29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

EVROPA: Kdy přijde znárodňování k nám?

Čím dál víc vidím, že jsem tvorem devadesátých let: Zatímco třeba lidi z přelomu šedesátých a sedmdesátých let ovlivnila válka ve Vietnamu, a proto se přidali k hippies.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pavelka 25.6.2019 12:11

Re: To první světovou válkou bych se neoháněl, to úřady

Venezuela nvzdory zásobám ropy, nebyla nikdy, ani před Chavesem bohatým státem...ono i Mexiko má zásoby ropy...

P. Harabaska 25.6.2019 8:24

Re: Ano, fakt zaznělo,

Čili nevěříte, že stát ve skutečnosti počet státních zaměstnanců navýší? Takže Y > X !

P. Harabaska 25.6.2019 8:22

Re: To první světovou válkou bych se neoháněl, to úřady

Když se dohodneme na ceně práce my dva, tak k žádné korupci nebo předražení nemůže dojít. Ano. Důležité ovšem je to, zda poskytovatel (dodavatel) je i v situaci pro odběratele nevýhodné ochoten nabídnout a přijmout cenu takovou, která pro něj neznamená ztrátu, ale jen PŘIMĚŘENÝ zisk (tedy česky řečeno, nakolik je slušný), a kterou je odběratel nejen ochoten, ale současně i schopen zaplatit. Ač původně technik, pohyboval jsem se v oblasti obchodu přesahujícího hranice státu. Zahraniční partneři mnohdy potvrzovali, že by mohli sice požadovat cenu značně vyšší, ale narušovalo by to dobré mravy, tedy jejich GOODWILL. Říkali: Mohli bychom sice prodat dráž, ale napříště byste u nás již nekoupil a také bychom měli v oboru poškozenou pověst. Ceny bytů (vč. nájemného) jsou typickým příkladem zneužití situace na trhu a zneužitím pozice potenciálních bydlících. A protože se jedná o komoditu spojenou se sociálním aspektem, má stát činit kroky k zajištění její dostupnosti. A v tom mj. spočívá rozdíl např. mezi Rakouskem a Bangladéší. Nikdo přece neříká, že má stát zajistit každému 5-pokojový byt all inclusive zadarmo. Jinak je stát jen primitivní tlupou divochů, která sice organizuje boj proti nepříteli s pomocí oštěpů a kyjů, dívá se ale bez zájmu na to, jak se její členové navzájem vydírají a ničí. To není lidská společnost, to je právě jen tlupa divochů.

M. Bílý 24.6.2019 22:17

Re ing. Miroslav Pivoda 20:03

Že nelze letadlo řídít jako auto, k tomu dospěje i školák, ale že se stát nedá řídit jako vlastní firma, k tomu je třeba nastudovat teorii systémů, nebo alespoň Systémovou anylýzu a syntézu. Oboje se m.j. přednáší na VŠE.

I. Novotný 24.6.2019 22:02

Už zase Německo

Jak jsme v řadě dokumentů měli možnost vidět, Hitler se k moci nedostal násilím, ale za velkého jásání/manifestování davů. A kdyby nebyl vojenský diletant, kdo ví, jak by dnes Evropa vypadala. Němci stvořili komunizmus (transport Lenina s milionem marek do Ruska), I. a II. světovou válku a dnes tam mají "liberálně demokratičtí" Zelení už 28%. Jen taková otázečka, odkud nám historicky hrozilo více problémů - z východu, nebo ze západu?

J. Kulheim 24.6.2019 21:38

Re: Kapitalistická svazačka pravdu pochopitelně nemá

To věřím, když tam budete i vy. Vy jste navíc korunovaný. Takový stačí jeden a nadělá víc problémú jak botulotoxin.

K. Janyška 24.6.2019 20:51

Lidský svět je odpradávna spontánním řádem lidské interakce,

tedy kapitalismem, a selhat nemůže. To by lidi už dávno nebyli. Lidský rozum však, je jeho produktem a na jeho řízení tedy nemá. Lidé jen spravují věc veřejnou. A špatně, nevzdělanci hloupí... Dzp.

F. Nekolný 24.6.2019 20:33

Zemědělství.......

u nás se jim podařilo také pořádně zhurvit !

V. Petr 24.6.2019 20:10

Protože to ukazuje na jistý problém.

Pokud necháte trh, bude mít každý bydlení podle své kapsy. Nedostatek bytů ovšem mohou vyvolat různé "regulace." Pokud uzákoníte "právo na bydlení" musíte ještě určit kvalitu, na kterou má dotyčný "nárok." Já bych si pro sebe nárokoval vilu 7+2 na Vinohradech...

A v tom SSSR to "právo" omezili na těch 5,8 m2. Kdyby to bylo 20 m2 na osobu, bylo by to za tehdejší situace naprosto nereálné.

Těch 5,8 m2 mnozí ani neměli...

Jak jsem napsal jinde, když ty byty ukradnou, zprvu určitou část lidí podělí. Pak se ale byty stavět NEBUDOU, leda že by je stavěl stát...

A tom Berlíně je "díky" tamním zeleným skoro nestaví...

M. Pivoda 24.6.2019 20:03

Tržní uvažování je třeba lokalizovat, tzn. do Česka

Šichtařová: "Mě zase ovlivnil pád železné opony a ekonomická transformace. To kvůli ní jsem začala studovat ekonomii. Tržní uvažování mám zažrané pod kůží. ..."

Očekával bych asi takové relevantní pokračování od Šichtařové (Next Finance): "A právě proto, že jsem vůbec neporozuměla situaci v mém rodném Česku, starám se dnes hlavně o Německo. To je pro mne mnohem snadnější. Soudruh Babiš (který kdysi přísahal věrnost ideálům socialismu) mne dnes nechává naprosto klidnou, protože ten zmíněný soudruh chce řídit český stát jako svoji vlastní firmu. Takové jednání je v souladu s tržními principy Next Finance."

J. Kanioková 24.6.2019 19:57

Ano, fakt zaznělo,

ovšem dosažení kýženého cíle nevěřím.

J. Kanioková 24.6.2019 19:43

Vy jste odporné stvoření,

odlepte se vy.

J. Kratochvíl 24.6.2019 19:33

Re: Kapitalistická svazačka pravdu pochopitelně nemá

Podle vás by tam museli mít ten socialismus již 100 let. Nebojte, vás a Šichtářovou určitě nikam tahat nebudou. Blbečků mají sami dost.

J. Kratochvíl 24.6.2019 19:30

Děkuji! pěkně 👍👏

Zdá se mi, že vám ten kapitalismus nějak moc nefunguje.!!!

J. Kratochvíl 24.6.2019 19:26

Re: Jen znárodňuj soudruhu🦍,a nálepkuj lidi, jejichž duševních

Pravda je, že v článku žádnou kvalitu nevidím, modrobolševiku.

J. Kulheim 24.6.2019 19:26

Re: Kapitalistická svazačka pravdu pochopitelně nemá

Já mám socialismu dost. Pokud socialismus chtějí v Rakousku, tak já proti tomu nic nemám. Jenom nechci, aby mne do toho tahali.

J. Kulheim 24.6.2019 19:23

Re: To první světovou válkou bych se neoháněl, to úřady

Já nejsem v tomto směru vzdělaný, ale živil jsem se jako OSVČ a musel jsem si umět spočítat a logicky uvažovat. .

Stát by měl dělat zejména tok čemu si stát lidé dávno zřídili. Zabezpečit vnitřní a vnější obranu, starat se o infrastrukturu a měl by pomáhat těm, kteří se dostanou do životních problémů. Pokud chce dělat něco navíc musí lidem sebrat peníze a pravomoci což znamená omezovat svobodu jednotlivce. Čím víc má stát pravomocí, tím méně svobody máme.

Stát= státní úředníci. Ti kdyby uměli podnikat, tak nebudou sedět na úřadě. Čím víc peněz úředníci vyberou na daních, tím je větší korupce a krádeží. To je zhruba nalajnované hřiště na kterém se pohybujeme. Když se dohodneme na ceně práce my dva, tak k žádné korupci nebo předražení nemůže dojít.

S. Netzer 24.6.2019 18:59

Re: Kapitalistická svazačka pravdu pochopitelně nemá

A jak to funguje! https://www.mdr.de/nachrichten/politik/ausland/wien-foerdert-sozialen-wohnungsbau-100.html

Nechápu proč se někteří lidé jako autorka nebo vy,vyjadřují k tématům, o kterých nic neví.

P. Klíma 24.6.2019 18:56

Skvělé čtení, děkuji! 👍👏

Velmi jednoduché na pochopení i pro momentálně zaostalé.

Zdá se ale, že pro některé diskutující z Večerní univerzity marxismu-leninismu je to přes svoji jednoduchost neuchopitelné.

P. Harabaska 24.6.2019 18:54

Re: Až dosud jsem paní autorce fandil a rád četl její

Snažím se pochopit přesně to, co mi sdělujete, pane Kuhleime.

P. Klíma 24.6.2019 18:54

Jen znárodňuj soudruhu🦍,a nálepkuj lidi, jejichž duševních

kvalit nedokážeš dohlédnout...

P. Harabaska 24.6.2019 18:52

Re: To první světovou válkou bych se neoháněl, to úřady

Bylo by lze s vámi možno polemizovat k různým bodům vaší reakce. Např. matka Tereza měla prachů až až. Zatímco nemocné léčila dobrým slovem a naznačováním krucifixu nad pacientem, sama se jezdila léčit na nejlepší a nejdražší kliniky světa. Někdo jí to zaplatil. Peníze nemusí ležet na účtu, ale jsou tak říkajíc "in spe". Podnikatel-investor přece nemusí zkrachovat, když investuje do výstavby bytů. Jen nemusí požadovat nemravně vysoký zisk. Ale výraz Goodwill vám asi mnoho neříká. Venezuela byla bohatá do té doby, než jí největší odběratel přestal za dodanou naftu platit, ba dokonce vytvořil překážky pro vývoz ropy do zemí, které by ev. platily. Přeji vám, abyste se setkával jen s takovými podnikateli, kteří vědí, že nejvyšší zisk je jediným cílem jejich konání. Například si v odlehlé končině zlomte nohu bez možnosti opatřit si pomoc jinou než odvoz do nemocnice jediným autem široko daleko, jehož majitel ale trvá na tom, že mu za to musíte dát aspoň 10.000 korun. Potom snad pochopíte, co znamená pojem zneužití nouze jiného.

M. Prokop 24.6.2019 18:41

Re: Kapitalistická svazačka pravdu pochopitelně nemá

Nefunguje.

J. Kulheim 24.6.2019 18:40

Re: To první světovou válkou bych se neoháněl, to úřady

Žádný investor nemůže prodělávat. To by udělala možná Matka Tereza, ale ta neměla peníze, nikdy neinvestovala. Měla jenom dobré slovo a to nikomu nepomůže když prší.

Pokud podnikatel prodělává, tak zkrachuje. Propadne se do dluhů, dojde exekutor a sebere mu i lžičku. Co by mu rodina řekla, když by musela bydlet pod mostem, si dovedu předtavit. Za komunistů bylo regulováno vše a nefungovalo to.

Socialistické hospodářství nefugovalo nikdy nikde. Boghatá Venezuuela je příkladem. Cenu práce, zboží a meteriálu umí stanovit pouze trh. Není to možné aplikovat všude, ale tam kde to chtějí řídit lidé, to dopadne vždycky špatně.

J. Kulheim 24.6.2019 18:25

Re: Až dosud jsem paní autorce fandil a rád četl její

Domknívám se, že jste si pane Harabasko, nnedostatečně článek paní Šichtářové. V první reakci na váš diskusní příspěvek přetiskl příčiny vysokých nájmů.

Další odstavec."Vskutku nevím, jak chce člověk, který nikdy nepodnikal, radit lidem, kteří podnikají. Za růst nájmů, obecně růst cen nemovitostí v Německu a vlastně v celé EU mohou centrální banky - nikoli trh. Mohou za to socialisté podobní paní kancléřce, kteří najmenovali do vedení ECB své kamarády hrající si na rádoby-ekonomy místo racionálních ekonomů. Racionální ekonom by nikdy nedovolil, aby byla hlavní úroková sazba eurozóny záporná, natož v době, kdy ekonomika roste. Nikdy by nepřipustil takovou nemravnost, aby při záporných úrokových sazbách věřitel platil dlužníkovi za to, že mu „smí“ půjčit!"

Příčnou je socialistický stát, který chce regulovat všechno. V tomto případě tiskne peníze množství peněz v ekonomice. Nekryté peníze zvyšují ceny. Ti kdo je mají investují a protože je poptávka větší než nabídka, tak ceny bytů se zvyšují a musí se zvyšovat i nájemné. Investor nebude investovat proto, aby prodělával. Kdfyž neincvestuje nejsou byty. Když je málo bytů, zvyšují se ceny.

Stát investovat nemůže, protože nemá peníze. Má pouze peníze daňových poploatníků a dluhy. Když chce víc peněz musí je sebrat lidem, kteří pracují nebo natisknout. Nepokryté peníze zvyšují inflaci a ta žere z talířku zejména těm s nízkými příjmy. Atd

Je to podobně jako když pes jitrničku sežral.... Pořád dokola ve spirále. Merkelová a spol. to zavinili, nech to za své napraví. u nás stát dělá dluhy a try platí zvyšováním inflace. Nejvíc to odskáčou důchodci, kteří si za důchod koupí čím dál menší množství zboží. V roce 1992 byl náhradový poměr důchodů kolem 50% za těchto vlád klesl na 40%. S velkou slávou přidali 1000 Kč a důchodci jsou čím dál chudobnější. ATD

J. Kratochvíl 24.6.2019 18:25

Kapitalistická svazačka pravdu pochopitelně nemá

Regulaci nájemného docela slušně vyřešili sociální inženýři ke všeobecné spokojenosti občanů např. v Rakousku a konkrétně ve Vídni.. Nezdá se, že by se spoléhali pouze na chamtivou neviditelnou ruku trhu, ale hlavně to tam funguje již téměř 100 let. Co vy na to?. Dělají to špatně, měli by se poradit u vás.

I. Procházková 24.6.2019 17:56

Re: No

Taky mě to napadlo ... :-))

P. Harabaska 24.6.2019 17:19

Re: To první světovou válkou bych se neoháněl, to úřady

Jste poněkud mimo. Kde úřady zabrzdily bytovou výstavbu? U nás? To snad ne. Někdo snad vydal zákaz investovat do bytové výstavby? Investoři přece mohou investovat od rána do večera. Ostatně i za těch zlých komunistů stát (byť nedokonale) podporoval bytovou výstavbu. Kolik bylo postaveno oněch podle pana Havla králíkáren? A kolik lidí je dnes rádo, že bydlí aspoň v té králíkárně. (Ne každý mu mohl přizvukovat, že "jeho děd" postavil fortelný barák v Praze na nábřeží). A pokud jde o to zvyšování činží, jistě by se našel šikovný právník, který by vhodně využil znění zákona, kde se říká (přibližně), že kdo neužije nouze ..., dopouští se trestného činu... Jistě by mu ale musel někdo pořádně zaplatit. A mít potřebu bydlení je něco jiného nežli chtít BMW či Ferrari, zvláště máte-li již Škoda Superb.

J. Pavelka 24.6.2019 17:04

Re: To první světovou válkou bych se neoháněl, to úřady

To je přece jenom něco trochu jiného jiného......ale regulace nájemného k dobrému nevede, i když je opravdu příliš vysoké...

S. Netzer 24.6.2019 16:51

Re: Takže si vezměte "právo na bydlení v bývalém SSSR.

Nevím, proč bych si měla vzít "právo na bydlení v bývalém SSSR", když autorka píše o dnešním Berlíně.