7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

EVROPA: EU rozvrací ekonomiku

Už několik roků se problematika globálního oteplování Země stala politickým, hospodářským, ideologickým, finančně propagačním a společenským tématem číslo jedna. Vědomí každého občana je soustavně ovlivňováno hrozbou katastrofických důsledků tohoto fenoménu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 11.5.2013 19:16

pane Vaňuro

ano, boj proti globálnímu oteplování je pitomost. Výsledky tohoto boje jsou nulové. Měli bychom se na oteplování adaptovat. Stejně nám nic jiného nezbyde.

P. Zeman 12.5.2013 12:39

Re: Hanzlíček popírá globální oteplování

To víte, že všichni vědci berou GO za realitu :-D. Naivko!

M. Šejna 12.5.2013 19:24

naivko Zemane

jmenujte mi jednoho jediného vědce, který tvrdí, že globální oteplování neexistuje.

:-P

P. Rada 11.5.2013 12:00

Desinformace pana Hanzlíčka.

Začíná s odvážným tvrzením ..."Globální oteplování ..... Na druhé straně břehu

jsou vědci, kteří na mnoha měřeních popírají oficiální doktrinu." .... Tady či v závěru článku bych čekal citaci, odkaz.... ale autor mlčí. Toto dělají pravidelně manipolátoři, kteří nepracují s argumenty ale se svou fantazií či záměrem který je jim nad soudnost. Zde je záměr zřejmě špint EU pro údajný rozvrat ekonomiky a popřít, že za tím vším je přebujelá konzumní lidská chtivost.

Zdroje o klimatickém vývoji: .....  http://en.wikipedia.org/wiki/Oligocene   .... http://www.columbia.edu/~jeh1/mailings/2012/20120508_ClimateSensitivity.pdf ..... http://seaice.apl.washington.edu/Papers/JonesEtal99-SAT150.pdf ...... http://ncadac.globalchange.gov/download/NCAJan11-2013-publicreviewdraft-chap2-climate.pdf .... http://www.dmc.fmph.uniba.sk/public_html/main9.html

S tohoto všeho je jasně vidět, e na naší planetě dochází právě k počátku změn které mohou odpovídat v konci tohoto století situaci jež zde panovala naposledy před více jak 3miliony let. Úživnost planety byla ale v té době nižší a vzlášt nebezpečná je rychlost trendu současného vývoje kterému se nejsou biotopy schopny přispůsobit a někde už odumírají  celopolšně. ...http://www4.nau.edu/direnet/publications/publications_c/files/Carrol_et_al_2003.pdf...  Háček je v tom, že na těchto bio strukturách opírajících se o fotosyntézu člověk dál bytostně závisí protože za ně dosud nenašel náhradu. Celkové ekosystémové služby navíc násobně převyšují celosvětové HDP a proto by měl jejich rozvrat mimořádně velké dopady i na lidskou populaci. Více v knize prof. Nátra "Příroda nebo člověk" http://kfrserver.natur.cuni.cz/studium/anatomie/ZS2012/natr/laudatio.pdf

Ve zúženém pohledu skutečně nemá jen EU na klima podstatný význam ale s hlediska měrné spotřeby už jen jako češi spotřebováváme tolik, že kdyby takto chtěli žít všichni na světě potřebovali bychom k tomu už 3.5X! více planet a to je dlouhodobě naprosto neudržitelný rozpor s realitou.

V. Venc 11.5.2013 12:23

Re: Desinformace pana Hanzlíčka. ad Rada

Pane Rado, Vaše víra ve Vaši “pravdu” je obdivuhodná. Nic na tom nemění bohaté odkazy na zdroje ze kterých svoji “pravdu” čerpáte.

Asi byste si někde mohl najít i to, že se vždy ukázalo, jak různé teorie o limitu lidstva neslavně skončily.

P. Rada 11.5.2013 13:45

Re: Desinformace pana Hanzlíčka. ad Rada

Pane V.Venci nepodsouvejte mi nekritičnost.

Co vím tak základní fyzikální zákony v námi dosažitelném světě platí stále a bez vzláštních úprav za celé století kdy např Planck kolem roku 1900 stanovil zákony vyzařování černého tělesa a podal takto i základ pro dnešní klimatologii.

Když už něco tvrdíte, děláte to podobně jak pan Hanzlíček. Jde totiž opět o bez argumentační úvahu a to je právě prostor pro víru před kterou varujete. Podobně se pletete u pojmu "Pravda". Cesta k pravdě je proces a já nikde neříkám, že to co presentuji je konečné - tedy absolutní pravda. Navíc si ta má tvrzení můžete ověřit a to je právě cesta hledání pravdivého. Zkuste to!

V. Venc 11.5.2013 14:26

Re: Desinformace pana Hanzlíčka. ad Rada

Ad Rada

Dík za reakci, ale lidstvo se nechová podle fyzikálních zákonů, na tom se asi shodneme.

A proti Vašemu hledání pravdivého opravdu nic nemám. Každý hledáme po svém. Zrovna tak tomu každý věříme.

P. Rada 11.5.2013 17:27

Re: Desinformace pana Hanzlíčka. ad Rada

Ano ale právě s té shody, že lidstvo se sotva kdy důsledně chová alespon podle společenských zákonů natož přírodních, vyplývá potřeba jednak ty přírodní lépe poznávat a pak své jednání podle toho korigovat.

Všichni něčemu věříme - to ano - ale i tato víra má svou prověřitelnost. Např. ráno jdu na autobus ve víře, že přijede - dál se ukáže. Příště svou víru v přesnost příjezdu zkoriguji. Asi tak.

V. Venc 11.5.2013 20:35

Re: Desinformace pana Hanzlíčka. ad Rada

Závěrem zajímavou větu, připisovanou sv. Augustinovi: „Zázraky se nedějí v rozporu s přírodou, ale pouze v rozporu s tím, co o ní víme.“

P. Vaňura 11.5.2013 20:49

Ono používat jen tak fyzikální zákony je ošidné a odvolávat

se při změnách klimatu na Plancka  je dost pochybné. Můžete dopadnout jako Jules Verne, jehož hrdina v knize "Cesta do středu země" nesmyslně extrapoluje Boyle-Mariotův zákon (Verne byl ovšem spisovatel a možná i věděl, že to, co říká jeho hrdina neplatí, ale v románu se to hodilo).

P. Vaňura 11.5.2013 14:24

"Zdroje nafty se vyčerpají do 25 let."

Na tomto tvrzení je zajímavé to, že jsem je nalezl v jednom časopise z r. 1937!

J. Mrázek 11.5.2013 13:04

http://www.osel.cz/index.php?obsah=36.

Tak znova    http://www.osel.cz/index.php?obsah=36

Nicméně, mám si dělat naději, že si přispěvatel pročte cca 150 odborných studií a pochopí? asi ne....

P. Rada 11.5.2013 14:03

Re: Osel

Tak znova:

1. Autor se opíral o údajné vědce ale nejmenoval je.

2. Pan Mrázek se opírá o vědecko publicistický ale soukromě spravovaný portál do kterého může přispívat nikoli každý ale zejména vyvolení a články tam presemtované nepodléhají žádným recenzním či oponentním regulím jak je ve vědě - pro kterou je základem skepse - zavedenou zvyklostí. Takže taky vedle.

Na co s toho o čem jsem pasal pan Mrázek tedy vlastně reaguje?

Chceli někdo pochopit pak základem bývá bud anomální genialita ale spíše trpělivé učení aby se dostal alespon na podobnou úroven jak tem který něco tvrdí. Budeli to čínan - nezbude naučit se čínštinu... budeli to klimatolog - bylo bay dobré alespon adekvátně ovládat fyziku. Jsou ale i další metody jak se k pravdě dobrat. Ty spočívají třeba v sledování různých indexů citovanosti, vědecké hodnoty.... od dotyčných osob. Zkuste začít třeba tím, najít jediný článek pana Hanzlíčka s impaktfaktorem v oblasti klimatologie. Metod je ale víc. Nevím ale o nějaké bezpracné. Už od raného dětství druh homo totiž využívá vyšších stupnů intencionality.  Jen malé děti tuto vyšší intencionalitu neovládají a proto ještě projevují velikou přímost - tzv "říkají pravdu".

P. Vaňura 11.5.2013 14:22

Pokud by zelení svým nesmyslům sami věřili, MUSELI by

podpořit jadernou energetiku. Vzhledem k tomu, že se to neděje je jasné, že o nějaké změny klimatu jim vůbec nejde.

Jde o to, aby tato neschopná banda polovzdělanců získala moc rozhodovat o druhých!

A např. KLAUS TO VÍ. On si to už před léty ověřil na setkání presidentů zemí EU v Helsinkách!

P. Vaňura 11.5.2013 14:27

A o kolik jste VY SÁM snížil svoji spotřebu?

A to nepředpokládám, že vlastníte VENKOVNÍ bazén, vyhřívaný zemním plynem, jako Al Gore...

E. Tocháček 11.5.2013 8:23

...poněkud kacířský závěr ?

EK už před nějakou dobou schválila studii zhodnocující skutečné dopady výroby a přimíchávání biopaliv. Závěr studie je jednoznačná kontraproduktivnost, rozumějte ZVYŠOVÁNÍ emisí skleníkových plynů. Ukončení podpory výroby a přimíchávání biopaliv však EK naplánovala na rok 2020 ! Jaké jsou tedy skutečné cíle vedení EU ? Ochrana přírody to zjevně není.

Ještě jednu myšlenku vašeho článku si dovolím rozporovat. Píšete: " Globální oteplování, přesněji klimatické změny jsou dnes oficiálně

mediálně a finančně propagovaným tématem. Věří jim však převážně lidé

vnímající pouze reklamu ze sdělovacích prostředků. "  To jako, že názor těchto lidí je nějaký okrajový až nepodstatný ? Rád bych vás upozornil, že poměr volebních hlasů mezi občanem utvářejícím si obraz světa pouze z reklam a občanem který si dá tu práci a chce mít podrobnější obraz svého životního a společenského prostoru , je přesně 1:1. Podle mě je pro další směřování společnosti naprosto klíčové, která z těchto dvou skupin je početnější. Nevěřím, že jsou to ti přemýšlivější.

I. Schlägel 11.5.2013 10:04

Re: ...poněkud kacířský závěr ?

obávám se, že se s tím poměrem fatálně mýlíte. v tom lepším případě je to 40 ku 60 v neprospěch těch přemýšlivých.

J. Hlubek 11.5.2013 7:50

Pokračování

Dnes dá většina zákazníků přednost asijské provenienci, kde dostanou stejný šlendrián za nižší cenu. Smutné je, že dnes již kvalitní evropský výrobek neumí nikdo vyrobit. Ztratila se kontinuita.

M. Stuchlik 11.5.2013 22:22

Re: Pokračování

Kontinuita by byla, schopní lidi s know how ještě nějací zbyli. Ale managérům by to zkřížilo plány na snadné zbohatnutí na asijských šmejdech. Musela by se obnovit úcta k práci a její ohodnocení a přestat tolik oceňovat žvanění, předvádění na schůzích, intrikování a tunelování. Proto to nevidím s obnovením kvalitních evropských výrobků nadějně.

J. Hlubek 11.5.2013 7:50

Evropa ztrácí svou poslední konkurenční výhodu.

Zejména Německo a Skandinávie, my jsme toto výhodu ztratili již v roce 1945. Tou byla vyhlášená kvalita evropských výrobků. Lidé tyto výrobky kupovali byť byly výrazně dražší než konkurenční. Věděli, totiž, že tento výrobek jim bude dobře sloužit po mnoho let a možná je i přežije. Sám mám doma šicí stroj z roku 1928, který ještě dnes předčí ty běžné současné. Poslední, opravdu kvalitní, výrobky se přestaly vyrábět ke konci munulého tisíciletí. Trvalý tlak na ekologii výroby i provozu, povinný nákup emisních odpustků, trvalé zdražování pracovní síly a energií, socialistické pracovní "právo". To vedlo výrobce k nákupu méně kvalitních materiálů (jejich výrobci musili od jejich výroby ustoupit a nahradit je podřadnou kvalitou), snížení kvality technologického a dílenského zpracování a nahrazování kvality kvantitou. Výměnou za kvalitu byly zákazníkúm čím dál víc vnucovány všelijaké elektronické fičůry a zveličován jejich význam pro funkci výrobku. Tímto se evropské výrobky degradovaly na úroveň produkce z asijských a afrických rozvojových zemí. Jako příklad je možno uvést automobily, ale vztahuje se to na celou škálu strojírenských výrobků. Dříve nebylo výjimkou když automobil, o který se jeho majitel dobře staral, vydržel i 30 let bezporuchového provozu. Dnes musíte mít za tuto dobu automobily minimálně 4, ne-li 6. Motory mají katalyzátory, řídící jednotky, elektronické vstřikování a já nevím co všechno ještě, poměr výkonu ke spotřebě je vyhnán na hranice možností, snižuje se jejich hmotnost náhradou kvalitních materiálů náhražkami. Někdo namítne, že tyto motory jsou ekologičtější, co se týče benzínových asi ano, ale jak zatíží životní prostředí výroba pěti motorů navíc, o zbytku vozidla nemluvě, proti provozu jednoho. Pokud by šlo zvyšování účinnosti ruku v ruce s udržením kvality při aplikaci technologického pokroku bylo by vše v pořádku a evropská auta by se dobře prodávala.

F. Kusák 11.5.2013 10:37

Re: Evropa ztrácí svou poslední konkurenční výhodu.

Docela se mýlíte. Tak jednoduché to není. A hlavně, přesun výroby do míst s nížšími náklady nebyl rozhodně dán jen zájmem spotřebitelů. Současně je třeba vnímat protichůdnost ekonomických zájmů, kde jsme současně jak výrobci tak spotřebitelé. Tyto vztahy jsou pochopitelně velmi komplikované a nedají se popsat nějakou jednoduchou lineární rovnicí. Na jedné straně chceme čisté životní prostředí (a že jej lidé negativně ovlivňují, o tom není snad pochyb) a vysokou kvalitu života a na druhé straně zaměstnanost a snahu, aby zisky výrobců zůstavaly v Evropě. Tak to prostě v dnešním světě nemůže fungovat. A také bychom všichni chtěli kupovat značkové výrobky za směšné ceny a pak se jen divíme za jakých podmínek se někde v Bangladéši vyrábějí. Je třeba si také uvědomit, že část Asie směřuje k životní úrovni dnešní vyspělé Evropy a naopak v části Evropy postupně zavládnou poměry dnešní Asie. Tak si na to prosím zvykejme.  

J. Schwarz 11.5.2013 14:49

Re: Evropa ztrácí svou poslední konkurenční výhodu.

I když pominu životní prostředí, inovace natolik zrychlily že auto staré 30 let by jeden bral jenom jako veterána. I kdyby nebylo všech těch "elektronických fičůr" jak píšete a hlavně aby nebyly vnucovány zákonem, jízdní vlastnosti dnešního levného vozu jsou lepší než drahého z před dvaceti let. K čemu by vám tak byla videokamera, či mobil, který vydrží třicet let? Mobil by sice vydržel, ale celý systém by už byl asi jiný. Před dvaceti lety  jste si k mobilu za sebou tahal akumulátor - třeba. Počítač starý 10 let - co na něm spustíte? Možná Linux a můžete brouzdat po internetu. Zato před 100 lety když jste koupil valchu nebo měděný kotel, mohl jste si přát aby vás tyto věci přežily a zdědila je dcera a vnučka, protože jste si nedokázal představit že by za 50 let byly dobré tak do muzea.

M. Stuchlik 11.5.2013 22:26

Re: Evropa ztrácí svou poslední konkurenční výhodu.

10 let starý počítač může řídit raketoplán. Problém není ve starém HW ale v novém SW napsaném tak mizerně, že potřebuje neskutečně výkonný HW aby trochu fungoval. Až se soudruzi managéři naučí nekupovat každý microsoftí šmejd tak bude i 10 let starý HW bezproblémově použitelný.

J. Huml 11.5.2013 6:42

P. Hanzlicek: Nebudu se tedy tematemi nadale zajimat..

Povedena veta; stejne jako povedene prohlaseni, ze na NP jsme meli moznost posoudit fundovane rozbory klimatologu/vedcu. To pan mysli state pana Kremlika? Doporucuji proto panu Hanzlickovi aby se opravdu temiti tematemi dale nezabyval.

J. Mrázek 11.5.2013 13:07

http://www.osel.cz/index.php?obsah=36

http://www.osel.cz/index.php?obsah=36

Možná Vám to k něčemu bude...přečíst všechny články!

A. Richter 11.5.2013 5:38

Je to tak, třeba je to k nevíře

Je to tak, ale mediokracie je ale mediokracie. Držme huby!

.... *8-(

L. Krajicek 11.5.2013 4:02

Kdo to ještě nepochopil? Kšeft jako prase.

Na jedené straně EU a česká ekonomika krade peníze těm, co

je vydělávají a cpe je do nesmyslných zelených projektů, což obojí způsobuje

nezaměstnanost.

Na druhé straně EU a česká ekonomika krade peníze těm, co je

vydělávají a cpe je do nesmyslných projektů na vytváření pracovních míst.

V. Běhal 11.5.2013 2:22

To neni nedomyšlené

To není nedomyšlené, to je darebáctví!

T. Pansky 11.5.2013 0:33

S autorem souhlasim. Doplnim: cela stavba EU ma ...

... s demokracii spolecneho malo.  Je to levicovy projekt.  V konecnem uctovani, jak spravne autor ukazuje, se mnoho nezmeni.  Co ale zustava faktem: par lidi na tom kralovsky zbohatne, zatimco na tom cela Evropa prodela.

V. Kain 11.5.2013 11:43

Re: S autorem souhlasim. Doplnim: cela stavba EU ma ...

E.K.nemůže přiznat,že se mýlí a to co dělají je nesmyslné.Pokud to bude jen trochu možné,tak se svých pozic nevzdají.Velice rád bych se dočkal doby kdy ti paraziti budou vyhnáni ze svých seslí a budou se zodpovídat za ty svoje ničemnosti.