4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

EVROPA: Dvakrát do stejné řeky...

Podle české Wikipedie pojem Déjà vu (francouzsky "již viděno", vyslovováno [deʒa vy]) označuje v psychologii jev, kdy má člověk z ničeho nic intenzivní pocit něčeho už dříve prožitého, viděného nebo slyšeného. Při pozorování snahy o vydání společných evropských dluhopisů se člověk "intenzivnímu pocitu něčeho už dříve prožitého" asi neubrání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Kužel 16.12.2011 8:58

Re: Smozřejmě že do zlata..

Žebříček priorit:

1. zlato

2. fekálie

3. státní dluhopisy

Z. Rychlý 15.12.2011 22:24

Re: Jen malé doplnění

Těžko říct, určitě jde o systém, který sice nefunguje na základě spiknutí, ale má nějaké podvědomé interakce, které vedou k té symbióze, jak jste uvedl.  Jako by ti lidé (naplňující ony instituce stát i banky) se bez viditelné domluvy dohodli na rozdělení výhod. Výsledkem je karikatura demokracie, která sice má ten správný vzhled, ale nefunguje tak, jak by měla. Bankéři naoko poslouchají politiky a slyší na jejich populismus třeba "každý Američan má právo na svůj dům", ale nebyli to bankéři, kdo to financoval, ale stát z daní. Ale stejně si myslím, že ti politici jsou jen figurky. Naopak politici určitě tlačí na bankéře s úrokovými mírami. Výsledkem Vaší symbiózy je "moje" tělo (systém), které rádo zůstane v přítmí.

K. Kužel 15.12.2011 21:15

Re: Jen malé doplnění

Dobře, a co je tedy to zparchantělé tělo - stát, politický systém....?

J. Kanioková 15.12.2011 19:00

Euro nemá šanci, natož v takovém počtu zemí..

Jedině v pár zemích stejné ekonomické VÝKONNOSTI !

J. Kanioková 15.12.2011 18:58

Smozřejmě že do zlata..

Z. Rychlý 15.12.2011 18:57

Re: Jen malé doplnění

Teď je to naprosto správné. Jen bych slovo symbióza (dvou organismů) nahradil přirovnáním - levá a pravá ruka stejného zparchantělého těla :-)

R. Langer 15.12.2011 12:55

Re: Jen malé doplnění

A co Merkelová?

R. Langer 15.12.2011 12:54

Tak co,

vyplatí se víc investice do zlata, nebo do státních dluhopisů? Kdopak je dnes "panikář"? A nebo je stále všechno v pořádku?

J. Ráž 15.12.2011 11:50

Osvětlení pozadí krize je velmi dobré

Ale v průšvihu jsme všichni a všichni musíme hledat nejprve cestu jak z něho co nejrychleji ven i za cenu mimořádných opatření i za cenu bankrotu některých států.Pak teprve bude prostor důrazně žádat odchod všech politiků jejichž myšlení se přežilo a pokusit se vybudovat mezistátní hospodářské vztahy bez lpění na globalizaci celosvětového trhu (zavést přiměřená - nepřehnaná ochranářská opatřeni vnitřního evropského trhu) a zákonnými opatřeními odpojit funkci investičních bank a fondů od standardních bank a hlavně od vlivu politiků.

Eurozónu v podstatě zachraňují s plným nasazením jen politici Německa (zcela nepochopitelně) a Francie (zcela pochopitelně s ohledem jaké dluhopisy tvoří většinu portfolia jejich bank)spolu s vládami Španělska,Itálie,Řecka a Portugalska, které jsou vedeny pudem sebezáchovy a panickým strachem z revolucí, které by po nekontrolovanému pádu Eura v jejich zemích propukly. Ostatní země mají důvody také interní: Belgie by přišla o své vyjímečné postavení centra vlády Evropy a ostatní mají opodstatněný strach, že s koncem Eura nastane konec jimi konstruované socialistické Evropy.

Je dobré se zamyslet nad dopady pádu Eura a zavedení národních měn v jednotlivých státech. To jest domyslet dopady nastolení reálného kurzu jednotlivých "nových" národních měn např. k dolaru (odhad zveřejnila Nomura), na životní úroveň většiny Evropanů. Myslíte si, že by útok střadatelů na banky některá přežila? A kdo by pak financoval provoz podniků a v neposlední řadě i sponzoroval politické strany?

Takže Euro musí přežít, i kdyby se proto dlouhodobě zpomalila ekonomika celé Evropy a měly se zavést celní bariéry na dovoz zboží se zemí mimo EU.

S. Ševeček 15.12.2011 10:51

Deja vu ...

Na konci poslední věty článku chybí k plnému vyznění právě tyto tři tečky ...

K. Kužel 15.12.2011 9:00

Re: Jen malé doplnění

Ale já jsem nikdy neštval proti "hamižným bankéřům". Naopak, přiznávám jim plné právo bránit se proti nesmyslným regulačním zásahům státních byrokratů. Bohužel, mezi bankéři a politiky se ustavila symbióza, kdy si vzájemně vycházejí vstříc, což je k neprospěchu jak klientů bank, tak i občanů a voličů.

P. Joch 15.12.2011 8:38

Re: Jen malé doplnění

Nemáte tak docela pravdu, se státními dluhopisy je to podobné, tyto cenné papíry emitují politici, aby mohli provozovat "stát blahobytu" a uplácet tak voliče. Přitom jejich původním smyslem bylo hlavně získat peníze na nákup zbraní a vedení války. A snaha byla po ukončení konfliktu zase dluhy platit. Nyní se z peněz získaných prodejem dluhopisů financuje přebujelý státní aparát a výdaje na sociální dávky a další státem podporované aktivity. Jenže tyto výdaje nepřinášejí žádný zisk, jsou z principu nesplatitelné jinak, než řízenou inflací.

Obviňovat jen hamižné bankéře je totéž, jako obviňovat žraloky, že žerou lidi. Chyba je především na straně dlužníků, že si nedokázali spočítat, kam povede zadlužování.

Mě nejvíc štve, že politici těmto žralokům jdou na ruku a věří jim tu pohádku o konci světa, pokud by zbankrotovali jejich banky. Naopak, pokud se Evropa nechá finančně vykrvácet při pokusu o zaplacení všech těch dluhů, tak nadobro skončí.

R. Gramblička 15.12.2011 6:28

Re: Jen malé doplnění

tak tak, za všemi lumpárnami hledej nikoli ženu, ale politiky

K. Kužel 15.12.2011 5:59

Jen malé doplnění

Řešení CDO (Collateralized debt obligations)vymysleli američtí bankéři, kteří byli do "subprime" (=šmejdových) hypoték natlačení americkou vládou. Na byrokratickou lumpárnu vytvořili "protifintu".

S evropskými dluhopisy je to jinak: tady obdobnou fintu aplikovali úředníci, aby "hodným" bankéřům pomohli uniknout následkům jejich blbosti - alespoň podle mého názoru.