8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

EVROPA: Co čeká naši energetiku?

Akciová společnost ČEZ hodlá v příštích letech výrazně zezelenat. Ani ne tak kvůli klimatu jako proto, aby si vylepšila svůj obraz mezi investory.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 30.9.2021 5:13

On sám nechápe, o čem vůbec mluví, ten Zelený bolševik, jenom tady pořád dokola tapetuje ty své bolševické lži, jako když Rudé právo tiskne. ;-€

J. Šebek 30.9.2021 5:38

R^R^. Také těm jeho blábolům nějak nerozumím.

H. Paculová 30.9.2021 8:19

Když někdo blábolí, nejde mu o to, aby tomu někdo rozuměl, jde mu jen o to blábolení, kterým zaplevelí všechno, co se dá....:-)

O. Kaucký 30.9.2021 8:24

On je grafoman. A ty jeho cancy, to je vždy jen balada o ho....

J. Strakoš 30.9.2021 6:13

Tak jsem se schválně podíval na jeden odkaz o ERoEI.

Podle té Wiki stránky je poměr energie získaný větrnou elektrárnou vůči energii na výstavbu výhodnější než jaderka. Ok, dejme tomu, že je to pravda (protože je to na wiki), nicméně toto není žádný argument pro stavbu větrníků místo jaderek - větrník dodá energii jen někdy a musí mít zálohu, která ho doplní.

Předpokládám, že Rada jen neumí zpracovat data a chytá se na první věty. Takže třeba elektromotor má lepší účinnost, takže logicky musí být lepší mít auta s elektromotorem.

R. Langer 30.9.2021 6:31

Ani to NENÍ to pravda, ty výpočty jsou naprostá hovadina, a bylo to tu mnohokrát dokázáno. To je stejné jako s tím elektromobilismem, že je to nesmysl spočítáte jednoduše i na papíře, jak už tady mnozí ukázali, ale ten prolhaný Zelený bolševik bude lhát pořád stejně.

P. Rada 30.9.2021 7:47

Pane Strakoši "lepší" ve smyslu hodnověrnější výsledek dostáváme pokud zohledníme více podstatných okolností. Tedy jak účinnost přeměny energie na pohybovou, tak případnou možnost rekuperace při brždění ale také hmotnost nádrže naakumulované energie, externality provozu atd.

Takže např. elektromobilita osobní vychází už dnes efektivnější na krátké vzdálenosti s vysokou četností restartů ... v husté nabíjecí síti.

Na delší jednorázové cesty ale s menším nájezdem může být výhodnější okolností vozit sebou koncentrovanou méně hmotnější energii - tedy klasický spalovací automobil.

Nejefektivnější cestu úspory dopravních nákladů (podstatnou okolnost) si ale mnozí nechtěně nedávno ověřily během COVIDu kdy se naučili pracovat s domova - ačkoli se dříve klamně zdálo, že to s řady zástupných důvodů realizovat nelze.

R. Langer 30.9.2021 12:58

Nelži, prolhanče jeden prolhaná! :-P

P. Rada 30.9.2021 7:35

Tak jinak. Zkuste popřemýšlet o tom, že každá produkce energie vyžaduje energii vložit. Tam kde jsou výnosy mnohanásobně vyší jak vklad - tam ziskovost tím výraznějipodminuje rozvoj - a naopak.

Např. zajdeteli za humna do lesa pro chvojí na otop - musíte vynaložit cca 100W své fyzické energie a za řekněme hodinu práce nachytáte energii na otop která může vydat třeba 100x tolik tj 10kWh energie.

Jiná situace by nastala pokud by jste pro dřevo musel jít den pěšky a utrmácen se s hrstičkou dřeva vrátit za desítky hodin. Nejspíš by Vás to vyčerpalo dříve, než by jste se ohřál - natož aby se s vámi ohřálo i celé okolí které musíte živit aby jste zachoval biologickou reprodukci... a tedy dlouhodobou životaschopnost. Tento efekt růstu nákladovosti ale žel analogicky nastává i u dnešních už příliš nákladných JE reaktorů.

V realitě stojí výstavba JE3+ generace tolik, že se to nevrátí dříve jek za cca 30let. Např. za celý plánovanovaný život JETE se investice vrátí jen 6x. To zhruba odpovídá EROEI 6X. Srovnejte si to s tabulkami EROEI. Takováto hodnota byla ještě civilizačně mírně přínosná - nové typy jsou sice bezpečnější - ale už jako dominantní civilizační zdroj prakticky nepoužitelné a to do nákladovosti není započítáváno nakládání s vyhořelým palivem atd.

V. Novák 30.9.2021 9:54

Lžete jako obvykle, Rado.

V. Petr 30.9.2021 13:03

Temelín se zaplatil 2x, Dukovany několikrát. Energii, spotřebovanou k výstavbě jaderné elektrárny vyrobí tato elektrárna ZA MĚSÍC. U větrníků je to několik měsíců, u fotovoltaiky více, než rok!

R. Langer 30.9.2021 5:20

Nelži zase o JE, ty jedno 1000x ze lži usvědčené Zelené totalitní bolševické hovado! :-P

L. Harvánek 30.9.2021 5:39

Musím uznat, že Váš příspěvek je dokonale vyargumentovaný. Má ale jednu vadu: neřeší, kde tu chybějící elektřinu získat. Řeknete-li A, musíte říct i B.

R. Langer 30.9.2021 5:47

On nic neříká, on sprostě LŽE!

J. Lukavsky 30.9.2021 7:20

"kde tu chybějící elektřinu získat" no přeci v zásuvce, tam je jí dost. J.L. end

P. Rada 30.9.2021 7:55

Pane Havránku děkuji za uznání. "Vadou" ale může být i nepodložený předpoklad, že je tolik energie ve všech případech spotřeby nutně třeba. Kašík tuto okolnost zřejmě vnímá také a právě proto nazval svůj článek do časopisu Vesmír tak příznačně už před víc jak desetiletím. Od té doby ale na toto téma vyšly práce další a takto lze hledat další podněty a náměty na odpovědi.

https://medium.com/insurge-intelligence/the-new-economic-science-of-capitalisms-slow-burn-energy-collapse-d07344fab6be

https://ourfiniteworld.com/2019/01/30/how-the-peak-oil-story-could-be-close-but-not-quite-right/

J. Strakoš 30.9.2021 6:01

Aktivisté - bez ohledu na Wiki jsou to lidé jako Gréta vyslovující věty "Jak jste mohli?". Nejsou nikým voleni, jen hlasitě křičí, lezou na věže, připoutávají se ke stromům, lepí ke kolejím apod. Toto autor nedělá.

Výstavba nového bloku - chcete říct, že dnešní jaderné elektrárny jsou energeticky dotovány? (=jejich provoz je enereticky náročnější než dodávaná energie?)

R. Tichý 30.9.2021 7:16

Vite, ze jste byl predmetem clanku na NP? Autorem, s nimz souhlasim, jste byl odhadnut na placeneho aktivistu. Zda se, ze patrite k te hlasite mensine, ktera se snazi ovladnout vetsinu.

Mel byste sve prispevky, ktere velmi casto ignoruji fyzikalni zakony a vecne argumenty, oznacovat jako reklamu.

J. Nevrkla 30.9.2021 7:30

Pane Rado, nechte toho rádoby vědeckého blábolení, ničemu nerozumíte, nemáte zdravý rozum.

O. Kaucký 30.9.2021 8:32

To je, ale obecně problém všech zelených fanatiků. Oni si především neumí dávat věci do souvislosti.

H. Paculová 30.9.2021 7:46

Ach Bože, do čehos to duši dal...:-/

O. Kaucký 30.9.2021 8:35

Je vidět, že i Bůh je omylný.;-D

L. Beneš 30.9.2021 8:05

Tak chytrý člověk, ale české předložky si plete hůř, než žák zvláštní, dnes speciální školy. Za našich mladých let se říkalo škola pomocná.

O. Vašíček 30.9.2021 13:44

Celkem rozumím, co jste chtěl říci. Efektivita štěpení je, v podstatě, konstantní. Zde to za nás zařídila příroda a její zákony :).

Jestli máte na mysli "ziskovost" a to ekonomickou celé elektrárny ve vztahu k nákladům na zabezpečení, které se nyní vyžaduje (opatření proti tsunami, apod.), tak zde se vždy musí porovnávat několik hledisek. V podstatě na začátku víme, kolik nás, asi, stojí výstavba a provoz. A k tomu musíme porovnat hlavně výkupní cenu a předpoklad jejího vývoje.

Vzhledem k, dříve, předpokládanému vývoji výkupních cen, kdy trh byl směrován k OZE s tím, že energie je v podstatě zadarmo, by JE stavěl jen blázen. DOTOVANÝM A ZAFIXOVANÝM výkupním cenám se nedá konkurovat žádnou jinou technologií, která je postavena na ekonomických základech bez dotací. Z tohoto důvodu se taky nepodařilo prosadit financování, protože investor chtěl stejné záruky jako OZE. S tím by ale bylo křiku.

Bohužel to není tak úplně jednoduché. Protože politik, který schvaluje strategii rozvoje energetiky, se na to nemůže dívat jen ekonomicky. Ona stabilní dodávka el.energie má strategický význam a přímo ohrožuje bezpečnost země. Přitom každému je jasné, že OZE toto technologicky zajistit nemůžou! Jedná se jen o "pokus", jak se tvářit zeleně a ekologicky.

V podstatě se všechny současné a předchozí vlády spoléhaly na technologický zázrak a že někdo přijde s tím, jak mít levnou a zelenou energii z ničeho! Nikdo nechtěl jít do politického rizika a nikomu se nechtělo říct nahlas pravdu o energetické a technologické situaci.

My jsme, totiž, již promeškali dobu, kdy se dalo bezbolestně zajistit ekologickou i ekonomickou dodávku energií. Momentálně nikdo nestihne postavit dostatečnou ekologickou náhradu za vypínané uhelné zdroje včas. Tak nás bude čekat rychlá klimatická změna a to hlavně v zimních měsících a v bezvětří. S takovou rychlostí nepočítal ani ten největší alarmista. :)

J. Prikner 30.9.2021 3:38

Lidi, braňte se . Vytiskněte si nano-deal.eu petici. Podepište se a zašlete na uvedenou adresu v uvedeném webu. Protestuje,že greendeal nechcete. Bude-li nás hodně, musí to projednat vláda a jednat. Sami kapři si rybník nevypouští.

G. Onion 30.9.2021 11:36

Můžete být přesnější, stran té petice?

G. Onion 30.9.2021 11:36

Můžete být přesnější, stran té petice?

K. Ševčík 30.9.2021 3:28

Vy jste se V. Braune nepodíval na cenu plynu na burze? Vy nevíte o tom, že se máte začít modlit, aby letošní zima byla krátká a teplá? Vy nevíte, že Vám V.Braune zvýší ještě tento rok cenu elektřiny o 50% a plynu 30 - 50%?

To bude pokles spotřeby! Přesně podle požadavků EU, Green Dealu a všech ekologů.

J. Novák 30.9.2021 2:26

možná si lidé před umrznutím domyslí příčiny naší zoufalé a beznadějné politické scény a začnou se chovat odpovědněji == volit budou vlastence,.....nikoliv loutky Bakalo-Aspenu, který nám pouze bere a slibuje, bdí nad sprostou demokracií a loupením!!! Kolik zcizil OKD aktiv z ČR např. Bakala=Aspen, kolik již nahradil???

J. Novák 30.9.2021 1:22

Kreml pochopil, jací hlupáci řídí EU a rozhodl se mimořádné tuposti Bart(o)ůšků využít, vyřadili jste nás z ideologických důvodů z EDU5, my vás vyřadíme z odběru plynu = pro smyšlené kauzy Vrbětice, bez důkazů, které poškodily kredibilitu a dobré jméno RF!!! Až doložíte důkazy, budete míti možná plyn!!! Už naše loutky v PSP ČR pochopí, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá!!

Aspen Institut nesmí vládnout v ČR, jinak zmrzneme a bez plynu už žít nelze, zatím,........ než nám postaví Westinghouse jaderný reaktor do každého města!!