4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Fiala 29.5.2011 19:34

Srovnávací analogie automobil-AE je zavádějící

Pokud Německo nebude vyrábět podíl elektrické energie přímo v Německu v  Jaderných Elewktrárnách (JE) bude s velkou pravděpodobností potřebnou energii nakupovat, což je přijde velmi pravděděpodobně levněji nežli nová bezpečnostní opatření v JE či pro dopravu a odvoz jaderného paliva. Elektrická síť EU je propojena až do pobaltských zemí či i do Ruska, kde je "čas" plus 2 hodiny a více.

Poznámka k analogii automobil-JE: obě jsou to strojně energetická zařízení s prvky kyberneticko-lidského řížení. Automobilů je však velmi mnoho a tak i nehod. JE je dosud málo, ale lobby jich chce více, takže nehod prozatím není mnoho. Nicméně, že si necháváme líbit nebezpečnost silničního provozu je stejně nedobré jako nebezpečnost provozu JE. Automobilový průmysl již začíná reagovat a řeší kybernetické vybavení vozů na vyšší úrovni, takže kolizí bude stále méně a bude bezpečnost provozu vyšší. V obou případech jde o dosti velké počty lidí.

J. Vasiljev 24.5.2011 22:40

Blbci útočí

Pane Husáku,

podle mne byste si měl vzít něco na uklidnění a přečíst si něco od Čapka, třeba Továrnu na absolutno.

V. Rusek 24.5.2011 19:47

Souhlas

Zcela souhlasím s autorem článku.

P. Rada 24.5.2011 19:59

Re: Souhlas

To by jste mi Pane Rusek za autora možná mohl odpovědět co např tak naprosto nečekané  tornádo jako byla tsunami pro japonce znamenalo třeba pro Dukovany? A zdali by nám Rakušani vrátili to co by po něm z našeho.... nalezli na svém území?

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/tornada-zabila-v-usa-pres-90-lidi/641107

D. Seibt 24.5.2011 21:29

Souhlas

To tornado by nemelo na Dukovany zadny vliv. Asi by doslo k odstaveni bloku, ale spise z duvodu bezpecnosti. Pokud vim, tak elektrarna je stavena aby odolala jak velke vode, tak vetrne smrsti (i tornadu). Nevim co by jako meli Rakusane najit na svem uzemi, treba jako kus plechu ze strechy, nebo neco zajimavejsiho? Ja bydlim asi 40 km od Dukovan a nejak jsem se doposud niceho nebal a nemam to ani v planu. Nedeste lidi, je to trochu levne a  zbytecne. Pokud vim, tak se kazdy rok provadi u nasich JE bezpecnosti audit a studuji se havarie a jakymi postupy tyto problemy resit.

P. Rada 25.5.2011 0:05

Re: Souhlas

Pane Seibt až na tu výtku, že "děsím lidi" to vcelku beru - s Vámi se rozmlouvat dá - byt se nestotožnujeme. K této výtce jako příkladu: U nás je žel zvykem diskuse, které hovoří o něčem potencionálně nebezpečném spíše zavrhovat, neargumentovat a na NP je např pravidlem burcovat oproti jakýmkoli pochybnostem ohledně JE. Prostě pochybovat, hledat, ověřovat, konfrontovat... a učit se tak ...se zde rovná zavrženihodnému až TABU. Toto považuji za totalitní, přízemní a nedomyšlené - vedoucí právě jen k nedůvěře v to, že u kormidla stojí odpovědní v pravémslova smyslu. Nikoli jen něčí zaměstnanci.

Na druhou stranu se běžně toleruje hovořit o hlavě sousedního státu jež má za sebou odpovědnosti nesrovnatelné s autorem jako o "duševně nemocné" a pokud se někdo ozve, že to může být i jinak.... - běda mu....! Zajímavý paradox.

Vy sám jste hovořil o každoročním auditu jako o argumentu - pěkně řečeno ale copak odborníci v Japonsku či mezinárodní atomová agentura ve Fukušimě takové audity neprováděli?! Nejsou ještě dnes snad dostupné zprávy o provedených prověrkách s razítkem typu "bez závad s období před havárií?! Píšete "na Dukovany" žádný vliv.... Dukovany jsou ale minimálně s okolím spojeny rozvodnou sítí - ta po tornádu přestává existovat... V tornádu létají rychlostí 100 až 300Km/h trámy auta.... jak projektily. Opravdu takové tunové letící bloky nic v Dukovanech nepoškodí? Je tam snad nade vším kontejnment? NE!!! Velmi pravděpodobně tedy bagatelizujete.

Pro zajímavost v té té nemocnici v Joplinu byl zničen i rentgen a jeho části se našly až 70km daleko!

Mě neděsí jaderná energetika - mě děsí obecná lhostejnost odpovědných k evidentním profi-nedostatkům, přecenování technologií a burcování proti otevřené diskusi. Tím nejběžnějším nedostatkem je totiž nedostupnost korektních informací. Za korektní totiž nepovažuji ani jednu ze zpráv o "milionleté bezpečnosti JE" pokud v zápětí po ní v takovém provozu selže kde co a lobisticky se to zametá jne pod tisíciletou náhodnost.

D. Seibt 25.5.2011 8:29

Nesouhlas

Tak v prvni rade k tem Dukovanum. Ten reaktor a vyparniky tam nelezi jen tak na volno, jsou ulozene v betonovych vezich. I kdyby uletla cela reaktorova budova tak na reaktor a vyparniky to nebude mit vliv. Reaktor krome toho, ze je umisten v betonove kobce ma stenu silnou asi 20 cm. Ne opravdu se neobavam ani letajicich aut. Dieselagregaty jsou umisteny nezavisle v betonovych kobkach, tady se take nebojim.Bezpecnostni audit se dela kazdy rok a kazdy rok se prochazeji mozna rizika, ktera mohou nastat, nebo ktera se stala, podle toho se i navrhuji opatreni jak v postupech, tak v treba ve stavebnich upravach. To co se stalo v Japosnku je smutne, ale nakonec to i pres tak velkou katastrofu nebude tak strasne. Do roku se ochranne pasmo zmensi na max 5km, ale uvidime. Kdyz si prectete vyjadreni nekterych pracovniku v JE, stalo se vice nez jen prekroceni konstrukcnich limitu, doslo i k lidskym chybam. Urcite se v navaznosti na tuto havarii zmeni postupy, zmeni se i pohled na bezpecnost, ale pro me to neznamena, hodit vse za hlavu. Znamena to poucit se a jit dal. JE je take o bezpecnosti a pokud se podivate na reaktory 3+ tak se veskere tyto snahy projevuji v designu techto reaktoru.

M. Bílý 24.5.2011 21:38

Ježíšmarjá! V Čechách může řádit tornádo?

Ale i kdyby. Plot od elektrárny by odneslo zcela jistě. Reaktor rozhodně ne! S pozdravem: jaderné energetice zdar!  Jo, a na vrácení plotu z Österreichu bych netrval.

P. Rada 24.5.2011 18:48

Pokrytectví ala Husák - nebo výhoda?

Japonci na na přecenění schopnosti správného odhadu rizik a na pár technických chyb v konstrukci doplatily zatím částkou v přepočtu 400 miliar korun. To je přimělo k řadě důkladných opatření. Němci si s toho alespon vzali ponaučení ale až extrémě jej přehnali - jen aby je něco podobného nepostihlo a nemuseli se o tom třeba bavit také se sousedy...- snad na to mají. Češi v klídku svého dolíku nejspíš doufají, že by to nějak ošvejkovali.

Mě by zajíalo jak by to s kterou naší JE dopadlo pokud by přes ni přešlo docela náhodou tornádo jak přes Joplin. http://www.rozhlas.cz/zpravy/amerika/_zprava/americke-mesto-joplin-znicene-tornadem-navstivi-prezident-obama--897633

Možná by pak pan Husák napsal něco jako: ..."Netušil jsem kam až hysterie a pokrytectví spojené se svéráznou interpretací poškození českách

jaderných elektráren v důsledku nevídaně silného tisíciletého tornáda může až dojít."....

Takový článeček by pro leckoho byl přímo spásou, nebot u nás se z jaderného zákona ručí jen za ev. škody ve výši cca 1% s toho co dosáhli v Japonsku a to jim tam navíc lecos vítr odvál a voda rozptýlila v moři... Tak by se každé chlácholení domácích moc hodilo. Navíc by bylo potřeba strategicky působit na klid v zádech pro jednání s údajně už nyní šílenou Merkelovou a možná bezpříčetnými Rakušany.... Ještě, že své Husáky pro všechny případy máme.

M. Bílý 24.5.2011 23:41

O tom pokrytectví naruby.

Na našich silnicích zahyne ročně skoro tisíc lidí. Za dvacet le je to docela slušné město. To s nikým nehne. Přitom nikdo nevi, jestli z nedělního výletu nepojede zrovna on zpátky v pohřebáku a přesto je klidný. Ale tornádíčko na Moravě (s p = nula,nula,nic) rozklepe řadě lidí kolena.

J. Tolman 24.5.2011 16:32

Autore

nechtěl byste to vzít za Merkelovou? Když tomu tak rozumíte, při vašem vzdělání.  A to, že že na pražském Hradě je duševně nemocný obklopený cvoky, to vám nevadí. O Němce se nestarejte, ti se o sebe starají očividně velmi dobře a to ještě k tomu táhnou nás. Poraďte, co s tímto skanzenem uprostřed Evropy.

M. Vondráček 24.5.2011 17:26

pane Tolmane

Kde bere to převědčení , že jste schopen radit autorovi o čem má psát .

K. Luboš 24.5.2011 12:45

Je ať je zavřou!

Demokracie je vláda lidu. A jestliže většina  „lidu“ si přeje zavřít jaderné elektrárny, tak to Merkelová musí udělat. Lidem se nemůže vnucovat něco, co nechtějí a s čím nesouhlasí. Jaké to bude mít důsledky, to je ale jiná otázka.

R. Langer 24.5.2011 12:51

Re: Je ať je zavřou!

No jo, tady je ale to reálné nebezpečí, že v Německu zavřou elektrárny, ale proud nebude u nás... :-(

B. Rybák 24.5.2011 10:27

Nemocné Německo (Evropa)

Lze jen těžko uvěřit tomu, že fyzikálně dobře vzdělaná paní Merkelová by zhloupla natolik, že by uvěřila "zelené" protiatomové hystérii. Problémem je spíš kvalita vzdělání německé populace jehož vzdělávací systém není schopen produkovat dostatek technicky a přírodovědně vzdělaných lidí a především německá ochota přijímat (od svých elit) čistě ideologická (německá) východiska a zneužití této situace "zelenými elitami", které ovládly jejich masmédia. Paní Merkelovou lze částečně omluvit tím, že bez tohoto jejího politického kotrmelce by němečtí zelení zcela ovládli tamní politickou scénu. Asi si říká, že zachrání, co se dá. To si ale mnozí demokraté při nástupu nacistů říkali také. Bez boje nemůže přijít vítěztví.

J. Kanioková 24.5.2011 12:25

Merkelová - Asi si říká, že zachrání, co se dá.

To je podobně, jako Obama k Izraeli a hranicích z r. 67

zdravý rozum v tomto světě hyne na úbytě..

F. Vízek 24.5.2011 10:04

A zase je za tím - Paroubek !

Hlavní je, že se pan Husák nezapomněl trefit do Jiřího Paroubka:

to je přece ten známý český zločinec, který může v této zemi za VŠECHNO,

co se děje ve vládě, na Hradě, v parlamentu - a teď už i v Německu. 

K. Křivan 24.5.2011 11:36

Re: A zase je za tím - Paroubek !

Blbost, ! Paroubek je jenom ctižádostivý vychcánek, který má ještě ctižádostivější blondýnku za manželku. Ganer, jako všichni levouni.

F. Matousek 24.5.2011 11:45

Re: A zase je za tím - Paroubek !

Pane Vízku,

pan Paroubek je populista a hrobník demokracie z Nejvetsích !!

Proto ho pan Husák zmínil, a proto se do nej rád trefí kazdej slusnej clovek.

F. Vízek 24.5.2011 12:13

Nemyslím si....

Že by za těch pár měsíců, kdy seděl v křesle premiéra, uměl Jiří Paroubek  tak moc  udělat, zavinit, způsobit, dosáhnout?

To by musel být věru machr!

Spíš je potřeba na něho mířit proto, že skomírající sotva 10% ČSSD za těch pár měsíců přivedl k nejlepšímu volebnímu výsledku za více než 130 let existence této strany.  To se nedá zapomenout.  To je potřeba trestat!

Ale jinak. držte se svých preferencí, já dělám totéž.

V. Kain 24.5.2011 12:42

Re: Nemyslím si....

Ono těch pár měsíců stačilo k tomu ,abychom mohli říci " dost bylo Paroubka".

J. Hejna 24.5.2011 9:52

Řešení:

1. Vymanit se z EU.

2. Prodávat Merkelové elektřinu za cenu, kterou budou ještě schopni platit.

 

A máme pohodu. Elekřina u nás může být opět blízko nutným výrobním nákladům. "Sluneční" se tam ovšem nevejde.

D. Švik 24.5.2011 10:29

Re: Řešení:

Přesně tak. Ve skutečnosti nevěřím, že by Merkelová byla blbá až tak moc. Ona je jen kluzká.To jsou jen předvolební pindy o rušení jádra. Čím tak by asi nahradili výkon deseti jaderných elektráren ?!

K. Křivan 24.5.2011 11:18

Veřejně se v Německu hlásá,

ža JE kryjí jen 23% spotřeby.  Úplně se zamlčuje, že jde ale o 45% tzv. Grundlast, tedy  energie, která musí být k dispozici 24 hodin denně bez ohledu na počasí a kalendář.

V. Dostál 24.5.2011 16:46

Re: Řešení:

K bodu 1 - znamená to smotat republiku a rozvinout ji v Gobi nebo v argentinské pampě ( viz Baťa)? Norsko nebo Švýcarsko z nás určitě nebude, ostatně tyto státy platí EU spousty peněz za přístupy do prostoru a na trhy.

V. Novák 24.5.2011 9:34

Podstatné je, jak na to zareagují naši politici.

My dostatek zdrojů máme - a spolehlivých. Je na politicích, aby nepřipustili další parazitování Německa nebo Rakouska na českých zdrojích a přenosové soustavě.

Přičemž za parazitování nepovažuji používání služby za ADEKVÁTNÍ náhradu.

V. Dostál 24.5.2011 16:47

Re: Podstatné je, jak na to zareagují naši politici.

V.Špidla - zdroje jsou

K. Křivan 24.5.2011 9:28

Takhle dopadne demokracie,

když deset hajzlbáb  přehlasuje devět fyziků.

Taková demokracie je na ho.....

R. Gramblička 24.5.2011 9:33

Re: Takhle dopadne demokracie,

máte pravdu - smutná realita, ve které musíme žít

M. Rejman 24.5.2011 10:07

Re: Takhle dopadne demokracie,

Pikantní na tom je že kancléřka Merkelová je vystudovaná fyzička. A ano, demokracie umožňuje idiotům porážet chytré, s pomocí chytrych populistů, kterým je jedno, co bude zítra, jen když mohou vládnout teď.