7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

EVROPA: Co čeká naši energetiku?

Akciová společnost ČEZ hodlá v příštích letech výrazně zezelenat. Ani ne tak kvůli klimatu jako proto, aby si vylepšila svůj obraz mezi investory.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 30.9.2021 8:42

Zavolejte Havlíčkovy, ať na zítra na osmou ráno zvolá poradu. V pondělí se začne.

J. Novák 30.9.2021 9:11

ten dělá VRŽku z Drážďan na 450km/h do Prahy nejrychlejší v EU na GreenDeal nemá čas, až po volbách!

H. Paculová 30.9.2021 10:56

Rakousko zůstává nekompromisním odpůrcem jaderné energie i v době, kdy Evropská komise představila přísnější plány na snižování emisí skleníkových plynů Fit for 55. Ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewesslerová z rakouských Zelených představila právní stanovisko německé advokátní kanceláře Redeker Sellner Dahs, které tvrdí, že jaderná energie nemůže být podle evropské legislativy považována za udržitelnou formu energie. Proto ani jádro v rámci nové taxonomie o zelených investicích nemůže být klasifikováno jako obnovitelný zdroj. To by samozřejmě znamenalo velké problémy pro financování budoucích jaderných projektů v rámci Evropské unie. Pokud toto stanovisko nebude akceptovat Komise, je Rakousko připraveno na ni podat žalobu, otevřeně pohrozila Bruselu zelená politička.

R. Langer 30.9.2021 12:49

Rakušákům bych v zimě neprodal ani kWh! A hned by se vidělo, jak je to jejich přesvědčení pevné. ;-€

T. Zlesa 30.9.2021 8:34

Podle diskuse zde, se zdá, že by stačilo umlčet pana Radu (a spol.) a elektřiny v zásuvce bude zase dost. I když zatím ještě nezmizela, ale všichni tu o tom troubějí.:-)

P. Skřivan 30.9.2021 9:30

Duchaplný komentář. Jen opravdový gigant řeší problém až když vznikne. Kupříkladu každý kdo jede k pumpě jen protože mu ručička ukazuje prázdnou nádrž je blb vždyť ten problém ještě nenastal tak proč ho ten spolujezdec tak prudí.

T. Zlesa 30.9.2021 11:41

Věřím, že je těžké si připustit, že by ti zelení a s nimi stovky miliónů lidí ve světě, mohli řešit problém předem než vznikne. Tedy nečekat až je jedy zadusí a teplo vyžene z domova na sever.

V. Petr 30.9.2021 12:25

Jaké jedy. Mluvil jsem s jednou ženou z Mostu. Říkala, že v 80 letech byly 4 dny v roce, kdy bylo z kopců nad Mostem vidět do Litvínova. Dnes jsou 4 dny v roce, kdy do Litvínova vidět NENÍ...

V. Petr 30.9.2021 12:31

Mimochodem, roku 2015 jsem v české televizi viděl pořad, moderovaný B. Moldanem, kde pro současnost předpovídal v létě čtyřicítky. Byl i na webu ČTV ale někdy loni či předloni byl odstraněn...

V. Novák 30.9.2021 9:39

Tak tak - v zásuvkách je elektřiny dost - tak k čemu nějaké eektrárně?

"Popíliť! Rozburovať!!"

"Nech pozerajů telku pri svičkach!!!"

J. Vlk 30.9.2021 8:34

Článek napovídá, aby se prioritně před výstavbou jaderných zdrojů řešil ČEZ - strategie, lidé, vlastnická struktura. Časy, kdy chtěli být jedničkou ve střední a jihovýchodní Evropě jsou pryč. Místo nezdravého expanzionismu jsme mohli mít další bloky ETE.

J. Novák 30.9.2021 8:38

myslíte ČEZké balkánské investiční dobrodružství s výsledkem -280 mld. Kč za tupého dohledu MF i MPO?

V. Novák 30.9.2021 9:42

Prostě by se našly jiné "Vrbětice" o pár let dřív.

Zákaz Rosatomu není důsledkem ekonomické, technické ani bezpečnostní úvahy - ale úvah výhradně politicko-ideologických. Plnění rozkazu, který zní jasně : "Rosatom nesmí projít!".

F. Navrátil 30.9.2021 8:23

Fotovoltaika a fofrníky jsou nespolehlivým prvkem, energetické využívání uhlí bude zakázané. Zbývá tedy ruský plyn a dostavba bloků jaderných elektráren. V této soutěži o energetický trh v České republice díky Koudelkovi jasně zvítězil Gazprom nad Rosatomem.

R. Langer 30.9.2021 12:51

Jo jo! Hlavně nebýt závislí na Rusku! ;-D

H. Paculová 30.9.2021 7:58

Aby toho nařizování nebylo dost, Evropská komise se rozhodla už od příštího roku zařadit nové bezpečností prvky do povinné výbavy. Bohužel, pokud se to nebude týkat nakonec jen nově vyráběných vozů, budou si muset lidé a firmy zakoupit nová auta. Některá auta staršího typu požadované bezpečnostní prvky totiž nemají:

https://www.autojournal.cz/evropske-unie-stanovila-novou-povinnou-vybavu/

P. Rada 30.9.2021 8:14

Nebezpečné může být i dýchat splodiny ... a tak se i bez centrálně organizovaného řízení může ukázat smysluplnější neadaptivní postoje k životu zavčas opustit. Liská stupidita motivovaná úsprou energie na přemýšlení ale častěji velí opakovat co jen je trochu možné.

Dětsky smýšlející čekají co na to dospělci, bubertální zas na možnost zkusit vzdorovat ... a jen někteří prozíravější dospělci hledají dopředu možnosti jak se vyhnout stupidnímu opakování a v budoucnu se zdravě adaptovat.

T. Zlesa 30.9.2021 8:30

V autě existují dvě povinné výbavy:

1. co tam musí namontovat výrobce, aby NOVĚJŠÍ auto mohlo být připuštěno na trh

2. co tam nařizuje vozit místní zákon, a to je stejné pro všechna, i stará auta (trojúhelník, apod.)

Věci v článku se týkají bodu 1. Žádná stará auta se tím vybavovat nebudou. :-/

M. Matura 30.9.2021 8:46

A jste si jist? Nově prodávané kotle musí splňovat nové limity. To je ok. Ale najednou od příštího roku bude zakázán i provoz starých, novým předpisům nevyhovujícícj domácích kotlů bez ohledu na jejich technický stav. . Precedens jak sv.. ňa. :-)

H. Paculová 30.9.2021 10:41

Bingo !:-)

L. Beneš 30.9.2021 7:52

Nechápu, proč nějakému koudelníkovu synovi vadí naše závislost na Rusku kvůli jádru, když mu nevadí naše závislost na Rusku kvůli plynu. To normální rozum nebere.

P. Rada 30.9.2021 8:04

"Normální rozum" může zohlednovat více zásadních okolností. "Závislost" na okolí je "normální" pozitivní přírodní jev zejména v situaci symbiozy - a naopak.

Postoj lidstva k okolí ale dospěl do situace vztahově parazitické - nikoliv už symbiotické. To navíc za situace kdy evidentně vznikají pro vlastní druh škodlivé nerecyklovatelné externality.

To nakonec není až tak nový přírodní jev - ale jen začátek bud nové etapy vývoje - nebo konec extenzivního rozvoje, případně až začátek konce druhu.

L. Beneš 30.9.2021 8:07

... nebo začátek vzniku druhu nového.

P. Rada 30.9.2021 8:24

Ano takto právě nové druhy vznikají např. při obsazovíní ekologických nik.... Problém ale tkví i v tom, že ty komplexní dlouhověké druhy potřebují k navození nové komplexity i dlouhodobě adekvátní podmínky a proto je náhlé změny v prostředí ohrožují nejvážněji i když se mohou jevit jako celek fyzicky velmi silní proti menším až mikro-organismům.

Ideálně rychle proto vývoj mohou předvádět mikroorganismy pro které změna trvá podstatně déle, než je jejich reprodukční doba.

H. Paculová 30.9.2021 8:14

Tak tu povinnou elektromobilitu vezměte zdravým rozumem: dobíjení akumulátorů u tolika aut, kolik je parkovacích míst u paneláků na sídlišti, krát počet sídlišť ve městě, měst v kraji, krajů v republice, či jednoduše všech aut u paneláků vůbec, by naše energetická soustava, při úsilí o snižování emisí i v jiných oblastech, sotva utáhla. A kde bychom tu elektřinu vlastně vzali? To nám snad nějaký džin z lampy pod taktovkou zelených aktivistů rychle vystaví houfy nových elektráren na slunce a vítr? Nebo jak v jedné diskusi kdosi s nadsázkou navrhoval: to pak strážci klimatu začnou chodit brigádničit po sídlištích a tu elektřinu tam budou na šlapadlech vyrábět? [>-]

P. Rada 30.9.2021 8:31

Paní Paculová zdravý rozum jak už jsem předeslat není v opakování toho samého v jiném kabátě - ale může také tkvět ve změně přístupu k životu. Takovám příkladem může být projekt městského uskupení Aspern kde už urbanisticky řada dopravních nutností osobním automobilem odpadá:

http://amper.ped.muni.cz/gw/resilience/priklady/html_soubory/Aspern.html

Příkladem elektromobility zas třeba Aptera kterou nabíjejí sluneční články na střeše:

https://www.hybrid.cz/aptera-solarni-elektromobil-s-dojezdem-1600-km-ktery-nemusite-nabijet-jde-do-prodeje/

H. Paculová 30.9.2021 8:38

A co ty výpočty? Máte...?

P. Rada 30.9.2021 9:24

Děkuji, že akceptujete zdravý rozum. Ten umožnuje i dělat jak výpočty tak i kvalifikované odhady. Kvalifikovaní lidé někdy výpočty zveřejnují - jindy jejich zveřejnění spoplatnují. Chcete data nakoupit - nebo jen převzít co se hodí?

V. Novák 30.9.2021 9:46

A máte?

Nebo jako obvykle obchodujete s deštěm či hadím olejem?

H. Paculová 30.9.2021 10:44

Máte ty jednoduché výpočty, nebo nemáte? Jste schopen toto vypočítat? Pokud ano, dejte nám je sem.