8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

EVROPA: Hegemon

Evropu obchází přízrak, a dnes už nejen v pravicových, konzervativních a populistických médiích nebo v řeckých demonstracích, kde občas vlají vlajky unie z hákovým křížem, ale dokonce i ve francouzské volební agitaci levice, která odmítá "fiskalunion" teutonské disciplíny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 13.4.2012 9:19

Re: Zapomněl jste započítat další faktory

Zcela souhlasím.

V. Kusý 11.4.2012 19:30

Re: Zapomněl jste započítat další faktory

Vystihla jste podstatu problému naprosto perfektně! Ale ten si bohužel nejsou schopni připustit ti, na nichž Evropa stojí! Evropské národy nikdy nic podobného USA nevytvoří,ovšem pár lidem z Bruselu to nevadí, stejně s tím budou (zbytečně a nebezpečně) laškovat dál.

S. Netzer 11.4.2012 19:24

Re: Jaktože to, kuva, lidi nevidí?

Tak, tak. Pěkně po našem, soudruhu vlastenče.

S. Netzer 11.4.2012 19:23

Stačí napsat

nemám rád Němce.

S. Ševeček 11.4.2012 19:16

Re: Jaktože to, kuva, lidi nevidí?

Teče ti ze zubů? Ty nejsi žádná Němka, tebe jenom Němci przní, die Frau.

Až Kommt der Tag, zúčtují s tebou. Přes to, že jim vždycky podržíš.

S. Netzer 11.4.2012 19:13

Re: Jaktože to, kuva, lidi nevidí?

Pravila bolševická zrůda, nyní "pravičák".

S. Ševeček 11.4.2012 19:03

Jaktože to, kuva, lidi nevidí?

>Schäuble to řekl kdysi ještě tvrději: "Eura se nikdy nevzdáme, je to smysl naší politické existence."<

Ano, Německo tak drží Evropu na opratích. Až ta kobyla chcípne ...

J. Kanioková 11.4.2012 18:22

Zapomněl jste započítat další faktory

Jeden stát (kdysi vybojovaný krví), jeden jazyk, dobrovolné přijetí tamních občanů, že jsou JEDEN politický národ..

Z toho vychází dobrovolné smíření s tím, že jsou některé regiony víc podporovány na úkor jiných(tak jako u nás třeba Jesenicko, dřív Slovensko apod.)

Evropa NEMÁ jeden politický národ, který by byl smířen s přerozdělováním směrem od (především Německa) taky zadlužených zemí, potýkajících se se svými ekonomickými problémy, k těm ještě víc zadluženým - to není fér a lidi nejsou ochotní přijmout, že jejich vlády budou zadlužovat své občany, aby pomáhali cizím občanům, kteří žili neodpovědně.

J. Kanioková 11.4.2012 18:09

Precizní definice

V. Braun 11.4.2012 17:04

Různorodé ekonomiky v zajetí dolaru

Pane Tomský, nevím zda v reakci na váš dřívější článek nebo na článek někoho jiného, ale podíval jsem se na rozdíl mezi HDP na obyvatele mezi státy eurozóny a mezi státy USA a rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším HDP na hlavu je kupodivu vyšší v USA než v Eurozóně.

Ano, HDP je velmi jednoduchý ukazatel, ale dosti vypovídající. Mimo jiné je tím vyvrácen argument, že mezi tak slabými a tak silnými státy nelze používat jednu měnu. V USA to evidentně funguje, i když podle vás "v zajetí", jen ne Eura ale dolaru. Zřejmě k nim ještě vaše teorie nedolehly, až si jich všimnou tak se jejich společný trh zřejmě zhroutí.

D. Švik 11.4.2012 16:57

Brilantní článek

jako skoro vždy.

M. Kosejk 11.4.2012 14:26

Re: Ten kdo dluží věřiteli a nesplácí je zloděj

Nesouhlasím.

Kdo si půjčil peníze, aniž by je mohl splatit, tak je blbec (tj. Řecko).

Ten, kdo půjčil cizí peníze někomu, o kom věděl, že je nemůže splatit, je zloděj (tj. němečtí a francouzští bankéři).

A arcizloděj je ten, kdo nutí ostatní, aby zlodějům půjčovali peníze na další nevratné půjčky (tj. Merkozy).

P. Fiala 11.4.2012 11:45

Ten kdo dluží věřiteli a nesplácí je zloděj

Platí to mezi lidmi, mezi bankou a občanem, platí to mezi finančními institucemi a národní vládou, platí to mezi finančními institucemi a vládami i v mezinárodním měřítku - právu.

Komunistické vlády Řeků jsou zloději. Komunisti ve vládě se stali zloději, okradli své spoluobčany, stejně tak euroobčany z Německa, Francie i Česka (viz Komerční Banka a vklady jejich zákazníků), neboť státní dluh Řecka je zpoloviny "národní" a zpoloviny "mezinárodní". Nechápu, že si to masy Řeků neuvědomují. Nebo si to uvědomují a jejich programem je ničení Eurozony, potažmo EU. Podobný program měl pan Paroubek, když podplatil "zelené" a rozvrátil vládu ČR, která v tu chvíli předsedala v řídících strukturách EU (s předchozí osobní návštěvou Kremlu).

A. Bocek 11.4.2012 10:11

Navíc Německo prosazuje ekonomické hlouposti,

jakými jsou míchání MEŘO a biolíhu do paliv , ústup od jadwrné energetiky, hloupé "ekologické zdroje "( biomasa, vítr , slunce) , hloupé standardizace (kotce, klece , výběhy). Německá ekonomika je schopna tyto hlouposti utáhnout, ale tyto jsou devastující pro ostatrní Evropské ekonomiky. Mocné Německo všem ostatním vyhledávají problémy a předepisují jejich řešení , tímto je kolonizují.

I. Schlägel 11.4.2012 8:10

Re: Přesně,

Bohužel, Ludwig von Mises nepatří k těm postavám, kterého by eurooptimisté znali, natož aby ho respektovali, případně o jehož myšlenkách by byli ochotni vůbec přemýšlet.

P. Sulc 11.4.2012 4:33

Perfektni clanek, ale asije

tezke hledat umerenost tam, kde je velice vykonna ekonomie, vysoka produktivita a 100 milionu obyvatel. Kdyby bylo jen 30 milionu Nemcu, bylo by vse asi jinak.

J. Kanioková 11.4.2012 1:29

Přesně,

uměřenost, respekt k absorpčním schopnostem, racionalita, střízlivost a transparentnost, pozorné vnímání zpětné vazby, korigování "konstrukčních vad", opravy parametrů i algoritmu procesu i optimální měnová zóna..

Tahle slova v EU už dávno vyškrtli ze slovníků.. A na to dojede! Protože se celý systém dostal do bludného kruhu...! V jeho nápravu nevěřím, sociální nevraživost v Evropě už díky tomu narostla do takových rozměrů, že voliči tam budou volit ještě víc populističtější politiky než dosud..

EU už dávno není o dobré vůli a demokracii, ale o zacyklovaném kolektivistickém fanatismu vrchních ideologů Velké Evropské Myšlenky !

Ludwig von Mises: „Až příště někdo začne mluvit o TVORBĚ pracovních míst, přestaňte poslouchat. Pracovní místa se objevují, pokud podnikatelé mohou SVOBODNĚ tvořit hodnoty. Cílit přímo na tvorbu pracovních míst je recept na plýtvání a chudobu. Nechte lidi svobodně užívat svůj různorodý talent, tvořit hodnotu pro ostatní a pracovní místa budou následovat." To je o svobodném podnikání, NE o přeregulovaném a stále víc unifikovaném prostředí...

M. Zavala 11.4.2012 1:22

jedinec ci narod, zvyk (tradice je zelezna kosile)

nemci musi vse dotahnout do konce, byt i horkeho. Nacisti par let pred valkou vedeli ze je prohrano, par se snazilo Adu odkrouhnout, ale misto aby se vzdali, hodne zivotu, i nemeckych zachranili, tak radeji az do konce.

Dnes to sice neni valka, ale dovedou to az do tragickeho konce. Tradice je tradice.