27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

EVROPA: Jakou strategii v boji s klimatickou změnou?

Boj za klima se stává klíčovým politickým tématem. Zejména ve státech Evropské unie. Tento článek se nezabývá otázkou, zdali je předpověď zvyšování teploty atmosféry a případných katastrofických důsledků správná, nebo zdali tzv. klimatický model splňuje ideální vědeckou metodologii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 25.12.2019 9:50

Čína není svobodnější svět. Může nám připadat sympatické, že v některých konkrétních věcech se neomezují formami sociálního inženýrství a kolektivismu západního světa, ale mají pořád dost sociálního inženýrství a kolektivismu svého. Desítky dostů.

J. Anděl 25.12.2019 9:54

Podle mě existuje určitá hranice životního komfortu, který žádná sebelepší manipulace trvale není schopná překonat. Nebo řekněme rychlost materiálního úpadku.

Je otázka, zda může existovat systém dost pomalého chudnutí, aby fungovala metoda vaření žáby. Podle mě se to někde vymkne a skok bude příliš velký na to, aby žáby nereagovaly. A pak vyskáčou z hrnce.

Mimochodem Rebelion Extention jsou jeden z faktorů, který to může urychlit. Minimálně by chtěli. Jsou to klasičtí revolucionáři starého typu. Cokoliv, co je vyžaduje jakýkoliv delší čas než "ihned", je pro ně příliš pomalé.

J. Jurax 25.12.2019 14:21

Přesně.

Nový, ekologický, uhlíkové neutrální svět by se zrodil z miliard mrtvých.

Ti přeživší by žili v nejlepším případě na úrovni středověku. A možná by znovu začali budovat civilizací. Tedy pokud by se ten nesmysl povedlo prosadit globálně. Pokud jenom v EU, znamenalo by to zkázu Evropy, proti níž by obě světové války byly jen procházkou růžovou zahradou.

To je téma pro dobrého autora dystopií, ne pro praktickou realizaci.

Z. Lapil 25.12.2019 15:38

Prej nezačli, jednoduše proto, že dnešní "středověký kovář" by nenašel ani uhlí ani železnou rudu povalující se někde na zemi. Musel by začít cíleně těžit a bez uhlí a železné rudy by to nedokázal, i kdyby věděl, kde kopat.

L. Novák 25.12.2019 17:59

Vypálil by si v milířích (tak se to jmenovalo, ta čmoudící hromada vytvářející karbonizací - "suchou destilací" dřevěné uhlí :-)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Milíř

No a samozřejmě by nám začaly ubývat lesy a přibývat mikročástice rozptýlené ve vzduchu ze vznikajícího kouře a nedokonalého spalování. :-P

Z. Lapil 25.12.2019 23:48

Moc na mě ten jazyk nevyplazujte, já četl Holubí poštu :-).

Hodně zjednodušeně - kovář je středověký proto, že používá dřevěné uhlí. Právě uhlí kamenné z něj dělá kováře průmyslového.

Pro jistotu: https://www.databazeknih.cz/knihy/vlastovky-a-amazonky-holubi-posta-8629