29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

EVROPA: Lidé již nechtějí dál spořit

Podle zahraničních komentátorů lze usuzovat na to, že nálada v Evropě se začíná zásadně proměňovat. Experti čím dál tím častěji říkají, že spořivé programy situaci zadlužených zemí ještě více zhoršují, a naopak nabízejí velmi bohaté investiční programy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 16.5.2012 19:16

Jen ne stát

především je zcestné se chtít zbavit dluhu stejnou cestou,jakou se vytvořily.Trh nemůže "rozhýbávat"stát,který peníze zcizí těm,kteří je produkují a dát je jakoukoli formou komukoli jinému.Stát má zajišťovat pouze nezbytné věci jako právo a bezpečnost......A to jednotlivců.Ohánět se zájmy společnosti jako celku je na hlavu postavené.

P. Fiala 14.5.2012 18:17

Lidé již nechtějí půjčovat neplatičům

Stát Řecko vygeneroval přes své levicové vlády státní-vládní dluh z 50% národní a z 50% mezinárodní. A ten mezinárodní nechcějí vlády "levicové" splácet, což staví tyto levicové vlády a jejich představitele do role mezinárodních zlodějů.

To by si měly masy Řeků uvědomit. Ovšem, zdá se že s tím souhlasí, když ty levičáky stále volí. Ať vystoupí z Eurozony, ale nejdříve at zaplatí dluhy mezinárodní, což jsou Eura občanů z Německa, Francie, atd, i z Česka, vrátí úspory občanů v Komerční Bance, která tyto Kč českých občanů vyměnila za Eura a pak za ně vyměnila státní-vládní dluhopisy státu Řecko.

M. Kosejk 14.5.2012 16:30

spoření?

To jsou ale kecy. Pokud jde o význam slova spoření, tak pod tím si představuju vytváření rezervních prostředků. Nevím, proč se říká spoření tomu, když někdo chce vytvářet jen o něco menší dluhy než předchozí rok.

To, co většinově dělají státy EU, můžeme nazvat mírným omezováním výdajů a velkým zvedáním daní - ale rozhodně se nejedená o spoření. 

V. Novák 14.5.2012 9:39

Jejda, jejda, to je překvapení!

Tak ono škrcení ekonomiky vede k jejímu přiškrcení a to k malému výběru daní do rozpočtu... No kdo by to řek, kdo by si ještě před pár měsíci ba týdny dovolil takto uvažovat?

Zdá se, není zaskočen jen Nejlepší Ministr Financí Země a Okolí, oni jsou překvapeni i ekonomové...

B. Rybák 14.5.2012 12:34

Re: Jejda, jejda, to je překvapení!

Za pár měsíců, ba i týdnů už si to zase nikdo nedovolí. To jenom paní Merkelová a její parta zakrývají svou paniku ze zhroucení pracně prosazených plánů (ze zhoubného vítězství populismu). Dotace, subvence, podpory, regulace, kvóty, limity, život na dluh...přece byly příčinou krize. Návrat k nim opravdu ztrátu důvěry neodstraní. A bez ní to opravdu nejde.