26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

EVROPA: Jakou strategii v boji s klimatickou změnou?

Boj za klima se stává klíčovým politickým tématem. Zejména ve státech Evropské unie. Tento článek se nezabývá otázkou, zdali je předpověď zvyšování teploty atmosféry a případných katastrofických důsledků správná, nebo zdali tzv. klimatický model splňuje ideální vědeckou metodologii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 25.12.2019 13:26

Jakou strategii v boji s klimatickou změnou?

Ten nadpis by měl být zpřesněn takto: Jakou strategii v boji s klimatickou změnou volit dnes, když už jsme promeškali investovat dříve do patřičných (ekolgiocky přátelských) inovací?

V Česku jsme v posledních 30 letech intenzivně posilovali Neviditelnou ruku trhu a zanedbali Viditelnou ruku inovátorskou.

L. Novák 25.12.2019 13:57

Pivodo, běžte těmi vašimi bláboly provokovat pod vaše články. Rv !!

P. Staronový 25.12.2019 15:22

On primárně neprovokuje, on blbne.

Š. Hašek 25.12.2019 14:03

V uplynulých tisíci letech bylo několik změn, "vždy se v podstatě měnilo rozšíření pěstování vinné révy". To byla jasná a jednoduchá "informace". Lidstvo si to pelášilo dál ...... Sedláci pěstovali všechno ostošest.

Problém nastává, pokud nedovzdělaným se zachtělo regulovat planetu Zemi. "Společnost" jim je málo, tak se vrhneme na uhlík, pro začátek, možná krycí manévr.

A zákeřně tomu všemu říkají ("odborně") "uhlíková stopa". Stopu dělá liška ve sněhu nebo tužka z grafitu na papíře.

O stupni zhloupnutí svědčí potlesk Gretě, stovky miliard vyhozených oknem a přepočítávání i ranního čištění zubů na uhlík. A neznalost základních přírodních zákonů ..... Kolik přírodních zákonů zná dnes pražský student filosofie?

Z. Lapil 25.12.2019 15:09

Obávám se, že jeden jediný: ekonomická motivace je zlo.

Převráceno nohama vzhůru a zjednodušeno :-).

J. Jurax 25.12.2019 14:04

UI je ještě nedokonalá. Takže blábolí. Dokonce tatáž UI ondyno ve svém článku vysvětlovala proč ... :-)

Š. Hašek 25.12.2019 9:56

"Opravdu se těším", kterak ti samí politici, kteří si neumí poradit se státní peněženkou, rozkládají základní hodnoty společnosti lidojedským kořením z Afriky, vytvořili šíleného molocha (který se stále stěhuje sem a tam) ..........

......... nám chtějí namluvit, že budou regulovat klima planety Země!!! A že vyberou zas od nás penízky!

Regulovat klima planety Země!

A neumí si odříci ani jedno letadlo do brusele měsíčně, z těch šesti. Hnus. Političtí padouši.

Zkráceno.

F. Navrátil 25.12.2019 9:17

Pokud bude EU pokračovat v civilizační destrukci, pak zde v roce 2050 budou imámové vysvětlovat klimatické změny jako důsledek vůle Alláhovy. Je to stejně dobré a logické vysvětlení jako současné teorie klimatických alarmistů v čele se sv. Grétou.

P. Lenc 25.12.2019 9:23

Naprosto přesné a bohužel také reálné.;-(

Š. Hašek 25.12.2019 9:58

Zde se obávám, že podřezávači ovcí budou podřezávat "místní ovce".

Klima je zajímat nebude, vždyť nebude zima .....

J. Anděl 25.12.2019 10:07

Jsou obecně dva náboženské přístupy k vůli Alláhově. Jeden, že to byl jeho záměr pro naše dobro. Druhý, že je to trest za naše hříchy.

Není moc podstatné, jestli si lidé události vysvětlují jako vůli Boha, nebo jako důsledek konkrétních procesů (ať CO2, sluneční aktivity, výkyvů v rotaci Země atd.).

Je ale podstatné, zda to vnímají jako výzvu k vlastnímu zdokonalení v přizpůsobení se situaci, nebo zda to vnímají jako zničující trest, vyžadující pokání a naprosté podřízení se elitní skupině kněží v činech, slovech i myšlenkách.

Bývaly časy, kdy "pravdoláskoví" esoterici prosazovali myšlenku a strategii pozitivního myšlení. Což je z kategorie vnímání událostí jako výzvy k pokroku. Je zajímavý vývoj ideí světa, že tento přístup nahradili totalitními metodami šíření strachu a ponechali ho v zásadě konzervativním skupinám.

To je úzce spjato s kolektivismem. Pozitivně lze k tvořivosti povzbudit ducha svobodného člověka, jednotlivce. Na stádo může působit jen honící pes a elektrický ohradník. Plný žlab a Beethoven pro zvýšení dojivosti taky nejsou na škodu, ale v omezeném prostředí duch nedokáže skutečně tvořit.

A je fakt jedno, jestli ve vaší řeči figuruje Bůh, nebo se bez něj plně obejdete.

Z. Lapil 25.12.2019 15:11

To zní nebezpečně přesně... R^

J. Kombercová 25.12.2019 17:10

Pěkně napsáno (lépe zní "pěkně řečeno", ale mohla bych být podezírána, že slyším hlasy).

Si to hodně zestručním - alarmisté = jehovisté. Dala bych smajlík, ale je to vůbec k smíchu?

K. Salajka 25.12.2019 18:29

No jehovisté mi přijdou proti alarmistům laskavější. Když se nedostavil konec světa přehodnotili termín a provedli nový výpočet. Alarmisté jen prostě stanoví nový cíl a zacpou ústa všem kdo tvrdí, že se cíl nedostavil. Jehovisté kladou úkoly především sobě, alarmisté svým učitelům a vládám.

J. Pospíšil 25.12.2019 6:26

Samozřejmě, dělat to, co bude pro krajinu a udržení vody v ní prospěšné. Třeba obnovit padlé lesy a to ve složení dřevin takovém, jaké bylo v lesech původních s přihlédnutím k tomu, že podmínky se poněkud změnily. To naše lesácká komunita, která na to má vzdělání, zvládne. Chtělo by to ale vyhnat ideology samovolné obnovy odevšad, zejména z ministerstva zemědělství a z národních parků. Nenechat si namluvit, že lesníci jsou nepřátelé lesa. Zemědělci by měli obnovit terasování (meze) tak, aby voda nestékala i s půdou. Vodohospodáři by měli udělat vše, aby voda odtékala pomaleji. Od bystřinných stupňů, takových malých poldříků až po zmeandrování toků, které byly v minulých dvou staletích narovnány a ztratily stovky kilometrů toků.

No a co se týče kolonistů, tak přijímat jen opravdové uprchlíky před válkou, zajistit jim prosté přežití v táborech, jídlo, hygienu a základní zdravotní péči a ihned po odeznění aktuálních bojů v jejich domovině je naložit a odeslat zpět. Pokud jim budou poskytnuty jen prostředky na přežití, rádi se do svých zemí vrátí.

Vypovědět část schengenských dohod, které se týkají každého a volný pohyb nechat jen pro občany smuvních zemí.

Proti nelegálnímu přistěhovalectví účinkuje efektivní odrazování. To je účinné, když je minimální takové, které bude stačit. Takže pro začátek by stačila kontrola dokladů na hranicích, žádné ubytování mimo tábory a žádná sociální podpora mimo základního přežití. Další obranné prostředky lze použít až podle situace. Zahraniční pomoc poskytovat jen těm zemím, které provedou takové změny své politiky, které budou znamenat snížení porodnosti. Všimněte si hospodářského růstu Číny, který nastal s její politikou jednoho dítěte. Státy s vysokou natalitou nemají šanci mít hospodářský růst větší, než rostouci počet obyvatel. Mohou sice zvyšovat HDP, ale na jednoho obyvatele jsou stále chudší. Prostě svůj hospodářský růst doslova prožerou.

J. Schwarz 25.12.2019 9:11

Žádní "uprchlíci před válkou" se nemohou v ČR objevit, pokud se tedy nebude válčit v jejím bezprostředním okolí. Když, tak jako uprchlíky bych přijal němce a rakušáky, kteří už nebudou moci ani chtít snášet poměry ve svých zemích. V žádném případě však nebrat ty, co je způsobili, stoupence rudozelených ideologií a "novináře". A pokud někde vypukne válka v důsledku přelidnění, tak takové "uprchlíky" bych nebral nikdy, pokud nechceme dopadnout stejně. Použít sílu je naprosto legitimní, eventuelní míra "brutality" klesne k nule v ten moment, kdy se imigranti přestanou snažit dostat přes hranici. Pokud se někdo bude cpát k vám do bytu, taky můžete použít všech prostředků aby jste mu v tom zabránili. Vetřelci nebude nic hrozit v ten moment kdy zanechá snah do vašeho domu se dostat. Howgh.

L. Novák 25.12.2019 9:59

"...Všimněte si hospodářského růstu Číny, který nastal s její politikou jednoho dítěte. ..."

Plácáte hlouposti. Politika jednoho dítěte začala být v Číně plánována v roce 1977 a uzákoněna v roce 1979. ... Zrušena v roce 2015.

Od roku 1981 do začátku roku 2013 byla politika jednoho dítěte řízena centrální komisi pro rodinné plánování. V roce 2013 byla v rámci reforem komise zrušena a zařazena pod ministerstvo zdravotnictví.[2]

V roce 2007 byla situace následující: 35,9 % populace mělo povoleno mít pouze jedno dítě, 52,9 % mělo povoleno mít druhé dítě, pokud to první byla dívka, 9,6 % mělo povoleno mít dvě děti bez ohledu na pohlaví a pro 1,6 % (hlavně Tibeťanů) neplatil žádný limit.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Politika_jednoho_dítěte

J. Pospíšil 25.12.2019 12:19

No, vždyť. Nezrušili politiku, povolili mít druhé dítě všem. Na třetí a další dál potřebují povolení.

Hospodářský růst měli předtím, přitom i potom. Ale na životní úrovni se projevil přitom a zůstal i potom, protože natalita zase až tolik, aby prožrali růst hospodářsky, nevzrostla.

L. Novák 25.12.2019 13:11

Hospodářský růst s natalitou příčinně vůbec nesouvisí. Je způsoben hlavně změnou hospodářského (nikoliv však politického) systému, který řádově zvýšil produktivitu a přinesl nové technologie, které Číňané předtím neměli. Kvůli levné a schopné pracovní síle se výroby z celého světa stěhovaly do Číny... Z nedostatkového komunistického tábora bídy se stala země s přebytkem zboží v obchodech...

L. Novák 25.12.2019 13:20

"...V říjnu 2015 přijal ústřední výbor Komunistické strany Číny rozhodnutí, které povoluje mít v rodinách děti dvě. "

Tato věta charakterizuje současný totalitní komunistický režim v Číně víc, než co jiného. :-P

Z. Lapil 25.12.2019 15:29

Jen poznámka k dokladům: mnozí je nemají a osobně odmítám a priori předpokládat, že je nemají schválně. ̈

Ke štěstí by mi stačila registrace na hranicích, umožňující kdykoliv poté identifikovat danou osobu, například přes otisky prstů klidně kombinované s "trestaneckou trojfotkou". Přinejmenším by se nemohlo vloudit podezření, že je masově využívána možnost býti více osobami naráz. Přes ty fotky by se líp pracovalo policajtům a přes ty otisky by byl o dost lepší přehled, kolik lidí a kde se pohybuje.

Osobně mě děsí skutečnost - jsou-li zprávy pravdivé - že se po EU((?) pohybuje několik set tisíc lidí, kteří přešli hranice a už o nich nikdo nikdy neslyšel.

Pořád si říkám: země EU nikdy nebyly, snad občas kromě Německa, nějak zvlášť válečnicky založené, takže představa, že hranice bude obsazena kulometčíky a gumové čluny plné lidí budou natvrdo potápěny, nedělá mnohým (včetně mě) dobře na žaludek. ALE země EU skvěle zvládají byrokracii a buzeraci skrze zákony. Moc pěkně o tom psal Kafka. Opakuji se: jak je tedy možné, že není přehled o lidech "mimo zákon", tedy o lidech překročivších hranice bez použitelných dokladů? Někde jsem četl: To je horší než zločin, to je chyba.

P. Dvořák 25.12.2019 4:07

Kdysi mi do ruky strčili Svědkové Jehovovi jakousi brožuru, která ukazovala (jak jinak) svět poté, co nastane jeho konec. Už to je oxymóron.

Uvnitř mimo stupidního textu byl obrázek, na kterém byla jakási louka sem tam s různými lidmi a zvířátky, býložravci, predátoři, všichni vedle sebe. V popředí byl malinový keř, u kterého stál usmívající se mědvěd (medvědi mají absolutně nehybnou "tvář"), který obíral maliny hned vedle mladé maminky s dítětem a láskyplně se na ně díval. Ráj na zemi.

Tak nějak bude vypadat svět po dosažení uhlíkové neutrality. Sem tam lidé žijící z toho, co nasbírají a v malinách totálně ožralý medvěd, který hned poté, co se udrží na nohách, lidičky uloví a slupne.

J. Anděl 25.12.2019 9:44

Jo, taky si pamatuju ty obrázky.

Něco takového mi vždycky taky vytane na mysli, když slyším o nějaké utopické, nebo alespoň utopii připomínající teorii. Protože nevím s jistotou, co se zrealizovat podařit může a co ne (mám jen nějaká tušení).

Takže nejen představa světa s uhlíkovou neutralitou, ale i svět zcela korektní, svět zcela sociálně spravedlivý, svět plně multikulturní se zcela volným pohybem osob po celé planetě.

Velké plus Svědků Jehovových oproti sociálním inženýrům tkví v tom, že schopnost vytvořit tento utopický svět ponechávají v rukách Boha, po lidech požadují jen víru a práci, nicméně nikoliv aktivní (revoluční) snahu tento svět z druhých vymlátit.

Z. Lapil 25.12.2019 15:33

Znáte Stopařova průvodce a jeho tlumočnickou rybku? Ta netlumočila slova, ale tlumočila přesně to, co měl mluvčí na mysli "a způsobila tak více krveprolití než cokoliv jiného ve známém vesmíru".

J. Anděl 25.12.2019 16:12

Znám, ale už jsem zapomněl, že tlumočila přesně to, co měl mluvčí na mysli. Pamatuji si, že byla důkazem neexistence Boha :-).

L. Novák 25.12.2019 2:12

"Boj za klima se stává klíčovým politickým tématem."

Hlupáci a zelení magoři řízení z Greenpeace se o to snaží velmi intenzivně. U autora článku beru přistoupení k "boji s klimatickou změnou" jen jako ukázku nesmyslných postupů, které nikam vést nemohou. Že jediným východiskem jsou jaderné elektrárny, je jasné už desítky let. Efektivita fotovoltaiky je určována především množstvím dopadajícího slunečního záření během dne / roku a jakost samotných panelů je až další v pořadí. V noci nebo pod mraky energii z FVE nevydojíte... :-P

J. Vintr 25.12.2019 1:18

To zchudnutí by znamenalo něco podstatně horšího. Lidé by dnes už neuměli žít tak, jak žili naši předci před sto lety. Jsou příliš závislí na mnoha věcech, které jim přinesl technický pokrok a jejichž fungování je vesměs zcela závislé na stabilních dodávkách elektrické energie. To vyhrožování uhlíkovou neutralitou směřuje právě proti výrobě elektrické energie. Pokud se podaří rozvrátit výrobu elektřiny, povede to ke katastrofálním důsledkům, které nejspíš spousta lidí nepřežije.

L. Novák 25.12.2019 2:30

Zelené blbnutí nutně vyvolá organizovaný občanský odpor. Buzerační taktika zelených klimaalarmistů vede k totalitě.

J. Krásenský 25.12.2019 6:19

Nevyvolá - viz sociální kybernetika. Dnes už jsou propracovanější metody manipulace, než měli bolševici. Zhroucení jejich tyranie trvalo sedmdesát let. A skončili jen proto, že za dráty byl úspěšnější svobodný svět. Předpokládám, že současní eurobolševici budou poskytoval nespokojeným nebolševikům humání službu euthanasie v rámci boje za redukci populace. A klimatem vystrašené stádo se ani bouřit nebude.

J. Schwarz 25.12.2019 9:14

Taky zůstane "za dráty" úspěšnější svobodný svět - Čína, Indie, Vietnam a Korea...