18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

EVROPA: Dobré účty dělají dobré přátele

Mluvit o bankrotu Řecka se už může i v nejvyšších evropských politických kruzích. Alespoň to tak na stránkách evropského tisku vypadá. Dokonce to připouští i Evropská centrální banka, která má dnes díky své velmi benevolentní politice ve svém portfoliu značné množství řeckých cenných papírů a dosud se tvářila, že mají nějakou podstatnou kladnou hodnotu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 3.10.2011 10:28

Saturnin

Pod jakýmkoliv názvem voní stejně ... Už před rokem jsem tvrdil, že Německo, které vytvořilo EU a euro, po dosažení svých hlavních cílů samo odejde. Ať už se to bude nazývat Neue Marke, nebo supereuro, je to Velká noční hudba na odchodnou. Zatím pianissimo, pouze stran "společné měny" - poznamenal pan ředitel.

P. Fiala 3.10.2011 10:23

Věcný obsah dluhu řecké vlády

Kdopak ví odpoví mi na otázku, CO je . . . (je to hezká písnička vedoucí posluchače k přemýšlení).

Takže, CO je obsahem toho řeckého vládního dluhu?

Kilometry dálnic a železnic směrem k hranicím Turecka? Dřívější dodávky francouzských zastaralých zbraní? Či CO vlastně?

A vyjadřujme se přesněji ke slovům co je "Řecko" a co  je ˇ"řecká vláda". Též zmiňme cenové relace práce, zboží a služeb, ten instrument ekonoma "spotřební koš", kolik Euro je třeba vydat za 1 kg chleba, 1 l mléka, nájemné za 1M2 bydlení, atp., jaký je průměrný příjem v jednotlivých skupinách "pracujících".

Trochu si dovolím popíchnout některé "ekonomy a politiky". Pánové, zapoměli jste na základní procesy v ekonomikách, v nihž pracují lidé z masa a kostí a s rozumem a starostí o rodinu. Meditujete nad čísly a procenty, jste mimo realitu.

P. Joch 3.10.2011 13:41

Re: Věcný obsah dluhu řecké vlády

Pane Fialo, nepochopil jsem kam svým příspěvkem míříte. Zní mi to jak od výkřiky z lidu, že za zadlužení může pár zkorumpovaných politiků, co rozkradli republiku.

Kdepak, největší část státních peněz "prožerou" státní zaměstnanci, důchodci a nezaměstnaní. Hned potom je to tzv. obsluha dluhu, což znamená placení úroků pomocí dalších půjček. To, že v Řecku mají státní zaměstananci definitivu zaručenu ústavou a průměrný důchod je vyšší než průměrný nástupní plat je taky fakt.

Jak z toho ven? Řešení existuje a už bylo vyzkoušeno. kde? Na Novém Zélandu. Kdy? Od roku 1984 do roku 1992. To jaké byli použity metody a jaké byli výsledky by stačilo na učebnici ekonomie. Jen namátkou, nový ministr výstavby začínal na ministerstvu s 28000 zaměstnanci, končil jako jediný zaměstnanec a ministerstvo v roce 1988 zrušil! Tak má vypadat reforma a ne ty paskvily co vidíme po celé Evropě a ještě proti tomu mladí levičáci protestují.

J. Kadeřábek 3.10.2011 18:17

Re: Věcný obsah dluhu řecké vlády

K příspěvku pana Fialy je třeba doplnit co táhne Řecko ke dnu. Výdaje na armádu chrabře "bojující" s Tureckem a stavby financované EU na nichž musí být povinný investiční podíl mateřské země. Vidíme to i u nás. Abychom nepřišli o dotace musíme vložit půjčené peníze a vytvořit více, ale často méně užitečné dílo.

V. Hajková 3.10.2011 9:35

p. PÁRALE

to,  o  čem  dnes píšete  již  více  jak  před  2  roky  -  pronášel  v  EU parlamentu   konzervativec  N. FARAGE-  SOCANSKÝ   parlament   jej  vybučel!!!

L. Šarina 3.10.2011 8:53

Levicová

Evropa,není jednotná,i když se tak s pomocí " eura" a dalších institucí tváří.Nidy to nebude ze své podstaty USE a ani cokoli jiného.EU měla především zkrotit Něměcko,které ač prohrálo dvě války se s pomociUSA stalo už potřetí v minulém století Evropskou velmocí a Němci pod tíhou své viny z doby" třetí říše" souhlasily se svázáním rukou.Takto nastavená Evropa v budoucnu nemá šanci před dravci typu:Číny,Indie,USA,Brazilie atd.A to není vše,oná se se svou všeobjímající levicovostí zniči sama.(toto je můj osobní názor,který nikomu nevucuji). 

K. Janyška 3.10.2011 9:31

Re: Levicová

Evropa nikdy tzv. jednotná nebude, neboť je civilizovaná, tedy obsazena národními státy... Dzp.

P. Brodský 3.10.2011 23:22

Metlou Evropy jsou národní státy, zločiný výplod poltiky evropských pravičáků a levičákl

Pokud budou existovat národní státy, nemůže se v Evropě podařit nic užitečného.

P. Brodský 3.10.2011 23:23

Re: Metlou Evropy jsou národní státy, zločiný výplod poltiky evropských pravičáků a levičákl

Oprava: A levičáků.

K. Janyška 3.10.2011 7:58

Euro je zločinným projektem evropských socialistů ze všech politických stran Evropy a podle mistra Hayeka je ekonomickým nesmyslem. Podle mne, pozemského červa, také... Dzp.

K. Kužel 3.10.2011 5:57

Supereuro

Na jaře minulého roku vypustil The Telegraph zprávu o tom, že se chystá exkluzivní klub zemí se supereurem - viz:

http://ekonomika.idnes.cz/nemecti-a-francouzsti-urednici-sni-o-druhe-evropske-mene-pk9-/eko_euro.aspx?c=A100619_183846_eko_euro_fih

Tam měla být Francie, Německo plus ukázněné země severnějšího pásu. Letos probleskla zpráva o něčem podobném, ale bez Francie. Taková supereurová oblast by Němcům zachovala ještě jakés takés možnosti exportu, ale při přechodu na vlastní měnu (DM2) by jejich export zdražil díky této tvrdé měně neúnosně.

Nechci malovat čerta na zeď ECB, ale řešení jsou nyní jen špatná a ještě horší.

B. Rybák 3.10.2011 19:31

Souhlasím s Vámi (zajímavá informace)

Na zdi ECB se čerti žení.

K. Kužel 3.10.2011 19:51

Re: Souhlasím s Vámi (zajímavá informace)

Až se budou vracet ze svatebního veselí domů, mohli by vzít pár lidí s sebou.

K. Kužel 4.10.2011 4:37

Re: Souhlasím s Vámi (zajímavá informace)

Ještě malé připodotknutí: v červnu 2010 jsem napsal článekček: Domlouval se Hansi s Jeanem

http://karelkuzel.blog.idnes.cz/c/144061/Domlouval-se-Hansi-s-Jeanem.html

B. Rybák 5.10.2011 10:15

Re: Souhlasím s Vámi (zajímavá informace)

Ano. Euro bylo vytvořeno jako "trojský kůň" politiky schované v ekonomii. Ukazuje se ale, že to není kůň, ale dravá šelma jakási, která se chystá tu politiku (a tedy i tu ekonomii) přeměnit na exkrement. A tak se teď přátelsky a demokraticky debatuje o tom, koho a co obětovat, aby se ta šelma nažrala a velké a tučné státy (a jejich politici) zůstaly celé. Další díl tohoto eposu ovšem nastane, až se zjistí, že přeměna na exkrement začala i v klubu vyvolených. Zajímavá by jistě byla i vřelost a vztahů mezi obětovanými a obětujícími.

K. Kužel 5.10.2011 16:11

Re: Souhlasím s Vámi (zajímavá informace)

Asi bychom byli oba rádi, kdybychom ten epos mohli sledovat, pěkně zfilmovaný, v roli nezaujatých diváků. I tak by to vyvolalo mrazení v zádech.