30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Kšefty s emisemi

Většina z vás asi tuší, že existuje něco jako emisní povolenky. Prosté duše si asi domýšlí, že díky tomuto skvělému systému máme čistý vzduch a žijeme lépe a radostněji. Pokusím se vysvětlit, že to celé je jeden veliký omyl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 4.1.2020 19:00

Ty středověké odpustky bych vzal do jisté míry na milost, peníze takto získané mnohdy sloužily k dobrým účelům. Emisní povolenky jsou naproti tomu čistá ZLODĚJNA!

F. Navrátil 4.1.2020 20:22

Obyčejně k válečným tažením, což nelze považovat za charitu.

Š. Hašek 4.1.2020 20:26

Nesouhlas s tím středověkem.

štrasbruselsvětoodpustky jsou kopií toho čurbesu tehdy.

Uznávám ale, že nejsem odborníkem na rok 1300. Např.

Nebráním se ale tomu, že původce zranění (nehoda, zejména nepodstatná zranění) poskytne vysoké odškodnění poškozenému. Na kterého se stát stejně vys...., viz ječící televize, která má program a banda soudců, kteří chtějí lynčovat. Asi víte, co mám na mysli.

Z. Lapil 5.1.2020 8:47

Účel nesvětí prostředky, aspoň ne úplně. Za peníze si koupím chleba nebo kaviár, možná částečně zdraví, ale určitě ne život věčný. Respektive jeho kvalitu.

I když je pravda, že dát peníze chudé vdově karmě rozhodně neuškodí.

M. Ejem 4.1.2020 11:09

Dékuji za vzsvétlení. Je zřejmé, že to je v našich rukách. Takže bych doporučil zrušit min. živ. Prostredí nebo ho důsledněji řídit (p. Babiši), případně mu dát jen polovinu nebo ještě méně peněz na veškerou činnost, včetně platů. Myslel jsem, že škodí jen preferencí brouků na cestách a kůrovce. To jsem se mýlil. Poslat je všechny k čertu, včetně ministra nebo sloučit se zemědělstvím a pod Tomana.

F. Houžňák 4.1.2020 10:50

Ještě je třeba dodat, že jednim z velkých profitérů jsou různé mafie, tedy organizovaná kriminalita, pomocí podvodů při převodu "certifikátů" z jedné země do druhé. Nakradené sumy jdou do (přiznaných a podchycených) desítek miliard eurů ročně jenom v EU. V Africe jsou vyháněni a zabíjeni rolníci (třeba Uganda), aby se na jejich pozemcích usídlily "klimatické farmy", které tam (údajně) sází stromy a prodávají (podvodné) CO2-certifikáty do Evropy.

J. Jurax 4.1.2020 13:34

Každá kvůli nějaké zcestné ideologii politicky prosazovaná peachovina plodí výnosná svinstva jí umožněná, potažmo inspirovaná. A ty lukrativní výnosy onu peachovinu zpětně posilují, neboť peníze nesmrdí.

Zelené krávoviny nejsou výjimkou, naopak ilustrací této teze.

J. Kočí 4.1.2020 10:47

Jasná demagogie

V článku mi chybí statistické údaje, zejména jestli poklesly emise, či ne. Jinak jen ideologické bláboly.

F. Houžňák 4.1.2020 10:58

Statistické údaje dodejte, je to pro vás hračka. Třeba za pomoci worldometers.info/co2-emissions/ nebo google.com/publicdata/directory. Můžete i celý článek sepsat a zde uveřejnit, i to je pro vás hračka.

J. Kočí 4.1.2020 12:09

Ale o tom to je,

odmítám se nechat manipulovat. Z vašich odkazů mi funguje 1, který říká, že se navýšily emise CO2 o 0,34%. Je to hodně, málo, nebo se snížilo tempo?

Druhý odkaz nefunguje.

Jistě bych dokázal napsat článek tohoto typu. Ale proč? Nechci nikým manipulovat. A hlavně fakta prosím.

F. Houžňák 4.1.2020 12:25

No tak se nenechávejte manipulovat, co vám brání? Do druhého odkazu si na začátek doťukněte www., pak vám to půjde, lidi od inteligenčního průměru výš to napadne samo, ale některým je to třeba říct explicitně. Fakta dodejte, co vám brání? Řekl bych, že z vás mluví kverulantská lenost.

J. Kočí 4.1.2020 12:51

Souhlasím, ale názor na původní článek to nejenže nezměnilo, ale utvrdilo mě to v názoru, že článek je jasná demagogie. Např. celosvětově emise rostou, ale v Evropě zřejmě klesají, z toho mi plyne jasný úspěch emisních povolenek. V článku autor dospívá k opačnému názoru. Z toho mi plyne účelovost a demagogie.

F. Houžňák 4.1.2020 13:29

No, když myslíte ...

J. Jurax 4.1.2020 13:52

"Např. celosvětově emise rostou, ale v Evropě zřejmě klesají, z toho mi plyne jasný úspěch emisních povolenek."

Ano. Zločinný kysličník ctí hranice kontinentů. Ekologicky uvědomělému se vyhne, protože ho tam nemají rádi.

Evropa bude spasena - díky povolenkám, za něž vyhazuje miliardy do luftu nebo spíš do WC, takže si to za ty prachy zaslouží - kdežto zbylý neuvědomělý bezpovolenkový svět díky kysličníku zhyne tepelnou smrtí. Ale bude dodávat do uvědomělé Evropy průmyslové zboží, jehož na emise náročná výroba do něj byla z Evropy přenesena.

Takže kromě toho, že jsou výnosným kšeftem, jsou povolenky na dvě věci.

Š. Hašek 4.1.2020 17:17

Evropský novopolitik/novoekonom Vám bude i tvrdit, že denní dojíždění do práce (5o km) se vám promítne do rodinného rozpočtu v kladných číslech. DPH, tedy jako rozkvět státu, udělají ze všeho, kouzelnicky!

Z takových by se jeden posr........

A teď si dokonce pletou klimatizaci v kanclu a klima planety Země!

F. Houžňák 4.1.2020 12:28

No a jak sám píšete, odpověď na vaši otázku "zejména jestli poklesly emise, či ne" jste v mém odkazu našel, tak co se čílíte? Pro jistotu ještě jednou polopatě pro vás: nepoklesly, naopak se zvýšily.

F. Houžňák 4.1.2020 12:31

Když jste líný (nebo neschopný) vámi požadovaná fakta zkompilovat a víceméně přehledně sepsat, tak si nestěžujte, že to za vás někdo neudělal. Taky je zajímavé, že uvádění faktů považujete za manipulaci. Typické pro zelené neschopné kverulanty.

V. Petr 4.1.2020 12:14

Světové emise CO2 neustále rostou, hlavně v rozvíjejících se zemích, pokud tam nedojde ke kolapsu ekonomiky (naposledy Venezuela).

EU dokázala snížit emise CO2 od roku 1990 o necelých 20%, ale převážně "díky" postkomunistickým zemím. Roku 2018 to byl oproti předchozímu roku jen zlomek %. Mimochodem, Indie za rok zvýšila své emise CO2 o 6,7%.

Vše si můžete snadno dohledat!

J. Jurax 4.1.2020 13:36

Nepoklesly. A proč by kvůli odpustkům měly? Globálně spíš vzrostly.

V. Vlach 4.1.2020 10:44

Další rozměr je v uplatňování ( a zaměstnávání/ uživování)obrovské části lidí, kteří nic nevyrábí, jen ujídají ze společného koláče, do kterého ničím nepřispívají.

Na tenhle nešvar by se měli zaměřit tvrdě ti ostatní.

J. Jirka 4.1.2020 15:54

"Na tenhle nešvar by se měli zaměřit tvrdě ti ostatní."

A právě o to politikům všech barev jde...

Š. Hašek 4.1.2020 9:08

"Emisní povolenky" jsou typická "bursíkovina".

Pouze opět jeden stupínek ke vládě politiků nad rozumem/občany. Některých politiků.

P. Lenc 4.1.2020 9:55

Ano.

R. Vacek 4.1.2020 8:34

Jedná se o jednu z forem rozvojové pomoci, kterou EU poskytuje chudším zemím. A že to funguje vidíme na příkladu Číny, kam se evropská výroba stěhuje a Číně to pomáhá.:-)

Š. Hašek 4.1.2020 9:40

Za posledních tisíc let se v Evropě několikrát posunula "hranice pěstování vinné révy", klima houplo .....

Kdyby panovnice moudré Marie Terezie, .... Viktorie věděly, že to poštelují daněmi pro kouřící kovárny a hamry, krby, topeniště dřevěnek ..... určitě by na to vlítly.

A zatím se zabývaly úplnými podružnostmi ...... třeba, že dítka naženou do škol ...... .

No, neměly bursíky.

R. Vacek 4.1.2020 9:58

V rodinách často funguje, že některé generace budují a potomci vše promrhají.

No a západ Evropy je též už pár let ve stádiu, že rozhazuje to, co otcové a dědové naakumulovali.:-/

Š. Hašek 4.1.2020 10:32

Samozřejmě.

Všechno to je křivka s lokálním minimem a maximem. Sem tam skoro přímka. Tedy "mračno křivek". Od rodin, přes ekonomiku států ...... až po klima. Až po Vesmír.

Držet se a nespadnout .....

J. Krásenský 4.1.2020 4:38

Tak to tady znovu zopakuji. S myšlenkou daní za CO2, či za povolenky, jsem se poprvé setkal v polovině osmdesátých let, kdy měly sloužit k přerozdělení bohatství a spotřeby z rozmařilého severu na chudý jih. Myšlenka hezká, ale nepříliš táhnoucí, neboť zavdávala otázky soběstačnosti, práce, vzdělání a pokojného soužití třicet let po kolonializmu. O deset let později ji inovovali na záchranu planety před zlým CO2, boji proti GW a také o to, že peníze za CO2 nekončí u potřebných chudých, ale na kontech mezinárodní oligarchie. Tehdy se dostalo těmto myšlenkám patřičné síly, mediální i politické, přes akční výbory občanské společnosti a myšlenky globální vesnice. A výsledky se brzo dostavily. Přírodě to pranic nepomohlo - ani nemohlo, a nůžky bohatství se rozevřely v míře v dějinách dosud nepoznané.

J. Jurax 4.1.2020 13:58

Takže to dopadlo jako obyčejně. Přitom lze důvodně pochybovat o tom, že to původně mysleli dobře.

Ačkoliv pro sebe dobře to vymejšleči této peachoviny mysleli určitě ...

P. Dvořák 4.1.2020 2:50

Jako vždy jsou v tom jenom prachy. O ty se v podstatě starají dvě skupiny.

Ti první vymýšlí povolenky, staví si fofrníky a solární pole, zavírají elektrárny, sestavují státní rozpočty, rozhodují o struktuře obyvatel (připrchlictví), stávají se „klíčovým hráčem v české politice“ . . . Ti druzí to platí.

Dělící čára mezi prvními a druhými je také v tom, že ti druzí jezdí do zahraničí na dovolenou a za svoje, kdežto ti první jsou nachystaní odjet do daleka navždy a znovu přesně tak, jak zněl název staršího filmu: "Za prachy těch druhých."