1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

EVROPA: Dá se říci o řecké krizi něco nového?

O řecké dluhové krizi, která naplno a neskrývaně, před očima nás všech, probíhá od května 2010, bylo řečeno už asi všechno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Tesařík 15.7.2015 13:40

Re: Muj prispevek neni k tematu

Co kdybyste napsala něco vy. Blábolení o podvodníkovi a kolaborantpovi jsou na hovno. Jsou to jenom bláboly.

S. Netzer 15.7.2015 13:27

Re: Jen pište dál, pane Klausi

Dovoluje si to v daleko slušnější formě než vy, rozhořčený nevychovanče, který své názorové oponenty okřikuje "lehni!", nebo tituluje jako "kravku".

Potřeboval byste zřejmě nějakou menší bolestivou lekci, kterou vám vaši rodiče opomněli dát.

Z. Baldova 15.7.2015 12:57

Muj prispevek neni k tematu

Jen odpovidam tem co me napadaji kdyby radeji neco napsali k tomu clanku ale oni ne jen zvasty  co lidi chcete po lidech co obhajuji kolaboranta a podvodnika Klause

Z. Baldova 15.7.2015 12:55

Mistr Pepa Vyskoc S. Donát

Pepanku jo jsou pripustne dva tvary president a prezident? kde jsi na tom byl pepiku ?Zase jsi me  zde  pomlouval? Kde jsi chodil do skoly? na Konevku do te pomocne blepsuly?

M. Rastislav 15.7.2015 12:53

Re: politika diktuje ekonomice

Pane Václavíku, s některými Vašimi argumenty souhlasím, ale…

Před časem jsem napsal, že žijeme v době vědy a techniky, kdy poprvé v dějinách lidstva pracující menšina, díky moderním technologiím a vysoké produktivitě práce, uživí "nepracující" většinu.

Bohužel poroste strukturální nezaměstnanost, kdy vedle lidí s nízkou vzdělaností a nevalnou pracovní morálkou, kteří vidí život svůj i svých dětí jen s nataženou rukou ke státu, se objeví též lidé, kteří pracovat budou chtít, jen na požadavky moderních technologií nebudou mít.

Ale tohle se netýká Řecka, jen argumentu v článku VK, zda má politika diktovat ekonomice, nebo ekonomika politice.

L. Křivan 15.7.2015 12:50

Re: Velice rozumný článek.

Kdyby jenom pes   :-)))

S. Donát 15.7.2015 12:27

Re: Jen pište dál, pane Klausi

Jak si dovolujete někoho okřikovat? Kde berete tu drzost? Každý má právo vyjádřit svůj názor.  A pokud je po názorech Václava Klause poptávka, nemáte co vyřvávat, aby mlčel.

V. Vaclavik 15.7.2015 12:22

Recko a dalsi jizni staty jsou v podobne situaci

jako uz parkrat byla Argentina, ktera sice nemela americky dolar jako menu, ale jen svoji menu k nemu umele, direktivne, politicky uvazala. To pak melo za nasledek, ze Argentinci si zili nejaky cas na vysoke noze na dluh, ale ekonomiku to zabilo a skoncilo to devalvaci Argentinske meny, hyperinflaci...

Skutecnost je takova, ze zadne reseni takove situace neni dobre reseni, ani ten prechod na Drachmu, kterou by Recko mohlo znehodnocovat za ucelem povzbuzeni ekonomiky.

Dluzno dodat, ze tento zpusob povzbuzovani ekonomiky prinalezi do stare skoly ekonomickeho mysleni, tedy spise nemysleni, a mohl fungovat jak je predpokladano jeste v ne uplne rozvrkocene ekonomice. Jak znamo vsem, kdo takove socialisticke pokusy v ekonomice sleduji, tyto maji pri jejich opakovani mensi a mensi dopad, neprinasi ocekavane vysledky. Napriklad japonska ekonomika se porad ne a ne uz drahe dekady nastartovat, navzdory usilovnemu liti penez do ekonomiky, navzdory urychleni tohoto liti 'abenomikou', abeho tretim sipem...

V. Vaclavik 15.7.2015 12:01

Re: Devalvace je pěkná,

Zrejme je to mysleno tak, ze Drachma by rozhybala ekonomiku a tak by aspon neco slo splacet a veritele (banky, ktere prevedly bremeno dluhu na danoveho poplatnika) by dal pujcovali...

Nejen Rekove, ale i jejich puvodni veritele (banky) se chovaji jako ten feldkurat Katz - co by nepujcovali, kdyz za dluh nekdo jiny, bohaty ruci.

L. Křivan 15.7.2015 11:59

Re: Devalvace je pěkná,

Drachma by byla volně směnitelná.

V. Vaclavik 15.7.2015 11:54

Re: politika diktuje ekonomice

Ekonomika ma byt oddelena od politiky, tedy od statu, ze stejneho duvodu, proc je od statu a jeho politiky oddelena vira, tedy proc je a ma byt stat sekularni.

Kdyz politka dlouhodobe diktuje ekonomice, nesmime se divit, kdyz nakonec bude ekonomika diktovat politice.

V. Vaclavik 15.7.2015 11:46

A prijeti Drachmy to splaceni milliard zitra nejak umozni??

-> " Prestanme se tvárit, že akutní krizi lze rešit teprve v dlouhém období pusobícími opatreními – tzv. „reformami“ a „vnitrní“ devalvací (pro laiky – ponecháním starého menového kursu a snižováním cen a mezd). ...To s nutností zítra, pozítrí, popozítrí splatit miliardové dluhy žádnou souvislost nemá! " <-

A prijeti Drachmy to zitrejsi splaceni milliard nejak umozni?? Jak?? Je nejaky zazracny dedecek na privolani zvoneckem?

Rozdil mezi temito resenimi - prechod na mene hodnotou menu zavedenim Drachmy, anebo vnitrni devalvace (snizeni cen a mezd) -  je pouze ten, ze to prvni lze zavest direktivne, tedy zeshora, nasilnicky na vsech obyvatelich Recka, at se jim to libi nebo ne, zatimco to druhe reseni, ta vnitrni devalvace, je prvek dobrovolny (byt z nezbyti jineho vyberu) a tedy trzni. Znamena, ze ti nezamestnani Rekove musi byt ochotni (byt proto, ze jim nic jineho nezbyde) jit pracovat ze nizsi mzdy, coz umozni aby producenti mohli prodavat vyrobky levneji, tedy aby je prodali. Tim by se ekonomika 'zacala hybat' a casem by i ten jejich dluh slo splatit, alespon v takove casti, na kterou by 'veritele' pristoupili. Prechod na Drachmu jiz by slo znehodnotit by jen znamenalo, ze by se presne totez stalo direktivne, nasilim statu.

"Nadělali si dluhy, které nikdy nemohu splatit (což věděli i věřitelé)" - Veritele se ovsem spolehali na bohateho unijniho strycka, ze dluhy nakonec nejak zacaluje, a nevidim, jak by to nejak moc melo byt jine, kdyby Recko preslo na Drachmu a zustalo v EU. Vzdyt prece je plno jinych zemi i mimo EU (nebo zeme EU pred spojenim do dnesni Unie), kterym byly, jsou pujcovany penize na dluh, aniz by tyto zeme kdy mohly svuj dluh splatit. Se splacenim se nepocita (Paroubek jen rekl nahlas co vsichni vi, ze cisar je nahy), jen se dluh prevaluje a dokud se prevaluje, bere se to, jako ze vse je v poradku. A 'poradek' znamena, ze se pravidelne vykopa nova dira, aby slo zacpat starou a jeste nejaka zemina zbyla na rozfrcani.

J. Mrázek 15.7.2015 11:35

Ani tohle nepochopila...

Je to marný, marný, marný ....

S. Donát 15.7.2015 11:35

Re: Ale, no tak, Baldová, uklidněte se!

Zajímavá myšlenka. Kdybychom tady jeklíčka propašovali do Europarlamentu, třeba by z toho pár poslanců trefilo :). A zbytek by se potrhal smíchem :).

M. Rastislav 15.7.2015 11:34

politika diktuje ekonomice

Souhlas s článkem, jen si nedovedu představit svět, ve kterém by ekonomika diktovala politice. Přijatelnější by bylo, kdyby ekonomika radila politice.

J. Mrázek 15.7.2015 11:32

Bů ona nezvládá, možná bééé, mééé

A urazím kurovité,když zmíním kdákání ...

S. Donát 15.7.2015 11:21

Re: Asi tak.

lol

S. Donát 15.7.2015 11:20

Re: Velice rozumný článek.

Baldová opravuje někomu pravopis. No to je fór :-). A navíc se (jako obvykle) mýlí. Přípustné jsou oba tvary, prezident i president.

O. Uživatel 15.7.2015 11:15

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 15.7.2015 11:10

Uživatel požádal o vymazání
L. Křivan 15.7.2015 11:04

Re: President se pise prezident

Já jsem ještě ze staré školy.  Z té dobré staré školy. My měli ještě prvorepublikové učitele.

L. Křivan 15.7.2015 10:59

Re: Velice rozumný článek.

Panu prezidentu Klausovi vděčíme za mnoho. Hlavně za rozdělení Československa.  Něco udělal dobře, něco po....  jako každý, kdo něco dělá. Ale co je podělaná amnestie proti rozdělení Československa ?

M. Moravcová 15.7.2015 10:57

Pane presidente,

zase jste napsal jednoduchou pravdu. O Řeky jde až v druhé nebo další řadě. Na prvním místě je hrozba odhalení nahoty EU. Proto tolik křiku.

M. Moravcová 15.7.2015 10:54

Re: Velice rozumný článek.

proboha a co děláte jiného Vy, chuděra Baldová, Jílek a ostatní, než že prosazují sami sebe. Vás se ale nikdo na nic neptá, kdežto Klause vyzívají k rozhovorům, zvou ho do TV, redakcí, kladou mu otázky. To na Vás se.re pes.

M. Moravcová 15.7.2015 10:51

Re: Omyl profesora Klause.

ano, říkáte pravdu, Řekové jsou zblblí propagandou sociálního státu, stejně jako u nás Češi zblblí Sobotkou a neBurešem.

M. Moravcová 15.7.2015 10:46

Re: Kdyby v Česku dělal to, co říkal, jsme pozlacený

Vy máte rozum v pemprskách. Ale jestli Vás ty bláboly činí aspoň trochu šťastnou, nechť je Vám přáno. My ostatní s Vámi budeme solidární.

A. Špronglová 15.7.2015 10:46

Re: Velice rozumný článek.

"KDYBY byly "někde" ryby, nemusely by být rybníci"říká se v Česku. Chtít ale od "Mistra" Klause aby psal pod pseudonymem, svědčí o totálním neporozumění jeho ducha a hlavně životního poslání neustále sám sobě a především celému světu dokazovat, že je to jen ON,ON,ON kdo všemu rozumí, všechno zná, všechno umí.Bohu-žel to mu v České kotlině stále ještě někteří věří bez ohledu na negativní fakta, jež jeho "oslnivou" životní a profesní dráhu doprovází. Pro někoho VK sr. může být "génius" pro mne vždy byl a také zůstane nic víc než opovrženíhodné "imposture", ktré si nemohu vážit, jen jím opovrhovat stejně tak jako Prezident Havel.

J. Hejna 15.7.2015 10:36

Re: P. Dvořák

Z vás dělat blbce nemusí, ba nemůže; jste ukázkový případ.

Můžete hádat proč.

K. Řežábek 15.7.2015 10:30

Klaus je stále jednička, prima!

Pane Gabrieli, paní Baldová, či někteří další,  je pozoruhodné a zároveň velmi smutné, jak vaše osobní nenávist k Václavu Klausovi vám brání střízlivě hodnotit, to co říká.  Vy ho prostě nechce  vidět,slyšet, vnímat. 

Jste jak vzteklý pes utržený z řetězu...má s vámi diskuse nějaký smysl?.

 Co kdybyste si přečetli, o čem článek je, a neblokovali už dopředu si mysl tím, koho napsal? Snad byste zjistili, že je zcela přesný a trefný. Řecko se drží pevného kurzu k euru a tím se drží pod vodou, utopeno, bez naděje na zlepšení. 

Tak to prosím zkuste, hodnotit věci bez předsudků!

J. Hejna 15.7.2015 10:25

Re: Velice rozumný článek.

Bože, to je krá...sná diskutérka!

Ani česky neumí.