29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

EVROPA: Energetický balíček EU - proč a zač

"Cílem EU je zaujmout v mezinárodním společenství přední pozici v boji proti klimatickým změnám, což potvrzuje svým aktivním vystupováním v mezinárodních jednáních, v rámci nichž se snaží o postupné sbližování zatím stále rozdílných představ významných znečišťovatelů o nové podobě společného závazku v boji proti změně klimatu."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
para 24.11.2008 19:00

Re: Jaderná energetika a její vývoj

... "To bych rád věděl, kdo bude v Evropě, kolébce "sociálních států", ochoten dřít od slunka do slunka jenom proto, aby zaplatil účty za energie".... Nikdo nebude ochoten - všíchni budou muset.:-(

Zoufalec 24.11.2008 22:52

Re: Jaderná energetika a její vývoj

Však on už se nějaký spasitel najde. Evropa jich už zrodila několik. Ca Ira, Der Fuhrer ruft, Poslední bitva vzplála...

Jura Jurax 24.11.2008 23:48

Re: Jaderná energetika a její vývoj

R^R^R^

No, jenom abyste neměl pravdu - na všeliké velké a spasitelné, ba neřkuli až svaté  myšlénky tenhle kontinent už sakra doplatil ...

žaba(k) na prameni 24.11.2008 13:49

Kua, klimatický změny říkáte f tý EU ??

A že je dneska zima jak v ruským filmu??

Takže, topím uhlím, ohníčky na zahradě rozdělávám, a to tak, abych co nejvíce CO2 vyrobil. Kvasím všechno co jde na kořalu (kvasnice dělají taky CO2)

Sakra jednou už to sqělý klimatický oteplení přijít musí !!!!

Je mi zima.....(Y)

Libor.w 24.11.2008 13:29

Lidstvo nemele z posledního.

Z posledního melou odpírači jaderné energie,kteří nevědí jak opětovný nástup jádra zastavit.

Ludva 24.11.2008 12:51

Kde jsou množivé reaktory ?

Jestli by to měla být nějaká reálná energetická koncepce, tak by musela obsahovat množivé reaktory. Francouzský Superfénix byl snad zastaven, to chce EU čekat, až to vyřeší Indové ?

para 24.11.2008 12:58

Re: Kde jsou množivé reaktory ?

Jo taky se ptám jestli s nimi někdo přijde jako s komerčně úspěšným řešením. Zatím to nikde nevypadá dobře. Naděje to ale je. Jinou prakticky nevidno.

Zoufalec 24.11.2008 22:54

Re: Kde jsou množivé reaktory ?

Asi musíme počkat na ty Indy. Nebo vzít klacky a vymlátit Brusel, což by bylo mnohem rychlejší.

para 24.11.2008 12:25

Re: a uz je to tady...

Jo a to je ten balíček teprve avizovaný....  Na druhou stranu copak někdo očekává, že energie budou levnější když výchozích surovin ubývá a nové technologie nárůsty spotřeby nekryjí?:-/

Glosator 24.11.2008 23:00

Jak můžeme očekávat. že energie zlevní - zelení na větrnících zatim nevisí

a jinak to asi nepůjde.

Maaartin 29.11.2008 23:33

Re: a uz je to tady...

Jako obvykle se clanek jmenuje "Pražané a zákazníci ČEZu si zase připlatí". Ale proc se nejmenuje treba "Zakaznici CEZu si priplati mnohem mene nez zakaznici EONu."? V celym clanku se kritizuje jenom CEZ... pritom zdrazi mnohem mene nez EON. Cim to???

Beldor 24.11.2008 11:18

hehe..

Mno vzhledem ktomu ze vetsina naseho snizovani emisi za poslednich 20let je jen zavirani tovaren v EU/USA a jejich presun do asie tak je cela ta koncepce k smichu.Ale musim rict ze nejvice se asi budou smat cinane a indove:-P:-PRv

jasan 24.11.2008 11:24

Re: hehe..

ti uz se smeji ted...

Steve 24.11.2008 11:27

Re: hehe..

Vždyť mi průmysl nepotřebujeme! Soudruh Špidla to přece zařídí svým nezapomenutelným "zdroje jsou"!;-D

Steve 24.11.2008 11:30

Re: hehe..

Vždyť my průmysl nepotřebujeme! Soudruh Špidla to přece zařídí svým nezapomenutelným "zdroje jsou"!;-D  (Omlouvám se za chybu v předchozím příspěvku)

Jura Jurax 24.11.2008 23:51

Re: hehe..

No, počkejte až to klimaoteplenéblbnutí dorazí až k nim - to se smát přestanou, a my definitivně taky, protože to přinese zdražení všeho ... :-/

Hledající 24.11.2008 10:09

Lidstvo mele z posledního

Na http://www.theoildrum.com/node/4770 je článek „An Overlooked Detail - Finite Resources Explain the Financial Crisis”  od paní Gail E. Tverberg http://www.ourfiniteworld.com/resume.html . Paní Tverberg ve výše uvedeném článku se zabývá problémem konečnosti Země, a tím konečností energetických a surovinových zdrojů, a konečnou schopností Země vstřebat a zneškodnit jedovaté produkty lidské činnosti. Paní Tverberg na toto thema napsala již několik článků, napřiklad http://www.ourfiniteworld.com/finite_world_issues.html . Vřele doporučuji si články paní Tverberg přečist, a hlavně se nad nimi pořádně zamyslet. To co paní Tverberg píše, se nebude líbit „ nadšeným budovatelům kapitalismu“ kdekoliv na světě. Nejde jenom o zdroje, ale stejnou měrou i o čistotu ovzduší, vody a půdy. Nadšení budovatelé kapitalismu velmi rádi zapomínají, že bez čistého vzduchu k dýchaní, bez čisté vody k pití, bez čisté půdy k pěstování čistých potravin, velmi rychle zkončí jejich nadšené budování, protože se udusí, a zemřou žízní a hladem. Ty peníze vydělané jejich nadšením budováním se nedají ani dýchat, ani pít a ani jíst, jsou jenom a jenom papír, a v nynějši době dokonce jenom a jenom různé elektronické údaje v různých elektronických data-banks.  Ale po diskusích s těmito budovateli kapitalismu jsem usoudil, že jsou posedlí  touhou po penězích, a tím nejsou schopni rozumových úvah.    

jenicek 24.11.2008 10:34

Re: Lidstvo mele z posledního

To je pozoruhodné, že nejhorší kvalita živ. prostředí tady byla za komančů, nejspíš to dle vás byli nadšení budovatelé kapitalismu... 8-o:-P

A nevypalují pralesy v Brazálii čirou náhodou kvůli "šetrným" biopalivům?

Honza42 24.11.2008 10:42

Re: Lidstvo mele z posledního

To je dobrá zpráva, že umíte jíst, pít a dýchat a vůbec k tomu nepotřebujete ten hnusný papír nazývající se peníze. Taky bych to rád uměl - poraďte. (Doufám ovšem, že nejste houmlesák co vybírá popelnice)

Zatím se umírá hladem a žízní v zemích, kde kapitalismus nebudují.

walter2000 24.11.2008 11:06

Re: Lidstvo mele z posledního

Lidstvo "mele z posledního", protože bere ohledy na různé fanatiky, pitomce vydávající se za chytré atd. Jaderná energie je schopna dodat lidstvu dost energie na řešení 99% problémů, které máme, ale to bychom museli jádro využívat a ne ničit Zemi exhalacemi CO2 z fosilních paliv a snižovat emise u aut, kde to momentálně nejmíň vadí. Ale "zeleným" jde o to, aby Zemi co nejvíc poničili a pak mohli za těžké prachy nabízet polovičatá řešení. Naštěstí, až půjde opravdu do tuhého, půjdou ohledy na tyto ničitele civilizace stranou a lidstvo bude jednat jako celek racionálně. Kéž by se obnovilo upalování, určitě by to pomohlo!

jenicek 24.11.2008 11:18

Re: Lidstvo mele z posledního

"Naštěstí, až půjde opravdu do tuhého, půjdou ohledy na tyto ničitele civilizace stranou a lidstvo bude jednat jako celek racionálně."

Také bych chtěl být tak naivní...

Aneb nevíte proč se položilo tolik civilizací? Že by ani "v tuhém" nejednali racionálně?

Jo, vím žádná nebyla tak rozvinutá a technologicky silná, ale těch co se vyznají v technologiích moc není a proti blbému a vystrašenému lidu svedou hov.no.

para 24.11.2008 12:44

Re: Lidstvo mele z posledního

Kéž by měl walter2000 pravdu alespon s tou JE. Bohužel JE je na tom zatím z hlediska energetické efektivity dost bídně /eorei cca 10 oproti uhlí cca 50 i víc/ - viz http://www.esf.edu/EFB/hall/images/Slide1.jpg Zatím nás totiž klame fakt, že 80% energie získává lidstvo s fosilů jejihž levná těžba determinuje ceny energií ...  Až toto pomine tak se může ukázat, že na sebe investičně a materiálově mimořádně náročné obory jako je zázemí JE sotva vydělá. Už nyní se investive do JE vrátí ekonomicky kalkulováno až za desetiletí a celkově jen cca 6X a to je optoti tomu co dostáváme s fosilů jen zlomek. Často uváděné námitky jak levnou elektřinu JE produkují právě vůbec neohlednují fakt, že ty byly budovány na pozadí levné energetiky. Jestli u nás nevybudujem JE zavčas - nemusí se ji už povést postavit nikdy.:-(

Honza42 24.11.2008 18:12

Re: Lidstvo mele z posledního

Ano, zvláště francouzský průmysl úpí pod jhem drahé jaderné energie a není schopen již žádný další reaktor postavit, protože na ten by potřeboval špinavý proud z uhlí, který už u nich nemají 30 let.

para 24.11.2008 19:04

Re: Lidstvo mele z posledního

Nevím Honzo42 nic o tom, že by Francie nejezdila na fosily ale na elektřinu a že by byla oddělena od ostatního světa neprostupnou zdí. Ty máš zdá se jiný náhled - vid.;-)

Glosator 24.11.2008 22:59

Jak dlouho chcete opakovat tento nesmysl???

Jaderná energie má daleko vyšší energetickou návratnost, než energie z fosilních paliv, o "alternativních" zdrojích nemluvě. A pokud jde o cenu, stačí se podívat na Francii a porovnat ji s "ekologickým" Dánskem. A to i co do emisí CO2.

Maaartin 29.11.2008 23:26

Re: Lidstvo mele z posledního

Ale on pravdu ma - navratnost 6x za 10 let je mozna malo, ale kdyby banka mohla nabidnout takovou investici, tak by do toho sel kazdy.

K predposledni vete: No a? To jako ze si nemuze kazdy lovec mamutu postavit jaderku? Nemuze... ale to nevadi. Ta infrastruktura tady je (a snad jeste chvilu bude).

K posledni vete: Souhlas.

Maaartin 29.11.2008 23:09

Re: Lidstvo mele z posledního

Oprava: Zemi zbytecne nicime exhalacemi, ale jiste ne exhalacemi CO2. To je velmi neskodny plyn, jeho vliv na globalni oteplovani je prinejmensim sporny.

Jinak plne souhlasim a dodavam ze kazdy muze upalenim ekofasouna vyznamne prispet k ozdraveni zeme.

para 24.11.2008 12:54

Re: Lidstvo mele z posledního

Jo mele s posledního levnáho - jen bych to nesváděl jen na kapitalisty /když už tak na opojení s všemohoucnosti peněz,,,,/ ale spíše na obecnou lidskou chtivost a žravost. Zásoby fosilů hromadící energii po miliony let homo spotřeboval čí spotřebuje za pár století a nepřineslo to v rozvoji jeho osobnosti zas tak mnoho. Fyzicky z hlediska jeho houževnatosti spíše jen posun degenerativní či k závislosti na "technologiích" které mohou zkončit.:-(

Honza42 24.11.2008 18:14

Re: Lidstvo mele z posledního

No oni lidé elektrickou energii na rozvoj osobnosti zas tak moc nepoužívají. Ale pokud si dáváte elektrošoky, nic proti tomu.