7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

EVROPA: EU, cena másla a demokratický deficit

Zdražilo máslo. Lidé šílí, premiér Sobotka ustavuje vyšetřovací komisi a na obchodníky už se chystají úředníci s otázkou, proč prodávají drahé máslo, když lid si vyžaduje máslo levné. Není příliš jasné, co se má vyšetřit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 6.10.2017 11:28

Re: Holobrádkové se čertí nad cenou másla

No ale to je ten společný jmenovatel problémů. Komunismus, socialismus, vláda státu nad přirozeným vývojem a nemožnost jej ovlivnit jednoduše tím, že se zvýší produkce mléka podle potřeby...

Jestli jste vousáč nebo holobrádek, je úplně fuk. ;-)

M. Krátký 6.10.2017 11:24

Holobrádkové se čertí nad cenou másla

v počátcích padesátých let máslo často nebylo vůbec a to bylo "na lístky" - mladíčkové se dnes můžou pokálet z jeho současné ceny - když socialisti zavedli kvóty na všechno včetně přídělu teroristických muslimů, tak se nemůžete divit. Moje máma tehdy v těch 50tých stála před problémem co nám namazat na chleba, ke svačině do školy - já začal 1.A v roce 1949 a tak jsmema tři děti jedly chleba se slaným máslem dovezeným z Dánska - uvolněné strategické zálohy - blbečkové divící se -" teď už máme co jsme chtěli - deset deka na neděli" - jsme tehdy zpívali všichni.

O. Musil 6.10.2017 11:18

Re: pane Chodovský

Ano, na nevýrobu, protože jednak umožnili farmářům přežít a druhak omezení produkce výroby vedlo k růstu výkupních cen. Pokud byste jen posílal farmářům dotace a ti dodávali stejně, zůstaly by i výkupní ceny špatné. Pokud byste nedělal nic, prostě by farmáři vymlátili stáda.

Ono to nebylo tak hloupé, když se nad tím zamyslíte. Jenže se to sešlo s extrémním růstem dodávek do Číny a výpadkem NZ.

O. Musil 6.10.2017 11:13

Re: Miroslav Šejna, socialistická internacionála

A co tedy navrhujete? Farmáři sami nemají důvod produkci mléka nějak extrémně zvyšovat. Navíc nevíte, jestli produkce nebyla snížena "tržně" a tedy podle někoho správně nebo až jako reakce na kontradotace. Podle mě platí spíše varianta jedna, protože ceny vloni a předloni byly opravdu likvidační a až letos jdou trochu nahoru. Takže farmáři snížili produkci, za to získali nějakou kompenzaci a třebas i díky ní přežili. Bez těch dotací by prostě jen snížili produkci a doufali, že zafunguje trh a výkupní ceny půjdou nahoru.

Takže výrobci másla by teď měli začít platit lepší ceny farmářům atd atd. Ono to tak je, ale jde to pomalu.

Š. Hašek 6.10.2017 11:10

Re: pane Musile

Výrobci čehokoliv budou už jen čím dále více neschopni reagovat na trh/požadavky zákazníků!! Sakra, Šejno! Úřednicky (v současné odborně polirické úrovni už vůbec) nikdy system s mnoha proměnnými nezlepšíte.

Pokud do systemu vložíte sakra silný prvek se zápornou zpětnou vazbou v kombinaci s "vazbou" nesmyslných zásahů do systemu, danými komunismem/plky diváka na NOVĚ/komisařem brusele - potom se výroba zvýší/sníží/vyrovná - za delší čas, no třeba taky nikdy!!!!

Takže nakonec budete na začátku a vystartujete s ještě chytřejšíma a daňově náročnýma regulacema! To je stále dokola.

O. Uživatel 6.10.2017 11:09

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 6.10.2017 11:08

Re: pane Chodovský

Žádný. Rozdíl je jenom v tom, že u mlíka si tu "neúrodu" vytváříme předem penězi vykradenými nám z kapes (dotace na nevýrobu), a ty pak zaplatíme ještě jednou ve vysokých cenách másla, protože neexistuje žádná pohotová rezerva produkční kapacity mléka v případě pohybu (růstu) poptávky.

Mizerná úroda bývá, jindy je zase velmi dobrá. To k zemědělství patří. Zemědělci z JéZéDé budou řvát vždy, když uvidí, že ve vládě sedí hlupáci, kteří jim z peněz nám vykradených z kapes zaplatí kdykoliv a za cokoliv.

A hloupý Šejna ještě za ně bude agitovat...

J. Jelínek 6.10.2017 11:02

Máslo a cigarety

Cena másla je mi úplně u zadele. Když jsem ještě kouřil, utratil jsem denně, já blbec, cca 100 Kč za cigára. A to byla teprve darda. Jsem důchodce s důchodem mírně podprůměrným.

L. Novák 6.10.2017 11:01

Re: rodná sestra másla...

Připomněl jste mi reklamu z komunistické totality...

Teď už si nejsem jistý, byla to "Hera, vlastní sestra másla"? :-D

Š. Hašek 6.10.2017 10:59

Re: ach jo,

Ale klid, pánové. Určitě má pan Šejna pravdu, že cena másla se pohybuje podle poptávky.

Jen takticky zamlčel, že plánovací orgány (jedno zda RVHP či bruselefachmanů) jaksi furt nějak tu poptávku/výrobu/zvýšení/bude konečně pro každého - nějak neumí vyštelovat. Tabulka je tabulka, plánované dotace jsou načerpány - ale počasí, Čína, zákazník, mlíko, krávy si porád dělají co chtějí!!!!!!!!

Ještěže náš moudrý předseda vlády na to vlítne a nechá popravit 27 vedoucích máslařů ze kšeftů. Ostatním dá na krk ceduli "Kšeftuji s máslem a ohrožuji tím výživu pracujícího lidu v členské zemi bruseleunie" a vystaví je po náměstích. Můj otec to viděl v roce 1947. Proč tedy nikoliv znovu, novokomoušů a diváků chtivých dost.

L. Novák 6.10.2017 10:57

Re: Miroslav Šejna, socialistická internacionála

Šejno, přestaňte blábolit nesmysly. Chápu, že jako agent socialistické internacionály a ČSSD nemůžete nechat soudruhy z EK na holičkách, ale dokud EK/EU nezruší DOTACE ZA NEVÝROBU MLÉKA, které nedávno zavedla, tak nám tady můžete lhát jak chcete, "samo" se to nevyřeší. :-P

M. Šejna 6.10.2017 10:56

pane Chodovský

was ist das "platit někomu za nevýrobu"?

Letos bude v Česku mizerná úroda. Zemědělci proto dostanou dotace za to, že "nevyrobili".

Jaký v tom vidíte rozdíl?

L. Novák 6.10.2017 10:52

Re: Na celé záležitosti je podivné,

Ceny vyvolává zákazník svou poptávkou. Když něčeho požaduje hodně a obchod, resp. výroba to není schopna dodat, může rovnováhu na trhu vytvořit jenom zvýšená cena. Obchodníci kopírují vývoj. Nic víc. ;-)

L. Novák 6.10.2017 10:49

DOTACE ZA NEVÝROBU čehokoliv, může vymyslet

jenom prostý socialistický a ekonomický magor.

L. Novák 6.10.2017 10:47

Re: ach jo,

"Normální postup" je to pro socialistického agitátora Miroslava Šejnu. Selský rozum to ale nebere.

Ale když už ti pitomci vymysleli DOTACE ZA NEVÝROBU, tak ať si to teď vylížou sami i s drahým máslem. :-)

O. Uživatel 6.10.2017 10:45

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 6.10.2017 10:45

pane Musile

Váš popis je přesný a ukazuje, že problém ceny másla není způsoben nedostatkem mléka v EU.

Nesouhlasím ale s tím, že by producenti mléka nebyli schopni včas reagovat na poptávku kvůli nemožnosti navýšit rychle stáda dobytka. Regulace výroby mléka skončila v dubnu 2015, ale už v následujícím roce musela EU řešit nadbytek mléčné produkce. Tohle jasně ukazuje, že chovatelé skotu jsou schopni zajistit si větší stáda velice rychle.

L. Novák 6.10.2017 10:44

Re: stačí umět anglicky a dát si do google butter price

No jo, takže svět odčerpává z trhu EU máslo, což vede k prudkému růstu ceny, a zemědělci dostávají dotace za to, že ho nebudou vyrábět víc...

No to mi teda rozum nebere. Zum, zum... :-)

M. Šejna 6.10.2017 10:40

ach jo,

v Evropě v roce 2016 výrazně klesaly ceny mléka díky nadprodukci, a proto se EU rozhodla intervenovat formou dotací na omezení produkce mléka. Je to úplně normální postup aby producenti mléka nebyli nuceni prodávat své přebytky ještě levněji s totální ztrátou.

Současný růst cen másla ale není způsoben nedostatkem mléka na Eurounijním trhu. Mléka je pořad dost a také máslo lze bez problému koupit všude. Jen ta cena másla je vysoká. Problém neni v EU, ale v mimořádné poptávce po máslu ve východní Asii.

B. Hudzieczek 6.10.2017 10:33

Re: Na celé záležitosti je podivné,

Hlavním důvodem je nepochybně nerovnoměrný nárůst obchodní marže právě u másla. Maloobchodní cena mléka se dlouhodobě (už několik let)pohybuje kolem 15-16 Kč/l. Šlehačka se rovněž několik prodává za stejnou cenu jako nyní - přitom jde o potenciální surovinu pro výrobu másla. Ani u sýrů jsem od počátku roku nezaznamenal pohyb cen nahoru. Větší zájem o máslo byl vyvolám až nyní - kdy rostou jeho ceny. Znamená to, že spotřebitelé jsou prakticky hříčkou v rukou obchodníků, kteří si subjektivně diktují ceny.

L. Novák 6.10.2017 10:32

Perfektní analýza problému. Díky.

Moc pěkně popsána nesmyslnost fungování EK/EU...

Š. Hašek 6.10.2017 10:30

Re: Jestlipak to bude v naší TV ???

Vrazí to mezi rvačku v Chomutově a spadlej uhnilej sloup elektřiny po těch klimatickejch podzimních větrech. Na neopomenou dodat, že v Polsku už jsou stajně ty správné hodnoty ztraceny a vyrábějí tam nejjedovatější červenou řepu/buracki s křenem/chrzanem na celém světě.

Naštěstí nejsou jen spacákoví, ale naštve to - za těch 8 miliard, co jim musíme dát!

Š. Hašek 6.10.2017 10:25

Re: Toaleťák a vložky ještě přijdou

Pánové,

kdy už se naučíte, sakra, používat termín "bruselesocialismus/bruseleunie".

Používat slovo Evropa pro lokální komisariát Berlín-Paříž se mi zdá poněkud drzé! Vůči světadílu Evropa! A jeho občanům.

Z. Lapil 6.10.2017 10:21

Re: Big Joke

Ale ona má opravdu předpis jednat v zájmu EU, nikoliv v zájmu státním, to si pamatuju z doby, kdy se řešila Lisabonská smlouva. A co horšího - ne tak dávno vznikl speciální trestný čin (nebo zákon?) "poškozování zájmů EU"; to jsem si zase po letech vzpomněl na rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví, což bývalo trestnější, než krádež osobního vlastnictví.

Z. Lapil 6.10.2017 10:14

Re:

Nepřehánějte. Máslo za nabídnutou cenu kupuju zcela dobrovolně. Až bude máslo PRO MĚ předražené, kupovat ho přestanu.

Nejspíš to dopadne tak, že máslo kupovat nepřestanu, jen snížím jeho spotřebu. Především totiž jde o to, jak moc ho chci. Řekněme v buchtách docela dobře funguje Hera, na chleba si ji ale mazat nebudu, i kdyby byla zadarmo a máslo za 100,-. A opravdu dobrý chleba máslo ani nepotřebuje.

P. Rudolf 6.10.2017 10:14

Re: Big Joke

Pokuste se pochopit psaný text a objevit tak, s čím polemizuji. Vím, že je o na vás požadavek přímo nadlidský.

Jinak to, že slepě kritizujete EU, je v pořádku. Vy, ve kterých to komunistické myšlení velmi úspěšně před Listopadem zakořenilo a kvete dál, ani jinak nemůžete.

J. Mrázek 6.10.2017 10:04

Toaleťák a vložky ještě přijdou

....známe to ...

J. Mrázek 6.10.2017 10:03

Jestlipak to bude v naší TV ???

.rotiproud.cz/duchovni-svet/3391-retez-na-hranicich-jeden-a-pul-milionu-polaku-jde-do-boje-i-za-nas-zvednou-zbran-proti-niz-jsou-i-ty-jaderne-jen-srot-proc-kavarna-tak-sili-nad-kardinalem-dukou-cirkev-a-avantgarda-jsou-protimluv-primluvy.htm

O. Musil 6.10.2017 9:13

Cena

V Číne vzrostl meziročně import másla o 100%. Nový Zéland dodával dříve 87% množství, ale teď mu poklesly dodávky o 23%. Protože po ukončení mléčných kvót v EU výkupní ceny likvidačně klesly (což byla i příčina těch antidotací), hledali výrobci jiné trhy. Kdy se opět trh vyrovná, těžko říct. Ono navýšit stáda nelze z roku na rok, navíc pro výrobu 1 kg másla potřebujete 22 litrů mléka a poptávka po nízkotučných výrobcích naopak klesá.

P. Hlosta 6.10.2017 9:05

Re: Big Joke

Já v tom demokratický deficit rozeznávám. Že vy ne, tomu se lze divit, ale přesvědčit vás patrně nepůjde. Vy to máte našprtané o té EU a nic v ní neshledáváte kritizovatelného, natož demokratický deficit. Mechanicky přejímáte ódu na radost, že ostatní se neradují, vám přijde divné. ;-))