehdy, pokud bude respektovat dobrovolná a racionální rozhodnutí jednotlivých subjektů, zachová prvek individuální odpovědnosti a ochrání vazbu mezi vlastním úsilím a odměnou za ni.

Až téměř dogmatická obsese fiskální integrací, která je mýticky viděna jako stěžejní řešení pro evropskou dluhovou krizi, jen v principu reaguje na viditelné symptomy. Vytlačuje se tak a odsouvá skutečná identifikace a řešení strukturálních kořenů krize. Místo uspokojování věřitelů z privatizací, zásadní liberalizace pracovních trhů a vytlačování byrokratických rozhodování podnikatelskými, se jen centralisticky socializuje problém na čím dál vyšší úrovni. Kritická rozhodnutí a odpovědnost se tak dále vzdalují od reálných hodnototvorných ekonomických interakcí a dezintegrují se principy, které stojí za bohatstvím celé naší civilizace.

Jen doufejme, že nedospějeme do té fáze, kdy by nám už nezůstal ani ten nejposlednější "kanárek v dole."

http://cepin.cz/cze/clanek.php?ID=1068

J. Boleslav 14.3.2012 13:42

Re: Tomáš Munzi: Centralizované regulace - dezintegrující principy

Velmi pěkné.

J. Kanioková 14.3.2012 14:40

A to je podobného rázu, ale filozoficky podrobné - SJEDNOCOVÁNÍ EVROPY

 O hledání evropské identity a zneužití myšlenky Evropy bez hranic (kdy a kde to začalo) a tímto to končí -

"Je příliš pohodlné si zoufat, když se podíváme kolem sebe a vidíme, jak jsou vlády po celém světě a prostředky veřejného mínění v rukou kolektivistů prahnoucích po moci. V náš prospěch ale pracuje jedná ohromná síla.  Svobodné trhy nejen v dlouhém období, ale  často i v krátkém období zvítězí nad mocí vlád. ...Dočkáme se znovu triumfu trhu nad nefunkčními a zlovolnými plány politiků a mezinárodních keynesiánců.." Murray Rothbard

http://jdem.cz/t7bp7

Murray Newton Rothbard (1926 – 1995) byl americký ekonom Rakouské školy, který pomohl definovat moderní libertarianismus.   http://euroseptik.cz/?s=Rothbard

V. Braun 14.3.2012 22:23

Re: A to je podobného rázu, ale filozoficky podrobné - SJEDNOCOVÁNÍ EVROPY

Hm zajímavé. Zatím se ovšem zdá, že svobodné trhy a globalizace vedou spíše ke sjednocování. Měl jsem možnost poznat řadu ryze kapitalistických firem a například postupy řízení jsou si podobné jako vejce vejci. Zrovna dnes jsem navíc četl článek o čínské firmě Huawei (velký a úspěšný výrobce telekomunikační techniky) s tím, že je řízena "západním" stylem.

V. Vlach 14.3.2012 19:12

Re: Tomáš Munzi: Centralizované regulace - dezintegrující principy

Je třeba si vybudovat nový vnitřní trh se základními komoditami a začít hledat spolupráci také jinde než v EU.Hlavně ne žádná vyděračská nařízení "zhora".Jinak tady pochcípáme a sežereme se navzájem.(Možná o to někomu jde,to je jisté)

P. Fiala 14.3.2012 8:36

Jiný názor na Fiskální pakt a Cyklické krize

Fiskální pakt:

Každý z 50 států USA má jiné přítodní podmínky, kvalitu obyvatel, a výkony v zemědělství a průmyslu a s tím souvisejícími záležitostmi - mají jednotnou měnu již asi tak 220 roků - též v podstatě dva ideové politické myšlení.

Kaýdý ze 17 států EU má jiné přírodní podmínky, kvalitu obyvatel, a výkony v zemědělství a průmyslu atp. - mají jednotnou měnu Euro od 1.1.2002 a již je druhou mezinárodní rezervní měnou, neboť všechny státy EU, jejich euroobčané, vytváří již 6, rok o chlup vyšší GDP jako ti občané v USA. OPEC i Rusko vyměňuje ropu a plyn za Euro. Euro je PetroEurem. Státy Eurozony inkasují poplatky za výměny Euro za jiné národní měny jiných států.

Cyklické krize:

Nastávají z několikadůvodů. Za prvé: Rozsáhlé přírodní katastrofy (Katriny v USA), zemětřeseení v Číně, Haiti, Japonsko i s tsunami - stačí se podívat na jejich GDP v následujících rocích.  Za druhé: Světové (i místní národní) války. 1.světová, 2.světová, Studená. Spousta věcí za miliardy miliard se roztříská, lidí mnoho milionů je zabito. A za třetí: "levicové" a "pravicov" vlády. Levicové vládnou nad poměry, plýtvají, rozkrádají. Pravicové musí dávat hospodářství do rovnovážného stavu (navrátit občanům hodnotu jejich vkladů ve finančních institucích). Státní dluh ČR je 1500 miliard Kč a jen úrok činí každoročně 35 miliard Kč. Slyšelistě někdy mluvit ministry financí o státním dluhu? O jeho věcné podstatě, o výši úrokové sazby o výši každoroční splátky, o době splatnosti, u kterých finančních institucí leží "státní-vládní dluhopisy" které byly vyměněny za Kč střadatelů?

P. Čása 14.3.2012 8:44

Re: Jiný názor na Fiskální pakt a Cyklické krize

Nemůžete srovnávat USA a EU. V USA se může kdokoliv legálně přestěhovat o tisíce kilometrů vedle a zde začít znovu žít a pracovat a dát děti do školy, atd. Dokud TOTO nebude možné v EU, tak se z Vaší strany jedná o demagogii. A protože silné státy EU toto nechtějí umožnit, tak EU nemá možnost přežít.

A o tom hovoří třeba Klaus a další liberálové - dokud nebude v EU zcela volný trh všeho - zboží, služeb a pohyb osob, tak nelze zavést jednotnou měnu a doufat, že se to celé nesesype jako domeček z karet.

J. Kratochvíl 14.3.2012 9:41

Re: Jiný názor na Fiskální pakt a Cyklické krize

Já si  myslím, že v Evropě je možné se stěhovat volně za prací, volně studovat i o tísíce kilometrů. A jestli nějaká omezení platí tak pouze na přechodnou dobu v době přístupu nových států do spolku EU. Není pravda, že by to silné státy nechtěly připustit. V tomto nemáte pravdu a s Klausem vědomě manipulujete veřejné mínění. Co je v Evropě složitější je že nemá jeden společný jazyk jako je angličtina v USA, ale i v USA se musí dodržovat jednotná ekonomická pravidla v tomto žádná liberalizace neplatí.  A na každý stát v USA, který by tato pravidla nedodržoval, tak  si došlápnu hoši z Washingtonu , jak nedávno prohlásil Švejnar. EU  je úspěšný projekt a Euro také, což dokazuje celosvětově  jako oblibená měna vedle dolaru a s tím žádný Klaus a ani Tomský nic nezmůže i kdyby se sebe víc snažili, dělají ze sebe jen kašpary mezinárodního formátu.  

M. Prokop 14.3.2012 11:16

"ale i v USA se musí dodržovat jednotná ekonomická pravidla "

Nemá každý stát USA vlastní legislativu i odlišné daně?

Švejnar je ulhaný poraděnko.

J. Kratochvíl 14.3.2012 11:29

Re: "ale i v USA se musí dodržovat jednotná ekonomická pravidla "

Nemájí snad celé USA federální zákony platné pro celé USA? Lhář jste vy!!!!!!

F. Pavlis 14.3.2012 13:24

Re: "ale i v USA se musí dodržovat jednotná ekonomická pravidla "

EU je snad federace. Myslím, že ještě ne !!!

V. Vlach 14.3.2012 19:15

Re: "ale i v USA se musí dodržovat jednotná ekonomická pravidla "

Nejste vzdělaný a prozíravý už vůbec ne.To je Vaše bolest.

F. Pavlis 14.3.2012 13:23

Re: Jiný názor na Fiskální pakt a Cyklické krize

Inu, kouzlo nechtěného - ozval se kašpar vesnického formátu. Ale má recht...

J. Šejnoha 14.3.2012 10:36

Re: Jiný názor na Fiskální pakt a Cyklické krize

Jestli to nebude tím, že  v USA existuje  jeden politický národ hovořící  jedním jazykem

( teď to trochu ruší Hispánci) a od toho se odvíjí ochota  poslouchat centrální vládu a  akceptovat  obrovské transfery daní.  Nesměšujte to s rasovou rozmanitostí !

V USA by si nikdo nedovolil to co například  Sarkozy - posbírat  cikány okolo  Paříže  a  víceméně  násilím je poslat zpět do  Rumunska.  V Evropě jsme mu všichni tleskali.  Bordel ať si každý dělá doma, že !    Dovedete si to představit v USA ?

Stručně:  Evroský projekt vznik direktivním rozhodnutím shora a,  kromě  počátečních referend, je  protlačován ekonomickým a mediálním násilím.  Nedopadne to dobře.

J. Kratochvíl 14.3.2012 10:52

Re: Jiný názor na Fiskální pakt a Cyklické krize

Stručně: USA vznikly  násílnými sjednocovacími procesyjako je  válka Severu proti Jihu v 19. století a dalšími sjednocovacími událostmi například válkami s původními obyvateli Indiámy a jejich postupným vyhlazením a podobně. A naopak státy, které přistupují do EU vstupují dobrovolně a vstup schvalují občané v referendech. Evropské instituce jsou voleny pravidelně v přesných  intervalech občany členských států. Podmínkou vstupu do EU je nutný stupeň demokracie v každém státě. Toto odpůrci EU nechtějí přiznat a tak se snaží o mediální masáže, bohužel, v posledních letech v tomto vede hlavně ČR. V EU to dopadá dobře i se současnými ekonomickými problémy, Což odpůrci nikdy nepřiznají a proto musí jenom lhát.!!!!!! 

F. Pavlis 14.3.2012 13:27

Re: Jiný názor na Fiskální pakt a Cyklické krize

A vy jste se učil pravdivým masážím kdeže ????

J. Belling 14.3.2012 18:15

Re: Jiný názor na Fiskální pakt a Cyklické krize

A Vy jste o tom hovořil už před válkou s okresním hejtmanem, že?

M. Prokop 14.3.2012 11:15

Re: Jiný názor na Fiskální pakt a Cyklické krize

Stručně a jasně, vyprdněte se už jednou na GDP a přemýšlejte raději o existenci či neexistenci "politického národa".

Pokud je (jako v USA), můžete v určité míře přerozdělovat. Pokud není (EU), skončí přerozdělování průserem či (občanskou) válkou.

J. Rázl 14.3.2012 5:15

Zvýšit příděl škvarečků

Můj zesnulý tiskový mluvčí Matěj se ptá: "Tak co uděláme s tím Nečasem? Zatratíme ho za to, že poškodil zájmy naší země odlišením se od stáda, nebo ho za to, že tu fiškusunii nepodepsal, pochválíme?" Matěj doporučuje mimořádný příděl škvarečků po dobu tří dnů.

P. Lenc 14.3.2012 8:23

Re: Zvýšit příděl škvarečků

A co tak vyrobit ze škvarečků pomazánku a mažte se s ní po dobu 6 dnů.Doporučuje docent Chocholoušek.