19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

EVROPA: Bezradná kancléřka

Již vzápětí po poslední „záchraně Řecka“ bylo zřejmé, o jak mocný a univerzální kompromis šlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 29.7.2015 15:23

Pěkně napsáno!

Uvidíme, jak dopadne Merkelová (v příštích volbách) doma.

B. Rybák 28.7.2015 1:52

Jeden o "voze", druhý o "koze"

Stále ještě naštěstí platí, že stát řídí politici a ti si vybírají své poradce mezi významnými ekonomy (a ne naopak)! Eurozóna byla a je čistě politickým projektem, který je pokračováním integrace EU realizované jejím "jádrem" formou hospodářské války, která jako každá válka způsobuje těžké ekonomické problémy v zemích podléhajících (Španělsko, Itálie, Portugalsko) a tragédie dluhových pastí v zemích exemplárně poražených (Řecko). Mnohem významnějším projevem této ekonomické války než je politika vůči Řecku jsou pro všechny ekonomicky slabší státy v EU zničující limity ekologistické, environmentální ("odpustky za skleníkové plyny", dotované OZE, nákladná "práva přírody" a sociálně parazitické (nadbytečná byrokracie, pozitivní diskriminace, invaze muslimských imigrantů)!

Tato politika je špatná, přestože je mnohem méně násilná než při předchozích pokusech o vytvoření "západní říše", protože na území na němž neexistuje většinový politický "národ" nemůže prosperovat žádná "říše"!

J. Kostelanský 27.7.2015 20:56

Ekonómom sa cíti byť každý...

Je to smutné a zároveň komické, ako sa ekonómom cíti byť každý politik. A výsledky sú potom žalostné - tak ako v Grécku.

Keď niekoho bolí brucho alebo zub, ide za lekárom. Keď si niekto chce postaviť dom, ide za architektom a stavebnou firmou či skúseným murárom. Keď niekto chce mať "nepriestrelnú" zmluvu, obetuje veľké peniaze za dobrého právnika. Ale na ekonómiu a ekonomiku politici žiadnych odborníkov nepotrebujú...

Zradnosť ekonómie je v jej v princípoch a zdanlivej jednoduchosti. Aj relatívne jednoduché ekonomické vzťahy však nemožno presne pochopiť bez dobrých základov. A tie vo väčšine prípadov politikom chýbajú...

Ekonómovia sú väčšinou považovaní za tzv. "mŕtvu váhu" - teda zbytočnosť. Asi najlepšie sa na to hodí veľmi starý vtip: Čo je jedna pásavka zemiaková /mandelínka/ a 99 ekonómov? 100 škodcov národného hospodárstva. :-)

M. Prokop 27.7.2015 20:59

Re: Ekonómom sa cíti byť každý...

Národnímu hospodářství škodí hlavně politici, ekonomové jen zřídka.

L. Novák 29.7.2015 15:22

Re: Ekonómom sa cíti byť každý...

Zase plácání Kostelanského... :-P

J. Kostelanský 29.7.2015 16:52

Re: Ekonómom sa cíti byť každý...

Zase dôkladne vyargumentovaný príspevok 475. L.Nováka...

:-)

Kam na tie analýzy chodíte? Obdivujem vás... :-)

M. Pernický 27.7.2015 18:37

Zbytečné pokecání o odchodu Řecka.

Vypadne-li Řecko z Eurozony,tak neodchází z EU. Schengenská hranice se nezmění a všechný problémy přetrvají.  Stejně hraniční státy neplní své závazky a přitomnost v Eurozoně na tom  nic nemění.

M. Pernický 27.7.2015 18:28

Všichní straší.

J. Plzák 27.7.2015 15:15

Vzniká otázka, zda to Merkelová dělá schválně.

Dělá. Je totiž, jako v tom filmu, momentálně zaostalá.

Má to po otci: když vznikla Německá demokratická republika, odešel papá Merkel, protestantský farář, s celou rodinou, ze spořádaného a svobodného Hamburgu do východoněmecké diktatury, aby tam pečoval o duše věřících dederonů.

To mohl už zrovna odejít hlásat slovo boží do KLDR.

Spasitelství má Merkelová po něm. Zachraňuje: 1. životní prostředí, 2. uprchlíky z celého světa, 3. euro s Řeckem, 4. nás bez eura.

Doufám, že to všechno stačí.

J. Urban 27.7.2015 15:43

Re: Vzniká otázka, zda to Merkelová dělá schválně.

A přitom (dejme tomu, že nechtěně) úspěšně rozvrací EU. V posledních pár letech EU velmi změnila (spíš postavila na hlavu) své principy a směrování - od volného trhu k nesmyslnému protektorství a socialismu.

V. Kain 27.7.2015 17:38

Re: Vzniká otázka, zda to Merkelová dělá schválně.

Nechápu proč tuto východoněmeckou škatuli nazývají evropskou vůdkyní.

J. Plzák 28.7.2015 7:27

Re: Vzniká otázka, zda to Merkelová dělá schválně.

To je jednoduché. Němci se považují za nejlepší národ na světě.

A protože jsou největší, je největší a nejmocnější i jejich kancléřka.

K tomu úplně pitomí novináři pořádají ankety o nejmocnější ženu světa a vždycky jim výjde jedna a ta samá- Merkel.

L. Severa 27.7.2015 14:10

Copak to jde všechno z Merklové?

Přece má k dispozici fundované ekonomy(?). Buďto jsou to také zaslepenci, nebo je Merklová tak sebestředná, že si jede podle sebe aniž by brala jejich názory v úvahu.

J. Plzák 27.7.2015 14:53

Re: Copak to jde všechno z Merklové?

Kyž neodpovídali jejím názorům, Merkelová už s mnohými poradci zametla.

J. Kanioková 27.7.2015 14:57

Ne, jistě že ne...

Ale celá tahle bruselská věrchuška si udělala z Eura a sjednocené Evropy "posvátnou krávu", a tak krůček po krůčku ubírala zemím na suverenitě, až by byl jen poslední krůček - Spojené státy Evropy. A oni by byli "slavní zakladatelé"..

Ve jménu tohoto cíle lhali, tutlali, proč to a proč ono. A byli i ochotni doplácet na ty, kteří to flákali. Jen aby je udrželi v celku. A "ochotni doplácet".. bohužel na úkor občanů vlastních zemí..

Bez Fiskální unie Euro solidně fungovat nemohlo, jenže FU = Federace, a to tutlali..¨protože věděli, že by na to lidi bez referenda nepřistoupili, že i v referendu by to neprošlo. Lidi už dnes nejsou tak neznalí, už většinově umí dohlédnout všechny důsledky, proti době před vstupem do EU..

Proč Amerika předvídá zánik eura -- http://www.welt.de/wirtschaft/article144345452/Warum-Amerika-mit-dem-Untergang-des-Euro-rechnet.html

J. Kanioková 27.7.2015 15:03

a fundované ekonomy ?.

No, hlavně Schäubleho, ale to je stejně zarytý fanatický eurohujer..

Za KAŽDOU cenu..

L. Severa 27.7.2015 18:55

Re: a fundované ekonomy ?.

Čili politika vítězí nad eko.., spíš nad rozumem.

J. Brom 27.7.2015 14:09

Dotaz

Může mi zde někdo kvalifikovaně a bez nikam vedoucích blábolů říci, co by se stalo, kdyby Angela Merkelová přesvědčila Němce, že už toho odsuzování Německa a žvanění na téma záchrany Řecka má ona i celá země dost a zařídila by vystoupení země z eurozony, případně i EU? Jasně, že by se EU za jásotu trotlů všech barev a myšlenkových pochodů okamžitě zhroutila, ale od koho by si pak Řekové půjčovali peníze na svůj bohémský život? A od koho bychom si peníze půjčovali my, s naším každoročním schodkem veřejných financí v ne právě malé výši cca 100 mld Kč?

P. Urban 27.7.2015 14:10

Už se stalo

Teď ještě přesvědčit Francouze.

J. Kanioková 27.7.2015 14:39

A od koho si půjčují normální běžné půjčky ?

Nebýt EU a eura, nic by se nezměnilo, půjčky by se prováděly stále stejně. Jen by si každý půjčoval na vlastní triko, každý by žil jen za své..

Tak jako před vznikem EU a hlavně Eura, každý by zodpovídal za svou ekohomiku "sám sobě si". A když by nemohl splácet, prostě by zbankrotoval, což není žádný konec..

J. Kanioková 27.7.2015 14:08

EU byla postavena na nedomyšlených i lživých predikcích

Smrt demokracie v byzantském Labyrinthu -http://www.theautomaticearth.com/2015/07/the-death-of-democracy-in-a-byzantine-labyrinth/

P. Urban 27.7.2015 10:42

Nejprve trochu teorie

Současná Evropa se chová přesně v souladu s vědeckofekalistickou teorií průseru. Průser (grexit) je nezadržitelný, nezničitelný, proniká veškerou hmotou, jakož i silnými skupinami ekonomů. A při průchodu skupinou, která se jej pokusí zadržet, jeho množství nejen nepoklesne, ale naopak logaritmicky vzroste.

Připomínám také, že průserony (elementární částice průseru) se se svými antičásticemi (srandony) kumuluje do tzv. bordelonů. Ty jsou za normálních podmínek neutrální a klidné, za jistých podmínek se ale začínají chovat výbušně (jako atomová puma). Jejich exploze může mít dvě podoby. Jednou je stav, kdy jsou průserony i srandony uvolňovány ve stejných kvantech, takže na jednom místě vzniká průser, na druhém místě z toho mahjí srandu.

Kumulace a chování bordelonů je ovlivněno průserem potenciálním. Ten je dán derivací bordelu B podle blbosti b. V tomto případě jde o bordel řecký a blbost evropskou. (Přesněji řečeno eurooptimistickou.) Vzhledem k hodnotám těchto veličin lze předpokládat druhou formu exploze. Kdy průser vzroste na hodnoty, kdy se už není čemu smát.

P. Urban 27.7.2015 10:43

A teď, co s tím

Kdyby Merkelová odmítla v dřívějších letech Řecko krýt, stala by se vyvažujícícm pikoblbem, který odstartoval výbuch. Ke grexitu by došlo už tehdy, možná ne tak závažnému, ale německá kancléřka by byla univerzálním viníkem. A její kritici by svorně tvrdili, že situace by byla mnohem lepší, kdyby Řecko dostalo šanci.

Podobné postoje vedou k problémům i ve sféře čistě hospodářské. Euro je ovšem projekt politický. Takže k nápravě může dojít až poté, co rozhodující většina zúčastněných pochopí podstatu problému.

Němci to už, díky společnému úsilí Merkelové a Syrizy, pochopili. Francouzi budou potřebovat ještě jedno nebo dvě kola. S tím se nedá nic dělat.

Mimochodem, současná pozice Francie je v článku zcela ignorována. To by se dobrému stratégu stát nemělo.

V ideálním případě bude výsledkem krize pokles míry řeckého bordelu a ještě větší pokles euroblbosti. A budem mít EU, která je méně zázračná, ale také méně křehká, než jak jid dnes popisují euro...optimisté. Existují samozřejmě i horší scénáře. Ale nemyslím, že se jiná politika "klíčových aktérů" těmto scénářům vyhnula spíše.

J. Kanioková 27.7.2015 13:32

chicht

průserony, srandony, bordelony.... geniální :)))

P. Urban 27.7.2015 14:10

Stručný úvod do teorie VF

najdete například zde:

http://lege.cz/kytlice/fekal.htm

P. Urban 27.7.2015 10:41

Tak6e to byli Američané

kteří vybudovali stát s bulharskými (státními) příjmy a výdaji odpovídající vyspělé Evropě? Jak to, prosím Vás, udělali?

P. Schuster 27.7.2015 10:11

Majdan v Evropě

Řecko není ekonomický, ale geopolitický problém prosazovaný USA.

O. Uživatel 27.7.2015 10:16

Uživatel požádal o vymazání
P. Urban 27.7.2015 10:44

Takže to byli Američané

kteří vybudovali stát s bulharskými (státními) příjmy a výdaji odpovídající vyspělé Evropě? Jak to, prosím Vás, udělali?

K. Janyška 27.7.2015 9:16

Možná, že i zničené Německo. Ten, kdo se pokusil ovládnout

Evropu dopadl vždy špatně. A nynější socialistická EU jiným nástrojem, než na ovládnutí Evropy Německem, není... Dzp.