16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

EVROPA: Jakou strategii v boji s klimatickou změnou?

Boj za klima se stává klíčovým politickým tématem. Zejména ve státech Evropské unie. Tento článek se nezabývá otázkou, zdali je předpověď zvyšování teploty atmosféry a případných katastrofických důsledků správná, nebo zdali tzv. klimatický model splňuje ideální vědeckou metodologii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 25.12.2019 15:37

Zajímavý článek, ovšem i na dovoz energeticky náročných výrobků z třetích zemí se bude vztahovat platba "za povolenky" jen jinou formou.

K. Křivan 25.12.2019 15:37

Máte pravdu, četl jsem někde, že sucho v Čechách a na jižní Moravě způsobilo zpomalení větrů německými větrníky off-shore a na břehu severního moře.

Vítr má svou energii, kolik ji odevzdá větrníkům, to je součet jejich elektrického výkonu. Ten je hodně vysoký. Takže to bude v ČR vidět.

Z. Lapil 25.12.2019 15:33

Znáte Stopařova průvodce a jeho tlumočnickou rybku? Ta netlumočila slova, ale tlumočila přesně to, co měl mluvčí na mysli "a způsobila tak více krveprolití než cokoliv jiného ve známém vesmíru".

Z. Lapil 25.12.2019 15:29

Jen poznámka k dokladům: mnozí je nemají a osobně odmítám a priori předpokládat, že je nemají schválně. ̈

Ke štěstí by mi stačila registrace na hranicích, umožňující kdykoliv poté identifikovat danou osobu, například přes otisky prstů klidně kombinované s "trestaneckou trojfotkou". Přinejmenším by se nemohlo vloudit podezření, že je masově využívána možnost býti více osobami naráz. Přes ty fotky by se líp pracovalo policajtům a přes ty otisky by byl o dost lepší přehled, kolik lidí a kde se pohybuje.

Osobně mě děsí skutečnost - jsou-li zprávy pravdivé - že se po EU((?) pohybuje několik set tisíc lidí, kteří přešli hranice a už o nich nikdo nikdy neslyšel.

Pořád si říkám: země EU nikdy nebyly, snad občas kromě Německa, nějak zvlášť válečnicky založené, takže představa, že hranice bude obsazena kulometčíky a gumové čluny plné lidí budou natvrdo potápěny, nedělá mnohým (včetně mě) dobře na žaludek. ALE země EU skvěle zvládají byrokracii a buzeraci skrze zákony. Moc pěkně o tom psal Kafka. Opakuji se: jak je tedy možné, že není přehled o lidech "mimo zákon", tedy o lidech překročivších hranice bez použitelných dokladů? Někde jsem četl: To je horší než zločin, to je chyba.

K. Křivan 25.12.2019 15:28

Čekám, že EU zakáže krematoria jako neekologická. O co, že to nějakého EU-blba napadne ?

K. Křivan 25.12.2019 15:23

Může-li něco mít pozitivní vliv na klima, pak je to jenom redukce světové populace na hodnotu doporučenou Římským Klubem. Na 0,4 miliardy, na dvacetinu dnešního stavu.

Otázka není CO udělat, ale JAK to udělat. Je mnoho způsobů, mnoho kroků. První by mohl být ani zrnko pšenice (zadarmo) do Afriky. Odnegřit Evropu a obě Ameriky. (i s Karibikem). Převzit moc v JAR a udělat z ní, co byla. Mocná evropská země, do které emigrovaly tisíce Čechů.

P. Staronový 25.12.2019 15:22

On primárně neprovokuje, on blbne.

Z. Lapil 25.12.2019 15:11

To zní nebezpečně přesně... R^

Z. Lapil 25.12.2019 15:09

Obávám se, že jeden jediný: ekonomická motivace je zlo.

Převráceno nohama vzhůru a zjednodušeno :-).

M. Hájek 25.12.2019 14:41

Určitě by bylo vhodné přehodnotit vliv výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie na životní prostředí. Jsou opravdu tak ekologicky čisté? Vědí ekologové skutečně, jaký vliv mají na redistribuci energie a vody v atmosféře? Nebo nás jen tak ubezpečují o jejich bezpečnosti, aniž by znali jejich skutečný dopad např. na proudění vzduchových mas ? Co vědí o turbulencích vzduchu způsobených větrnými elektrárnami, jejichž počet se vyšplhal na počet větší než 350000 na celé severní polokouli?

J. Jurax 25.12.2019 14:21

Přesně.

Nový, ekologický, uhlíkové neutrální svět by se zrodil z miliard mrtvých.

Ti přeživší by žili v nejlepším případě na úrovni středověku. A možná by znovu začali budovat civilizací. Tedy pokud by se ten nesmysl povedlo prosadit globálně. Pokud jenom v EU, znamenalo by to zkázu Evropy, proti níž by obě světové války byly jen procházkou růžovou zahradou.

To je téma pro dobrého autora dystopií, ne pro praktickou realizaci.

J. Jurax 25.12.2019 14:04

UI je ještě nedokonalá. Takže blábolí. Dokonce tatáž UI ondyno ve svém článku vysvětlovala proč ... :-)

Š. Hašek 25.12.2019 14:03

V uplynulých tisíci letech bylo několik změn, "vždy se v podstatě měnilo rozšíření pěstování vinné révy". To byla jasná a jednoduchá "informace". Lidstvo si to pelášilo dál ...... Sedláci pěstovali všechno ostošest.

Problém nastává, pokud nedovzdělaným se zachtělo regulovat planetu Zemi. "Společnost" jim je málo, tak se vrhneme na uhlík, pro začátek, možná krycí manévr.

A zákeřně tomu všemu říkají ("odborně") "uhlíková stopa". Stopu dělá liška ve sněhu nebo tužka z grafitu na papíře.

O stupni zhloupnutí svědčí potlesk Gretě, stovky miliard vyhozených oknem a přepočítávání i ranního čištění zubů na uhlík. A neznalost základních přírodních zákonů ..... Kolik přírodních zákonů zná dnes pražský student filosofie?

J. Jurax 25.12.2019 14:01

No, z toho plyne, že celá strategie EU jak reagovat na klimatickou změnu je sebevražedně pitomá. Mozky prožrané zelenou plísní ovládly vrcholné orgány EU a hodlají ve jménu obecného blaha zničit Evropu a zbídačit její obyvatelstvo. Může to skončit velice špatně a krvavě, zejména v souvislosti s islámskou pátou kolonou, jejíž dovoz ti blbečkové z brusele nejenže nejsou schopni zarazit, ale naopak sebevražedně podporují.

Rusko ani Čína nemusí zbrojit. Stačí jim jen ne moc dlouho čekat, až se EU zlikviduje sama. Ovšem zlikvidována bude ekologicky, uhlíkově neutrálně.

L. Novák 25.12.2019 13:57

Pivodo, běžte těmi vašimi bláboly provokovat pod vaše články. Rv !!

M. Pivoda 25.12.2019 13:26

Jakou strategii v boji s klimatickou změnou?

Ten nadpis by měl být zpřesněn takto: Jakou strategii v boji s klimatickou změnou volit dnes, když už jsme promeškali investovat dříve do patřičných (ekolgiocky přátelských) inovací?

V Česku jsme v posledních 30 letech intenzivně posilovali Neviditelnou ruku trhu a zanedbali Viditelnou ruku inovátorskou.

L. Novák 25.12.2019 13:20

"...V říjnu 2015 přijal ústřední výbor Komunistické strany Číny rozhodnutí, které povoluje mít v rodinách děti dvě. "

Tato věta charakterizuje současný totalitní komunistický režim v Číně víc, než co jiného. :-P

L. Novák 25.12.2019 13:11

Hospodářský růst s natalitou příčinně vůbec nesouvisí. Je způsoben hlavně změnou hospodářského (nikoliv však politického) systému, který řádově zvýšil produktivitu a přinesl nové technologie, které Číňané předtím neměli. Kvůli levné a schopné pracovní síle se výroby z celého světa stěhovaly do Číny... Z nedostatkového komunistického tábora bídy se stala země s přebytkem zboží v obchodech...

J. Pospíšil 25.12.2019 12:19

No, vždyť. Nezrušili politiku, povolili mít druhé dítě všem. Na třetí a další dál potřebují povolení.

Hospodářský růst měli předtím, přitom i potom. Ale na životní úrovni se projevil přitom a zůstal i potom, protože natalita zase až tolik, aby prožrali růst hospodářsky, nevzrostla.

J. Anděl 25.12.2019 10:07

Jsou obecně dva náboženské přístupy k vůli Alláhově. Jeden, že to byl jeho záměr pro naše dobro. Druhý, že je to trest za naše hříchy.

Není moc podstatné, jestli si lidé události vysvětlují jako vůli Boha, nebo jako důsledek konkrétních procesů (ať CO2, sluneční aktivity, výkyvů v rotaci Země atd.).

Je ale podstatné, zda to vnímají jako výzvu k vlastnímu zdokonalení v přizpůsobení se situaci, nebo zda to vnímají jako zničující trest, vyžadující pokání a naprosté podřízení se elitní skupině kněží v činech, slovech i myšlenkách.

Bývaly časy, kdy "pravdoláskoví" esoterici prosazovali myšlenku a strategii pozitivního myšlení. Což je z kategorie vnímání událostí jako výzvy k pokroku. Je zajímavý vývoj ideí světa, že tento přístup nahradili totalitními metodami šíření strachu a ponechali ho v zásadě konzervativním skupinám.

To je úzce spjato s kolektivismem. Pozitivně lze k tvořivosti povzbudit ducha svobodného člověka, jednotlivce. Na stádo může působit jen honící pes a elektrický ohradník. Plný žlab a Beethoven pro zvýšení dojivosti taky nejsou na škodu, ale v omezeném prostředí duch nedokáže skutečně tvořit.

A je fakt jedno, jestli ve vaší řeči figuruje Bůh, nebo se bez něj plně obejdete.

L. Novák 25.12.2019 9:59

"...Všimněte si hospodářského růstu Číny, který nastal s její politikou jednoho dítěte. ..."

Plácáte hlouposti. Politika jednoho dítěte začala být v Číně plánována v roce 1977 a uzákoněna v roce 1979. ... Zrušena v roce 2015.

Od roku 1981 do začátku roku 2013 byla politika jednoho dítěte řízena centrální komisi pro rodinné plánování. V roce 2013 byla v rámci reforem komise zrušena a zařazena pod ministerstvo zdravotnictví.[2]

V roce 2007 byla situace následující: 35,9 % populace mělo povoleno mít pouze jedno dítě, 52,9 % mělo povoleno mít druhé dítě, pokud to první byla dívka, 9,6 % mělo povoleno mít dvě děti bez ohledu na pohlaví a pro 1,6 % (hlavně Tibeťanů) neplatil žádný limit.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Politika_jednoho_dítěte

Š. Hašek 25.12.2019 9:58

Zde se obávám, že podřezávači ovcí budou podřezávat "místní ovce".

Klima je zajímat nebude, vždyť nebude zima .....

Š. Hašek 25.12.2019 9:56

"Opravdu se těším", kterak ti samí politici, kteří si neumí poradit se státní peněženkou, rozkládají základní hodnoty společnosti lidojedským kořením z Afriky, vytvořili šíleného molocha (který se stále stěhuje sem a tam) ..........

......... nám chtějí namluvit, že budou regulovat klima planety Země!!! A že vyberou zas od nás penízky!

Regulovat klima planety Země!

A neumí si odříci ani jedno letadlo do brusele měsíčně, z těch šesti. Hnus. Političtí padouši.

Zkráceno.

J. Anděl 25.12.2019 9:54

Podle mě existuje určitá hranice životního komfortu, který žádná sebelepší manipulace trvale není schopná překonat. Nebo řekněme rychlost materiálního úpadku.

Je otázka, zda může existovat systém dost pomalého chudnutí, aby fungovala metoda vaření žáby. Podle mě se to někde vymkne a skok bude příliš velký na to, aby žáby nereagovaly. A pak vyskáčou z hrnce.

Mimochodem Rebelion Extention jsou jeden z faktorů, který to může urychlit. Minimálně by chtěli. Jsou to klasičtí revolucionáři starého typu. Cokoliv, co je vyžaduje jakýkoliv delší čas než "ihned", je pro ně příliš pomalé.

J. Anděl 25.12.2019 9:50

Čína není svobodnější svět. Může nám připadat sympatické, že v některých konkrétních věcech se neomezují formami sociálního inženýrství a kolektivismu západního světa, ale mají pořád dost sociálního inženýrství a kolektivismu svého. Desítky dostů.

J. Anděl 25.12.2019 9:44

Jo, taky si pamatuju ty obrázky.

Něco takového mi vždycky taky vytane na mysli, když slyším o nějaké utopické, nebo alespoň utopii připomínající teorii. Protože nevím s jistotou, co se zrealizovat podařit může a co ne (mám jen nějaká tušení).

Takže nejen představa světa s uhlíkovou neutralitou, ale i svět zcela korektní, svět zcela sociálně spravedlivý, svět plně multikulturní se zcela volným pohybem osob po celé planetě.

Velké plus Svědků Jehovových oproti sociálním inženýrům tkví v tom, že schopnost vytvořit tento utopický svět ponechávají v rukách Boha, po lidech požadují jen víru a práci, nicméně nikoliv aktivní (revoluční) snahu tento svět z druhých vymlátit.

P. Lenc 25.12.2019 9:23

Naprosto přesné a bohužel také reálné.;-(

F. Navrátil 25.12.2019 9:17

Pokud bude EU pokračovat v civilizační destrukci, pak zde v roce 2050 budou imámové vysvětlovat klimatické změny jako důsledek vůle Alláhovy. Je to stejně dobré a logické vysvětlení jako současné teorie klimatických alarmistů v čele se sv. Grétou.

J. Schwarz 25.12.2019 9:14

Taky zůstane "za dráty" úspěšnější svobodný svět - Čína, Indie, Vietnam a Korea...

J. Schwarz 25.12.2019 9:11

Žádní "uprchlíci před válkou" se nemohou v ČR objevit, pokud se tedy nebude válčit v jejím bezprostředním okolí. Když, tak jako uprchlíky bych přijal němce a rakušáky, kteří už nebudou moci ani chtít snášet poměry ve svých zemích. V žádném případě však nebrat ty, co je způsobili, stoupence rudozelených ideologií a "novináře". A pokud někde vypukne válka v důsledku přelidnění, tak takové "uprchlíky" bych nebral nikdy, pokud nechceme dopadnout stejně. Použít sílu je naprosto legitimní, eventuelní míra "brutality" klesne k nule v ten moment, kdy se imigranti přestanou snažit dostat přes hranici. Pokud se někdo bude cpát k vám do bytu, taky můžete použít všech prostředků aby jste mu v tom zabránili. Vetřelci nebude nic hrozit v ten moment kdy zanechá snah do vašeho domu se dostat. Howgh.