27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

EVROPA: Daň z finančních transakcí

Evropská komise navrhla a Evropský parlament v průběhu roku 2012 odsouhlasil zavedení nové celoevropské daně z finančních transakcí: z obchodů s akciemi, dluhopisy a z nich odvozenými finančními produkty (deriváty). Daň v lednu 2013 odsouhlasilo jedenáct zemí s tím, že by mohla fungovat již od ledna 2014.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 21.6.2013 21:23

Re: Čepel s dvojím ostřím

Jo, ale vysvětlujte to Hujerům .......

J. Vyhnalík 21.6.2013 15:26

Čepel s dvojím ostřím

Na jednu stranu budou levicoví populisté "prodávat" daň svým voličům, jako rázné opatření proti bezohlednému kapitálu.

Na druhou stranu, a to je nebezpečnější trend, jde o jasnou snahu EU opatřit si další "vlastní" peníze. A čím více společných peněz bude EU kontrolovat, tím menší je reálná autonomie vlád členských států.

Tato závislost ovšem zdaleka není lineární, v tom smyslu, že pokud by EU rozdělovala o 5 % více, tak by o 5 % vzrostl její vliv. Podíváme-li se na situaci v ČR, tak suma, která do ČR plyne prostřednictvím evropských fondů je přesahuje 30 % prostředků, které má k dispozici vláda poté, co ze státního rozpočtu zaplatí mandatorní výdaje. Jakákoliv neochota podepsat nové evropské směrnice tak pro naši vládu znamená reálnou hrozbu rozbití rozpočtu, pokud by byly euro fondy byť jenom pozastaveny. Přitom ČR EU sama dává cca 2/3 z peněz, které nám z EU plynou. Jsme tedy příjemci dotací, ale za tyto dotace platíme ztrátou suverenity. Podobná situace je napříč celou EU, ať už jsou jednotlivé státy spíše příjemci, nebo plátci. EU kontroluje podstatnou část reálné suverenity jejich vlád. Snahy EK navýšit společný rozpočet EU narážejí na všeobecnou neochotu v době krize a tak se EK každý další zdroj financí hodí. De iure by se jednalo o peníze EU, ale de facto jsou to jenom další daně, které zatíží občany členských zemí. Tak jako stát má pouze ty peníze, které sebere svým občanům, tak EU má pouze ty peníze, které sebere členským zemím.

J. Tachovský 21.6.2013 15:24

Kde jste prisel na to, ze se dane pocitaji z nominalu ?

K. Pavlik 21.6.2013 15:12

Re: Nelze nez blahoprat

Pokud koupite nejake akcie jako investici a mate je 15 let tak 0.1% neni polozka.

No s tim polozenim jsem to prehnal. Jen tak pro legraci si zkuste promluvit s nejakym brokerem jake zaruky mu musite dat aby pro vas prodal riskantni zlate kontrakty. Ty riskantni zlate kontrakty jsou skoro zadarmo a sance ze budou pouzity je vicemene nulova. Bude brokerova  prvni otazka: Jak drahy mate dum kde bydlite?

O. Uživatel 21.6.2013 13:56

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 21.6.2013 13:54

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 21.6.2013 13:53

Uživatel požádal o vymazání
K. Pavlik 21.6.2013 13:43

Re: Nelze nez blahoprat

Cena a naklady jsou dve uplne ruzne veliciny. Ne ze by mezi nimi nebyla kolerace no ale pokuste se pochopit rozdil napriklad na cene a nakladech za sluzby prostitutky.

K. Pavlik 21.6.2013 13:34

Re: Nelze nez blahoprat

Pak ale priklad v clanku nema nejmensi smysl - fondy neplati ani zlomek poplatku ktere jsou tam uvedeny.

R. Langer 21.6.2013 12:36

Re: Nelze nez blahoprat

Čemu nerozumíte na větě: "Banky a jiné instituce, které spravují různé investiční fondy, mají dostatek prostoru, aby náklady přenesly na své zákazníky, konečné uživatele."?

Vy prostě například na přepážce zaplatíte za jakoukoliv transakci třeba dvojnásobek toho, co teď, a s žádnou burzou to pro vás souvislost ani mít nemusí...

R. Langer 21.6.2013 12:33

Re: k čemu finanční transakce v EU?

To je ale velice zajímavá myšlenka... :-(

J. Vyhnalík 21.6.2013 11:22

Re: Nelze nez blahoprat

On nemusí na burzu chodit osobně, stačí aby se přihlásil do důchodového investičního fondu.

K. Pavlik 21.6.2013 10:30

Nelze nez blahoprat

Pokud opravdu prumerny predstavitel ceske stredni vrstvy hraje na burze kontrakty pak nelze nez blahoprat. Neni na svete mnoho zemi kde je to bezne a rozhodne ne v USA. Priklad jak se pocita cena hrani kontraktu na burze v clanku tez zbuzuje zavist. Muj broker, pokud bych to hral, si uctuje $50 jen za to aby zjistil zda jsem se zblaznil nebo ne - nebot kdyby se neco nepovedlo - napriklad spatna investice do kontraktu zlata vcera kdy zlato dobre spadlo, by mohla znamenat ze bych zkrachoval nejen ja ale i on.. Tez zaruky ktere musim mit aby mne nechal hrat kontrakty  (s jeho naprostou kontrolou) jsou vysoke a tedy 0.1 % dan je naprosto nepodstatna polozce v teto legraci kterou kazdemu doporucuji - je to dobra cesta jak prijit o penize.

P. Joch 21.6.2013 9:17

k čemu finanční transakce v EU?

Postrádám v článku jednu spekulaci - jde o záměrnou likvidaci finančního trhu v EU.

Protože podobná daň zlikvidovala finanční trh ve Švédsku, musí být i negramotovi v Bruselu jasné, k čemu to povede. Jenže co když o tohle jim jde?

K čemu je EU burza? Cenu všeho určí komise v Bruselu. K čemu jsou EU finanční zdroje? Eura vytvoří a dodá bankám na požádání ECB.Proč by měli občané EU investovat? V EU "investují" pouze státy, občané se mají zadlužovat a utrácet.

Jde o záměrné uzavírání občanů EU do ekonomické rezervace.

A zkuste mi tohle někdo vyvrátit.

P. Lenc 21.6.2013 9:03

Re: Je to jako léčení horečky pouštěním krve žilou.

Problém ale je, že agonie trvá příliš dlouho.

Z. Švrček 21.6.2013 8:26

Nejen tato daň

ale vlastně veškeré regulační nápady Evropské komise od jistého momentu (který je již dávno minulostí) nejsou nic jiného, než dalším hřebíčkem do rakvičky, jak autor správně říká. Trh, který se moudré hlavy dubové ve vedení EU snaží "zkvalitňovat, řídit a dopočítat" již v podstatě jako volný neexistuje. To je a čím dál více bude brzdou a to silnější s každým dalším moudrým nařízením typu  "podpoříme masivně fotovoltaiku jako alternativní zdroj a pak, až si trh najde cestu, jak tuto zhůvěřilost našich chorých mozků zrealizovat, uvalíme daň na fotovoltaické panely, jejichž masivní odběr z Číny jsme touto podporou nezáměrně způsobili".  Tím, jak se EU snaží řídit neřiditelné, usměrňovat neusměrnitelné a revolučně měnit pochody, jenž jsou měnitelné ze zásady pouze evolučně, dostává  EU sama sebe na cestu neefektivity, konkurenční neschopnosti a nakonec nevyhnutelné smrti. 

Mne na tom strašně irituje to, že tuto zkušenost my, nové členské postkomunistické státy, máme za sebou a přesto nejsme schopni ji uplatnit a tuto cestu do pekla odvrátit. Musíme si ji tedy společně se "starými zeměmi" přemoudré Evropy zopakovat.

J. Chaloupka 21.6.2013 8:23

Je to jako léčení horečky pouštěním krve žilou.

Výsledkem většinou bývá smrt nemocného.

M. Jaklovský 21.6.2013 7:42

Osvobozené divadlo:

Táaá Éeévropa volá,

jáaá bůuůdů mr-tvola :)